آموزش کاشت هسته خرمالو در گلدان و باغچه

خرمالو یکی از میوه‌های خوشمزه و زیبای پاییز است که با رنگ نارنجی و درخشان خود، فضای زیبای به تزیین ظرف و سبد میوه و اگر آن را در خانه کاشته باشید، به باغچه شما می‌بخشد.

بیش از ۴۰۰ نوع خرمالو وجود دارد، اما تنها تعداد معدودی از آن‌ها به طور منظم کشت می‌شوند و آنچه ما در کشورمان ایران مصرف می‌کنیم، از دو نوع مشابه خرمالوی معمولی و خرمالوی ژاپنی هستند. اگر امسال به فکر کاشت درختان میوه در گلدان هستید ، چرا خرمالوی جذاب را در نظر نگیرید؟ درختان خرمالو میوه‌هایی با طعم متمایز تولید می‌کنند که می‌توانند در گلدان‌ها و ظروف رشد کنند.

درخت این میوه‌ی خاص و خوشرنگ، با موفقیت در خاک عمیق، با زهکشی خوب و کمی اسیدی رشد می‌کند. مکانی که آفتاب کامل را دریافت کند برای درخت خرمالو ایده آل است اگرچه سایه جزئی را ممکن است تحمل کند. همچنین درختان خرمالو ریشه قوی دارند، بنابراین به سوراخ کاشت عمیق‌تری نسبت به بیشتر درختان نیاز دارد. نگران رنگ ریشه‌ها نیز نباشید. آن‌ها به طور طبیعی سیاه رنگ هستند و نباید فکر کنید خرمالوی شما بیمار شده یا مرده است. شما به راحتی و با رعایت چند نکته ساده اما مهم می‌توانید خرمالو را در گلدان بکارید.

نحوه کاشت هسته خرمالو در گلدان و باغچه

خوشبختانه کاشت خرمالوهای موجود در ایران، با بذر، نتیجه خوبی خواهد داشت. البته! فراموش نکنید که کاشت خرمالو با هسته یا دانه آن، درخت‌های پرمحصول و کیفیت بسیار بالا ایجاد نمی‌کند؛ و همچنین درخت‌های حاصل از این روش کاشت، از نظر مقاومت به سرما و مقاومت در برابر بیماری ضعیف‌تر هستند. با این حال اگر برای زیبایی گلخانه خود اقدام به کاشت هسته خرمالو می‌کنید، قطعا درختی با میوه‌های خوش طعم و همان ظاهر جذاب درختان خرمالو را بدست خواهید آورد.

در فصل پاییز و پس از شروع به نرم شدن میوه‌ها، دانه‌های آن‌ها را جمع کنید چون دانه‌های تازه خرمالو بهترین شرایط را برای جوانه زنی دارند. بذر و دانه‌ها را فقط از خرمالوهای کاملا رسیده‌ و بدون نوک خوردگی پرندگان، و خرمالوهایی که هیچگونه لکه و زدگی و پوست سبز و نرسیده ندارند، جدا و انتخاب کنید.

بعد از برش، میوه را باز کنید و دانه‌های درون آن را خارج کرده و چند روز در آب گرم خیس کنید تا هر نوع گوشت شل و چسبنده‌ای که به دانه هست، پاک شود. سپس دانه‌ها را کمی زیر آب روان بمالید تا تمیز شود. حال که دانه‌های خرمالو تمیز شده است، می‌توانید کاشت بذرها را بلافاصله شروع کنید یا آن‌ها را در یک فضای خشک و خنک تا زمانی که آماده کاشت آنها شوید، نگهداری کنید.

آماده کردن خرمالو برای کاشت در گلدان

دانه‌های خرمالو برای جوانه زدن به یک دوره خنک شوندگی در شرایط مرطوب نیاز دارند. برای این کار، بذرها را در یک خزه مرطوب یا دستمال کاغذی بپیچید، سپس آن‌ها را به مدت دو تا سه ماه در یک کیسه پلاستیکی یا شیشه داخل یخچال قرار دهید. اگر خزه یا دستمال کاغذی خشک شد، آن را با مقداری آب اسپری کنید تا دانه های خرمالو مرطوب بماند.

نهال‌های خرمالو به عنوان یک نهال پایه بلند به شمار می‌آیند. بنابراین لازم است که آنها را در گلدان‌های بلند پرورش دهید تا باعث مراقبت از ریشه در برابر فشار و گره خوردگی شود. در هر گلدان تنها یک بذر بکارید و مطمئن شوید گلدان دارای سوراخ‌های زهکشی است. بذرها را در عمق ۵ سانتی‌متری بکارید و سپس گلدان‌ها را در یک مکان گرم و روشن قرار دهید. اگر دمای روز کمتر از ۲۰ درجه سانتیگراد شد، سعی کنید گلدان‌ها را با یک حصیر گرم کننده گرم کنید. نهال‌های کوچک خرمالو باید ظرف شش تا هشت هفته ظاهر شوند.

احتمال جوانه زنی بذرهای خرمالو و موفقیت در به نتیجه رسیدن آن‌ها، نسبتا کم (در حدود ۲۵ تا ۳۵ درصد) است، بنابراین برای افزایش احتمال موفقیت چندین بذر بکارید تا شانس شما افزایش پیدا کند.

کاشت خرمالو در گلدان

شرایط نگهداری خرمالو در گلدان

آبیاری:

خرمالو یک گیاه آب‌دوست است و خاک آن بهتر است همیشه مرطوب باشد.

نور :

درخت خرمالو را در محیطی قرار دهید که حداقل ۲-۳ ساعت در روز از نور مستقیم آفتاب بهره‌مند شود.

خاک :

خاک مورداستفاده شما باید سبک باشد و دارای زهکشی قوی باشد تا گلدان یا محیط رشد خرمالو باتلاقی نشود، یعنی به‌محض اینکه گلدان را آبیاری کردید، آب اضافی از ته گلدان خارج شود.

دما :

درست است که خرمالو نور آفتاب را دوست دارد، اما برای میوه دهی حتماً به سرمای زمستان نیز نیاز دارد. بنابراین بهتر آب‌وهوا برای درخت خرمالو معتدل و خنک است. دمای ایده آل برای درخت خرمالو ۲۱ درجه سانتی‌گراد ‌است.

کود دهی :

پیشنهاد می‌شود نهال خرمالو را تا یک سال اول کود ندهید، اما از سال‌های بعد می‌توانید با مشورت گلخانه دارها یا کسانی که باغ خرمالو دارند از کودهای پوسیده دامی (برای باغ) و یا کودهای خانگی (برای گلدان) استفاده کنید.

آفات و بیماری‌ها:

مگس سفید و تریپس‌ها از مهم‌ترین آفات این درخت هستند که به پوست میوه خرمالو صدمه زده و موجب بدرنگ شدن میوه می‌گردند.

خواص خرمالو چیست؟

خرمالو دارای مقادیر قابل‌توجهی ویتامین‌های B۳ ،B۲، B۱ و C است، در ضمن این میوه مواد معدنی ضروری برای بدن مانند کلسیم، گوگرد، آهن، فسفر و پتاسیم و مقداری نیز سلولز دارد. خرمالو میوه‌ای با کالری بالا است (۱۰۰ گرم خرمالو ۷۰ کالری فراهم می‌کند) اما در چربی بسیار پایین است.

مطالب مرتبط

شرایط نگهداری میخک هندی یا دافنه زمستانی + نحوه کاشت در باغچه

۷ اشتباهی که باعث پژمرده شدن گل های طبیعی می شود

علت زرد شدن گیاه سانسوریا بعد از تعویض گلدان چیست؟

نظرات