ماجرای واگذاری آلمینیوم المهدی و هرمزال به بخش خصوصی هر روز ابعاد جدیدتری پیدا میکند. درحالیکه میراشرف عبدالله پوریحسینی در گفتوگویی، از کاهش ۱۰۰۰ میلیارد تومانی قیمت واگذاری المهدی و هرمزال به دلیل عهدهدار شدن خریدار برای بازپرداخت فاینانس ۲۸۰ میلیون یورویی یونیکردیت با تضمین ساچه ایتالیا به خریدار این مجتمع خبر داده و اعلام کرده بود طی ۳ سال و ۳ ماه گذشته، خریدار المهدی و هرمزال نزدیک به ۱۰۰۰ میلیارد تومان بابت اقساط ساچه و اقساط خزانه پرداخت کرده است، اسناد و مدارک به دست آمده گویای ماجرای دیگری است.
براساس این اسناد و مدارک، با توجه به عدم بازپرداخت بدهی یونی کردیت و ساچه توسط خریدار المهدی و هرمزال که علیرغم تعهدات قبلی، خریدار این مجموعه، متعهد به بازپرداخت آن شده بود، به موقع و به طور کامل بدهی را نپرداخته است و این موضوع باعث شده تا «ساچه»، پوشش بیمهای را برای کشورمان معلق کند. سازمان ایمیدرو (مالک قبلی هرمزال) برای رفع این محدودیت که به اعتبار کشور گره خورده بود مجبور به جبران آن شد و این سازمان در تاریخ ۲۹ فروردینماه ۹۶، تسهیلاتی ارزی از بانک صنعت و معدن دریافت میکند تا اقساط مربوط به خریدار هرمزال را پرداخت کند و در مقابل خریدار، ظرف ۵ سال، تسهیلات مذکور را طی ۶۰ قسط پرداخت کند.
عدم پرداخت به موقع اقساط بیمه ساچه توسط خریدار المهدی و هرمزال باعث شد تا کشور و بانک صنعت و معدن و ایمیدرو در شرایط بسیار سختی قرار گیرند؛ این درحالی است که به گفته پوری حسینی رئیس سازمان خصوصی سازی، در زمان واگذاری این دو مجموعه، ۱۰۰۰ میلیارد تومان از قیمت خرید به منظور بازپرداخت اقساط فاینانس خارجی، از قیمت المهدی و هرمزال کاسته شد تا خریدار این دو مجموعه، خودش بازپرداخت این وام را متقبل شود ولی خریدار نه تنها از پرداخت اقساط ساچه سرباز زد بلکه در پرداخت اقساط وامی معادل ۲۲۸ میلیون یورو را که ایمیدرو از بانک صنعت و معدن برایش گرفته بود تعلل کرد و همه اینها به جایی ختم شد که به گفته مهدی کرباسیان، بانکهای ایتالیایی همکاری خود با شرکتهای ایمیدرو را قطع کردند.
حالا سوال اینجاست که اولا چرا زمانی که خریدار المهدی و هرمزال نسبت به بازپرداخت بدهی ساچه تعلل کرد، تصمیم قاطعی گرفته نشد؟ چرا بجای تحت فشار قراردادن وی برای انجام تعهدات ارزیاش، وام ۲۲۸ میلیون یورویی به وی اعطا شد؟ چرا سازمان خصوصیسازی در نقش ضامن خریدار به این ماجرا وارد شد؟ چرا پس از تعللهای مجدد وی در بازپرداخت این وام نیز هیچ فشار قانونی بر وی اعمال نشد؟ و دهها سوال دیگر که لازم است سازمان خصوصیسازی و مراجع نظارتی و قانونی به آنها پاسخ دهند؟
خیانت در امانت
در همین رابطه سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس گفت: خریدار آلومینیوم المهدی برخی موادی که به صورت امانت در انبار کارخانه وجود داشته را با بدهی برق خود تهاتر کرده است.
بهرام پارسایی با اشاره به سفر روز یکشنبه کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی به استان هرمزگان به منظور بررسی شکایت از نحوه واگذاری مجتمع آلومینیوم المهدی و هرمزال، گفت: کمیسیون پیش از این نشستهایی با دیوان محاسبات، سازمان بازرسی، سازمان خصوصیسازی، ایمیدرو، وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت امور اقتصادی و دارایی برگزار کرده است.
سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در بازدید میدانی از مجتمع آلومینیوم المهدی و هرمزال با سرمایهگذار و کارگران مجموعه مذاکراتی صورت گرفت، افزود: در بازدید از مجتمع آلومینیوم المهدی و هرمزال انبارهای این مجموعه نیز مورد بررسی و بازدید قرار گرفت.
وی با اشاره به اینکه خریدار مجتمع آلومینیوم المهدی و هرمزال در حال حاضر با سازمان خصوصیسازی به دلیل عدم انجام تعهدات مشکل دارد، ادامه داد: براساس قرارداد اگر خریدار به تعهدات خود عمل نکند، سازمان خصوصیسازی میتواند طبق قانون اقداماتی انجام دهد، بنابراین علاوه بر ایراداتی که به نحوه واگذاری وارد شده بود خریدار باید شرایط مشخص شده در قرارداد را نیز اجرایی کند.
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بخش زیادی از فعالیتهای کارخانه طی ماههای اخیر متوقف شده بود که دغدغه اصلی جامعه کارگری است و آنها این موضوع را برای خود تهدید میدانستند، تاکید کرد: خریدار آلومینیوم المهدی برخی موادی که در انبار موجود بوده و جز سرمایههای کارخانه در زمان واگذاری نبوده و به صورت امانت در کارخانه وجود داشته است را با بدهی برق خود تهاتر کرده بود که این موضوع خارج از قرارداد و قواعدی است که باید انجام شود.
وی با اشاره به اینکه در بازدید کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی صحبتهای خریدار شنیده شد، افزود: خریدار توقف فعالیت بخش زیادی از کارخانه را تحریم و عدم همکاری بخش معادن وزارت صنعت، معدن و تجارت عنوان و تاکید کرد که که در بخش صادرات و واردات دقت کافی صورت نمیگیرد و افراد مجبور به عرضه محصولات خود در بورس میشوند.
پارسایی با بیان اینکه در این بازید مدیران و مسئولان استانی اعم از وزارت صنعت، معدن و تجارت، سازمان بازرسی و سازمان خصوصیسازی نیز حضور داشتند، ادامه داد: پس از بازدید از مجتمع آلومینیوم المهدی و هرمزال نشست کوتاهی با استاندار هرمزگان برگزار شد که جمعبندی این بازدیدها و نشستها این است که جلسهای با قید فوریت با سازمان خصوصیسازی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، ایمیدرو و سازمان بازرسی برگزار و این موضوع تعیین تکلیف شود.
سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس با اشاره به اینکه رئیس سازمان خصوصیسازی در یکی از مصاحبههای خود واگذاری آلومینیوم المهدی و هرمزال را به عنوان یکی از موفقترین واگذاریها عنوان کرده است، تصریح کرد: عنوان این موضوع از سوی رئیس سازمان خصوصیسازی بسیار نگرانکننده است و این موضوع میتواند تمام خصوصیسازیها را زیر سوال ببرد که نیاز به تامل، نظارت و پیگیری جدی دارد. خانه ملت
نظرات