به گزارش اول فارس ، محمدمهدی قاسمی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس در همایش کشت محصولات پاییزه برای شهرستانهای معتدل و گرم استان فارس، ضمن انتقاد شدید از کارخانجات قند استان فارس اظهار داشت: از ۵ کارخانه قند استان فارس، ۴ کارخانه قند فعال هستند که متاسفانه هیچکدام عزمی برای کمک به بحران آب استان ندارند، مطالبات سال گذشته کشاورزان چغندر کار را تاکنون پرداخت نکرده اند و قراردادهای یک طرفه سال گذشته را یک طرفهتر می کنند.
وی افزود: این در حالی است که کارخانجات قند اصفهان برای خرید چغندرقند پاییزه در استانهای فارس و خوزستان علیرغم بعد مسافت قرارداد بستهاند و جای سوال دارد که چگونه کاشت چغندرقند پاییزه برای آن ها صرفه اقتصادی دارد اما برای کارخانجات استان فارس ندارد؟!
قاسمی تصریح کرد: برخی کارخانجات به دنبال تصفیه شکر وارداتی هستند و بدون توجه به منبع تولید این شکر و با بیتوجهی به اشتغال مملکت و بحران آب استان، صرفا به دلیل سهولت انجام کار و دستیابی به سود بدون نیاز به سرمایهگذاری، تصفیه شکر وارداتی را جایگزین اقدام به کاشت چغندرقند پاییزه کرده اند.
قاسمی افزود: کارخانجاتی که صاحبان اصلی آن در این استان نیستند، شاید شرایط بحران آب این استان را به خوبی درک نمی کنند و از فرونشست زمین، فرسایش خاک، مشکلات ناشی از عدم تناوب اطلاعی ندارند. مشارکت در کاشت چغندر قند پاییزه باعث استمرار تولید و فعالیت کارخانجات قند می شود. واقعاً دلیل عدم همراهی و حتی ایجاد مانع برای این موضوع از سوی این کارخانجات چیست و چرا چالشهایی از جمله برداشت، افتزنی، تعیین عیار، پرداخت و … را در سال گذشته به وجود آوردند؟
وی با طرح این سوال که آیا ۴ هزار متر مکعب در هر هکتار صرفه جویی قابل توجهی نیست، گفت: الگوی کشت نیاز به همراهی همه به خصوص صنایع فراوری دارد که متاسفانه در حوزه کشت چغندر قند در استان فارس با آن روبرو نیستیم و این در حالی است که حتی برای حل مسائل و مشکلات این کارخانجات مساعدت حداکثری شده و در استانداری با حضور استاندار محترم جلسات متعددی برگزار شده است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی فارس در ادامه با اشاره به این که بهترین مکان در تولید این چغندر قند را داریم و رکوردهای بالای تولید چغندرقند در مناطق مختلف نشان گر این موضوع است، گفت: چغندر قند پاییزه ۵۰ درصد چغندر قند بهاره صرفهجویی در آب را داشته و یکی از بهترین گیاهان در تناوب زراعی است و در صورت کاشت و برداشت به موقع عملکرد مطلوب و با صرفه اقتصادی بالایی برای کشاورزان را به همراه دارد و در سال زراعی جاری با امضای تفاهمنامه با تعاونی تولید در زمینه کشت چغندر قند پاییزه قطعا در زمان رسیدن محصول و برداشت هماهنگی لازم را خواهیم داشت.
قاسمی که در جمع تعدادی از مدیران، کارشناسان ستادی و شهرستانی مناطق معتدل و گرمسیری این سازمان و تعدادی از محققین کشاورزی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی این استان سخن می گفت، در بخش دیگری از سخنان خود از عزم جدی کارشناسان، مسئولین و محققین در عملیاتی کردن اولویتهایی که توسط وزارت جهاد کشاورزی سیاستگذاری شده است، تقدیر کرد و افزود: عزم و همت همگی باعث حصول نتیجه مطلوب و گام برداشتن مؤثر در جهت پیشبرد اهداف عالیه بخش کشاورزی شده است.
وی با اشاره به اینکه همه اجزای کشت وکار اعم از بسترمناسب، کودهای پایه، مکانیزاسیون کاشت، بذرکارها، نوع بذر و عملیات بهزراعی، تاریخ کاشت، مدیریت داشت، مبارزه با آفات و بیماریها و برداشت اهمیت بسیار زیادی دارد، گفت: همایش کشت محصولات پاییزه برای شهرستانهای معتدل و گرم استان فارس به منظور هماهنگی این موارد است.
توسعه کاشت چغندرقند پاییزه و کلزا دو اولویت وزارت جهاد کشاورزی است
رییس سازمان جهاد کشاورزی فارس در ادامه با بیان این مطلب که توسعه کاشت چغندرقند پاییزه و کلزا دو اولویت وزارت جهاد کشاورزی است به اهمیت کلزا در تامین امنیت غذایی، خودکفایی تولید روغن و پایداری در تولید گندم، اشاره کرد و گفت: اگرچه در تولید این محصول در سال گذشته به موفقیتهایی دست یافتیم اما به دنبال متوسط عملکرد ۵ تا ۶ تن برای این محصول هستیم چرا که ارقام موجود پرپتانسیل بوده و با اقدامات بهزراعی اعم از رعایت تاریخ مناسب کاشت، تغذیه مناسب ومبارزه به هنگام با آفات و بیماریها میتوان به عملکرد مناسب تری دست یافت.
وی با اشاره به حد مطلوب ۵۰ بوته در هر هکتار برای کلزا، تاکید کرد: میزان بذر مصرفی کلزا باید به ۴ کیلو در هکتار و یا کمتر با توجه به شرایط مزرعه تقلیل یابد.
قاسمی در قسمت پایانی سخنان خود به کشت گندم اشاره کرد و اظهار داشت: اهمیت گندم در کشور به اندازه توسعه کشت چغندر قند و کلزا با هدف پایداری تولید این محصولات بوده، چرا که هیچ تضمینی وجود ندارد که در صورت عدم تولید این محصول، تامین آن از خارج کشور صورت پذیرد و البته در تولید گندم عملکرد بالای ۱۰ تن در هکتار مطلوب بوده که این مهم با مدیریت بهزراعی و با استفاده از تجارب محققین داخلی و خارجی امکان پذیر است.
قاسمی در پایان تاکید کرد: از محققین معین که ظرفیت به وجود آمده در حوزه نظام نوین ترویج هستند در جهت پاسخ به ابهامات، سوالات ومسائل حوزه فنی کشاورزی استفاده شود چرا که علی رغم اهمیت سرمایه در تولید محصول، بخش اعظم اختلاف عملکرد کشاورزان در محصولات به دلیل به کارگیری و یا عدم به کارگیری دانش، علم وتکنولوژی است.
نظرات