کم کم با نزدیک شدن به سال نو همه به فکر تدارکات برای روز سال تحویل میوفتیم. از لذت بخش ترین تدارکات برای سال نو علاوه بر رنگ کردن تخم مرغ ها کاشتن سبزه ی سفره است.تنوع زیادی در سبزه های هفت سین وجود دارد که سبزه گندم و عدس محبوب ترین آنها است در این بخش مرحله به مرحله کاشت سبزه با استفاده از عدس را در اختیار شما کاربران خوش ذوق قرار می دهیم امید است این آموزش کاربردی برای تک تک شما عزیزان مفید واقع شود.
کاشت سبزه عید نوروز با عدس
چنانچه تصمیم دارید سبزه هفت سین را با عدس سبز کنید می توانید از ظروف مختلف برای سبز کردن آن استفاده نمایید ولی بهترین گزینه برای سبز کردن سبزه عید ظروف چینی و سفالی می باشند. البته باید بگوییم که انتخاب ظرف کاملا به سلیقه شما برمی گردد و می توانید با توجه به چیدمان سفره هفت سین خود اقدام به انتخاب ظرف مورد نظر خود نیز بکنید. برای کاشتن سبزه عید با عدس دو تا سه هفته پیش از جشن نوروز عدس را تهیه کرده و اقدامات لازم را جهت کاشت شروع کنید تا به موقع سبز شود.
برای کاشت سبزه عید با عدس مراحل زیر را بایستی پیش بگیرید تا نتیجه کار یک سبزه پرپشت و زیبا از آب درآید:
۱-برای کاشت سبزه عدس باید ۱۵ تا ۱۸ روز قبل از عید اقدام به کاشت کنید. به این صورت که عدس ها را درون ظرفی بریزید و روی آن بریزید یک روز عدس ها را خیس کنید، آب آن را عوض کنید تا عدس ها خراب نشوند و بو بگیرند.
۲-بعد از آن آب عدس ها را دور بریزید و روی آن ها به آرامی آب بریزید و بعد عدس ها داخل دستمالی نخی خیس شده بریزید و درون کاسه ای قرار بدهید و در آن را بگذارید تا نور به آن نرسد و در جایی گرم مانند پشت بخاری قرار بدهید.
۳-دائم چک کنید دستمال مرطوب باشد و عدس ها خشک نشوند. فقط در حد مرطوب شدن آن را مرطوب کنید. تا زمانی که عدس ها جوانه بزنند آن ها را داخل دستمال قرار بدهید.
۴-بعد از آن عدس ها را داخل ظرف مورد نظر برای سبزه تان بریزید سعی کنید به صورت پر بریزید که سبزه عدس شما پرپشت و زیبا شود. اگر می خواهید سبزه عدس شما به صورت تپه ای باشد قسمت وسط آن بیشتر بریزید.
۵-سپس دستمال را خیس کنید و روی آن پهن کنید و داخل آفتاب قرار بدهید زمانی که دستمال خشک شد روی عدس ها آب اسپری کنید و دستمال را خیس کنید و روی آن ها قرار بدهید تقریبا روزی ۲ بار این کار را انجام بدهید. دقت کنید داخل عدس ها آبی باقی نماند اگر آب ماند آن را خالی کنید، تا سبزه تان کپک نزند.
۶-زمانی که کمی سبزه ها سبز کردند و جوانه زدند دستمال آن را بردارید و باز همین کار را تکرار کنید و روزی ۲ بار به آن آب اسپری کنید و آب آن را خالی کنید. زمانی که سبزه عدس حدود ۵ سانت رشد کرد آن را روزها در آفتاب در فضای باز قرار بدهید و شب ها به داخل خانه بیاورید اجازه ندهید سبزه تان کم آب و خشک شود و آب زیاد هم به آن ندهید.
۷-سپس برای تزیین سبزه عدس به سلیقه ی خود دور سبزه روبان ببندید. و اگر دوست داشتید می توانید روی آن را به سلیقه ی خود تزیین کنید.
کاشت سبزه عدس به صورت نیمکره :
اگر می خواهید سبزه ای به صورت نیمکره داشته باشد داخل توری پلاستیکی مخصوص توپ ها با سوراخ های ریز (تا حدی که عدس ها نریزند) یک کاسه به صورت برعکس قرار بدهید و روی آن را با پنبه بپوشانید عدس های جوانه زده را روی آن بریزید و در آن را ببندید و روی آن پلاستیکی شفاف با چند سوراخ ریز بکشید روزی یکبار به عدس ها آب اسپری کنید و دوباره پلاستیک را بکشید این کار را تا ۲ روز انجام بدهید زمانی که سبز شدند پلاستیک را بردارید و روی یکبار آب را به صورت اسپری روی آن بپاشید و آب اضافی خارج شده از آن را خالی کنید. آن را در جایی پر نور قرار بدهید.
نکات تکمیلی برای تهیه سبزه عدس:
- برای جلوگیری از خرابی و پوسیدگی عدس ها بهتر است هر روز آب آن را تعویض بکنید.
- هر نوع بذری که می خواهید با آن سبزه بکارید حتماً از تازه و سالم بودن آن اطمینان حاصل کنید.
- آبی که در درست کردن سبزه عدس استفاده می کنید بهتر است ولرم باشد.
- دقت کنید که به صورت نازک اقدام به ریختن عدسها داخل ظرف نکنید بهتر آن است که نحوه قرار گیری عدس ها داخل ظرف به صورت ضخیم و گنبدی شکل باشد تا زیبایی بیشتری داشته باشد.
- از قرار دادن سبزه عدس در محیطی که سرما و گرمای شدیدی دارد به شدت خودداری کنید و بدانید که بهترین دما برای رشد آن دمای معتدل است.
- چنانچه قصد دارید سبزه عدس را در داخل خاک بکارید حدود ده روز پیش از عید عدس ها را روی خاک ریخته و با اسپری آبیاری کنید تا رشد کنند.
- هنگامی که رشد سبزه ها به حد دلخواه و معیار شما رسید می توانید شب ها در یک فضای خنکی از منزل خود قرار دهید تا بیش از اندازه رشد نکنند.
باهر
تاریخ : ۴ - اسفند - ۱۴۰۲
این یک سنت غلط هست که باعث از بین رفتن مقادیر زیادی از غلات و حبوبات در ایام عید مبشود و هرگز نباید انرا توصیه کرد و یا روشهای مختلف انجام ان یاد مردم داد.
اگر ۲۵میلیون خانوار درایران باشد و هر کدام صدگرم غلات و یا حبوبات را برای سبزه مصرف کنند معادل۲۵۰۰تن از این محصولات با ارزش از بین می رود و چقدر هم اب مصرف میشود و چه قدر هم از اوقات مردم صرف نگهداری و پرورش انها میشود و بعد هم بیرون ریخته میشود.
2500 تن معادل بیش از ۳۰۰ کامیون هشت تن بار می باشد که طول انها حدود ۲۵۰۰ متر یا دو کیلومتر و نیم می گردد.
ان هم دراین شرایط حصر اقتصادی ونیز حصر اقلیمی که اب زیادی صرف تولید انها میشود با هزینه زیاد و زمان زیاد و زحمت زیاد.
چرا انسان عمر و مال خود با زحمت خود و بدست خود و بدون اجبار به هدر دهد؟!!