اجتماعیجهانخبر اولمحیط زیست

ماجرای ادعای اختصاص ۱۱درصدی اراضی کشور به کشت محصولات تراریخته

عضو هیئت رئیسه انجمن ارگانیک گفت: موافقان تولید محصولات تراریخته اعلام کرده‌اند که ۱.۳ میلیون هکتار از این محصولات در کشور کشت شده است که قبول آن به‌معنی وجود سطح زیرکشت ۱۱درصدی از کل اراضی کشور است.

به گزارش اول فارس به نقل از تسنیم، علیرضا عباسی عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در نشست تخصصی حکمرانی و سلامت (تهدیدات نوین بیولوژیک و بیوتروریسم) که در دانشکده دفاع ملی با عنوان اولین همایش ملی حکمرانی برگزار می‌شود اظهار کرد: در گذشته کشاورزان برترین محصولات خود را برای وزن‌گیری انتخاب و استفاده می‌کردند اما بعدها به‌سراغ آن رفتند که در گیاهان مختلف تلاقی ایجاد کنند.

وی افزود: در حال حاضر کسانی که علیه تراریخته مواضع علمی می‌گیرند آنها را علم‌ستیز می‌نامند این در حالیست که باید به هشدارهایی که در این باره داده می‌شود توجه شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: در سال ۱۳۵۷، ۱۲ میلیون تن محصولات کشاورزی داشتیم که این رقم در سال ۹۲ به ۷۰ میلیون تن افزایش یافت و ۶ برابر شد این در حالیست که برای این افزایش تولید از تراریختگی استفاده نشده است بلکه افزایش دانش افراد منجر به افزایش بهره‌وری شده است و با وجود اینکه سطح زیر کشت محصولات کشاورزی در این مدت افزایش قابل توجهی نداشته اما تولید بیشتر شده است.

عباسی گفت: در شرایط فعلی تنها ۱۳ میلیون تن کسری تولید محصولات کشاورزی وجود دارد که برخی علاقه  شدیدی به تأمین آنها از طریق واردات به‌ویژه واردات محصولات تراریخته دارند اما باید توجه داشت که؛ آیا فقط همین یک راه برای جبران این کسری وجود دارد؟

وی گفت: ۹۷ درصد از سطح زیر کشت محصولات تراریخته پنبه، ذرت، کلزا و سویا هستند که عمده آن نیز مربوط به سویا است. این محصولات بیشتر در کشورهایی مانند آمریکا، برزیل، هند و چین کاشته می‌شود.

عباسی افزود: ۹۳ درصد از محصولات تراریخته جهان در همان ۵ کشور یادشده تولید می‌شود و تنها یک میلیون هکتار آن در دیگر کشورها است که شامل ۲۳ کشور می‌شود و ادعاهای مربوط به اینکه تمام کشورها اقدام به کشت محصولات تغییر ژنتیکی می‌کنند غلط است.

عضو هیئت علمی دانشگاه تهرا گفت: موافقان تراریخته با ۳ موضوع مبنی بر اینکه “تمام دنیا تراریخته می‌خورند”، “محصولات تراریخته سالم هستند و سموم کمتری در آنها استفاده می‌شود” و این‌که “منجر به افزایش تولید شده و امنیت غذایی کشور را تضمین می‌کند” به‌دنبال آن هستند که مسئولان را برای کشت محصولات تراریخته در ایران متقاعد کنند.

وی افزود: در این ارتباط حتی از آمارهای غلط و برگرفته از منابع غیرموثق نیز استفاده می‌کنند به‌طوری که اعلام شده ایران در سال‌های ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵ به‌ترتیب نیم میلیون هکتار و ۱.۳ میلیون هکتار محصولات تراریخته کشت کرده است اما مرجعی برای اثبات ادعای خود ندارند زیرا مشخص نیست که در این ۱.۳ میلیون هکتار که شامل ۲.۵ برابر سطح زیر کشت برنج در کشور می‌شود چه محصولاتی کاشته شده و اکنون کجاست.

عباسی اضافه کرد: قبول ۱.۳ ملیون هکتار سطح زیر کشور محصولات کشاورزی به‌معنی آن است که ۱۱ درصد اراضی کشور زیر کشت محصولات تراریخته رفته است که این امر در مجموع غلط است و همین آمارها نیز در سایر کشورها درباره کشت محصولات تراریخته اعلام می‌شود و موافقان کشت این محصولات به‌دنبال آن هستند که شرایط را به‌شکلی نشان دهند که این محصولات در تمام دنیا کشت می‌شود.

وی گفت: موافقان تراریخته اعلام می‌کنند که “محصولات تراریخته حتی از ارگانیک نیز سالم‌تر هستند” اما برای اثبات ادعای خود استدلال‌های درستی ندارند. هدف از تولید تراریخته آن است که شرکت‌های بزرگ و بین‌المللی محصولات تراریخته بتوانند سموم و بذور خود را در دنیا به‌فروش برسانند.

عضو هیئت علمی دانشگاه تهرا گفت: شرکت بزرگ تولیدکننده محصولات تراریخته با نام مونسانتو حتی سفارش نوشتن مقاله‌های علمی را نیز می‌دهد و از این طریق اقدام به آمارسازی در دنیا می‌کند.

عباسی گفت: دشمنان همیشه به‌دنبال آن هستند که دوگانه‌سازی را علیه کشورمان مطرح کنند به‌طوری که می‌گویند “یا باید مذاکره کنید یا وارد جنگ شوید”، و در بخش کشاورزی نیز این‌طور مطرح می‌شود که “یا باید از محصولات تراریخته استفاده کنید یا دچار گرسنگی شوید”.

تولید محصولات تراریخته در کشور به صادرات نیز لطمه می‌زند

وی گفت: در حالی که هند ۹۰ درصد پنبه خود را به‌صورت تراریخته تولید می‌کند اما بعد از این موضوع تفاوت معناداری در افزایش عملکرد تولید این محصول در هندوستان ایجاد نشده است.

عباسی با اشاره به اینکه تولید محصولات تراریخته تبعات دیگری در بحث صادرات محصولات کشاورزی نیز خواهد داشت گفت: در صورتی که اراضی کشاورزی کشور زیر کشت محصولات تراریخته برود حتی به صادرات ما نیز لطمه می‌زند زیرا کشورهای واردکننده می‌گویند که بقیه محصولات کشاورزی ما نیز تراریخته هستند اما آن را اعلام نمی‌کنیم.

وی در پایان گفت: کشاورزان نخبه کشور چند برابر عملکرد متوسط دیگر کشاورزان تولید دارند به‌طوری که کشاورز گندمکار نمونه ما در حالی که ۱۴ تن گندم در هکتار تولید کرده متوسط عملکرد تولید این محصول ۳ تن است؛ در صورتی که از دانش و تجربیات این کشاورزان استفاده کنیم به تولید محصولات تراریخته نیازی نداریم

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا