تاول چیست و چگونه تاول دردناک را درمان کنیم؟

تاول چیست و چگونه تاول دردناک را درمان کنیم؟

تاول‌ اصطکاکی روی پا بسیار شایع است، به‌ویژه در افرادی مانند کوهنوردان و سربازان که مسافت زیادی را پیاده می‌روند.اغلب افراد پدیده تاول‌زدن را تجربه کرده‌‌اند. تاول‌ عارضه پوستی حباب‌مانندی دردناک یا خاورش‌آور و پر از مایع است. به گزارش اول فارس به نقل از  وری‌ ول‌ هلت، نوع شایع تاول‌‌ به‌علت اصطکاک پوست عارض […]

تاول‌ اصطکاکی روی پا بسیار شایع است، به‌ویژه در افرادی مانند کوهنوردان و سربازان که مسافت زیادی را پیاده می‌روند.اغلب افراد پدیده تاول‌زدن را تجربه کرده‌‌اند. تاول‌ عارضه پوستی حباب‌مانندی دردناک یا خاورش‌آور و پر از مایع است.

به گزارش اول فارس به نقل از  وری‌ ول‌ هلت، نوع شایع تاول‌‌ به‌علت اصطکاک پوست عارض می‌شود و با وجود آنکه می‌تواند در همه جای بدن ظاهر شود، بیشتر در پاها دیده می‌شود.

تاول‌ ناشی از اصطکاک زمانی به وجود می‌آید که چیزی روی پوست شما به‌قدری ساییده شود که لایه روی سطح پوست را نازک کند، مانند زمانی که کفش تنگ به پا می‌کنیم. بدین ترتیب، لایه رویی یا همان بیرونی پوست، از لایه زیرین جدا می‌شود. در نتیجه، بدن با ایجاد بالشتکی که مایع محافظ در آن است، واکنش نشان می‌‌دهد.

علت‌های ایجاد تاول

هنگامی که چیزی پوست را تحریک یا زخمی کند، باعث ایجاد تاول می‌شود که به آن وزیکول (ریزکیسه) نیز می‌گویند. یک نوع رایج تاول، تاول اصطکاکی است.

تاول اصطکاکی در اثر ساییده شدن چیزی مانند کفش تنگ روی سطح پوست به وجود می‌آید.

تاول‌ اصطکاکی روی پا بسیار شایع است، به‌ویژه در افرادی مانند کوهنوردان و سربازان که مسافت زیادی را پیاده‌ می‌روند.

تاول چیست و چگونه تاول دردناک را درمان کنیم؟

عواملی که باعث ایجاد تاول‌ اصطکاکی در پاها می‌شوند عبارت‌اند از:

پوست مرطوب
دمای نسبتا زیاد
حمل چمدان یا کوله پشتی
فعالیت‌های بلند‌مدت
کفش نامناسب
انواع دیگر تاول‌ها کدام‌اند؟

به غیر از تاول‌ اصطکاکی که بر اثر ساییده شدن ایجاد می‌شود، تاول‌های دیگری در بدن بروز می‌کنند که علت‌های دیگری دارند، از جمله:

گرما، سرما، آسیب تشعشع روی پوست، آفتاب‌سوختگی، سوختگی، سرمازدگی (پس از گرم کردن مجدد)
حالت نیشگون گرفتگی روی پوست، مانند زمانی که انگشت لای در کشو گیر می‌کند
واکنش به مواد حساسیت‌زا و محصولات شیمیایی مانند مواد شوینده
عفونت‌هایی مانند تب‌خال، آبله‌مرغان، زونا
بیماری‌های پوستی مانند اگزما
برخی اختلال‌های خودایمنی نادر نیز موجب تاول زدن می‌شوند.

چرا تاول روی پا دردناک است؟

تاول روی پا دردناک می‌شود، زیرا اپیدرم یا لایه بیرونی پوست، که در مقایسه با لایه‌های زیرین حساسیت کمتری دارد، آسیب می‌بیند. لایه زیرین پوست یا درم انتهای عصبی بیشتری دارد. به همین دلیل، وقتی چیزی با آن تماس پیدا می‌کند، مایع تاول روی انتهای عصبی فشار می‌آورد و باعث درد می‌شود.

علامت‌های تاول بازنشده یا حبابی

تاول‌ مانند حباب روی پوست به نظر می‌رسد و ممکن است با یک تاول یا تعدادی از آن‌ها مواجه شوید.

مایع داخل تاول‌ گاهی شفاف و گاهی خونی است. تاول‌ خونی ممکن است قرمز، سیاه، یا بنفش به نظر برسد. تاول‌ها معمولا به لمس کردن بسیار حساس‌اند.

نشانه‌های تاول باز

تاول باز در واقع تاولی است که ترکیده و پوست زیرین را نمایان کرده است. این وضع می‌تواند بسیار دردناک باشد.

در تاول‌های باز معمولا دچار عفونت می‌شوند.

اگر پوست اطراف تاول گرم‌تر شده است و چرک یا خطوط قرمز روی پوست اطراف تاول مشاهده می‌شود، احتمال عفونت هست. اگر فکر می‌کنید تاول عفونی دارید، حتما به متخصص بهداشت و درمان مراجعه کنید.

مایع داخل تاول چگونه عمل می‌کند؟

مایع شفاف داخل تاول اصطکاکی، که سرم نامیده می‌شود، از آب و پروتئین و کربوهیدرات‌هایی ساخته شده است که از رگ‌های خونی آسیب‌دیده نشت می‌کنند.

این سرم عملکرد مهمی دارد، زیرا با ایجاد بالشتک روی لایه زیرین پوست از آن محافظت می‌کند و باعث می‌شود لایه زیرین سریع‌تر بهبود یابد. بدین ترتیب، در روند بهبودی پوست، مایع دوباره جذب می‌شود.

زمانی که پوست ملتهب است، تاول‌‌ با خون پر می‌شود. خون از عروقی می‌آید که در اثر جراحت آسیب دیده‌اند و ممکن است عملکرد محافظتی مشابه با سرم داشته باشند. تاول‌ها در صورت عفونت کردن پر از چرک می‌شوند.

قسمت‌های دیگر بدن نیز ممکن است دچار تاول اصطکاکی شود. این تاول‌ها در لایه‌های بیرونی ضخیم‌تر پوست و معمولا در کف دست‌ها، کف پاها، و نواحی دارای پوست سخت ایجاد می‌شوند.

درمان تاول

متخصصان مراقبت‌های بهداشتی توصیه می‌کنند تاول‌ها را سوراخ نکنید و مایع درون آن را بیرون نریزید، به‌ویژه تاول‌هایی را که حدود ۵ میلی‌متر یا کوچک‌ترند. این کار خطر عفونت را افزایش می‌دهد. تاول‌ها معمولا در یک هفته تا ۱۰ روز بهبود می‌یابند.

محل تاول را به‌آرامی با صابونی ملایم بشویید و تمیز و خشک نگه دارید.

اگر تاول به‌خودی‌خود ظاهر شد، سعی کنید لایه بیرونی پوست را چسبیده به لایه زیرین نگه دارید و آن را نکنید.

از فشار آوردن به تاول‌ها خودداری کنید.

اگر تاول پاره نشده و ناحیه مورد نظر تمیز و خشک است، نوار چسب روی آن بزنید.

اگر تاول ترکید، مراقب علامت‌های عفونت باشید و در صورت لزوم با پزشک تماس بگیرید.

برخی افراد تاول‌های بزرگ‌تر را تخلیه می‌کنند. برای این‌ کار از متخصص امور بهداشت کمک بگیرید و یک روز پس از ظاهر شدن تاول صبر کنید. اگر تصمیم دارید خودتان این کار را بکنید، از سوزن استریل‌شده با الکل برای سوراخ کردن یک لبه تاول استفاده کنید. محل مورد نظر را بشویید. یک لایه نازک از ژل نفتی (وازلین) روی آن بمالید (می‌شود از پماد ضدباکتری برای تاول ترکیده یا تخلیه‌شده استفاده کرد). تاول تخلیه‌شده را باندپیچی کنید تا از بیشتر آسیب دیدن آن پیشگیری شود.

چگونه از تاول‌ زدن پاها جلوگیری کنیم؟

چند اقدام احتیاطی برای پیشگیری از تاول پاها:

کفش‌ مناسب، یعنی نه تنگ و نه گشاد، بپوشید تا موقع راه رفتن پوستتان را نساید. توجه داشته باشید که پاهایتان در پیاده‌روی‌های طولانی ورم می‌کند. پس فضای اضافی داخل کفش را در نظر داشته باشید.
به‌جا‌ی جوراب‌های نخی، جوراب‌های رطوبت‌گیر بپوشید که عرق پا را جذب می‌کنند. برای فعالیت‌هایی مانند ورزش کردن حتما جوراب‌های مناسب بپوشید.
نواحی مستعد اصطکاک مانند بین انگشتان پا، پاشنه پا، و کف پا را با ژل نفتی (وازلین) یا دیگر محصولات چرب‌کننده نرم کنید.
اگر پاهایتان عرق کرد و مرطوب شد، جورابتان را عوض کنید. پوست مرطوب در اثر اصطکاک به‌راحتی آسیب می‌بیند.
برای کاهش عرق کردن پاها از مواد ضد تعریق استفاده کنید.
خطرات تاول‌های باز درمان‌نشده

عفونت اولین خطر تاول‌های باز است. بنابراین، در صورت بروز عفونت، به متخصص بهداشت و درمان مراجعه کنید.

علامت‌های هشدار در تاول‌ها

علامت‌های خطری که باید جدی بگیرید عبارت‌اند از قرمزی اطراف ناحیه تاول، احساس گرما در تاول، چرک در تاول، و رگه های قرمز روی پوست که از تاول منشعب می‌شود.

در صورت مشاهده موارد زیر به متخصص مراجعه کنید:

تاول‌ خونی در نزدیکی دهان، که می‌تواند نشانه بیماری‌های گوناگونی باشد
تاول‌ در نواحی بزرگی از بدن یا کل بدن
تاول‌هایی که نشانه‌های عفونت دارند یا خوب نمی‌شوند
در مواردی مانند ابتلا به بیماری دیابت یا داشتن مشکلات گردش خون، برای درمان هرگونه تاول اصطکاکی یا دیگر ضایعات پوستی به پزشک مراجعه کنید.

مطالب مرتبط

نظرات