ازدواج با زن دوم خوب است یا بد ؟

با وجود آنکه در دین اسلام، به مردان حق چند همسری داده شده، اما در حال حاضر چند همسری کاری خلاف عرف محسوب می شود و در جامعه مورد قبول نیست. از این رو ازدواج با زن دوم، ضمن داشتن عواقب ناخوشایند موجب می شود دیگران دیدگاهی منفی داشته باشند و مرد آسیب ببیند. در […]

گرفتن زن دوم

با وجود آنکه در دین اسلام، به مردان حق چند همسری داده شده، اما در حال حاضر چند همسری کاری خلاف عرف محسوب می شود و در جامعه مورد قبول نیست. از این رو ازدواج با زن دوم، ضمن داشتن عواقب ناخوشایند موجب می شود دیگران دیدگاهی منفی داشته باشند و مرد آسیب ببیند.

در سال‌های بسیار دور چندهمسری در میان مردان رواج داشت و اکثر فرهنگ‌ها هم با این موضوع مشکلی نداشتند. البته زنانی که هم که مخالف ازدواج مجدد همسرشان بودند، به دلیل فرهنگ غلط آن زمان، نمی‌توانستند اعتراض کنند و در نهایت شرایط ایجاد شده را می‌پذیرفتند. در زندگی امروزه داشتن چندین همسر چه از نظر فرهنگی و چه از نظر اخلاقی چندان پسندیده نیست. اگر مردی بخواهد بی‌اطلاع همسر دوم بگیرد، اینکار او به منزله خیانت بوده و از طرفی بر اساس قانون کشور همسر اول می‌تواند مخالف ازدواج دوم همسرش شود.

با توجه به تاثیرات ازدواج با زن دوم روی ازدواج اول و عدم اطلاع و آگاهی بسیاری افراد از عواقب آن، در این گزارش بر آنیم تا درباره ازدواج با زن دوم، شرایط و آسیب های آن مطالبی ارائه دهیم.

ازدواج با زن دوم چیست

شاید شما هم چیزهایی در رابطه با چند همسری و ازدواج با زن دوم شنیده باشید. چند همسری ریشه ای قدیمی دارد و از زمان های دور وجود داشته است. چند همسری در دین اسلام نیز وجود دارد و مردان تحت شرایطی مجاز به ازدواج با همسر دوم هستند.

ازدواج با زن دوم دلایل مختلفی دارد و مردان به علل متفاوتی سراغ ازدواج دوم می روند. رایج ترین علل ازدواج با همسر دوم عبارتند از:

بچه دار نشدن:

بچه دار شدن عامل بقای نسل و زنده ماندن هر دودمان است. گاهی ممکن است به علت مشکلات جسمی و فیزیکی زنی قادر به بارداری نباشد. در این صورت ممکن است برخی خانم ها به همسر خود اجازه ازدواج با زنی دیگر را به همسرشان بدهند.

گاهی برخی مردان علاقه ی زیادی به داشتن فرزند پسر دارند و به اشتباه تصور میکنند نقش اصلی در بارداری پسر به عهده خانم هاست. از این رو برای پسردار شدن به سراغ ازدواج دوم می روند.

تحریک پدر و مادر:

در مواردی دیده شده برخی مردان نسبتا دهن بین و بی اراده هستند و بر اساس حرف پدر و مادر و حتی خواهر و برادر خود با وجود سالها زندگی مشترک و داشتن فرزند به سراغ تجدید فراش و ازدواج با زن دوم می روند.

ثروتمندی:

در مواردی دیده شده مردان به دنبال پیشرفت اقتصادی و ثروتمندتر شدن نیز سراغ تجدید فراش می روند.

نارضایتی جنسی:

رابطه جنسی یکی از ضروریات زندگی مشترک می باشد و رضایت از کیفیت رابطه ی جنسی اهمیت زیادی دارد. در صورتی که زوجین نتوانند موجبات رضایت جنسی یکدیگر را فراهم کنند، کم کم از یکدیگر دور می شوند و مرد به سراغ ازدواج با زن دوم میرود.

گاهی در اثر عوامل دیگری مثل روحیه ی تنوع طلبی افراطی، نیازهای عاطفی و … نیز مردان به سراغ ازدواج مجدد می روند.

 اختلال شخصیت
وجود یک اختلال شخصیتی به نام دون ژوانیسم در مردان نیز سبب گرایش آنان به چند همسری می‌شود. در واقع مردانی که دچار این اختلال هستند، هویت خود را در تعداد همسرانشان می‌بینند و هدف‌شان در زندگی این است که ازدواج کنند.

در واقع دلیل این موضوع این است که این دسته از مردان احساس حقارت درونی را تجربه می‌کنند و به همین دلیل تمایل دارند زنان به آن‌ها توجه کنند. هر چه توجه زنان به این دسته از مردان بیشتر باشد، آن‌ها خود را موجودی محترم‌تر و متشخص‌تر می‌پندارند.

 اختلال دو قطبی – بیماری مانیک
از دیگر علت‌های ازدواج مجدد مردان، ابتلا به برخی بیماری‌ها همچون اختلال دوقطبی و یا بیماری مانیک می‌باشد. این اختلال نیز سبب گرایش مردان به چند همسری می‌گردد.

در واقع کسانی که مبتلا به اختلال دوقطبی و یا همان شیدایی هستند، سعی می‌کنند برای رهایی از افسردگی شدید با فرد دیگری وارد یک رابطه جدید شوند.

هوسبازی مردان و گرفتاری های قانونی و اجتماعی:

برخی از مردان بدلیل هوسبازی های روزمره و و برقراری روابط خارج از عرف با زنان دیگر درگیر پرونده های قضایی یا چالش های اجتماعی شده و بدلیل عدم اعتماد بنفس و ترس و فشارهای اجتماعی زن یا دختر طرف رابطه برای فرار از مساله  ممکن است با فرد مورد نظر ازدواج کنند.این ازدواج ها معمولا سرانجامی نداشته و شرایط را از آنچه هست بدتر می کند.

گرفتن زن دوم – مشکلات و پیامدها

ازدواج مجدد مردان متاهل دارای پیامدهای مهمی است. از مهم‌ترین مشکلات و پیامدهای ازدواج دوم مردان متاهل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • مختل شدن فعالیت‌های روزانه
  • شروع پنهان کاری‌ها و دروغگویی در زندگی
  • ایجاد شک، تردید و سوءظن در همسر و فرزندان فرد
  • از دست دادن جایگاه و ارزش به عنوان پدر خانواده
  • اختلال در خواب
  • کاهش کیفیت و شادی در زندگی
  • از بین رفتن اعتبار و آبروی مرد در میان دوستان و آشنایان
  • زمینه ابتلا به برخی بیماری‌های روانی و جسمانی

شرایط ازدواج با زن دوم چیست

دین اسلام اجازه داشتن چهار زن را به مرد میدهد. اگرچه طبق قوانین شرعی مردان مسلمان مجاز به ازدواج با همسر دوم هستند، با این حال ازدواج مجدد یک سری شرایطی دارد و مردانی که تمایل به تجدید فراش دارند بایستی طبق این شرایط پیش بروند. شرایط ازدواج با زن دوم عبارتند از:

  1. رضایت همسر اول: طبق ماده ی ۱۴ قانون حمایت از خانواده، هرگاه مرد بخواهد ضمن داشتن همسر، همسری دیگر برگزیند بایستی از دادگاه اجازه بگیرد. دادگاه هنگامی اجازه ی ازدواج مجدد را صادر خواهد نمود که اقدامات ضروری صورت گیرد و حدالامکان مرد توانایی مالی لازم و قدرت اجرای عدالت را داشته باشد. زمانی که مرد بدون اجازه ی همسر اول و دادگاه اقدام به تجدید فراش کند، محکوم به شش ماه الی دو سال حبس تادیبی میگردد.
  2. عدم توانایی همسر اول برای ایفای وظایف زناشویی:در صورتی که زن امکان ایفای وظایف زناشویی را نداشته باشد، دادگاه اجازه ی ازدواج مجدد مرد را صادر خواهد نمود.
  3. عدم تمکین زن از شوهر: پس از جاری شدن خطبه ی عقد، زن و مرد وظایفی در قبال همدیگر دارند. این وظایف دو طرفه است. طبق قانون مدنی اصطلاح تمکین انواع گوناگونی دارد. عدم تمکین عبارت است از عدم ایفای وظایف و در صورتی که هر کدام از زوجین وظایف خود را به درستی اجرا نکنند، طرف مقابل حقوقی دارد که می تواند طبق قوانین، آنها را مطالبه کنند.
  4. علاوه بر این مرد در شرایط زیر نیز امکان ازدواج مجدد را دارد:
  5. در صورتی که زوجه مبتلا به بیماری های صعب العلاج نظیر جنون باشد، زوج امکان ازدواج مجدد را دارد.
  6. در صورتی که زن محکوم به حکم قطعی و مجازات حداقل پنج سال باشد، مرد مجاز به ازدواج دوم است.
  7. در صورتی که زن مبتلا به اعتیاد باشد و خللی در زندگی مشترک ایجاد نماید، مرد می تواند مجددا ازدواج نماید.
  8. در صورتی که زن، زندگی مشترک را برای مدتی نسبتا طولانی ترک کرده باشد، مرد طبق قانون قادر به تجدید فراش خواهد بود.
  9. در صورتی که زن نازا باشد مرد برای بقای نسل امکان ازدواج با همسر دوم را  دارد.
  10. در صورتی که زن غایب مفقودالاثر باشد، مرد مجاز به ازدواج با زن دوم می باشد.

مشکلات روانشناختی در ازدواج با زن دوم

اگرچه طبق قوانین شرعی، مردان امکان ازدواج مجدد را دارند، با این حال ازدواج مجدد نیز عواقب و مشکلاتی دارد. رایج ترین مشکلات روانشناسی و عواقب ازدواج با زن دوم عبارتند از:

تغییر شرایط زندگی:

یکی از مشکلات ازدواج با زن دوم تغییر شرایط زندگی است. زیرا طرفین با شرایط جدیدی مواجه می شوند که احتمال دارد مشابه تجربیات پیشین نباشد.

تغییر در شرایط زندگی با همسر اول:

هدف اصلی از ازدواج کسب آرامش و امنیت می باشد. زمانی که زن و مرد با همدیگر ازدواج میکنند به دنبال آرامش یافتن کنار یکدیگرند. اگرچه ازدواج با زن دوم شرعی است و طبق قوانین اسلامی و با رضایت همسر اول انجام میگیرد، با این حال برای اغلب بانوان تحمل حضور زنی دیگر در کنار همسر، ناخوشایند و دشوار است. این دشواری ممکن است روی احساسات زن تاثیر بگذارد. به دنبال تغییر احساسات ممکن است تغییراتی در زندگی مشترک ایجاد شود و حتی گاهی زوجین از یکدیگر دلخور شوند و آرامش زندگی از بین برود.

تغییر در شرایط اقتصادی:

به ندرت ممکن است دو همسر یک مرد بتوانند با یکدیگر در خانه ای مشترک زندگی کنند. از این رو ازدواج با زن دوم نیازمند آن است که مرد تمکن مالی لازم برای داشتن دو زندگی مستقل را داشته باشد. علاوه بر این همسر دوم نیز مثل همسر اول نیازهایی دارد که بایستی برآورده شوند. تامین همزمان نیازهای همسر اول و همسر دوم مثل خوراک و پوشاک و … ممکن است هزینه های بالایی داشته باشد و تامین آنها از عهده مرد خارج باشد.

ازدواج دوم بدون اجازه همسر اول
ازدواج در کشور های مختلف دارای قوانین و شرایط مشخص و مربوط به خود می باشد. در ایران ازدواج دوم بدون اجازه همسر اول جرم محسوب شده و مجازاتی در پی خواهد داشت. همانطور که ابتدای مقاله نیز گفته شد، بر اساس ماده ۴۹ قانون حمایت از خانواده، اگر فردی بدون رضایت همسر اول خود اقدام به ازدواج مجدد نماید، مجازاتی همچون پرداخت جزای نقدی درجه ۵ یا حبس تعزیری درجه ۷ شامل وی خواهد شد.

در برخی موارد شاهد رضایت کامل همسر اول برای ازدواج دوم همسر خود می باشید.، این موارد خاص نیاز به دارا بودن یک سری اسناد و مدارک و همچنین فرم رضایت می باشد. معمولا در هنگام عقد و نکاح این سری مسائل در شرایط عقدنامه ذکر خواهد شد و یکی از زوجین رضایت خود برای ازدواج دوم همسر را به صورت شفاهی و کتبا ذکر می نماید. لازم به ذکر است در ازدواج مجدد مرد اعم از عقد دائم یا موقت باید شرایط قانونی رعایت شود.

بسیاری از دفاتر ثبت ازدواج و طلاق به صورت غیر قانونی اقدام به ثبت ازدواج دوم بدون رضایت همسر اول می نماید، در رابطه با این افراد و دفاتر ثبتی نیز قانون مجازاتی در نظر گرفته است که شامل پلمپ دفتر و جریمه نقدی می باشد.

ثبت ازدواج دوم بدون رضایت همسر اول در ایران و با توجه به قانون جمهوری اسلامی ممنوع بوده و تنها با رضایت همسر اول فرد میتوان قادر به عقد مجدد با فرد دیگر نمود.

سوالات متداول

۱-  شرایط ازدواج با زن دوم چیست؟

دین اسلام اجازه داشتن چهار زن را به مرد می دهد که در متن مقاله شرایط ازدواج با همسر دوم به طور کامل شرح داده شده است.

۲-  مشکلات روانشناختی در ازدواج با زن دوم چیست؟

اگرچه طبق قوانین شرعی، مردان امکان ازدواج مجدد را دارند اما این نوع ازدواج عواقبی به همراه دارد که در متن مقاله توضیح داده شده است.

۳-  آیا ازدواج دوم ازدواج اول را تحت تاثیر قرار می دهد؟

یکی از مشکلات ازدواج با زن دوم تغییر شرایط زندگی با همسر اول است که در متن مقاله به طور کامل شرح داده شده است.

مطالب مرتبط

نظرات