خبر اولایران

آنچه درباره اولین شهید نظامی جنگ عراق با ایران گفته نشده

به گزارش اول فارس،  آخرین روز تابستان ۱۳۵۹، ستوان خلبان خالد حیدری به همراه خانواده اش در پایگاه هوایی شهید نوژه همدان بود. مرخصی داشت و در خانه ماند. به دلیل حمله هواپیماهای عراقی مرخصی‌اش لغو شده بود و باید می‌رفت. همسرش مخالفت می‌کرد اما او مدام همسرش قانع می‌کرد و اصرار به رفتن داشت. روز اولی که عراق حمله کرد، بعد از دو ساعت، خالد حیدری می‌خواست از خانه خارج شود.

ستوان خلبان خالد حیدری

پروازش آخرین پرواز او در اولین روز جنگ شد. خانواده‌اش از شهادت او خبر داشتند تا این‌که همه هم‌رزمانش بازگشتند اما خبری از خالد نشد. مأموریت او خارج از مرزهای ایران بود و همسرش همواره منتظر بازگشتش بود.

پس از سال‌ها، در یک عملیات اکتشاف در سال ۱۳۹۱ در یک قبرستان در شهر کوت، پیکر خلبان‌های آلفا رد پیدا و به ایران بازگرداننده شد و پس از یک مراسم پیکر خالد حیدری به زادگاهش مهاباد منتقل شد و در آن‌جا به خاک سپرده شد. بعدها در عملیات لایه‌روبی رودخانه دجله لاشه متلاشی شده هواپیمای عملیات آلفا رد پیدا شد. مستند آلفارد، به کارگردانی هوشنگ میرزایی، به موضوع این عملیات پرداخته‌است.

خالد حیدری

نگاره‌ای گرافیکی از خالد حیدری

همسر خالد حیدری در خاطرات خود در مورد این سانحه می‌گوید:

آخرین روز تابستان ۱۳۵۹ در همدان پایگاه هوایی شهید نوژه بودیم. مرخصی داشت و در خانه ماند. به دلیل حمله هواپیماهای عراقی مرخصی‌اش لغو شده بود و باید می‌رفت. من مخالفت می‌کردم اما او مدام مرا قانع می‌کرد و اصرار به رفتن داشت. یادم می‌آید روز اولی که عراق حمله کرد، بعد از دو ساعت که می‌خواست از خانه خارج شود، گفت: «من می‌روم شاید برگشتنی نباشم، نزد مادرم برو، اینجا امن نیست.» ساکی که نقشه‌های جنگی‌اش در آن بود را برایش حاضر کردم و به خواست خودش تکه‌ای از موهای دخترمان «طلا» را برایش گذاشتم. وقتی شهید شد ما خبر نداشتیم. تا این‌که همهٔ هم‌رزمانش بازگشتند اما خبری از او نشد. مأموریت او خارج از مرزهای ایران بود و من همواره منتظر بازگشتش بودم.

عملیات انتقام (آلفای سرخ)
عملیات استراتژیک هوایی «انتقام» ساعت ۱۴ روز ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ به فاصله ۲ ساعت پس از حمله نیروی هوایی عراق به چند پایگاه هوایی در ایران در پاسخ به این حمله، با عنوان «انتقام» با بمباران هوایی دو پایگاه هوایی عراق به منظور اثبات فعال بودن نیروی هوایی ایران به نیروهای عراقی انجام گرفت.

عملیات آلفارد

دسته اول به رهبری سرگرد خلبان جهانگیر ابن‌یمین با نام پروازی«البرز» در یک آرایش پروازی چهار فروندی، از پایگاه هوایی بوشهر برخواسته و در ساعت ۱۷ نخستین بمب‌های خود را بر روی پایگاه هوایی شعیبیه در استان بصره رها کردند.

دسته دوم با نام پروازی آلفای سرخ «رد -آلفا» به رهبری سرگرد خلبان سید جلیل پوررضایی، از پایگاه هوایی نوژه در ساعت ۱۷:۵۵ نخستین بمب‌های خود را بر پایگاه هوایی کوت رها کردند.

خالد حیدری در عملیات انتقام، در حالی که به همراه تیم آلفارد از پایگاه سوم شکاری مأمور بمباران پایگاه هوایی کوت در استان میسان عراق بود هواپیمایش مورد اصابت یک فروند موشک سام قرار گرفت و در رود دجله سقوط کرد.

North west Entrance of mahabad city
ماکت هواپیمای جنگنده و تندیس خالد حیدری (خلبان مهابادی)  درورودی شهر مهاباد

در این حمله خلبان محمد صالحی هم به همراه خالد حیدری مفقود شد. با این اتفاق خالد حیدری اولین شهید نظامی ایران در جنگ ایران و عراق لقب گرفت.

خالد حیدری پس از طی دوره یک ساله مقدماتی در ایران، در سال ۱۳۵۳ جهت فراگرفتن دوره‌های تکمیلی به مدت دو سال به آمریکا اعزام شد.

وی پس از آموزش پرواز با هواپیماهای تی-۳۷ و تی-۳۸ و اف-۴ به عنوان خلبان شکاری به ایران بازگشت و پس از ۶ ماه حضور در پایگاه یکم شکاری در سال ۱۳۵۶ به پایگاه سوم شکاری در همدان، منتقل شد|منبع: همشهری آنلاین ، ویکی پدیا

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

  1. چقدر مظلومانه و بدون نامی ماندگار در میان حافظان همیشه جاوید این سرزمین . یادش گرامی باد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا