رسوایی تماس تلفنی «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا با یک رهبر خارجی که با افشاگری یک مامور سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) آغاز شد با مطرح شدن افشاگر دوم، ترامپ را در بحبوحه کمپین های انتخاباتی در معرض توفان اطلاعاتی ناشی از افشاگری ها قرار داده است.
به گزارش اول فارس، رسوایی ترامپ با شکایت افشاگری آغاز شد که درباره نحوه عملکرد ترامپ در آگوست گذشته شکایت کرده بود. هویت این فرد هنوز معلوم نیست اما بر اساس گزارش نیویورک تایمز یک مامور سیا است. از آن زمان به بعد بخشی از تلاش های ترامپ دفاع از خود بوده که آن را از طریق حملات لفظی به افشاگر محقق کرده است.
ترامپ در وهله نخست به این مساله اشاره دارد که شکایت این افشاگر بر اساس اطلاعات دست اول نبوده و او ادله خود را بر اساس آنچه که از مقامات دولتی دیگر شنیده مطرح کرده است.
اما آنچه که با رسوایی سوء استفاده از قدرت آغاز شد اکنون به رسوایی فساد مالی تبدیل می شود. گزارش جدید آسوشیتدپرس فاش کرد تلاش هایی از سوی متحدان ترامپ انجام شده تا از قِبَل توافقات گاز طبیعی اوکراین ثروت اندوزی کنند.
اما روز جمعه روزنامه نیویورک تایمز گزارش داد افشاگر دومی هم که او نیز از مقامات اطلاعات آمریکا است اطلاعات مستقیم تری در اختیار دارد و در حال بررسی این مساله است که شکایتی را تنظیم کند یا نه. افشاگر دوم هم با دادستان کل آمریکا گفت وگو کرده است.
این درحالیست که وکلای افشاگر اول اعلام کرده اند که آنها وکیل یک افشاگر دیگر هم هستند.
«مارک زید» وکیل افشاگر اول گفته تیم او اکنون وکالت چند افشاگر را برعهده دارد که با این پرونده در ارتباط هستند. وی در پاسخ به سوال روزنامه وال استریت ژورنال گفت «قطعا چندین افشاگر وجود دارد»
بنابراین وجود دو افشاگر تاکنون ثابت شده اما این که بر تعداد افشاگران افزوده می شود باید منتظر تحولات آینده شد.
هنوز معلوم نیست که در جلسه علنی شهادت افشاگر دوم در کنگره چه خواهد گفت.
تراکپ تاکنون پای «ریک پری» وزیر انرژی را به وسط کشیده وبه نظر می رسد قصد دارد گناه کل این رسوایی را به گردن او بیندازد.
افشاگری های جدیدی جنجال تازه ای را در آمریکا بر سر تعاملات خارجی ترامپ و تلاش هایش برای کارشکنی در مقابل نقش قانونی کنگره برای نظارت بر دستگاه مجریه برانگیخته است.
شبکه خبری سی ان ان درگزارشی در همین ارتباط نوشت: ادعاهای افشاگران قطعا این باور را در میان ترامپ وحامیانش تقویت خواهد کرد که نیروهای فاسد ونابکاری در درون تشکیلات اطلاعاتی آمریکا تلاش می کنند او تضعیف کنند و آنها با این اقدام خود اعتماد رئیس جمهور آمریکا را به سازمان های اطلاعاتی آمریکا کاهش می دهند.
حال باید دید که آیا دور جدید افشاگری های اطلاعاتی علیه ترامپ در واقع بخشی از قیام نهادهای کشور علیه رئیس جمهور آمریکاست و موضع او را تضعیف خواهد کرد یا او همچنان نقش تدافعی را ایفا می کند و سعی می کند از اتهاماتش شانه خالی کند. اما آنچه که محرز است این است که شکاف و بی اعتمادی بین رئیس جمهور آمریکا وجامعه اطلاعاتی این کشور موضوع جدیدی نیست.
ترامپ پیشتر ارزیابی جامعه اطلاعاتی درباره تعهد ایران به توافق هسته ای و مسائل مربوط به موضوع کره شمالی را رد کرده بود. این برای چندمین بار است که ترامپ ارزیابی های جامعه اطلاعاتی آمریکا را نادیده می گیرد و می گوید او بیش از آنها درباره مسایل جهانی می داند.
پیشتر، گمانه زنی هایی درباره آسیب پذیری ترامپ در مقابل قیام از درون نهادهای دولتی و حتی همپیمانان جمهوری خواه ترامپ مطرح شده بود. گاردین چندی پیش در گزارشی تحت عنوان «آیا میت رامنی سرکرده قیام جمهوری خواهان علیه ترامپ است؟» به کنکاش در این زمینه پرداخته بود.
رامنی نامزد جمهوری خواه انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۹۱۲ گفته بود: جهان در حال نظاره است. آمریکا به دنبال نقش رهبری است… اظهارات و عملکرد ترامپ باعث نارضایتی از آمریکا در جهان شده است.»
اما موضع روز دوشنبه ترامپ درخصوص سوریه نیز باز هم موضوع قیام جمهوریخواهان علیه ترامپ را در رسانه های آمریکا مطرح کرد. ترامپ در اظهاراتی ضد ونقیض اعلام کرده نیروهای آمریکایی را ازشمال سوریه خارج می کند؛ موضعی که خشم جمهوری خواهان کنگره و مخالفان چنین سیاستی را در بین متحدان آمریکا برانگیخته است.
در آمریکا و کشورهای اروپایی قوانینی برای حمایت از فردی که به خاطر مصالح عمومی در مورد سازمان یا فردی افشاگری می کند، وجود دارد.قوانینی که باعث می شود نه تنها دونالد ترامپ نتواند به افشاگر پرونده اوکراین آسیبی برساند و حتی وکلای افشاگر بعدها میتوانند به دلیل سخنان ترامپ در مورد جاسوس بودن این فرد از او شکایت کنند.
به گزارش اول فارس ، ماجرای استیضاح دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، از آنجا آغاز شد که فردی افشاگر که گفته می شود یک مقام امنیتی است با ثبت شکایتی مدعی شد که ترامپ از قدرتش برای درخواست از یک کشور خارجی به منظور دخالت در انتخابات سال ۲۰۲۰ ریاست جمهوری آمریکا استفاده کرده است. ترامپ در گفت و گوی تلفنی خود با رئیس جمهور اوکراین که اواخر تیرماه گذشته صورت گرفت، از او خواسته بود درباره هانتر بایدن، پسر جو بایدن، معاون رئیسجمهوری باراک اوباما و کاندیدای دموکرات در انتخابات ۲۰۲۰ تحقیق کند.
این در حالی است که در روزهای اخیر رسانههای آمریکا از وجود افشاگر دومی نیز پرده برداشتند؛کسی که گفته می شود اطلاعات دست اولی دارد که ادعای افشاگر اول را تایید میکند.ظاهرا هر دو افشاگر عضو نهادهای اطلاعاتی آمریکا هستند واین طور به نظر می رسد که ترامپ در میان نهادهای امنیتی مخالفان زیادی دارد.
چرایی تعداد زیاد مخالفان ترامپ در نهادهای امنیتی
دونالد ترامپ در سه سال گذشته همواره به گزارشهای نهادهای اطلاعاتی بیتوجهی نشان داده و حتی آنها را بیاعتبار خوانده است. درگیری ترامپ با روسای پیشین و باتجربه نهادهای اطلاعاتی چون سازمان سیا هم عامل دیگر تعداد زیاد مخالفان ترامپ در این نهادهاست.ترامپ بارها این نهادها را به داشتن اهداف جناحی متهم کرده است. ترامپ به شدت معتقد است که نهادهای اطلاعاتی آمریکا به دستور باراک اوباما،از ستاد انتخاباتی او جاسوسی میکردند.
چند روز پیش دونالد ترامپ در مورد افشاگر گفت این فرد متن مکالمات او با زلنسکی را به شکلی خبیثانه تصویر کرده بود. ترامپ گفت: «به عبارت دیگر، یا اطلاعات اشتباه به دستش رسیده بود و آنها را از خودش درآورده بود یا کسی که اطلاعات را به افشاگر داده آدم دروغگویی بود. این کشور باید بفهمد این فرد کیست، چراکه این شخص به نظر من جاسوس است.»
این در حالی است که شماری از نمایندگان دموکرات و جمهوریخواه خواستار حمایت قانونی از افشاگر مکالمه ترامپ و زلنسکی شدهاند. رئیسجمهوری آمریکا در واکنش به این سخنان گفت: «به نظر من زمانی باید از افشاگر حمایت کرد که افشاگر مشروع باشد.»
در مقابل وکلای فرد افشاگر می گویند که سخنان رئیس جمهور آمریکا جان موکل آنها را به خطر انداخته است. این وکلا در نامه ای که برای مدیر موقت اطلاعات ملی، جوزف مگوایر، ارسال کردند خواستار توجه به عباراتی شدند که ترامپ علیه موکل آنها به کار برده است. اندرو باکاژ یکی از این وکلا نوشت: «رویدادهای یک هفته گذشته نگرانی ما را درباره احتمال فاش شدن هویت موکلمان و در نتیجه به خطر افتادن جان او تشدید میکند.»
قانون درباره حمایت از افشاگر چه میگوید
اما در آمریکا و غرب قوانینی برای حمایت از افشاگران وجود دارد. افشاگر به انگلیسی «ویسل بلوئر» (Whistleblower) نامیده می شود که معنای لغوی آن به فارسی سوت زن است. در ادبیات انگیسی کلمه Whistle به معنی سوت و Blower به معنای دمیدن است یعنی کسی که در سوت خود میدمد. این افراد هنگامی که تخلف و فسادی صورت میگیرد در سوت خود می دمند و آن را به مقامات بالاتر گزارش دهند.
حمایت از افشــاگرانی که فســاد و تخلف را گزارش می دهند در قوانین و مقررات آمریکا دارای سابقه طولانی است. البته در مورد تاثیرگذاری و نقش این قوانین در کاهش فساد اما و اگرهایی وجود دارد.
قوانین در مورد حمایت از افشــاگران فســاد در آمریــکا با توجه به انواع فساد به سه دسته تقسیم می شوند: ابتدا قوانین و مقرراتی که مربوط به فســاد در بخش عمومی می شود. که شامل قوانین و مقرراتی می شود که موضوع آنها اقدامات متقلبانه و فریبکارانه بخش خصوصی در مواجهه با بخش دولتی است. گروه دوم اقدامات مامورین دولتی اســت کــه در مواجهه با بخش خصوصی صورت می گیرد که شــامل: سوء استفاده از منابع مالی و تخصیص بودجه در محل غیرقانونی و موارد متعدد دیگری می شود.
دســته دوم به قوانین و مقررات حمایت از افشــای فســاد و سوء جریــان در بخشهای غیردولتی اختصــاص می یابد. به ویژه در خصوص شــرکتهای سهامی عام.
در نهایت دســته ســوم، مربوط به مبارزه با فساد و سوء استفاده از قدرت سیاســی در حکومت اســت که نمونه بارز آن همین مساله گفت و گوی تلفنی ترامپ با رئیس جمهور اوکراین است که بر اساس آن گفته می شود ترامپ از قدرتش برای درخواست از یک کشور خارجی به منظور دخالت در انتخابات سال ۲۰۲۰ ریاست جمهوری آمریکا استفاده کرده است.
قوانین آمریکا، متخلفان را از انجام اقداماتی که هر گونه آسیبی برای فرد افشاگر داشته باشد منع میکنند. قانون فدارل آمریکا مشخصا از افرادی که گزارشهایی درباره امنیت محیط کار و نقض قوانین کشوری ارائه میدهند حمایت میکند. قانون افشاگران فدرال آمریکا همچنین هر نوع اقدام تلافی جویانه در مقابل کارمندان سازمانهای دولتی و اداری را ممنوع کرده است و حتی در صورت عدم شکایت فرد افشاگر، قابل پیگیری است.
در آمریکا نه تنها قانون حمایت از افشاگریان وجود دارد بلکه برای آنها جوایزی نیز تعیین میشود. به عنوان مثال جان اسلوویک کارمند یک شرکت پزشکی بعد از اینکه فساد آن را در زمینه رشوه و فرار مالیاتی افشا کرد پاداش ۵۶ میلیون دلاری دریافت نمود. شرکت خطاکار نیز ۶۴۶ میلیون دلار جریمه مواجه شد.
همین قوانین باعث می شود که حتی دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا نتواند به افشاگر پرونده اوکراین آسیبی برساند و حتی وکلای افشاگر بعدها می توانند به دلیل سخنان ترامپ در مورد جاسوس بودن این فرد از او شکایت کنند.
نظرات