محیط زیست

احداث سد تنگ سرخ باعث فاجعه بزرگی در شیراز می شود

یک فعال محیط زیست با اشاره به آخرین وضعیت سد تنگ سرخ گفت: اجرای پروژه سد تنگ سرخ بسیار خطرناک استاجرای سد تنگ سرخ در شیراز طی بیش از یک دهه اخیر همواره محل مناقشه موافقان و مخالفان این پروژه بوده است.

ایلنا، اوایل دهه نود موضوع ساخت سد تنگ سرخ واقع در شمال‌غرب شهر شیراز توسط برخی از مسئولان وقت خبرساز شد و در پی آن اعتراض تشکل‌ها و کنشگران محیط زیست را از سراسر کشور به دنبال داشت.

هرچند که در طول سالیان متمادی مجریان سد تنگ سرخ، با جایگزینی دولت‌ها خیزهای عملیاتی برای این پروژه برداشتند اما هر بار با مخالفت شدید محیط زیست مبنی‌بر فقدان ارزیابی و ملاحظات زیست محیطی اجرای این سد متوقف شد.

مهمترین موارد مخالفت از بین رفتن رویشگاه و عرصه‌های جنگلی و همچنین سست بودن زمین منطقهٔ و وجود دو گسل فعال در جوار آن از جمله گسل زلزله‌خیز سبزپوشان است که ساخت آن تهدید جدی برای مردم  شیراز قلمداد می شود.

احداث سد تنگ سرخ باعث فاجعه بزرگی در شیراز می شود

یک فعال محیط زیست با اشاره به آخرین وضعیت سد تنگ سرخ گفت: اجرای پروژه سد تنگ سرخ بسیار خطرناک است و طی بازدیدی از این منطقه و با وجود تشکیلات و غارهای آهکی نفوذ پذیر در اطراف این پروژه هر نوع انجام فعالیت سازه‌ای مانند ایجاد سد می تواند یک فاجعه بزرگ برای شهر شیراز به وجود آورد.

محمد درویشا با بیان اینکه احداث سد تنگ سرخ می‌تواند بسیاری از ساختمان سازی های انجام شده در این منطقه را با تخریب های فراوان مواجه کند، افزود: مدتی پیش مرکز تحقیقات و کشاورزی  و منابع طبیعی استان فارس صراحتا اعلام کرده که احداث سد تنگ سرخ غلط است.

درویش ادامه داد: در دولت یازدهم و دوازدهم که در سازمان حفاظت محیط زیست فعالیت داشتم دفتر سازمان، احداث سد تنگ سرخ در شیراز را رد کرد اما عده ای هر بار با لابی هایی تلاش می کنند تا احداث این سد را به جریان بیندازند که خوشبختانه تاکنون موفق نشده اند و جلو احداث سد تنگ سرخ گرفته شده است.

این فعال محیط زیست با بیان اینکه تشکیلات سستی که از نظر زمین شناسی در اطراف سد تنگ سرخ وجود دارد باعث می شود تا هیچ آبی پشت این سد نماند اضافه کرد: احداث این سد باعث آب ربایی می شود و سرنوشت احداث آن همانند سد سیوند است تمام انتظاراتی که همه از سد دارند برآورده نمی شود و نخواهد شد.

وی با اشاره به اینکه احداث سد تنگ سرخ باعث می شود سازه‌های سست منطقه به شدت آسیب پذیر شوند گفت: احداث این سد تخریب های گسترده‌ای در شیراز ایجاد خواهد کرد و شکستن احتمالی آن بر اثر سیل اتفاقات ناگواری را رقم خواهد زد.

سد تنگ سرخ

اطراف نقش رستم یکی از بحرانی ترین مناطق فرونشست زمین در کشور است

درویش در بخشی دیگر از این گفت و گو با اشاره به اینکه وجود سد های درودزن، سیوند، ملاصدرا باعث به هم زدن نظام آب شناختی کر و سیوند شده است، افزود: این موضوع اجازه نمی دهد تا حقابه تالاب بعد از شرب و قبل از کشاورزی و صنعت در اختیار تالاب قرار گیرد و  طبق گزارش اخیر سازمان زمین شناسی نرخ فرونشست در منطقه مرودشت به بالای ۲۵ سانتی متر در سال رسیده است که یکی از بالاترین نرخ ها در ایران و جهان است.

این فعال محیط زیست با بیان اینکه بسیاری از کهن زاد بوم های تاریخی و مشهور مانند نقش رستم، تخت جمشید و پاسارگاد در این منطقه هستند، تصریح کرد: طبق گزارش سازمان زمین شناسی که به صورت محرمانه به مقامات ارشد کشوری و استانی صراحتا هشدار داده شده که اطراف نقش رستم یکی از بحرانی ترین مناطق کشور در فرونشست زمین است.

تخریب چهره اطراف شهرها با تولید میلیون ها تُن نخاله ساختمانی

فعال محیط زیست با بیان اینکه معادن اطراف شیراز با هدف پاسخ به نیاز های ساختمان سازی، صنعت بتن، آسفالت و جاده و تامین مواد و مصالح برای ساخت این بخش ها دارای مقبولیت زیادی هستند، گفت: وجود تقاضا برای تولید مواد و مصالح باعث شده که افراد به احداث و راه اندازی معادن در اطراف شهرهایی مانند شیراز رو بیاورند.

بیشتر بخوانید:

قوانین جدیدی که رانندگان در شیراز باید رعایت کنند تا جریمه نشوند

۵۰ نگاره از پارک فروزان شیراز که هم مردم ببینند هم آقای شهردار

درویش با اشاره به اینکه جای سئوال است که هیچ فردی با توسعه این معادن مخالفت نمی کند، افزود: تولید سالیانه حدود ۴۰۰ الی ۵۰۰ میلیون تن نخاله‌های ساختمانی باعث ایجاد بحران در طبیعت کشور شده است و تخریب چهره اطراف شهرها و ایجاد آلودگی را به دنبال داشته است.

وی ادامه داد: در شرایط فعلی تکنولوژی بازیافت نخاله‌ها وجود دارد و در شهر کرمانشاه این طرح به حالت اجرا درآمده است؛ سئوال اینجاست که چرا به جای خراش دادن کوهستان‌ها و بسترهای رودخانه‌ها به بهانه تامین ماده اولیه برای سیمان بتن، مصالح ساختمانی جهت تبدیل چالش به فرصت از طرح های نیون بازیافت استفاده نمی کنیم؟

شما هم نظر بدهید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا