انتقاد جدی از عملکرد مدیرکل ؛ میراث فرهنگی استان فارس در خواب زمستانی!
مدیر انجمن دوستداران میراث فرهنگی و گردشگری استان فارس با انتقاد جدی از عملکرد یک ساله مدیرکل میراث فرهنگی استان، از ضعف ارتباط با بخش خصوصی، عدم استفاده از ظرفیت تشکلها و بیتوجهی به زیرساختها گلایه کرد.
خبرگزاری فارس از شیراز گزارش داد: استان فارس، مهد تمدن و تاریخ ایران، با جاذبههای گردشگری بینظیرش، نقشی کلیدی در اقتصاد و فرهنگ کشور ایفا میکند.از آثار تاریخی باشکوه هخامنشی در تخت جمشید و پاسارگاد تا بناهای ارزشمند دوره ساسانی و معماری بیبدیل دوره اسلامی در شیراز، از این استان گنجینهای ارزشمند از تاریخ و هنر کشور، ساخته است.گردشگری در فارس نه تنها منبعی درآمدزا و اشتغالزا است، بلکه فرصتی برای معرفی فرهنگ غنی ایرانی، حفظ میراث تاریخی و توسعه پایدار این منطقه به حساب میآید. اهمیت حفظ و توسعه این صنعت برای رونق اقتصادی و معرفی جاذبههای بینظیر این استان به جهانیان، بر هیچ کس پوشیده نیست.
اما سالهاست که نبود نظارت دقیق بر این آثار مهم و تاریخی استان به خوبی قابل مشاهده است و در صورتی که مدیران باید خود را موظف به پاسخگویی در برابر رسانه بدانند اما مدیران میراث فرهنگی استان فارس خود را از این امر معاف کرده و علاوه بر پاسخگو نبودن، برخی از آنها حتی شماره خبرنگار را مسدود می کنند تا حتی با آنها تماسی گرفته نشود!
شرایط فعلی میراث را از یکی از فعالان حوزه میراث فرهنگی جویان شدیم.مسعود منیعاتی، مدیر انجمن دوستداران میراث فرهنگی و گردشگری استان فارس با انتقاد جدی از عملکرد یک ساله مدیرکل میراث فرهنگی استان، از ضعف ارتباط با بخش خصوصی، عدم استفاده از ظرفیت تشکلها و بیتوجهی به زیرساختها گلایه کرد.
به گفته وی، وضعیت میراث فرهنگی فارس نه تنها بهبود نیافته بلکه در برخی موارد پسرفت نیز داشته است.
منیعاتی با اشاره به راضی نبودن انجمن دوستداران میراث فرهنگی و گردشگری استان فارس از عملکرد مدیرکل میراث فرهنگی، گفت: برگزار نشدن نمایشگاه بزرگ گردشگری فارس که سال گذشته برگزار شده بود نمونه ای از آن است، این نمایشگاه، پس از تهران، قویترین نمایشگاه گردشگری ایران در فارس بود، اما امسال برگزار نشد.
منیعاتی ارتباط بخش خصوصی با سازمان میراث فرهنگی را به شدت ضعیف ارزیابی کرد و گفت: در بعضی از مواقع اصلا ارتباطی وجود ندارد و از ظرفیت بخش خصوصی و تشکلهای تخصصی به شکل مناسبی استفاده نشده است و بیشتر تمرکز سازمان میراث فرهنگی بر پوشش خبری بوده، نه بر زیرساختها و توسعه.
عملکرد ضعیف در زیرساختها
وی به لغو رویداد سیصد در تخت جمشید اشاره کرد و گفت: لغو این رویداد که میتوانست با مدیریت مناسب به یک اتفاق مثبت تبدیل شود، جای تاسف دارد به طور مثال اگر سود حاصل از کنسرت علیرضا قربانی در تخت جمشید به خود تخت جمشید اختصاص داده شود، کمک بزرگی به مشکلات این مجموعه خواهد کرد.
مدیر انجمن دوستداران میراث فرهنگی و گردشگری استان فارس با اشاره به مشکلات گلسنگ و فرونشست تخت جمشید و نقش رستم، گفت: باید سالها پیش برای این مشکلات فکر میشد و حالا هم باید برنامه جامعی برای پایش و حفاظت این آثار ارزشمند تدوین شود.
منیعاتی با تاکید بر ظرفیتهای بزرگ فرهنگی و اقتصادی استان فارس، اظهار داشت: استان فارس استان معمولی نیست و هر گوشه آن یک ظرفیت بزرگ فرهنگی و اقتصادی برای کشور دارد.
وی به نقل قول رهبر انقلاب در سفر به شیراز اشاره کرد که “اگر از ظرفیت های گردشگری این استان استفاده شود استان فارس از دیگر مقولهها بی نیاز می شود” و لزوم داشتن مدیرانی قوی برای بالفعل کردن این ظرفیتها را یادآور شد.
او تاکید کرد که این موضوع تنها به مدیر میراث فرهنگی محدود نمی شود بلکه مدیران استانی و استاندار نیز باید در سطح کشوری به استان نگاه کنند.
چالشهای بافت تاریخی شیراز
مدیر انجمن دوستداران میراث فرهنگی و گردشگری استان فارس با اشاره به وجود حدود ۴۵۰ اثر ثبت ملی در بافت تاریخی شیراز، گفت: از این ظرفیتها به خوبی استفاده نمیشود و تعداد بسیار کمی از این آثار به چرخه احیا رفتهاند، اگر از میراث فرهنگی جدول دقیقی از وضعیت این آثار خواسته شود، به احتمال زیاد اطلاعات دقیقی در دسترس نخواهد بود.
ضعف ارتباط و شفافیت
منیعاتی با اشاره به ضعف ارتباط انجمن با مدیرکل میراث فرهنگی گفت: ما ارتباط بسیار ضعیفی با مدیرکل داریم و به نوعی یک حصار سیم خاردار دور این اداره کل کشیده شده و کسی نمی تواند متوجه شود که در اداره میراث فرهنگی چه خبر است!
آیا مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان فارس پروازی است؟!
وی درباره پروازی بودن مدیرکل میراث فارس گفت: خود مدیرکل در ابتدای مسئولیتش اعلام کرد که خانوادهاش در تهران ساکن است و مدام در رفت و آمد بین خانواده و استان است و طبیعتا این موضوع بر عملکرد وی تاثیرگذار خواهد بود.
بر اساس این گزارش لزوم توجه به بخش خصوصی، استفاده از ظرفیت تشکلها و برنامهریزی برای توسعه زیرساختها و حفاظت از آثار تاریخی، از جمله مواردی است که باید در اولویت قرار گیرد. همچنین، با توجه به ظرفیتهای عظیم استان فارس، انتخاب مدیرانی قوی و کارآمد که قادر به استفاده از این ظرفیتها باشند، ضروری به نظر میرسد.