افزایش تعداد روزهای تعطیل در نوروز/لحظه تحویل سال ۱۴۰۴ اعلام شد
بسیاری از مردم علاقهمند هستند بدانند لحظه تحویل سال جدید دقیقا چه و بمناسبت آغاز سال جدید چند روز تعطیلی داریم.
به گزارش اول فارس، جشن نوروز با تحویل سال یا لحظهٔ برابری اعتدال بهاری آغاز میشود؛ لحظهای که خورشید در سیر ظاهری خود در ابتدای برج حمل، از استوای زمین گذشته و به شمال آسمان میل میکند.
در گاهشماری هجری خورشیدی، لحظه تحویل سال، تعیین کننده نخستین روز (هرمز روز یا اورمزد روز) از ماه فروردین است. چنانچه آغاز سال، قبل از ظهر و در نیمه اول شبانه روز تحویل شود، همانروز نوروز است و در صورتیکه تحویل سال بعد از ظهر باشد، فردای آن روز، نوروز است. نوروز در تقویم میلادی در بیشتر سالها با ۲۱ و گاه ۲۰ و بندرت ۲۲ مارس مطابقت دارد.
در کشورهایی مانند ایران و افغانستان که گاهشماری هجری خورشیدی به کار برده میشود، نوروز، روز آغاز سال نو است. اما در کشورهای آسیای میانه و قفقاز، تقویم میلادی متداول است و نوروز به عنوان آغاز فصل بهار جشن گرفته میشود و روز آغاز سال محسوب نمیشود.
سال ۱۴۰۳ کبیسه و ۳۶۶ روزه است و سال جدید در آخرین روز تقویم ۱۴۰۳ تحویل خواهد شد. لحظه دقیق تحویل سال ۱۴۰۴ ساعت ۱۲ و ۳۱ دقیقه ظهر روز پنجشنبه ۳۰ اسفند ۱۴۰۳ است.
همزمانی ایام نوروز ۱۴۰۴ با ماه رمضان
چند نکته مهم در خصوص روز تحویل سال ۱۴۰۴ وجود دارد. نخست اینکه این روز تحویل سال تا ۱۰ فروردین مصادف با رمضان است و مردم در سال جدید عید را با زبان روزه جشن خواهند گرفت.
نکته دیگر این است که روز تحویل سال مصادف با سالروز ضربت خوردن امام علی (ع) شده و شب قبل از آن شب قدر است. روز ۲ فروردین نیز سالروز شهادت حضرت علی (ع) است.
۶ روز تعطیلی پیاپی در پایان سال ۱۴۰۳ و آغاز ۱۴۰۴
سومین نکته، تعطیل شدن ۳۰ اسفند به دلیل تحویل سال جدید در این روز است. در سالهای ۳۶۵ روزه، ۲۹ اسفند آخرین روز سال است که به دلیل مصادف شدن با روز ملی نفت تعطیل است و در سال ۱۴۰۳ آخرین روز سال ۳۰ اسفند خواهد بود که چون تحویل سال جدید در نیمه این روز اتفاق میافتد ۳۰ اسفند تعطیل است و با توجه به تعطیل رسمی بودن ۴ روز نخست سال ۱۴۰۴، در پایان سال جاری و شروع سال جدید شاهد ۶ روز تعطیل پیاپی خواهیم بود.
گفتنی است، با توجه گاهشمار حیوانی سال ۱۴۰۴، سال مار است.
نوروز نخستین روز سال خورشیدی ایرانی برابر با یکم فروردین ماه، جشن آغاز سال نوی ایرانی و یکی از کهنترین جشنهای به جا مانده از دوران ایران باستان است.
خاستگاه نوروز در ایران باستان است و هنوز هم مردم مناطق گوناگون فلات ایران، نوروز را جشن میگیرند. زمان برگزاری نوروز، در آغاز فصل بهار است که امروزه به آن برابری بهاری یا اکیونوس میگویند.
نوروز در ایران و افغانستان آغاز سال نو محسوب میشود و در برخی دیگر از کشورها یعنی تاجیکستان، روسیه، قرقیزستان، قزاقستان، سوریه، کردستان، گرجستان، جمهوری آذربایجان، آلبانی، چین، ترکیه، ترکمنستان، هند، پاکستان و ازبکستان تعطیل رسمی است[نیازمند منبع] و مردمان آن جشن عید را برپا میکنند.