برپایی جاده سرویس اختصاصی به بهانۀ بازسازی یک منبع آب قدیمی در حریم پایگاه جهانی تخت جمشید، آسیب بخش بزرگی از آثار تاریخی را به دنبال داشته است.
چندی است که طرح آبرسانی به روستاهای شهر مرودشت از سوی دولت آغاز شده است و شهرکهای پیرامونی میراث جهانی تخت جمشید (پارسه) نیز در طرح آبرسانی قرار دارند.
سیاوش آریا کنشگر و پژوهشگر تاریخ ایران و میراث فرهنگی در فارس گفت: به تازگی و به بهانۀ بازسازی یک منبع آب قدیمی در حریم درجه یک و ممنوعۀ میراث جهانی پارسه (تخت جمشید) و در اصل با ساخت منبع آب بزرگ تری در همان منطقه، دست درازی گستردهای به کوهستان مهر (رحمت کنونی) شده است که آثار تاریخی فراوانی در آن از جمله شماری از گوردخمههای کمابیش ۲ هزار ساله و آثار طبیعی منطقه را نابود و یا آسیب جدی به آنها وارد شده است.
او ادامه داد: مشاهدۀ حجم گستردۀ کوه بُری چه در مکان منبع آب و چه در ساخت جاده سرویس اختصاصی که بدون آن نیز امکان بازسازی منبع قدیمی وجود داشت تا اندازهای دردناک است که دل هر دوستدار تاریخ و فرهنگ ایرانی را به درد میآورد و آه از نهاد آدمی بلند شده و اشکها به حال میراث فرهنگی و بی دفاع و رنجور کشور روان خواهد شد.
آریا تصریح کرد: سخن درخُور نگرش و نکتۀ غم انگیز داستان آن جا است که مکان ویرانیها و کوه بُریها در فاصلۀ اندک و حساس ۳۰۰ متری عرصۀ پارسه و در حریم درجه یک و ممنوعۀ محوطۀ جهانی پارسه (تخت جمشید) جای دارد و چنین کارهایی انجام شده است که دارای ضابطه و قانونهای حفاظتی ویژۀ میراث فرهنگی است. از جمله این که، برای پیشگیری از ویرانی آثار زیرسطحی باستانی چند هزار ساله حتی هرگونه پِی کَنی، درختکاری، ساخت و ساز و دخل و تصرف آشکارا و مطلقا ممنوع اعلام شده و روشن نیست که چگونه پایگاه جهانی پارسه که این رخداد تلخ و غیرقابل بازگشت درست در بیخ گوشش انجام شده، بر روند کار نظارت داشته و پروانۀ (مجوز) کار را داده است.
او در ادامه میگوید: این درحالی است که برپایۀ قانونهای میراث فرهنگی که شفاف و روشن است همۀ این اقدامها تخلف بوده و حتی برپایۀ نص صریح قانون جُرم به شمار میآید و مسببان آن باید مورد پرسش دستگاه قضایی و مجازات قرار گیرند.
این پژوهشگر تاریخ ایران و میراث فرهنگی در فارس افزود: پرسشی که در ذهن هر دوستدار میراث فرهنگی دغدغه مندی پیش میآید و از مدیریت پایگاه جهانی پارسه به عنوان مسئول مستقیم چنین رخداد تلخ و آسیب جبران ناپذیری به میراث ملی و جهانی ایرانیان خواهد پرسید این است که، آیا او ضمن لازم بودن شرایط تأمین آب آشامیدنی مردم منطقه، هیچ راه و رویکرد دیگری برای پیشگیری از این همه گستردگی ویرانیهای کوه نیافته است؟ چگونه است که سالها پیش از این که یک منبع آب آشامیدنی درهمان جایی که امروزه مورد بازسازی قرار گرفته، ساخته شده بود و حتی حریمی نیز برای مجموعه تعریف نشده بود پروانۀ هیچ گونه کوه بُری داده نشده، ولی هم اینک به سادگی و آسودگی مدیر پایگاه جهانی پارسه اجازه میدهد تا بخش بزرگی از حریم بلافصل عَرصه که حتی بیل زدن و کَند و کاو ساده هم در آن ممنوع است، این گونه به وسیلۀ ماشین آلات سنگین مورد تسطیح، ویرانی و نابودی بسیار گسترده قرار گیرد.
آریا اضافه کرد: به راستی این گونه کوتاهی و چشم پوشی و سهل انگاری مدیریت پایگاه پارسه (تخت جمشید) را چگونه میتوان توجیه و جبران کرد. چه کسی پاسخگوی این همه نابودی و حجم گستردۀ ویرانی آثار تاریخی و طبیعی و چشم اَنداز (منظر) فرهنگی منطقه و کوهستان ارزشمند و استورهای مهر است؟ حجم ویرانیها و نزدیکی آنها با آثار میراث جهانی پارسه تا اندازهای است که به شکلی روشن و آشکار موجب نابودی منظر طبیعی کوهستان مهر (رحمت) درهنگام نزدیک شدن به آثار میراث جهانی پارسه شده است. چگونه فاجعهای به این بزرگی و در روز روشن در جلو چشمان مسولان میراث فرهنگی رُخ میدهد و آب هم از آب تکان نمیخورد. به راستی در برابر تاریخ و آیندگان چه پاسخی خواهیم داشت؟…
او گفت: نیاز به یادآوری است که تأمین آب آشامیدنی و فراهم کردن شرایط تأمین آن از حقوق نخستین و روشن (مسلّم) مردم پاک و ارجمند ساکن در منطقۀ دشت مرودشت بوده و بایسته است تا زودتر انجام گیرد. اما باید از راههایی اقدام کرد که هم آب آشامیدنی مردم منطقه فراهم شود و هم هیچ گونه آسیبی به یادمانهای تاریخی و فرهنگی که همگی نشانههای هویتی و شناسنامۀ خود مردم منطقه است، وارد نشود.
پژوهشگر تاریخ ایران و میراث فرهنگی در فارس، اشارهای به ضوابط اختصاصی کوهستان «مهر» و ضوابط حریم میراث جهانی تخت جمشید کرد و توضیحاتی در این خصوص داد.
ضوابط اختصاصی کوهستان «مهر»
یک: در سراسر کوهستان مهر (رحمت) هرگونه دخل و تصرف در برگیرندۀ استخراج معدن، انفجار، کوه بُری، جنگل کاری، برپایی ساختمان، نصب دَکل و همانند آن که موجب تغییر توپوگرافی و چشم انداز عمومی کوه شود، ممنوع است. همچنین باید معدن شن و ماسه شهرداری مرودشت در دامنۀ کوه در بخش جنوبی پارسه (تخت جمشید) برچیده شود.
دو: هرگونه واگذاری و دخل و تصرف در دامنۀ کوهستان مهر (رحمت) نیازمند کسب پروانه (مجوز) از سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی (وزارت خانه کنونی) است.
ضوابط حریم میراث جهانی تخت جمشید
یک: در درون محدوده خط – نقطه آبی رنگ بازتابیده (منعکس) بر روی نقشه که در اصل خود دارای ارزش تاریخی و واجد آثار فراوان زیر سطحی است، برپایی هرگونه ساختمان، تاسیسات، نصب دَکل، درختکاری، دیوارکشی، حصارکشی، پِی کَنی، کَند و کاو، تسطیح زمینهای کشاورزی، هرگونه عملیات استخراج معدنهای سنگ، شن و ماسه و خاک رُس، دفن و رهاسازی زباله و همانند آن ممنوع است.
دو: تغییر کاربری زمینهای کشاورزی ممنوع است، ولی انجام کشت سطحی در زمینهای کشاورزی که آثاری در آن مشهود نیست و به تایید سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی (وزارت خانه کنونی) رسیده، مجاز است.
سه: در روستای شهرک زراعی در حاشیۀ جنوبی تختگاه پارسه (تخت جمشید) که خود بر روی آثار قرار گرفته است هرگونه دخل و تصرف در زمینها و اَفزودن ساختمانها و تاسیسات ممنوع است و باید در زمان مورد درخواست (مقتضی) برچیده شده و به مکانی برون از محدودۀ حریم جا به جا شود.
چهار: ساختمانهای در پیوند با صنعت گردشگری موجود در این محدوده همانند هتل، مهمانسرا و رستوران و مانند آن که مورد نیاز گردشگران و بازدیدکنندگان است، میتواند باقی بماند. اما هرگونه تعمیر و بازسازی نیازمند تهیه طرح و تصویب آن در سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی (وزارت خانه کنونی) است.
پنج: در محدودۀ حریم درجه یک، ساختمانهای مسکونی یا دامداری و تاسیسات مربوط به آنها و هر نوع تاسیسات دیگر موجود باید در زمان مورد درخواست (مقتضی) برچیده شود.
این فعال میراث فرهنگی بیان کرد: همان گونه که آگاهی یافتیم ۲ ضابطه محکم و استوار که بسیار نیز شفاف و روشن وظیفه مدیران میراث فرهنگی و پایگاه میراث جهانی پارسه را روشن کرده است، از یادمانهای تاریخی و طبیعی جای گرفته در پیرامون میراث جهانی پارسه از جمله در همین مکانی که ویرانی گسترده و کوه بُری انجام شده است حفاظت و پاسداری میکند که یکی ضابطۀ کوهستان مهر است و دیگری حریم درجه یک پارسه (تخت جمشید).
آریا افزود: هم اینک پرسشی که به میان میآید و مایۀ شگفتی بوده، آن است که چگونه این همه تخلف و سرپیچی از قانون و ضابطههایی که آشکارا انجام هرگونه کاری حتی درختکاری را ممنوع اعلام کرده است رُخ داده؟! آیا همۀ این رویدادها نشان از ضعف و آشفتگی در مدیریت پایگاه جهانی پارسه نبوده و نیست…
او میگوید: اما هم اینک باید مسئولان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان و وزارت خانۀ میراث فرهنگی کل کشور ضمن ورود به موضوع رُخ داده، با بررسی و واکاوی دقیق و روشن و شفاف پرده از تخلفهایی که صورت گرفته، بردارند و به دغدغهها و دل نگرانیهای کُنشگران و دوستداران میراث فرهنگی پایان داده و به اَفکارعمومی پاسخ گو باشند. زیرا در یکی دو دهۀ گذشته، چنین فاجعهای بزرگ و دردناکی در محوطۀ جهانی پارسه و شهر مرودشت رخ نداده است.
جایگاه و ارزش والای کوه «مهر»
پژوهشگر تاریخ ایران و میراث فرهنگی در فارس بیان کرد: کوه وَرجاوَند و تاریخی مهر (رحمت) همان گونه که از نام آن نیز روشن است از دیرباز دارای ارزش و ارج ویژهای در میان مردم ساکن در دشت مرودشت و سرزمین پارس بوده و مایۀ بخشایش و مهربانی (رحمت) و موهبت به شمار میآمده است.
او گفت: همچنین جدای از در دامان گرفتن آثار نیاکانی و منسوب به جمشید باستانی (در دورۀ اسلامی)، تنها باید به چشمههای فراوان و پر آبی نگاه کنیم که تا همین چند دهه پیش هر ثانیه هزاران لیتر آب گورا به دشت پای خود پیشکش میکرد، آنگاه متوجه دلیل ارزش و احترام کوهستان مهر میشدیم.
آریا ادامه داد: داریوش بزرگ، شاهنشاه ایران در سال ۵۱۸ پیش از میلاد ارگ شهر پارسه را در پای آن بنا نهاد و پس از آن، این کوه جایگاهی سِپَندینه (مقدس) برای دفن مردگان شاهان و مردم گشت.
او تصریح کرد: درست بالای پارسه (تخت جمشید) در دامان کوه در ۲ گور صخرهای بزرگ ۲ تن از شاهان هخامنشی و نزدیکان آنها به دامن کوه مهر سپرده شده اند. در نزدیک کمابیش ۲۰ کیلومتر پایینتر در جایی که نامش را «قدمگاه» مینامند یک مرکز سترگ نیایشگاهی سنگتراش دیگر هخامنشی قرار دارد.
پس از فرو افتادن هخامنشیان و در فاصلۀ بلند بیش از هزار ساله تا فروپاشی شاهنشاهی ساسانیان کوهستان مهر بینندۀ دفن هزاران تن از مردمانی بود که به شکلهای گوناگون از گورهای صخرهای گرفته تا دَخمههای سنگی یا همان گورهای سنگی درپوش دار، تا گورهایی که با توده سنگهای لاشهای به شکل یک توده حجیم سنگی دیده میشوند به دامان کوهستان مهر برای خواب ابدی سپرده میشدند.
گورهای نامدار به «آخور رستم» در جنوب پارسه (تخت جمشید) و گورهای صخرهای شمال پارسه تا نقش قهرمانان (رجب) از شاخصترینهای آن به شمار میآیند.”باشگاه خبرنگاران جوان”
محمدمهدی پاک نیت
تاریخ : ۲۲ - فروردین - ۱۴۰۲
درود بر شما عزیزان
از آنجا که قصد نابودی آثار هخامنشی و از بین بردن تمدن قبل از اسلام است مسیر درستی انتخاب شده تا زودتر به نابودی تمدن قبل از اسلام برسیم یک جا بهانه آب خوردن مردم اجازه تخریب میدهند و جای دیگر نزدیک قبر کورش اجازه ساخت مسکن می دهند برای تخریب راه مستقیم انتخاب شده است .
ناشناس
تاریخ : ۱۵ - شهریور - ۱۴۰۱
کلاًبعضی ازمسئولین فرهنگی مخالف تمدن ایران هستن..
قدرت الله
تاریخ : ۸ - شهریور - ۱۴۰۱
این کوه باعظمت روبروی خانه ما هست دونیم سال پیش شروع به خرابکاری کرده اندخبرشوامروزپخش کرده اند چراموقعه شروع که دستگاه کوه بری شروع بکارکرد هیچ مسعولی جلواین کاررانگرفت درصورتیکه هیچ احتیاجی به ساخت منبع اب نیست چراکه این اب ازسده دروزن میاد شهرمرودشت بااین همه جمعیت احتیاج به منبه نداشت ای حدود۱۰روستا احتیاج به منبع دارد نه خیرخرج بیهوده الکی وخوردن پول مفت براعده ایی مفتخورفاکتو رسازخوردن بیتولمال وسلام حیف ازاین اثارباستانیه نمونه جهانی که ساحب ندارد دراین چهاردهه نابود شد
کی
تاریخ : ۸ - شهریور - ۱۴۰۱
با سلام اینکه با گذشته این مملکت مشکل دارن بر همگان آشکار است و ما مردم باید جلو اینکارها بگیریم زیرا در دستگاههای دولتی هستند کسانی که با دستی در دزدی و غارت هرهنگ و تمدن ما دارند و مسولان هم فکر پر کردن جیب خودشان هستند باعث تأسف است که همگی دم از فرهنگ میزنند ولی تمدن کشور خودشان را فراموش کردهاند
بهرام درویشی
تاریخ : ۸ - شهریور - ۱۴۰۱
مسئولان امر و بالا دستی بلافاصله ورود نمایند و از به یغما رفتن بخش بزرگی از گنجینه ایران باستان جلوگیری نمایند حتی سنگهای انجا قیمتی هستند چنانچه تحریمها برداشته شود و پای توریسمها به کشور باز شود خواهید دید تحت جمشید و حومه و کوههای و تپه های اطراف آن چقدر بازدید کننده دارند و چه ثروتی سهمگینی از دیدن و نمونه برداری تخت جمشید توسط توریسمهای خارجی به کشور سرازیر خواهد شد گذشته از گنج و اشیایی که در زیر خاک و سنگ مدفون هستند به طور جدی و اکید نگذارید تکه سنگی از تخمت جمشید جابجا شود این توصیه ای هست که بعدها به منفعت ان پی خواهید برد و ایران را ثروتمندترین کشور جهان خواهد کرد
بهرام درویشی
تاریخ : ۸ - شهریور - ۱۴۰۱
واقعا مردم ایران چقدر ساده لوح و بی فکر هستند الان چندین سال است که چه کسی بعدفکر مردم بوده که بخواهتد به فکر اب اشامیدنی مردم آن هم با تخریب یک اثر باستانی بین المللی با اهمیت و گرانبها و بی همتا که مردم اب اشامیدنی داشته باشند واقعا چه کسی این اراجیف را باور میکند یعتی این همه زمین حاصلخیز این همه بیشه پرآب و این همه طبیعت بکر و دست نخورده در شیراز چه شده حالا آنها یاد اب آشانیدنی مردم افتادند آنهم در باستانیترین نقطه خاور میانه آنها فقط و فقط به دنبال کنج و دفینه هستند و گویا جدیدا شایعه ای پراکنده شده که در پایه ان کوه گنج مخفی خشایار شاه قرار گرفته از مسئولان امر تقاضامندیم جلوی این کار نابخشدینی را بگیرند و اگر قرار به کاوش باشد خودت دولت از طریق قانون اقدام به کارشناسی و باستان شناسی نماید
ناشناس
تاریخ : ۸ - شهریور - ۱۴۰۱
پارسال یک تیم از ایتالیا با دستگاههای اسکنر پیشرفته به تخت جمشید اومد و در مجتمع شید گز که در روستای مجاور تخت جمشید به نام شمس اباد هست مستق شد و در همین جایی که الان با دینامیت کوه را منفجر کردند به بهانه آبرسانی، چندین شی با ارزش را شناسایی کرد
ناشناس
تاریخ : ۸ - شهریور - ۱۴۰۱
واقعا جای تاسف داره من نمی دونم میراث فرهنگی چرا اجازه میده با هویت و گنجینه هایی که مال مردم ایران هست اینگونه برخورد بشه اصلا اگر گنجینه ای هست چرا کاوش نمی کنند و برای خود مردم ایران استفاده نمی کنند؟؟؟ یعنی چی مملکت مگه صاحب نداره پس مسئولین چه غلطی می کنند دزدی؟؟؟؟ کجایند مسئولینی که خودشون رو به خواب زدند
علی
تاریخ : ۴ - شهریور - ۱۴۰۱
سلام لطفا چنانچه امکان دارد باسازمان محترم میراث فرهنگی صحبت کنید تااز چنین اسیبهاوتخریبهاجلوگیری شود وبعضی ازاین دزدهادستشان بریده شود وبهاثارملی وفرهنگی وتاریخی ماایرانیان علی الخصوص استان پهناورفارس دست درازی وتخریب نکنندوازانان مراقبت ومحافظت نمایند ممنونم
زده باد فرهنگم
تاریخ : ۲ - شهریور - ۱۴۰۱
…..کسی در فکر تخریب و فرهنگ و تمدن ایرانی باشه ..
ناشناس
تاریخ : ۱ - شهریور - ۱۴۰۱
من تمام کوه رحمت زیر پا گذاشتم وجب به وجبش اثار تمدن و شهر نشینی هست سال ۸۳ ۸۴ اکثر قبر ها تخلیه و به غارت رفت هنوز بقایایی هست که کشف نشده اما اهالی منطقه و کسانی چشم طمع دارن و مورد هجمه قرار میدن
ناشناس
تاریخ : ۱ - شهریور - ۱۴۰۱
همش دروغه گفته.طرف میخواد با این مقاله چیزی ترکه بشه.وگرنه خودم مردم نمیزان آثار خراب بشه.هدف درسته آبرسانی هست ولی آثاری تخریب نشده.
Ali
تاریخ : ۱ - شهریور - ۱۴۰۱
به بهونه گنج دارن حفاری میکنن. از این کارها زیاد کردن در آثار باستانی
ناشناس
تاریخ : ۱ - شهریور - ۱۴۰۱
مایه تاسف وشرم ازاین بی برنامگی
مجید
تاریخ : ۱ - شهریور - ۱۴۰۱
عزیزان دیده شده به دفعات زیاد که به بهانه عمران و آبادیهای اینچنینی هدف چیز دیگری بوده و متاسفانه قصه تلخ همیشگی،غارت آثار مد نظر بوده نه چیز دیگری
ارشام
تاریخ : ۱ - شهریور - ۱۴۰۱
خیلی ساده هستین برخی کلا باتاریخ ایران مشکل دارن
حافظ
تاریخ : ۱ - شهریور - ۱۴۰۱
کاری که اسکندر مقدونی اعراب و مغولان نکرده اند
ناشناس
تاریخ : ۱ - شهریور - ۱۴۰۱
واقع باعث تاسف هر ایرانی است که اینگونه با آثار تاریخی برخورد میشود
ابراهیم
تاریخ : ۱ - شهریور - ۱۴۰۱
برخی مخالف تاریخ هخامنشی هستند
ناشناس
تاریخ : ۱ - شهریور - ۱۴۰۱
شما چقدر سازید اینا گنجاشو میخوان درییارن بقیش بهونست
حسین خواجویی
تاریخ : ۳۱ - مرداد - ۱۴۰۱
جای بس تأسف است.،