آغاز مرمت خانه اولین آموزگار دیپلم جهرم /جلال طوفان کیست؟

خانه تاریخی طوفان در شهرستان جهرم قرار دارد که در سال ۱۳۸۷ طبق وصیت‌نامه مرحوم جلال طوفان به میراث فرهنگی فارس اهدا شد

خانه جلال طوفان

به گزارش اول فارس ، محمد ثابت اقلیدی گفت: مرمت خانه تاریخی طوفان جهرم با اختصاص مبلغ بیش از ۹۵۰ میلیون تومان در دست اجرا است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس گفت: ساخت و نصب ستون‌های سنگی لبه بام و ایوان (جان‌پناه)، اجرای عایق رطوبتی پشت‌بام، انجام تعمیرات و ساخت درو پنجره‌های چوبی و مرمت نمای آجری ازجمله عملیات مرمتی در این خانه تاریخی است.
ثابت اقلیدی ادامه داد: خانه تاریخی طوفان در شهرستان جهرم قرار دارد که در سال ۱۳۸۷ طبق وصیت‌نامه مرحوم جلال طوفان به میراث فرهنگی فارس اهدا شد و در سال ۱۳۸۸ در فهرست آثار ملی با شماره ۲۶۶۴۹ به ثبت رسید.

Screenshot 2024 12 26 071510
او افزود: این منزل تاریخی دارای یک زیرزمین و یک طبقه شاه‌نشین است که راه دسترسی به آن پلکان سنگی دوطرفه به سبک هخامنشی با سنگ‌های بادبر صورت می‌گیرد وایوان شاه‌نشین نیز بر روی چهارستون استوارشده است.

جلال طوفان سال ۱۲۹۷ در شهرستان جهرم به دنیا آمد. طوفان اولین دیپلمه‌ای است که در سال ۱۳۱۴ به جهرم وارد شد و بنیان‌گذار آموزش نوین در این شهر است.

جلال طوفان

کلاسهای اول و دوم ابتدایی خود را در فسا و جهرم گذراند و بقیه دوران تحصیل خود را تا پایان متوسطه در شیراز طی کرد. با افتتاح اولین دوره دانشسرای مقدماتی در شیراز برای ادامه تحصیل به آنجا رفت و پس از فارغ‌التحصیل شدن با آنکه در امتحانات نهایی رتبه دوم شده بود و می‌توانست به دانشگاه برود به علت مشکلات خانوادگی از ادامه تحصیل منصرف شد.

در سال ۱۳۱۵ به عنوان اولین آموزگار دیپلم به اداره فرهنگ جهرم آمد و به شغل مقدس معلمی پرداخت و خدمات ارزنده‌ای از خود ارائه کرد. چند سال بعد در کنکور دانشگاه تهران شرکت کرد و در رشته حقوق به تحصیل پرداخت.

ولی یکسال بعد بنا به دلایلی مجدداً در کنکور دانشگاه شرکت نمود و در رشته زبان فرانسه قبول گردید و به ادامه تحصیل پرداخت. پس از گرفتن لیسانس در این رشته به جهرم آمد و به سمت مدیریت دانشسرای مقدماتی جهرم و همچنین رئیس دبیرستان خواجه نصیر منصوب گردید و در این سال‌ها خدمات شایانی انجام داد.

در سال ۱۳۳۱ اقدام به انتشار روزنامه طوفان جنوب کرد که بعد از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ این روزنامه تعطیل شد و خانه طوفان و دفتر روزنامه مورد غارت قرار گرفت و آنجا را آتش زدند و نامبرده را به مدت دو سال به کرمان تبعید کردند؛ و حتی در دادگاه نظامی بر اساس ادعا نامه دادستان تقاضای حکم اعدام برای او شد که خوشبختانه در دادگاه تبرئه گردید.

جلال طوفان جهرمی

به دنبال همین مسائل وی به همراه تعداد زیادی از معلمان آموزش و پرورش به وزارت کار منتقل گردیدند. پس از انتقال به اداره کار شیراز مدتی سرپرستی و مجری برنامه کارگران در رادیو شیراز بود و مدتی نیز سرپرست درمانگاه کرگران شیراز کردید.

پس از مدتی از طرف وزارت آموزش و پرورش مجدداً به کار دعوت گردید و در همین سال‌ها طبق دستورسازمان امنیت از شیراز به یزد منتقل گردید و سرانجام پس از ۲۲ سال خدمت صادقانه فرهنگی تقاضای بازنشستگی کرد.

خانه جلال طوفان1

جلال طوفان گذشته از این که معلم و مدیری نمونه بود در این راه خدمات زیادی ارائه کرد. همواره به پژوهش و تحقیق به ویژه در مورد وطن خود می‌پرداخت؛ و در راه شناساندن شهرستان جهرم تلاش نمود. در این راه او چندین کتاب و مقاله نوشته یا ترجمه کرده‌است.

طوفان بعد از ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ که دفتر روزنامه‌اش را تعطیل کرد و خانه‌اش را غارت کردند، مدتی زندانی و تبعید شد. شغل خود را از دست داد و بعدها به کار کشاورزی و باغ‌داری در شهرستان جهرم در باغ کوچک خود مشغول شد.

آثار مکتوب جلال طوفان

طوفان، تالیفات متعددی دارد که اولین تالیف کتاب او به نام «شهرستان جهرم» است که در سال ۱۳۳۶ شمسی در شیراز به چاپ رسید.

  • شهرستان جهرم
  • تاریخ اجتماعی جهرم در قرون گذشته
  • خاطرات و تاریخچه فرهنگ جهرم
  • چهار جلد داستان فکاهی ملل برای کودکان (ترجمه)
  • زبان و نشانه‌ها (ترجمه)
  • کشت مرکبات (ترجمه)
  • زیباترین افسانه‌های دنیا (ترجمه)
  • اسپریتیسم یا مکالمه با ارواح (ترجمه)
  • بازگشتگان آن دنیا
  • کودتای ۲۸ مرداد و خانه به دوشی‌های من

آموزش و پرورش جهرم در حقیقت خود را وام‌دار او می‌داند. از نویسندگان و دانشمندان معاصر است و در زبان خارجه لیسانسه در سال ۱۳۳۱ شمسی امتیاز روزنامه طوفان جنوب را گرفت و ۳۵ شماره درجهرم نشر داد.

او مالک خانه تاریخی طوفان است و به همین دلیل، نامش بر سر در این سازه باقی مانده.
جلال طوفان در روز چهارشنبه در ۲۸ دی ماه ۱۳۸۴ مقارن با عید غدیر خم فوت کرد.

عضو گروه اول‌فارس در واتساپ شوید

مطالب مرتبط

کوهستان دراک را نابود نکنید؛ سازه تنگ سرخ هیچ توجیهی ندارد/شیراز را اصفهان و ارومیه نکنید

طبیعت زیبای روستای دشتک یادگاری از هخامنشیان در فارس

«آب بند» رمز جدید برای احداث سد تنگ سرخ در شیراز/هیچ استعلامی نگرفته‌اند/محیط زیست مخالف احداث این سد است

نظرات