آب مایهٔ حیات است؛ اما آیا میدانستید نحوهٔ نگهداری آب و مصرف آن تفاوت بزرگی در کیفیت آبی که میخورید ایجاد میکند؟
به گزارش اول فارس ، شاید شما آب را در بطریهای پلاستیکی، بطریهای استیل یا بطریهای شیشهای نگهداری کنید؛ اما خوب است بدانید نگهداری آب در ظروف و پارچهای سفالی یا گِلی بسیار سالمتر است. آبی که از پارچ سفالی مینوشید نهتنها گواراتر است؛ بلکه فوایدی هم برای سلامتیتان دارد.
پارچ سفالی آب را خنک نگه میدارد
دانشمندان میگویند نگهداشتن آب در پارچ سفالی بهترین راه نگهداری آب نوشیدنی است. پارچهای سفالی یا گلی نهتنها آب را خنک نگه میدارند؛ بلکه تبادل دمایی متناسبی با اطراف دارند و بر اساس آبوهوای محیط، خنکی لازم را به آب انتقال میدهند. این ویژگی پارچهای سفالی منحصربهفرد است و هیچ جنس دیگری این خاصیت را ندارد.
ظروف سفالی پُر از منافذ ریزند و وقتی شما آب را در آن نگهداری میکنید، تبخیر رخ میدهد. در این فرایند ذرات آب انرژی را بهصورت گرما میگیرند و تبخیر میشوند و بدین ترتیب آب خنک میشود. یک پارچ سفالی دارای سوراخهای بسیار ریزی است که زیر میکروسکوپ دیده میشوند و از طریق همین سوراخها و منافذ، مولکولهای آب تبخیر میشوند و آب خنک میشود؛ بنابراین گرما و رطوبت در پارچ سفالی مدام در گردشاند و این اتفاقی است که در پارچهای فلزی یا شیشهای که بسیار رایجاند هرگز نمیافتد.
پارچ سفالی قلیایی است
یکی دیگر از خواص پارچ سفالی، ذات قلیایی آن است. قلیای سفال با اسیدیتهٔ آب وارد تعامل شده و تعادل مناسبی از pH را برقرار میکند. این آب میتواند اسیدیتهٔ بدن را کاهش دهد. این ویژگی سفال بسیار مفید بوده و یکی از شناختهشدهترین خواص نوشیدن آب از پارچ سفالی است. وقتی غذاهای اسیدی مانند گوشت یا شیر در ظرفی سفالی پخته میشوند، سفال کمک میکند خاصیت اسیدی غذا خنثی شود.
تسکین دردهای معده به کمک مصرف آب کوزه سفالی
یکی دیگر از فواید کوزه ها، خاصیت قلیایی خاک رس تشکیل دهنده آن ها است. دو سوم بدن انسان را آب تشکیل داده است و بسیاری از بیماری ها در محیط اسیدی رشد می کنند. آب کوزه با خاک رس قلیایی واکنش نشان می دهد و به حفظ تعادل pH آب در بدن کمک می کند. از این رو به تسکین دردهای معده کمک می کند. بنابراین شما می توانید از کوزه به عنوان گالن آب استفاده کنید و آب روزانه مورد نیاز خود را در کوزه های سفالی نگهداری کنید.
پارچ سفالی برای متابولیسم خوب است و سطح تستوسترون را متعادل نگه میدارد
حتماً میدانید که نوشیدن آب کافی طی روز برای سوختوساز بدن لازم است. ما معمولاً آب را در بطریهای پلاستیکی نگهداری میکنیم بدون اینکه بدانیم چه مواد شیمیایی مضری دارند؛ مانند بیسفنول A که میتوانند به مولکولهای آب بچسبند و سلامت ما را تهدید کنند. اما نوشیدن آب از پارچ سفالی میتواند سوختوساز بدن را بهتر کند بدون اینکه هیچ ماده شیمیایی مضری داشته باشد. نوشیدن آب از پارچ سفالی میتواند سطح خوبی از تستوسترون را در بدن حفظ کند، اما نوشیدن آب از بطری پلاستیکی از میزان تستوسترون در بدن میکاهد. آبی که از پارچ سفالی مینوشید مزهای طبیعیتر دارد و خنک و گواراست و ضمناً به سوختوساز بدن و تنظیم تستوسترون کمک میکند.
بهبود برخی از بیماری ها
نوشیدن آب موجود در کوزه های سفالی سبب تسکین درد های مفصلی و جدا ساختن چربی ها و دفع سم های موجود بر روی دیواره های معده می شود و آرامش بسیارخاصی به شما می دهد. آب کوزه با خاک رس قلیایی واکنش نشان داده و به حفظ تعادل pH آب در بدن و تسکین دردهای معده کمک می کند.
عدم وجود مواد شیمیایی سمی
یکی از بزرگترین مزایای نوشیدن آب از ظروف سفالی این است که هیچ ترسی از مواد شیمیایی سمی موجود در آن وجود ندارد در صورتیکه ماده شیمیایی سمی قوی در بطری های پلاستیکی موجب اختلال غدد درون ریزشده که در مورد ظروف سفالی این چنین نیست.
آبی که در پارچ سفالی است دمای مناسبی برای گلو دارد
حتماً از بچگی به شما هم میگفتهاند وقتی در یک بعدازظهر تابستانی از بازی و فعالیت و عرق ریختن برمیگردید، آب یخ از یخچال ننوشید. هر چند شاید خیلی وقتها دلیلش را نمیدانستیم؛ اما یکی از دلایل آن پیشگیری از سکته گرمایی بوده است و دلیل دیگر هم اینکه تغییرات دمای ناگهانی میتوانند ما را مریض کنند.
آبی که در پارچ سفالی نگهداری میشود، بهترین دما را برای گلو دارد و این یک ویژگی ایدهآل برای کسانی است که دچار سرفه و سرما خوردگیاند.
تنها نکته مهمی که باید بهخاطر داشته باشید این است که هر سه روز یکبار این پارچهای سفالی را تمیز کنید و بشویید و آب داخل آن را مرتباً عوض کنید.
حذف سختی آب و گوارا شدن آن
دیواره های سفالی کوزه مواد و یونهای موجود در آب را جذب می کنند . خاک رس(دیواره های کوزه سفالی)، عمل حذف سختی آب را انجام می دهد و یونهای کلسیم را جذب خود کرده و یون های سدیم را پس می دهد و به همین خاطر آب گواراتر می شود.
پختوپز در ظروف سفالی چه خواصی دارد؟
ظرف سفالی آرامآرام گرم میشود و غذا هم بهآرامی در آن میپزد. منفذدار بودن ظرف سفالی کمک میکند بخار و گرما بهخوبی در غذا بپیچد و در نتیجه غذا، عطروطعم بهتری پیدا کند. ارزش غذایی نیز در ظرف سفالی محفوظ میماند. گوشتی که در ظرف سفالی پخته میشود مغزپخت شده و خوشمزهتر است.
آرام پختهشدن غذا در ظرف سفالی کمک میکند تا رطوبت و چربیهای طبیعی موجود در غذا باقی بمانند و در نتیجه شما از روغن کمتری برای پختوپز استفاده کنید. وقتی چربی و روغن کمتری به غذا بزنید برای سلامت قلبتان مفید است.
به گزارش وب گاه تبیان، ظروف سفالی دارای آهن، فسفر، منیزیم و چند ماده معدنی دیگرند. غذایی که در این ظروف پخته میشوند، آهن و کلسیم و منیزیم و سولفور سفال را جذب میکنند و همهٔ این املاح برای بدن و سلامتی مفیدند.
جلوگیری از گرما زدگی
آفتاب زدگی در ماه های سوزان تابستان کاملاً معمول است. نوشیدن آب از کوزه یا پارچ های سفالی می تواند تا حد زیادی به مقابله با این مشکل کمک کند زیرا آب ذخیره شده در سفال غنی از مواد مغذی – ویتامین ها و مواد معدنی است و سطح گلوکز بدن نیز با این آب حفظ می شود.
طبیعت متخلخل
تخلخل ظروف سفالی ناشناخته نیست و تبخیر از لحظه ذخیره آب در ظرف سفالی آغاز و این منجر به خنک شدن آب درون کوزه می شود و این خاصیت متخلخل خاک رس فواید و مزایای زیادی برای سلامت بدن دارد.
سازگار با محیط زیست
گزینه های سازگار با محیط زیست در تمام زمینه های زندگی بسیار موثر است. اکنون بیشتر ما آب را در بطری های پلاستیکی نگهداری و ذخیره می کنیم و می دانیم پلاستیک به راحتی تجزیه نمی شود، علاوه بر این حاوی مواد شیمیایی سمی مضر است و با استفاده ی بی رویه از آنها میلیون ها تن زباله پلاستیکی ایجاد و بخش بسیار کمی از آن بازیافت می شود. کوزه های سفالی گزینه طبیعی ، ارگانیک و سازگار با محیط زیست هستند.
بهبود کیفیت آب
نگه داری آب در کوزه سفالی سبب می شود دیواره های سفالی ناخالصی های آب را جذب کرده و کیفیت آب درون آن بهبود یابد اما نگهداری آب در کوزه به طور دقیق و آن طوری که مردم فکر می کنند به طور ۱۰۰% آب را تصفیه نمی کند.
ارزان تر از بطری های پلاستیکی
کوزه های سفالی اگر مرتب به درستی تمیز و نگهداری شوند، می توانند سال به سال دوباره مورد استفاده قرار بگیرند. در واقع، تمیز کردن آنها مسئله دشواری نیست و این ظروف در صورت نگهداری صحیح با دوام و کاملاً مناسب و نسبت به بطری های پلاستیکی ارزان تر هستند.
دانستنی های مفید درباره کوزه سفالی
کوزه ای را بخرید که از جنس خاک رُس و دارای دیواره های نه ضخیم و نه نازک باشد زیرا دیواره ها آب را بیش از حد تراوش کرده بیش از حد ضخیم آب را تراوش نمی کنند.
کوزه بدون لعاب و خام تهیه نمایید، در صورت خرید کوزه دارای لعاب هیچ فرقی بین آن کوزه و یک ظرف پلاستیک نیست.
پس از خرید کوزه را شسته و کمی آب در داخل آن ریخته و پس از یک ساعت آن را خالی نموده و سپس از آن استفاده نمایید.
برای تصفیه آب کوزه به صورت ۱۰۰% شما نیاز به یک کوزه بزرگ مثلا ۴۰ لیتری دارید. این کوزه را پر کرده و بر روی کوزه دیگری بگذارید تا آب تراوش شده از آن مستقیما به داخل کوزه پایینی بریزد . آبی که در کوزه دوم وجود دارد، آب تصویه شده است.
چند پرسش و پاسخ درمورد ظروف سفالی
آیا ظروف سفالی مادهٔ سمی دارند؟
خیر، ظروف سفالی هیچ ماده سمی ندارند و برای پختوپز هم مناسباند.
آیا میتوان ظروف سفالی را در یخچال گذاشت؟
بله ظروف سفالی را میتوانید در یخچال بگذارید؛ اما نه برای ساعتهای طولانی.
آیا پارچ سفالی میتواند آب را تصفیه کند؟
تا حدودی. منافذ ریز سفال به فیلترکردن برخی ذرات آلایندهٔ آب کمک میکنند.
آیا میتوانیم آب داغ را در یک پارچ سفالی بریزیم؟
بله شما میتوانید آب داغ را در یک پارچ سفالی بریزید.
نظرات