تغییر کاربری آن هم در محدوده حفاظت شده آفتی است که از سالهای دور تا کنون گلوی باغات کلانشهر شیراز را میفشارد؛ خلا قوانین سختگیرانه منجر شده تا بر خلاف تلاش مسوولان ارشد استان برای پیشگیری و مقابله با رانتخواران، نابودی باغها همچنان ادامه یابد. خبرگزاری فارس ازشیراز نوشت: از کاشت یک نهال تا تبدیل […]
تغییر کاربری آن هم در محدوده حفاظت شده آفتی است که از سالهای دور تا کنون گلوی باغات کلانشهر شیراز را میفشارد؛ خلا قوانین سختگیرانه منجر شده تا بر خلاف تلاش مسوولان ارشد استان برای پیشگیری و مقابله با رانتخواران، نابودی باغها همچنان ادامه یابد.
خبرگزاری فارس ازشیراز نوشت: از کاشت یک نهال تا تبدیل آن به یک درخت تنومند بسته به نوع درختی که کاشته میشود سالها زمان لازم است و تبدیل یک درخت به چندین درخت و شکلگیری یک باغ حداقل ۱۰ سال زمان میخواهد؛ تیغ تیز باغخواران اما بر پیکر موجودات زندهای که علاوه بر تولید محصول در متعادلسازی دمای هوا و تولید اکسیژن نیز نقش بسزایی ایفا میکنند، رحمی نمیکند.
شیراز از سالهای دور به سرسبزی و طراوت مشهور بوده است تا جایی که باغات قصردشت شهرتی جهانی پیدا کردهاند، قصردشت محله خوش آبوهوایی است که با حجم انبوهی از باغهای میوه در خنک کردن آب و هوای شیراز و پاکیزگی هوا تاثیر بسیار دارد و شهرت محصولاتی چون انار و خرمالوی قصردشتی به گوش کمتر کسی آشنا نیست تا جایی که محله قصردشت را ریههای تنفسی شهر شیراز مینامند.
مدیران شهر شیراز بارها در جهت حفظ باغات وعده دادهاند، محمدحسن اسدی، شهردار شیراز از عزم جدی شورا و شهرداری برای حفظ و صیانت از باغات سخن میگوید، اتفاقی که همافزایی همه دستگاهها را میطلبد.
عزم جدی مدیریت ارشد استان در حفظ باغات
دیماه سال ۱۴۰۱ مدیرکل دفتر فنی استانداری فارس در سخنانی گفت: سال ۱۳۷۹ طرح تفصیلی باغات تصویب شد تا به این شیوه محدوده حفاظتی باغات قصردشت در یک محدوده حدودا هزار هکتاری محافظت شوند.
امیرحسین جمشیدی درباره این طرح توضیح داد: این محدوده شامل گروههای یک تا پنج بوده و از محدوده شهر شیراز خارج شده و بنا بر این طرح، شهرداری موظف است از محل انتفاع تغییر کاربری باغات گروه ۵، گروه یک را تملک و حفظ کند.
وی با اشاره به اینکه این موضوع ۲ استثنا هم دارد، گفت: در گروه یک تملکها فقط باید به صورت ایجاد باغ خانواده و باغات محصولده باشد و مورد دیگر این است که باغدار ۱۵ درصد باغ را تغییر کاربری داده و ۸۵ درصد دیگر را به مالکیت شهرداری درآورد، که این مورد نیز با استقبال چندانی روبهرو نشد.
جمشیدی در ادامه با بیان اینکه بخش دیگری از باغات نیز در خارج از محدوده قصردشت است اگرچه در دل شهر یا بافت مسکونی قرار گرفته باشد، اظهار داشت: رویکرد دولتهای مختلف در مورد این باغات متفاوت بوده است، این باغات اگر برای اخذ مجوز تغییر کاربری به کمیسیون ماده ۵ ارجاع شوند با آنها مخالفت میشود به گونهای که در یکی دو سال اخیر تنها شاهد یک مورد تغییر کاربری در کنار باغ گلها در بلوار بهشت بودهایم.
او در ادامه با اشاره به وجود ساخت و سازهای غیرمجاز، تفکیک باغات و دیوارچینی، آتشسوزیهای عمدی و غیره گفت: بر اساس کمیسیون ماده ۱۰۰ اگر ساخت و ساز غیرمجاز در محدوده استحفاظی باشد تخریب میشود، اما از آنجا که هزینه نگهداری باغات سخت شده است باید شرایطی را برای باغداران فراهم کنیم تا بتوانند باغات را به بهترین شکل حفظ کنند.
خلا قانونی؛ عامل پیشروی باغخواران دانهدرشت
مدیر کل دفتر فنی استانداری فارس با اشاره به مخالفت جدی مدیریت ارشد استان با هرگونه تغییر کاربری باغهای شیراز، گفت: در ۹ ماه اخیر هیچ گونه تغییر کاربری حتی برای یک متر مربع از باغهای شیراز انجام نشده است.
امیرحسین جمشیدی با اشاره به اینکه طبق سیاست مدیریت ارشد استان طی ۹ ماه اخیر، هیچ گونه تغییر کاربری در حوزه باغات شیراز انجام نشده است، گفت: این موضوع در ۲۰ سال اخیر بی سابقه بوده است.آنچه مشاهده میکنیم این است که هماکنون عزم جدی برای مقابله با دانهدرشتهای متخلف وجود دارد اما خلا قانون و وابستگی برخی باغداران به صاحبان قدرت سبب شده است در دل باغات حفاظت شده گروه یک باغهایی طی سالهای پیش تغییر کاربری داده شود.
بر اساس مشاهدات، یک رستوران معروف در خیابان قصردشت و یک مدرسه مشهور در دل باغات شیراز که از گرانترین رستورانها و مدارس شهر شیراز هستند، تنها ۲ مورد از پلاکهایی است که دقیقا در دل باغات گروه یک جا خوش کردهاند و با استفاده از رانت و دور زدن قانون، در کمال آرامش مشغول اقدامات خلاف قانون هستند و افکار عمومی هم به دنبال شنیدن یک دلیل منطقی است.
امروز وقتی سخن از باغات به میان میآید آه حسرت از نهاد هر کسی بلند و بر زبان جاری میشود؛ زیرا از سطح حدود ۳ هزار و ۵۰۰ هکتاری باغات قصردشت اکنون کمتر از هزار هکتار باقی مانده و از سایر باغات خارج از محدوده قصردشت نیز نهایتا ۷۰۰ هکتار باقی مانده است.
شنیدن خبر آتشسوزی در محدوده باغات و یا خشک کردن باغها گمانهزنیها را به سمت عمدی بودن این اقدامات جهت اخذ مجوز تغییر کاربری از سوی برخی مالکان کاربلد قوت میبخشد، درحالیکه مسوولان معتقدند طی ۲ سال اخیر تنها یک مورد هیچ مجوز تغییر کاربری در حوزه باغات صادر شده است.
نگاه نابرابر منجر به قانونشکنی میشود
مشکلی که در این مسیر بیش از همه خودنمایی میکند، این است تا زمانی که یک نگاه تبعیضی یا نابرابرانه به لحاظ اجرای قانون میان مردم باشد و برخی افراد وابسته به متنفذان بتوانند از رانتهایی برخوردار شوند و رفتارهای غیرقانونی انجام دهند ما را با ۲ آسیب مواجه میکند.رعایت نشدن قوانین و دستورالعملها به صورت یکسان برای همه منجر به عبور برخیها از این محدودیتها میشود و این احساس ناعادلانه بودن سبب ترغیب افراد به قانونشکنی خواهد شد.
چنانچه در حوزه حفظ باغات وقتی هیچ کس حق قطع درخت، تغییر کاربری و هیچ فعالیتی که باعث شود درخت آسیبی ببیند را نداشته باشد و قانون برای همه یکسان اجرا شود کسی به سمت قانونشکنی نمیرود.در چنین شرایطی هر طرح و پروژه اجرایی که بخواهد در مورد باغات اجرا شود، توسط افرادی که قانون را دور میزنند ناکارامد خواهد شد.
هر طرح اجرایی و انجام شدنی برای حفظ باغات که منجر به افزایش احتمال بارندگی و رطوبت هوا شده، احتمال آلودگی را کم کند و منجر به معتدل شدن هوا شود، با قانون شکنی برخی افراد وابسته به قدرت ناکارامد جلوه میکند حتی اگر همه اثرات مثبت را داشته باشد.
یکی دیگر از مهمترین مشکلاتی که باغات شیراز بهویژه باغات گروه یک با آن دست و پنجه نرم میکنند بیآبی است، معضلی که بنا است با پساب تصفیه شده یا روشهایی از این قبیل برطرف شود و باید هرچه سریعتر فکری برای آن شود.به گزارش فارس، سوالاتی که ذهن و افکار عمومی را به خود معطوف کرده این است که چرا تغییر کاربری در محدودههای حفاظت شده صورت گرفته است اما در مقابل این اقدام مدارا، سکوت و چشمپوشی صورت میگیرد؟
و یا چرا این حجم از طرحهایی که تصویب میشود منجر به نجات باغات نمی شود؟
در حالی که یک همافزایی و انسجام میان اعزای کمیسیون ماده ۱۰۰ میتواند با نجات جان باغات کمک شایانی کند تا به آینده تهمانده میراث طبیعی و پر اهمیت برجای مانده از نسلهای قبل اندکی امیدوار شد.
باهر
تاریخ : ۱۳ - خرداد - ۱۴۰۳
اژدهای هفت سر فساد ،محیط زیست ایران را نابود کرده و می کند و در نتیجه حرث و نسل ایران هم از بین خواهند برد چون این دو وابسته به محیط زیست هستند.