کنشگر و پژوهشگر میراث فرهنگی و تاریخ ایران گفت: سوداگران اموال تاریخی و فرهنگی به بهانههای پوچ و خیالانگیز همیشگی دستیابی به گنج با مواد منفجره و ابزار و آلات حفاری به جان عرصه و حریم گوردخمه ساسانی شهرستان زرقان افتادهاند.
سیاوش آریا با اعلام این مطلب اظهار داشت: تاراجگران میراث فرهنگی به بهانههای پوچ و خیالانگیز همیشگی دستیابی به گنج با مواد منفجره و ابزار و آلات حفاری به جان عرصه و حریم گوردخمه ساسانی شهرستان زرقان افتاده و آسیبهای بزرگ و جدی برجای گذاشتهاند.
وی افزود: برپایه ماده ۵۶۲ قانون مجازات اسلامی، هرگونه حفاری و کاوش به قصد به دست آوردن اموال تاریخی ـ فرهنگی ممنوع بوده و متخلف به زندان از ۶ ماه تا ۳ سال و ضبط اشیای مکشوفه به سود وزارت میراث فرهنگی کشور و آلات و ادوات حفاری به سود دولت محکوم میشود.
کنشگر و پژوهشگر میراث فرهنگی و تاریخ ایران گفت: تاراجگران و سودجویان اموال تاریخی و فرهنگی بدون رعایت قانون و در غفلت نظارت مسئولان مربوطه به نشانههای هویتی و شناسنامه بالنده و غرورآمیز ملی مردم کشور دستدرازی کرده و به آنها آسیبهای برگشتناپذیری را وارد میکنند.
آریا ادامه داد: کمبود نیروی یگان حفاظت میراث فرهنگی در سراسر کشور، سبب شده تا وزارت میراث فرهنگی نتواند به درستی از یادمانهای ملی و تاریخی و فرهنگی کشور به درستی حفاظت و پاسداری کند و شایسته است که وزیر میراث فرهنگی به عنوان بالاترین مقام وزارتخانه با نمایندگان خانه ملت (مجلس) و دولت رایزنی کرده و این چالش بزرگ را هرچه زودتر حل کند، در غیر این صورت و به باور کارشناسان میراث فرهنگی در آیندهای نه چندان دور، باید فاتحه همه یادمانهای تاریخی و فرهنگی کشور را خواند و آیندگان تنها باید نگارههای (تصاویر) آنها را در لابهلای کتابها و بایگانیها جستوجو کنند.
وی اظهار کرد: تنها گوردخمه ثبت ملی شده شهرستان زرقان پارس در یکی از کوههای این شهرستان روزگار غمباری را سپری میکند و در بدترین شرایط نگهداری و حفاظتی جای گرفته است.
آریا گفت: تاراجگران فرومایه و نابخرد اموال تاریخی و فرهنگی به بهانههای خیالانگیز و پوچ همیشگی دستیابی به گنج به یادگار ارزشمند ساسانیان دست درازی کرده و به عرصه و حریم آن یورش برده و در چندین جای محوطه گودالهای ژرف و بزرگی را پدیدآورده و حتی سنگهای پیرامون اثر ملی را شکستهاند که دل هر دوستدار تاریخ و فرهنگ ایرانی را به درد میآورد و چیزی جز افسوس و دریغ بر جای نمیماند.
وی خاطرنشان کرد: همچنین به فاصله ۵۰ تا ۶۰ سانتی متری گوردخمه ساسانی و عرصه اثر با مواد منفجره درون صخره کوه را منفجر کرده و سوراخ بزرگی را برجای گذاشتهاند، ولی داستان پر درد و رنج یادگار ساسانیان در همین جا پایان نمییابد و در پایین گوردخمه و حریم آن گودال بسیار بزرگی که بیش از ۷ تا ۸ متر است را کنده و نشانههای نابخردی و بیفرهنگی خود را برجای گذاشتهاند.
آریا تصریح کرد: همچنین باید کوتاهی دیگر مسئولان شهری از جمله دهیاری، شورای شهر، فرمانداری و غیره را در نظر داشت چرا که یادمانهای ملی متعلق به همه مردم و کشور است و همه نهادها، ارگانها، سازمانها و حتی مردم در برابر آن مسئولیت دارند و باید از آنها پاسداری و حفاظت کنند.
کنشگر و پژوهشگر میراث فرهنگی و تاریخ ایران با انتقاد از وزارت میراث فرهنگی اظهار کرد: این وزارت با نگرش به کمبود بودجه و به ویژه نیروی کار انسانی در یگان حفاظت توانایی نگهداری از یادمانهای تاریخی و فرهنگی را ندارد و همه باید به کمک میراث فرهنگی بیایند.
آریان در پایان گفت: سخن در خور نگرش این است که در زمان ثبت ملی اثر و در پرونده آنکه به اواخر دهه ۸۰ باز میگردد به کندوکاوهای غیرمجاز اشاره شده و همچنان در برابر همان پاشنه میچرخد و کسی گویا به سراغ یادگار ساسانیان نیامده و نمیآید.
درازای گوردخمه ۹۰ سانتیمتر، پهنای آن ۶۰ سانتیمتر و عمق آن ۳۰ سانتی متر است و بر روی تخته سنگی صاف و به گونه طاق و پیشانی که کاملاً روشن و با دیگر بخشهای کوه متفاوت است. کوه به گونه صخرههای بزرگ و دارای پوشش گیاهی ویژه منطقه و درختچههای انجیر کوهی است. گوردخمه ساسانی زرقان با شماره ۲۰۷۶۶ در تاریخ ۳۰ بهمن ۱۳۸۶ خورشیدی به ثبت ملی رسیده است.
عکس دیده نشده یکی از دروازه های شیراز ۱۲۵ سال پیش
با عضویت در کانالها زیر از اخبار اول فارس آگاه شوید
این تخریب های زیاد آثارباستانی با صلاحدید برخی از مسیولین نادان همان سازمان فرهنگی و توسط آشنایان آنها انجام میشود تا به گنج و …دست یابند چون با خیال راحت این آثار را منفجر می کنند و مدتها مشغول کند و کاو هستند و هیچ واکنشی هم مشاهده نشده است.