آیینی به قدمت ۴۰۰ سال در آستانه محرم در زرقان
مردم با فرا رسیدن ماه محرم در بسیاری از شهرهای استان فارس با مراسم ویژه به استقبال این ماه عزیز میروند.
به گزارش اول فارس از زرقان ، با رسیدن به آخرین روزهای ماه ذیالحجه، در بسیاری از شهرستانهای فارس به استقبال ماه محرم و سوگواری برای سید و سالار شهیدان میروند. برای آماده شدن در این سوگواری هر شهر و دیاری مراسم و سنت خاص خود را دارد. در زرقان که فاصله بسیار اندکی تا شیراز (۲۵ کیلومتری) دارد نیز حدود ۴۰۰ سال است که با برپایی خیمههای عاشورایی به استقبال ماه محرم میروند. این مراسم که از منحصر به فردترین آئینهای این ایام در کشور به شمار میرود در سال ۹۱ در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت رسیده است.
خیمههای عاشورایی
در مراسم برپایی خیمههای عاشورایی در زرقان، عاشقان و ارادتمندان اباعبدالله الحسین(ع) گرد هم میآیند و طبق یک آئین دیرینه، که هر سال ۲۷ ذیالحجه و در آستانه فرا رسیدن ماه محرم برگزار میشود، با برافراشتن خیمههای حسینی به استقبال ماه محرم رفتند.
مرد جوانی که از اهالی زرقان است و هر سال نذر دارد تا در مراسم سوگواری دهه محرم برای عزاداران حسینی چای بریزد میگوید: آیین سنتی برافراشتن خیمههای عاشورایی در زرقان هر سال در ۲۷ ذیالحجه و در سه حسینیه حیدر، ولیعصر(عج) و امام سجاد(ع) برگزار میشود.
ولیالله که حدود ۳۵ سال سن دارد، ادامه میدهد: اهالی هر محله در حیاط این حسینیهها برای امام حسین(ع) خیمه برافراشته میکنند و در روز ۲۷ ذیالحجه تا صبح عاشقان ثارالله مهمان حسینیه هستند و برای برپایی خیمهها تلاش میکنند.
وی اضافه میکند: تا صبح هنگام این مراسم با برپایی نماز صبح و خواندن زیارت عاشورا و نواختن ساز عزاداری بر فراز پشت بام حسینیه مراسم ادامه دارد.
ولیالله با اشاره به اندازه و وسعت این خیمهها میگوید: خیمههای عاشورایی ارتفاعشان بیش از ۱۲ متر است و بر ۶ ستون چوبی محکم برپا میشوند و وسعت آنها نیز حدود ۵۰ متر مربع است.
وی ادامه میدهد: برای برپا کردن خیمههایی به این بزرگی نیاز به حضور ۱۰۰ مرد است که با کشیدن طناب از گوشههای مختلف چادرها، با سر دادن یا زینب(س)، یا حسین(ع) و یا علی(ع) ستونهای خیمه را برپا میکنند.
این خادم امام حسین(ع) با اشاره به مراسمی که در ماه محرم در این چادرها برگزار میشود، اظهار میکند: از صبح اولین روز ماه محرم در این خیمهها زیارت عاشورا و روضه قرائت میشود.
وی میافزاید: ظهرها مراسم تعزیه و شبها سینهزنی و زنجیرزنی برپاست و در نهایت در سیزدهم ماه محرم خیمهها جمع میشوند.
نذر چای برای اباعبدالله(ع)
این مرد جوان در مورد شیوه خدمتگذاری خود به سالار شهیدان میگوید: دم کردن چای برای عزاداران حسینی افتخار بزرگی است که پیر و جوان نمیشناسد.ولیالله میافزاید: خادمان امام حسین(ع) از سر شوق و با عشق به ائمه اطهار این چای را دم میکنند و طعم و مزه این چای با تمام چایها فرق دارد.
وی با اشاره به اینکه ۱۰ سالی است نذر دارد که چایریز امام حسین(ع) شده است، میگوید: بهترین احساس برای من زمانی است که دوستان و عزاداران در خیمه مرا «چایریز امام حسین(ع)» خطاب میکنند.
این خادم حسینی معتقد است: در ۱۰ سال خدمت خود دیدهام که سوگواران با چه ذوق و شوقی علاوه بر سوگواری به همدلی و همکاری میپردازند و همین همدلی است که باعث شده است تا مراسم برپایی خیمههای عاشورایی در شهر زرقان پس از گذشت ۴۰۰ سال همچنان با عشق و ارادت به اباعبدالله حسین (ع) برافراشته شود و پیر و جوان نسل به نسل این سنت دیرینه را حفظ کنند.