یادداشت

از همسایگی ناآرام تا خطر بهداشت عمومی؛ هشدار فعال اجتماعی درباره بحران حیوانات خانگی

نگهداری حیوانات خانگی در ایران افزایش یافته و موجب مزاحمت و نقض حقوق شهروندی شده است. نبود قانون قاطع، رفتارهای ناپسند برخی دارندگان و لزوم تعیین تکلیف این پدیده در اماکن عمومی، دغدغه فعالان اجتماعی است.

حیوانات خانگی

شیراز – سید محی‌الدین حسینی ارسنجانی، روزنامه‌نگار، شیرازپژوه و فعال حوزه اجتماعی و فرهنگی در گفتگو با اول فارس ، ضمن ابراز نگرانی از افزایش پدیده نگهداری حیوانات خانگی در منازل، خواستار تعیین تکلیف قانونی و فوری این مسئله از سوی نهادهای ذی‌ربط شد.

حسینی ارسنجانی با اشاره به اینکه این پدیده بیشتر ریشه در فرهنگ غربی دارد، اظهار داشت: «متأسفانه، شاهد هستیم که سبک زندگی سنتی ایرانیان در زمینه نگهداری حیوانات تغییر کرده و امروزه بسیاری از هموطنان به نگهداری سگ، گربه و سایر حیوانات در منازل روی آورده‌اند. این در حالی است که تا چند سال پیش، نگهداری حیوانات بیشتر محدود به طیور و احشام برای امرار معاش بود.»

وی در ادامه به پیامدهای منفی این تغییر رویه اشاره کرد و گفت: «گرداندن این حیوانات در معابر عمومی، بوستان‌ها و حتی برخی محافل، موجب سلب آسایش و مزاحمت برای بسیاری از شهروندان، به ویژه کودکان، زنان، سالمندان و افراد بیمار شده است. مواردی از رها شدن سگ‌ها و ایجاد ترس و آسیب‌های روحی و جسمی برای مردم، نمونه‌ای از نقض آشکار حقوق شهروندی است که متأسفانه قانون شفاف و محکمی برای مقابله با آن وجود ندارد.»

۱۰۰ کتاب ۱۰۰ ساله از مجموعه فرهنگی حسینی ارسنجانی 22

این فعال حوزه اجتماعی و فرهنگی ضمن تأکید بر اهمیت رعایت حقوق حیوانات در چارچوب آموزه‌های دینی و فرهنگی، تصریح کرد: «هیچ‌کس منکر ضرورت پرهیز از حیوان‌آزاری نیست، اما این مسئله نباید به بهانه نادیده گرفتن حقوق شهروندان و به خطر انداختن بهداشت عمومی منجر شود. جای تأسف است که برخی افراد با حمل سگ در وسایل نقلیه عمومی و معابر، موجب ناراحتی و ایجاد درگیری‌های لفظی می‌شوند.»

حسینی ارسنجانی با اشاره به دغدغه‌های فعالان حقوق حیوانات و دارندگان حیوانات خانگی، بر لزوم رسیدگی به مسائل آن‌ها تأکید کرد، اما اولویت نخست را جلوگیری از ایجاد مزاحمت و به خطر انداختن بهداشت عمومی دانست. وی همچنین از رفتارهای ناپسند برخی دارندگان حیوانات خانگی که با تظاهر به طبقه اجتماعی خاص، بهداشت و آسایش دیگران را نادیده می‌گیرند، انتقاد کرد.

این روزنامه‌نگار در پایان سخنان خود، از وزارت بهداشت، نیروی انتظامی، شهرداری و سایر نهادهای مسئول خواست تا هرچه سریع‌تر نسبت به تعیین تکلیف پدیده حیوان‌گردانی در اماکن عمومی اقدام کرده و با وضع قوانین بازدارنده، حمل، نگهداری و آوردن حیوانات خانگی به این مکان‌ها را ممنوع اعلام کنند و با متخلفان برخورد جدی نمایند. وی همچنین بر ضرورت تشدید قوانین مبارزه با حیوان‌آزاری و در عین حال، توجه به کسب رضایت عمومی در این زمینه تأکید کرد و ابراز امیدواری کرد که دارندگان حیوانات خانگی با درک جایگاه انسان در فرهنگ ایرانی و اسلامی، از ایجاد مزاحمت برای دیگران خودداری کنند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا