آنچه راجع به کارت خودرو حتما باید بدانید
کارت ماشین یکی از مدارک ضروری خودرو است که باید هنگام رانندگی همیشه همراه شما باشد تا در صورت توقف خودرو و درخواست پلیس راهور، آن را ارائه دهید.
به گزارش اول فارس ، کارت ماشین یکی از مدارک ضروری خودرو است که باید هنگام رانندگی همیشه همراه شما باشد تا در صورت توقف خودرو و درخواست پلیس راهور، آن را ارائه دهید. به همین دلیل اگر خودروی صفری خریدهاید و بعد از گذشت ۲ ماه هنوز کارت آن را دریافت نکرده اید، باید به فکر پیگیری کارت ماشین باشید.
از طرف دیگر کارت سوخت هم یکی دیگر از مدارک ضروری خودرو است که بدون آن باید بنزین را به نرخ آزاد بزنید و با محدودیتهای اخیر در مورد کارتهای جایگاههای سوخت، پیگیری کارت سوخت ماشین صفر هم اهمیت زیادی پیدا کرده است.
کارت سوخت و کارت ماشین از جمله مدارکی هستند که هنگام تحویل گرفتن خودرو از نمایندگی یا تعویض پلاک به شما تحویل داده نمیشوند و باید منتظر دریافت آنها از طریق پست باشید. درصورتیکه بعد از مدتزمان مقرر این مدارک به دستتان نرسد، باید فرایند پیگیری مدارک خودرو را آغاز کنید تا هنگام استفاده یا خرید و فروش احتمالی خودرو مشکلی برایتان پیش نیاید.
به دلیل اهمیت زیاد این موضوع، در این مقاله قصد داریم صفر تا صد پیگیری مدارک ماشین را برای شما شرح دهیم که شامل نحوه پیگیری کارت سوخت ماشین و پیگیری کارت ماشین از پست، پلیس ۱۰+ و … میشود. کارت خودرو چیست؟
قبل از پرداختن به نحوه پیگیری کارت ماشین، بهتر است ابتدا ببینیم که کارت ماشین چیست و چقدر اهمیت دارد.
کارت ماشین، نشاندهنده مالکیت شما است و به همین دلیل باید همیشه آن را به همراه داشته باشید. همانطور که میدانید، این کارت شامل تمام اطلاعات و مشخصات خودرو و ازجمله موارد زیر است:
شماره پلاک
شماره VIN خودرو
نوع و مدل خودرو
رنگ و مشخصات فنی
مشخصات مالک ازجمله نام، کد ملی، نام پدر و کد پستی
زمانی که تخلفی صورت گرفته است و پلیس از شما میخواهد تا مدارک ماشین را ارائه دهید، نداشتن کارت ماشین باعث میشود که دچار دردسر شوید. درصورتیکه خودرو توقیف و به پارکینگ فرستاده شود، برای ترخیص نیز خودرو ارائه کارت ماشین الزامی است.
اما این کارت مهم بلافاصله پس از خرید خودرو یا تعویض پلاک صادر نمیشود و برای اینکه بهدست مالک برسد، باید مراحلی را طی کند. در ادامه، به نحوه پیگیری کارت ماشین خواهیم پرداخت.
کارت ماشین چند روزه میاد؟
مرکز صدور کارت خودرو تقریباً در مدت ۱۰ روز کاری کارت خودرو را صادر میکند؛ اما ممکن است فرایند تحویل دادن آن به پست و رسیدن آن درب منزل شما، تا ۲ ماه هم طول بکشد.
گاهی اوقات بازه صدور و دریافت کارت خودرو به دلیل مشکلات سیستمی، نبودن مواد اولیه تولید کارت و … طولانی میشود. درصورتیکه این فرایند از زمان تحویل خودرو از نمایندگی یا تعویض پلاک بیشتر از ۲ ماه طول کشید، باید نسبت به پیگیری کارت ماشین اقدام کنید.
چطور پیگیری کارت ماشین را انجام دهیم؟
این مسئله خصوصاً برای کسانی که برای اولینبار صاحب خودرو شدهاند و در زمینه پیگیری کارت ماشین تجربه ندارند، دغدغه مهمی است. در ادامه، تمامی روشهای پیگیری مدارک خودرو و کارت ماشین را شرح میدهیم:
پیگیری کارت ماشین از پست
اولین روش برای پیگیری کارت ماشین، سایت اداره پست است. عدم ثبت آدرس دقیق یا اشتباه در ثبت، یکی از دلایل نرسیدن کارت خودرو و برگشت خوردن آن است و شما را مجبور میکند بهصورت حضوری به اداره پست یا پلیس ۱۰+ مراجعه کنید یا حتی بدتر از آن مجبور به پیگیری کارت ماشین از ناجا و مراکز تعویض پلاک شوید.
بنا به دلایل بالا، برای دریافت کارت خودرو موظف هستید اطلاعات دقیقی از محل سکونت خود را ثبت کنید. اگر بپرسید که بهترین راه برای دریافت آسان کارت ماشین چیست، باید بگوییم که درج دقیق و بینقص اطلاعات شخصی هنگام ثبت نام در قرعهکشیهای خودرو و پیش از تعویض پلاک، بهترین راه برای جلوگیری از هر دردسری است.
شاید فکر کنید که برای پیگیری کارت ماشین از پست لزوماً باید به اداره پست مراجعه کنید؛ اما صبر کنید! یک راه آسانتر هم برای این کار وجود دارد. اداره پست مدت زیادی است که فعالیت خود را در زمینه ارائه خدمات اینترنتی آغاز کرده است. برای استفاده از این خدمات، باید وارد سایت رهگیری مرسولات سازمانی ناجا به آدرس najatracking.post.ir شوید که بهصورت مشترک توسط ناجا و پست راهاندازی شده و مخصوص پیگیری مدارک خودرو صفر و تعویض پلاکی است.
در این سایت، خدمات زیادی ازجمله پیگیری کارت سوخت خودرو نیز ارائه میشود و تنها روش پیگیری کارت ماشین با پلاک است. پس از ورود به این سایت، ابتدا باید نوع مدرک موردنظرتان را انتخاب و سپس شماره پلاک خودرو و عدد داخل کادر را وارد کنید. پس از زدن دکمه جستجو، پیگیری کارت ماشین از ناجا انجام میشود و در صفحه بعدی میتوانید وضعیت مرسوله خود را ببینید.
پیگیری کارت خودرو از طریق تماس با اداره پست
پیگیری کارت ماشین از پست بهصورت تلفتی نیز امکانپذیر است. گر به هر دلیلی نتوانستید از طریق سایت بالا نسبت به پیگیری کارت اقدام کنید، میتوانید با شماره تلفن ۸۴۴۷۰۰۰۰-۰۲۱ (واحد ارتباط با مشتریان شرکت پست) تماس بگیرید و نسبت به پیگیری کارت خودرو اقدام کنید.
پیگیری کارت ماشین از طریق کد دستوری USSD
این روش فقط برای پیگیری کارت ماشین با کد رهگیری کاربرد دارد و برای استفاده از آن باید کد دستوری #۱۹۳* را شماره گیری کنید. بعد از شماره گیری این کد منویی باز میشود که باید در آن رهگیری مرسوله را انتخاب کنید. بعد از انتخاب این گزینه، باید کد ۲۰ تا ۲۴ رقمی رهگیری را وارد کنید. در مرحله آخر پیامکی برای شما ارسال میشود که حاوی اطلاعات مرسوله مثل تاریخ تحویل، منطقه پستی، نام نامه رسان و وضعیت تحویل آن است.
کد رهگیری مرسوله را میتوانید از پروفایل خود در سایت شرکتهای خودروساز یا نتیجه جستجو در سایت رهگیری مرسولات ناجا بردارید.
در گذشته با استفاده از کد دستوری #۱۱۰* و انتخاب گزینه خدمات راهور میتوانستید نسبت به پیگیری کارت ماشین با پلاک اقدام کنید؛ اما در حال حاضر این خدمات از دسترس خارج شده است.
پیگیری کارت خودرو از طریق پیامک (SMS)
برای پیگیری کارت خودرو از طریق پیامک، باید پیامکی حاوی کد رهگیری ۲۰ تا ۲۴ رقمی مرسوله خود را به سر شماره ۲۰۰۰۴۴۱ ارسال کنید. حواستان باشد که یک حرف R پیش از کد رهگیری خود بگذارید.
پس از آن پیامکی دریافت میکنید که مشابه پیامک پیگیری کارت خودرو از طریق کد دستوری است.
پیگیری کارت ماشین با کد ملی
این روش نسبتاً جدید است و برای استفاده از آن باید سراغ اپلیکیشنها و سایتهایی بروید که این خدمات را ارائه میدهند. پیدا کردن این سایت و اپلیکیشنها بهسادگی از طریق یک جستجوی اینترنتی امکانپذیر است. معمولاً برای استفاده از خدمات این سامانهها باید علاوه بر کد ملی، شماره پلاک خودرو را نیز داشته باشید.
در صورت برگشتخوردن کارت خودرو باید چهکار کرد؟
درصورتیکه کارت خودرو به هر دلیلی به دست مالک آن نرسد، چه خواهد شد؟ در صورت عدم حضور مالک در آدرس ثبت شده در سامانه سخا، این فرایند ۲ بار دیگر تکرار میشود و اگر در دفعات بعد هم مأمور پست نتواند کارت خودرو را به مالک تحویل دهد، کارت برگشت میخورد.
بعد از آن کارت ماشین تا ۳ ماه در اداره پست نگهداری خواهد شد. در این مدت مالک فقط با مراجعه حضوری به باجههای ادارهپست میتواند نسبت به دریافت کارت ماشین اقدام کند. اگر این اتفاق نیفتد، اداره پست دیگر پاسخگو نخواهد بود و مالک باید نسبت به پیگیری کارت خودرو از طریق پلیس +۱۰ اقدام کند. البته پیگیری کارت ماشین با بارکد پستی از پلیس +۱۰ و مراکز تعویض پلاک راحتتر است و به همین دلیل توصیه میکنیم که حتماً این بارکد را از اداره پست بگیرید.
مطابق گفتههای معاون فنی مهندسی و خدمات ترافیک پلیس راهور ناجا، اگر از زمان صدور کارت خودرو کمتر از ۶ ماه گذشته باشد، با پیگیری از پلیس +۱۰ کارت خودرو مجدداً چاپ و توسط پست به آدرس مربوطه ارسال میشود؛ اما چنانچه این زمان بیشتر از ۶ ماه باشد، باید مالک یا نماینده قانونی او نسبت به پیگیری کارت ماشین از تعویض پلاک اقدام کنند. در گذشته؛ این کار از طریق مراجعه به شهرک آزمایش انجام میشد و در حال حاضر این مرکز پاسخگویی پیگیری کارت خودرو و کارت سوخت نیست.
در زمان مراجعه به این مراکز، مالک باید وسیله نقلیه و مدارک مالکیت و احراز آدرس خود را به همراه داشته باشد. همچنین در این مراکز، خریدار باید هزینه پست را پرداخت کند تا کارت را در آدرس پستی خود تحویل بگیرد.
مراکز تعویض پلاک تهران را قبلاً در مقالهای به تفصیل بیان کردهایم؛ اما مدارک لازم برای احراز آدرس مالک (سکونت یا فعالیت) چیست؟
احراز آدرس محل سکونت برای دریافت کارت خودرو و کارت سوخت چگونه است؟
برای احراز محل سکونت یا فعالیت خود، باید به سامانه سخا (sakha.epolice.ir) مراجعه و نسبت به ثبت نام در این سامانه اقدام کنید. پس از ثبت نام، میتوانید مشخصات فردی و آدرس خود را در پروفایلتان وارد کنید. پس از ورود آدرس، روی گزینه استعلام وضعیت آدرس میزنید و اگر قرمز شد، باید روی احراز نشانی از طریق پست اقدام کنید. پس از آن مأمور پست به آدرس شما مراجعه و نسبت به احراز محل سکونت شما اقدام میکند. رسیدی که مأمور پست به شما میدهد، به منزله مدرک احراز محل سکونت شما است.
البته این فرایند را باید هنگام ثبت نام در قرعهکشیهای خودرو یا پیش از تعویض پلاک طی کنید و تنها در صورت تغییر آدرس و برگشت خوردن کارت خودرو و کارت سوخت، طی کردن مجدد آن الزامی است.
درصورتیکه از طریق سامانه سخا موفق به احراز محل سکونت نشدید، میتوانید یکی از مدارک زیر را برای پیگیری مدارک خودرو به مراکز تعویض پلاک ارائه کنید:
جواز کسب معتبر به همراه یکی از قبوض آب، برق یا گاز با تاریخ روز
گواهی اشتغال به تحصیل فرزندان مالک ماشین با ذکر آدرس محل سکونت والدین که آموزشوپرورش منطقه آن را تأیید کرده است.
معرفینامه از سازمانها و ادارات دولتی
ارائه سند (ملکی، استیجاری) به نام پدر، مادر یا همسر همراه با یکی از قبوض آب، برق یا گاز با تاریخ روز
دفترچه تأمین اجتماعی معتبر مربوط به شهرستان محل اخذ کد پلاک همراه با یکی از قبوض آب، برق یا گاز با تاریخ روز
اساسنامه و آگهی روزنامه رسمی ثبت شرکت که بیشتر از ۲ سال از تاریخ آن نگذشته باشد.
علاوه بر تمامی مطالب گفتهشده، تغییر آدرس محل سکونت نیز مشکل دیگری است که ممکن است پیش بیاید. در این مواقع، این سؤال پیش میآید که آدرس جدید را باید کجا و از چه طریقی اعلام کرد؟ همچنین افرادی نیز که هنگام ثبت اطلاعات خود اشتباه کردهاند، دنبال راهی برای اصلاح آن هستند. این افراد باید نسبت به ثبت آدرس جدید یا ویرایش آدرس قبلی به سامانه سخا مراجعه کنند.
صدور کارت خودرو المثنی به چه مدارکی نیاز دارد؟
فرایند پیگیری کارت خودرو المثنی از پیگیری کارت خودرو جدید کمی پیچیدهتر است. برای درخواست کارت المثنی، ابتدا باید نسبت به انتشار آگهی مفقودی کارت خودرو در روزنامههای کثیرالانتشار اقدام کنید. اگر تا ۱۰ روز کارت خودرو پیدا نشد، باید به همراه خودرو به مراکز تعویض پلاک مراجعه کنید. اما مدارکی نیز برای گرفتن کارت خودرو المثنی لازم است که در زیر به آنها اشاره میکنیم:
اصل مدارک شناسایی مالک خودرو شامل کارت ملی و شناسنامه (اصل وکالتنامه برای نماینده قانونی وی همراه با مدرک شناسایی معتبر)
اصل سند فروش کارخانه سازنده برای خودروهای تولید داخل
اصل برگ سبز
گواهی تسویه خلافی خودرو
اصل بیمه شخص ثالث
آگهی مفقودی کارت خودرو که حداقل ۱۰ روز ار تاریخ آن گذشته باشد.
مدارک احراز محل سکونت
گام آخر هم شامل واریز مبلغ تعیینشده بابت هزینه صدور کارت المثنی و هزینه پست میشود.
کارت سوخت ماشین صفر چند روزه میاد؟
کارت سوخت خودروی صفر معمولاً بین ۲۰ تا ۶۰ روز صادر و ارسال میشود. در گذشته کارت سوخت در محل نمایندگی به مالک تحویل داده میشد؛ اما در حال حاضر مالک باید منتظر دریافت آن از طریق پست باشد. از طرف دیگر ناجا توصیه کرده که مالکان خودروهای نوشماره نسبت به پیگیری کارت سوخت ماشین صفر از پلیس +۱۰ اقدام کنند تا این روند کوتاهتر شود.
همچنین در صورت مفقودی کارت سوخت، صدور نسخه المثنی آن بین ۴۵ روز تا ۲ ماه طول میکشد.
چطور پیگیری کارت سوخت ماشین را انجام دهیم؟
پیگیری کارت سوخت ماشین صفر و کارکرده (تعویض پلاکی) با ۶ روش امکانپذیر است که در ادامه تمامی آنها را بررسی میکنیم.
پیگیری کارت سوخت از پست
پیگیری کارت سوخت از پست، مشابه پیگیری کارت خودرو از این سازمان است. برای استفاده از این روش باید وارد همان سامانه najatracking.post.ir شوید و نوع مدرک را کارت سوخت انتخاب کنید. برخلاف کارت خودرو، پیگیری کارت سوخت با پلاک از این سامانه امکانپذیر نیست و باید حتماً شماره VIN خودرو که پشت کارت آن درج شده است را وارد کنید. پس از ورود این شماره، اطلاعات مرسوله پستی مثل کد رهگیری، زمان تحویل و … نمایش داده میشود.
پیگیری کارت سوخت از پلیس +۱۰
آسانترین راه پیگیری کارت سوخت، مراجعه به دفاتر پلیس +۱۰ است. درصورتیکه میخواهید کارت سوخت خودروی صفر خود را پیگیری کنید، باید با در دست داشتن شناسنامه، کارت ملی و بیمه نامه شخص ثالث به پلیس +۱۰ مراجعه و درخواست خود را ثبت کنید. کارشناسان این مراکز پس از بررسی درخواست شما، کد رهگیری مرسوله کارت سوخت را در اختیارتان قرار میدهند تا بتوانید نسبت به پیگیری آن از طریق سایت پست اقدام کنید.
اگر کارت سوخت خود را گم کردهاید یا به دلیل خرید خودرو با پلاک قدیمی خود قصد دریافت کارت سوخت جدید دارید، باید نسبت به درخواست کارت سوخت المثنی اقدام کنید که فرایند آن مشابه فرایند پیگیری کارت سوخت خودرو صفر است.
پیگیری کارت سوخت از طریق تماس تلفنی
مشابه پیگیری کارت ماشین، برای پیگیری کارت سوخت هم باید با شماره ۸۴۴۷۰۰۰۰-۰۲۱ واحد ارتباط با مشتریان اداره پست یا ۰۹۶۲۷ شرکت ملی پخش فراوردههای نفتی تماس بگیرید.
پیگیری کارت سوخت از طریق سایت epolice.ir
برای پیگیری کارت سوخت با این روش، باید ابتدا وارد سایت epolice.ir شده و روی دکمه خدمات اینترنتی بزنید. زدن این دکمه شما را به سامانه سخا هدایت میکند. درصورتیکه قبلاً در آن ثبت نام کردهاید، وارد پروفایل خود شوید و به بخش خدمات راهور و سپس استعلام وضعیت کارت سوخت خودرو مراجعه کنید. پس از آن پنجرهای باز میشود که از شما شماره پلاک میخواهد. با واردکردن شماره پلاک و زدن دکمه استعلام، وضعیت کارت سوخت جدید یا المثنی شما نمایش داده میشود.
پیگیری وضعیت کارت سوخت از سامانه شرکت ملی پخش فراوردههای نفتی
شرکت ملی پخش فراوردههای نفتی برای پیگیری کارتهای سوختی که در جایگاههای سوخت جا ماندهاند یا به باجههای معطله ادارات پستی منتقل شدهاند، سامانهای را به آدرس gts.niopdc.ir/cart/SearchCard راهاندازی کرده است. پس از ورود به این سامانه باید شماره VIN کارت خودرو را وارد کنید تا وضعیت کارت سوختتان نمایش داده شود.
پیگیری کارت سوخت از طریق پیامک
برای پیگیری کارت سوخت از طریق پیامک، باید کد VIN کارت خودرو بهصورت V*VIN را به شماره ۱۱۰۱۲۰۲۰۴۰ پیامک کنید.
در این مقاله با تمامی روشهای پیگیری کارت ماشین و پیگیری کارت سوخت ماشین صفر آشنا شدید. توصیه ما این است که همیشه منتظر تمام شدن بازه زمانی توصیه شده برای دریافت مدارک خودرو از طریق پست نمانید و نسبت به پیگیری آنها اقدام کنید تا در صورت وجود مشکل، زودتر آن را رفع کنید و مدارک ضروری خود را تحویل بگیرید.
سؤالات متداول در باره کارت خودرو
نحوه پیگیری کارت خودرو به چه صورتی است؟
سایت اداره پست
تماس با اداره پست
کد دستوری #۱۹۳*
SMS
سایتها و اپلیکیشنها (با کد ملی)
کارت ماشین خود را گم کردهام؛ چهکار کنم؟!
اگر شما به هر دلیلی کارت خودروی خود را گم کردهاید باید درخواست صدور المثنی بدهید. برای درخواست کارت المثنی حضور مالک خودرو (یا نماینده قانونی او) همراه با خودرو الزامی است.
پیگیری کارت سوخت ماشین صفر از چه طریقی امکانپذیر است؟
سایت پست
تماس با اداره پست یا سامانه پیگیری شرکت پخش فراوردههای نفتی
مراجعه به پلیس +۱۰
سامانه پیامکی
سایت پیگیری کارت سوخت شرکت ملی پخش فراوردههای نفتی .”همراه مکانیک”
اولین نفری باشید که نظر ارسال می کنید