خبرگزاری فارس از شیراز گزارش داد: نیمه دوم سال ۱۴۰۱ بود که زمزمههایی از احتمال الحاق باغشهرها به شهرها و روستاهای مجاورشان در استان فارس به میان آمد. موضوعی که در تلاش برای ساماندهی تعداد ۶۶ هزار و ۴۴۱ قطعه باغشهر در استان فارس بود، باغاتی که همه مخازن آبی بالادست را مصرف میکند تا باغات قصردشت شیراز امروز نای نفس کشیدن نداشته باشد.
باغشهرهای غیرمُجازی که از خدمات دولتی همچون آب و برق و گاز بهره میبرند، بدون مجوز ساخت و ساز میکنند و چاههای غیرمجاز حفر کردهاند اما عوایدی برای شهر و مردم ندارند و تنها مکانهایی برای تفریحات آخر هفته برخی افراد ثروتمند هستند.
بهمن ماه ۱۴۰۱، معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس وجود طرح الحاق را تایید کرد و سرانجام محمدهادی ایمانیه، استاندار سابق فارس ۷ اسفند ۱۴۰۱ گفت: یکی از مشکلاتی که در چندین ماه گذشته مطالبه مردم بوده و جزء مشکلات مزمن شده برخی از مردم به شمار می رود، موضوع باغشهری های استان است که امروز با کلیات شیوه نامه حل این معضل چندین ساله در شورای برنامه ریزی استان موافقت شد.
۱۵ فروردین ۱۴۰۲ طرح “ساماندهی و تعیین تکلیف وضعیت باغشهری های موجود در استان فارس” به فرمانداران و بخشداران سراسر استان ارسال شد تا پس از تایید قضایی، با ۲ شرط جدیدالحداث نبودن و بهرهمندی از منبع آب پایدار با تایید شرکت آب منطقهای ابلاغ نهایی و عملیاتی شد.
الحاق باغشهرهای گویم غیرقانونی انجام شده
پس از گذشت ماهها در نهایت امیرحسین جمشیدی، مدیرکل فنی استانداری فارس از نهایی شدن این طرح خبر داد و در نهایت الحاق باغشهرهای نزدیک به شهر و روستاها را رسما اجرایی اعلام کرد با این وجود “الحاق باغشهرهای گویم غیرقانونی است” این را مدیرکل راه و شهرسازی فارس میگوید.ناصر رضایی مدیرکل راهوشهرسازی استان در گفتگو با خبرنگار فارس با تاکید بر اینکه اجرای مصوبه الحاق باغشهرها به شهر و روستاهای مجاور نیازمند ابلاغ شورای عالی معماری و شهرسازی است گفت: حدود سه سال پیش که موضوع الحاق مطرح شد تصمیم گرفته شد برای تکمیل قطعه ۷ آزادراه شیراز اصفهان این باغشهرها به شهر الحاق شوند تا عوارض دریافتی از انها صرف تکمیل آزادراه شود لذا استاندار وقت برای کمک به این ماجرا منتظر ابلاغ تهران نماند و کار را آغاز کرد.
گرچه به تصریح رضایی، این مصوبه توسط شورای عالی معماری و شهرسازی به تایید نرسیده و «عملا این الحاقها غیر قانونی صورت گرفته است»، طبق گفته جمشیدی مدیرکل فنی استانداری فارس، «تا کنون ۳۰۰ هکتار از باغات گود گویم، ۱۰۰ هکتار فاروق و ۵ هکتار خانزنیان به شهر شیراز الحاق شدهاند.»
امضای دادستانی پای این مصوبه نیست
از دیگر سو، مصطفی بحرینی، دادستان مرکز فارس نیز اخیرا در گفتگویی با فارس مخالفت دستگاه قضا با این الحاق ها را اعلام کرده و عنوان کرد: ما تا کنون بحث الحاق باغشهرها به شهر یا روستا را نپذیرفته و مصوبهای امضا نکردهایم.
چارهای جز سبقت از قانون نبود!
استاندار سابق فارس اما معتقد بود برای ساماندهی باغشهرها چارهای جز این وجود نداشته و میگوید: به هر حال حجم زیادی از باغشهر در فارس وجود دارد که یا باید رها می شد و یا باید از طریقی آنها را ساماندهی و مدیریت می کرد که الحاق بهترین راه بود.
بر اساس این گزارش از آنجا که اساسا مفهوم باغشهری در شهرسازی و معماری ایران و حتی در تخلفات تغییرات کاربری زمین، مشخص نشده و چنین بناهایی از اساس غیرقانونی و بیهویت هستند، به نظر میرسد این الحاق چراغ سبزی است که تنها به زمان حال محدود نمی شود و راه را برای اتفاقات بعدی هموار می کند، اتفاقاتی که شاید ۲۰ سال بعد ما را با مشکلی بزرگتر از مشکل امروز که حاصل بیتدبیری ۲۰ سال گذشته است رو به رو کند.
نظرات