نتایج یک پژوهش جدید نشان میدهد که جوانان مبتلا به “کووید-۱۹” با احتمال بیشتری نسبت به افراد سن بالاتر، حس بویایی و چشایی خود را از دست میدهند.
به گزارش اول فارس به نقل از دیلیمیل، محققان ایرلندی با انجام پژوهشی، ۴۶ بیمار مبتلا به “کووید-۱۹” را بررسی کردند و از آنها خواستند که بروز تغییرات در حس بویایی که با بروز ” آنوسمی”( anosmia) همراه است یا تغییر در حس چشایی که باعث “اَگِوزیا “(ageusia) میشود را مورد توجه قرار دهند.
آنوسمی یا کربویی به از دست دادن حس بویایی در فرد گفته میشود که علت آن التهاب در مخاط بینی و بسته شدن مجاری بینی و نیز بیماری مادرزادی سندروم کالمن است.
اَگِوزیا یا ناچشایی نیز از دست دادن کارکردهای مزهشناسی زبان است. بهویژه ناتوانی در شناسایی شیرینی، ترشی، تلخی، شوری و اومامی(بهمعنی مزه دلپذیر و خوشایند و ادویهای خوراک).
نیمی از شرکت کنندگان در این مطالعه اختلال در بویایی و چشایی را تجربه کردند که علامتی شناخته شده برای کووید-۱۹ است.
اما درحالی که افراد مسن نسبت به سایر اثرات “کووید-۱۹” آسیبپذیرتر هستند، بیماران جوان با احتمال بیشتری کربویی و ناچشایی را تجربه میکنند.
ممکن است در بیماران جوان، به جای نشانههای جدیتر مانند سرفه و تب، حس بویایی و چشایی از بین رود.
با این وجود، افرادی که حس بویایی و چشایی خود را از دست دادند، باید خود را قرنطینه کنند زیرا این علائم از نشانههای کووید-۱۹ است.
اعتقاد محققان بر این است که از بین رفتن حس بویایی به دلیل نفوذ ویروس در سلولهایی است که از سلولهای عصبی حسی حمایت ساختاری کلیدی انجام میدهند.
تیم تحقیقاتی این پروژه دریافتند که نزدیک به نیمی از بیماران که از نظر تعداد ۲۲ نفر از ۴۶ نفر است، دچار درجههایی از کربویی شدند.
در همین حال، ۲۵ نفر از آنها حس چشایی خود را از دست دادند.
از این تعداد، ۱۳ نفر نیز کاملا بویایی خود را از دست داده بودند.
هشت نفر هم کاملا چشایی خود را از دست دادند و ۱۵ نفر هر دو حس را از دست دادند.
به صورت کلی سن افرادی که این حسها را از دست دادند، پایینتر از افرادی بود که حس بویایی و چشایی خود را از دست نداده بودند.
میانگین سنین این جوانان ۳۰.۵ بود. گروه سن بالاتر هم میانگین سنی ۴۱ سال داشتند.
نظرات