به گزارش اول فارس خبرگزاری رویترزنوشت: آمریکا نامهای را تقدیم اعضای شورای امنیت سازمان ملل کرده که ایران را به عدم پایبندی به توافق هستهای برجام متهم میکند.
این نامه، روند ۳۰ روزهای را آغاز میکند که از لحاظ تئوریک میتواند به «بازگشت خودکار» تحریم سازمان ملل علیه ایران منجر شود. با این حال، کارشناسان گفتهاند دولت آمریکا مسیر پرپیچ و خم و دشواری پیش رو دارد.
مخالفت روسیه
«واسیلی نبنزیا»، نماینده روسیه در سازمان ملل متحد پنجشنبه مخالفت این کشور را با این برنامه آمریکا اعلام کرده است.
ترامپ دیروز چهارشنبه گفت: «ایالات متحده قصد دارد تقریباً تمامی تحریمهای تعلیقشده سازمان ملل علیه ایران را فعال کند. این، بازگشت خودکار [تحریمها] است.»
ساز و کار موسوم به بازگشت خودکار تحریمها که با نامهای دیگری مثل «مکانیسم ماشه» یا «اسنپبک» نیز شناخته میشود به دنبال احیای تمامی قطعنامههای تحریمی علیه تهران است که پس از حصول برجام میان ایران و گروه موسوم به ۱+۵ تعلیق شده بودند.
«واسیلی نبنزیا»، نماینده روسیه در سازمان ملل، قبل از درخواست رسمی پامپئو از سازمان ملل برای فعالسازی مکانیسم ماشه گفت: «ما معتقدیم آمریکا از هیچ حق قانونی یا دلیلی برای آغاز این روند برخوردار نیست. ما البته با آن مخالفت خواهیم کرد.»
«ماریا زاخارووا»، سخنگوی وزارت خارجه روسیه هم روز پنجشنبه تصریح کرد طرح آمریکا برای احیای تحریمهای بینالمللی علیه ایران شکست خواهد خورد.
زاخارووا در نشست خبری روز پنجشنبه گفت: «طرح آمریکا برای بازگرداندن قطعنامههای شورای امنیت علیه ایران که بعد از حصول توافق هستهای سال ۲۰۱۵ برای حل و فصل اختلافات پیرامون برنامه هستهای ایران ملغی شده بودند فاقد وجاهت قانونی هستند و ناگزیر، شکست خواهد خورد.»
واکنش اروپا به درخواست آمریکا علیه ایران
همچنین به دنبال درخواست رسمی آمریکا از شورای امنیت سازمان ملل متحد برای بازگرداندن تحریمهای بینالمللی علیه ایران، بزرگترین متحدان اروپایی این کشور یعنی انگلیس، آلمان و فرانسه (موسوم به تروئیکای اروپایی) طی بیانیهای مخالفت خود را با این درخواست آمریکا ابراز داشتند.
تروئیکای اروپایی در بیانیه خود خاطرنشان کردهاند که آمریکا در روز ۸ مه ۲۰۱۸ [۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷] بهطور رسمی مشارکت خود را برجام را متوقف کرده و به همین دلیل نمیتواند اقدام به فعالسازی مکانیسم ماشه -که در چارچوب برجام و برای مشارکتکنندگان برجام تعریف شده است- کند.
در ادامه این بیانیه تصریح شده است: «ما موضع خود در این زمینه را خیلی صریح به تمامی اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد اعلام کردهایم. ما نمیتوانیم از این اقدام آمریکا که برخلاف تلاشهای کنونی ما برای حمایت از برجام است، حمایت کنیم.»
کشورهای اروپایی پیش از این نیز تأکید کرده بودند که آمریکا از برجام خارج شده و هیچ حقی برای استفاده از مکانیسمهای تعریفشده در برجام برای بازگرداندن تحریمهای بینالمللی علیه ایران ندارد.
دولت آمریکا پنجشنبه شب به وقت تهران طی نامهای به شورای امنیت سازمان ملل متحد رسماً ایران را به نقض تعهدات برجامی خود متهم کرد و خواستار بازگشت تحریمهای بینالمللی علیه ایران شد.
مایک پامپئو وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد که بعد از ظهر پنجشنبه به وقت نیویورک [پنجشنبه شب به وقت تهران] با نماینده اندونزی در سازمان ملل سازمان ملل متحد ــ که کشورش ریاست دورهای شورای امنیت سازمان ملل را بهعهده دارد ــ دیدار کرده و شخصاً نامه رسمی دولت آمریکا برای درخواست بازگشت خودکار تحریمهای بینالمللی را به وی تحویل داده است.