کنکور سراسری ۱۴۰۰ در روزهای ۹ تا ۱۲ تیر ماه با رقابت یک میلیون و ۳۶۷ هزار و ۸۵۲ داوطلب برگزار شد.فاطمه زرین آمیزی، سخنگوی سازمان سنجش طی روزهای گذشته اظهار کرد: نتایج اولیه کنکور سراسری در دهه اول مرداد ماه اعلام خواهد شد.
بعد از اعلام نتایج از سوی سازمان سنجش، داوطلبان باید دست به انتخاب رشته بزنند تا بتوانند در دانشگاه مورد علاقه و رشته محبوب خود قبول شوند، در غیر اینصورت حتی اگر برترین رتبه را هم کسب کنند شاید نتوانند وارد دانشگاه شوند.
در واقع انتخاب رشته حساسترین و پیچیدهترین مرحله زندگی داوطلبان کنکوری است که استرس و نگرانی آنها و خانواده شان را بیش از پیش میکند و اگر به درستی انجام نشود، نباید انتظار رسیدن به خواسته مطلوب را داشت. برای قبولی در دانشگاه لازم است تا تمام تواناناییهای خود را متناسب با رتبه کنکوری که کسب کردیم انطباق دهیم تا بتوانیم به نتیجه دلخواه برسیم.
چگونه انتخاب رشته موفقی برای قبولی در دانشگاه داشته باشیم؟
حمید خاکباز دکتری تخصصی مشاوره و روانشناسی درباره انتخاب رشته داوطلبان کنکوری ۱۴۰۰ اظهار کرد: یکی از دغدغههای فعلی داوطلبان کنکوری و خانواده آنها این است که بلافاصله بعد از مشاهده اعلام نتایج اولیه کنکور سراسری از سمت سازمان سنجش میزان دغدغه و نگرانی و استرس شان برای نحوه درست انتخاب رشته افزایش خواهد یافت.
او افزود: برای انتخاب رشته رعایت چند نکته لازم و ضروری است. برای مثال، داوطلبان بایستی در زمان انتخاب رشته حتما یک تحقق کامل و جست و جوی زیادی از داوطلبان قبول شده دانشگاههای سراسری سالهای گذشته، معلمان و مشاوران داشته باشند.
خاکباز تصریح کرد: داوطلبان باید اطلاعات کامل و همه جانبه از رشتههای کنکور سراسری و رتبه و تراز قبولی در آنها به دست میآورند و به هیچ عنوان اسیر فضاسازی تبلیغاتی موسسات سودجوی کنکور نشوند؛ چرا که وقتی برخی از موسسات میزان استرس و نگرانی داوطلبان را میبینند احتمال دارد که از آب گل آلود ماهی بگیرند و به نفع خود عمل کنند، یعنی با دریافت هزینه زیاد از داوطلبان آن را فریب قبولی در رشتههای مورد علاقه و دانشگاههای برتر دهند.
دکتری تخصصی مشاوره و روانشناسی ادامه دهند: داوطلبان کنکوری باید از معلمان، داوطلبان پذیرفته سالهای گذشته، دوستان، خانواده و … برای انتخاب رشته صحیح و مناسب کمک بگیرند تا بتوانند اطلاعات بهتری کسب کنند.
او گفت: داوطلبان باید در خصوص علایق و سلایق و بازار کار و رشتههای دانشگاهی اطلاعات کاملی به دست آورند. همچنین لازم است تا متقاضیان بعد از انتشار دفترچه انتخاب رشته از سوی سازمان سنجش به خوبی به مطالعه آن بپردازند تا بتوانند با قواعد و ضوابط آن آشنا شوند.
خاکباز با بیان اینکه خانوادهها نقش اساسی و اصلی در جهت انتخاب رشته دانشجویان دارند، تاکید کرد: خانوادهها باید حامی فرزندان خود باشند و آنها را در زمینه انتخاب رشته کمک کرده و سعی کنند تا آخرین مرحله زندگی دانشجو یعنی پذیرش یا عدم پذیرش آنها در کنکور همراهشان باشند.
شناخت توانمندی ها راهی موثر برای انتخاب رشته صحیح
رضا نقی زاده مشاور معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درباره انتخاب رشته داوطلبان کنکوری اظهار کرد: دانش آموزان در زمان انتخاب رشته باید باورهایی داشته باشند، یعنی مهارتها و تخصصهای خود را نسبت به آن افزایش دهند تا بعد از ورود به رشته مورد نظرشان رضایت بالایی داشته باشند و بتوانند شغل مورد نظرشان را با درآمد بسیار بالا به دست آوردند.
او افزود: بخش اصلی بیکاری دانش آموختگان مربوط به این موضوع است که آنها در زمان انتخاب رشته به علایق و توانمندیهای خود برای کسب مهارتها توجه نکرده اند و بعد از ورود به آن نتوانسته اند تخصص شان را بالا ببرند، به همین علت بعد از فارغ التحصیلی مهارت خوبی برای ورود به بازار کار کسب نکرده اند.
نقی زاده تصریح کرد: داوطلبان بعد از کسب رتبه، محدوده انتخاب رشته دارند که باید با در نظر گرفتن واقعیتهای پیرامون و علاقه و توانمندیهای خودشان متناسب با رشتهها به انتخاب دست بزنند که استفاده از دانش مشاوران و تجربه فارغ التحصیلان رشتههای مورد علاقه داوطلبان راهکار خوبی است، اما گفتنی است که هیچ فردی نمیتواند بهتر از خود داوطلب و خانواده او رشته مورد نظر را متناسب با توانمندی هایش انتخاب کند؛ چرا که شناخت توانمندی ها راهی موثر برای انتخاب رشته صحیح و مناسب خواهد بود.
داوطلبان کنکوری در زمان انتخاب رشته فریب مافیای کنکور را نخورند
مشاور معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم، تحقیقات و فناوری اظهار کرد: داوطلبان برای انتخاب رشته باید ضمن استفاده از تجربه دیگران به هیچ عنوان فریب مافیای کنکور که ادعا دارند با هر رشتهای میتوان در هر دانشگاهی قبول شد را نخورند و نسبت به آگهیهای تبلیغاتی آنها بی اعتنا باشند؛ بنابراین نکته بسیار مهم این است که افراد رشته مورد نظر خود را انتخاب کنند و بعد از ورود به دانشگاه به کسب توانمندیهای شان و ارتقای آنها بپردازند.
لزوم همراه بودن خانواده ها در بحث انتخاب رشته با فرزندان خود
بیش از صدها رشته دانشگاهی وجود دارد که هر یک دارای شاخهها و زیرشاخههای مختلفی هستند که در نهایت به چند شغل خاصی منتهی خواهند شد. اما اگر بخواهیم یک دستهبندی درستتر برای انتخاب رشته مورد علاقه دانشگاه داشته باشیم، میتوانیم رشتهها را بر اساس مواردی مثل فنی، تئوری، محاسباتی، پزشکی و… دستهبندی کنیم. این دستهبندی بهتر میتواند روی شناخت استعدادها و ویژگیهای فردی شما در ارتباط با رشته مورد علاقه شما، توسط خود شما تأثیر بگذارد.
برخی افراد هستند که به رشتههایی که با کار جسمی و فنی همراه است وارد شغلی در همین زمینه شوند. یا برخی افراد دنبال پشت میز نشستن و شغل کارمندی و فعالیت در یک شرکت هستند که رشتههایی مثل حسابداری، مدیریت و… را انتخاب میکنند. پس میتوان نتیجه گرفت که ابتدا باید روی این موضوع فکر کنید که به چه رشتههایی علاقهمند هستید.
مشاوران کنکوری معتقد هستند که برای انتخاب رشته در وهله اول بایستی متقاضیان کنکوری به علایق و سلایق خود توجه داشته باشند و سپس به نظر دیگران اکتفا کنند، در واقع آنها نباید قربانی حرفهای پوچ و بی سر و ته افرادی شوند که تجربهای از قبولی در کنکور ندارند، بلکه باید از تجربیات افرادی استفاده کنند که درک بالایی از قبولی در کنکور دارند.
همچنین لازم است تا خانوادهها هم در این مسیر همراه همیشگی فرزندان خود باشند و اگر آنها نمره قابل قبولی در کنکور سراسری کسب نکردند بازخواستشان نکنند، بلکه آنها را با حرفهای دلگرم کننده برای سال آینده و شرکت مجدد در کنکور آماده کنند.