شهروندیادداشت

با این نشانه ها فرد دروغگو را بشناسید

زبان بدن دروغگو 1

ژان کریستف می‌گوید خوراک این جهان اندکی حقیقت است و بسیاری دروغ. متاسفانه دیدگاه بدبینانه کریستف واقعی به نظر می‌رسد و روزانه در زندگی واقعی و مجازی با هزاران دروغ کوچک و بزرگ مواجهیم.

به گزارش اول فارس ،دروغ‌هایی که گاهی شاید ضرری هم نداشته باشند اما برخی دیگر می‌توانند از نظر مالی یا روحی ضربه بزرگی به ما بزنند. حال سوال اینجاست که چگونه می‌توانیم متوجه شویم کسی به ما دروغ می‌گوید؟
هیچ کس دوست ندارد قربانی دروغگویی‌های دیگران شود. قطعا وقتی کسی به شما دروغ می‌گوید و متوجه می‌شویم که بازی خورده‌ایم، احساس خوبی نخواهیم داشت؛ اما اطلاع از دروغگو بودن دیگران بهتر از آن است که در بی‌خبری به سر ببریم.
متخصصان زبان بدن معتقد هستند که می‌توان از روش‌هایی متوجه شد که فردی در حال دروغ گفتن است. «اسکات رز» تحلیلگر رفتار و «بلانکا کاب» کارشناس زبان بدن می‌گویند با ترفندهایی می‌توان افراد دروغگو را به راحتی شناسایی کرد.
 علائم دروغگویی چیست؟

 حالت‌های رفتاری طرف مقابل را تجزیه و تحلیل کنید 

بلانکا کاب معتقد است که هر فردی شیوه‌های گفتاری و رفتاری خاص خودش را دارد. بهترین راهکار برای تشخیص درغگویی فردی، تجزیه و تحلیل حرکات و رفتارهای وی در شرایط عادی و مقایسه آن با سایر شرایط است.
معمولا وقتی فردی مجبور به دروغ گفتن می‌شود، تغییراتی در شیوه‌های رفتاری‌اش رخ می‌دهد. بلانکا کاب پیشنهاد می‌دهد که با طرح سوالات ساده و معمولی می‌توان رفتار فرد را تجزیه و تحلیل کرد. مثلا می‌توانید سوالاتی ساده بپرسید:
برای صبحانه چه چیزی خوردید؟تعطیلات کجا بودید؟ کمی در مورد محله‌تان بگویید. آهنگ مورد علاقه‌ات چیست؟
وقتی فرد به این سوالات ساده پاسخ می‌دهد، حالات و رفتارهای او را با دقت زیر نظر بگیرید. حرکت چشم‌هایش را با دقت مشاهده کنید. بالا را نگاه می‌کند یا پایین‌ را؟ به چشمان شما مستقیم نگاه می‌کند یا غیرمستقیم؟ وقتی سوال‌هایی ساده مطرح می‌کند تناژ صدایش به چه صورتی است؟
با بررسی این حالت‌ها می‌توانید به سرنخ‌هایی دست پیدا کنید و ببینید طرف مقابل چگونه احساسات خود را بیان می‌کند و سوالات را پاسخ می‌دهد. با مقایسه حالت‌های رفتاری وی در شرایط مختلف می‌توانید تشخیص دهید به شما راست می‌گوید یا دروغ.

 به نحوه تغییر رفتار طرف مقابل توجه کنید

وقتی شناختی نسبی به حالت‌های رفتاری طرف مقابل پیدا کردید، می‌توانید به راحتی تغییرات رفتاری وی را متوجه شوید. گاهی تغییرات جزئی و بسیار ظریف هستند؛ اما با دقت و تمرکز قابل تشخیص خواهند بود. اگر فردی همیشه موقع توصیف کردن شرایطی به سمت چپ نگاه می‌کند؛ اما این بار سمت چپ را نگاه می‌کند باید به این تغییر رفتار دقت کنید.

ارتباط چشمی دروغگوها

برخی بر این باورند که کسی که دروغ می‌گوید نمی‌‌تواند مستقیم در چشم طرف مقابل نگاه کند. اسکات رز معتقد است که این باور که دروغگوها ارتباط چشمی مستقیم برقرار نمی‌کنند نادرست است. در واقع  او می‌گوید که اکثر افراد دروغگو برعکس چنین دیدگاهی عمل می‌کنند.
او می‌گوید افراد دروغگو اتفاقا برای فریب دادن طرف مقابل به چشم‌های وی نگاه می‌کنند و راحت دروغ می‌گویند.
به دنبال حقایقی باشید که در حین گفتگو محو می‌شوند
وقتی کسی دروغ می‌گوید، معمولا انتهای صحبت سکوت می‌کند و اینطور به نظر می‌رسد که صحبتش ناقص مانده است. اگر از طرف مقابل سوالی پرسیدید ولی با توضیحات ناقص باز هم جواب را دریافت نکردید و درنهایت متوجه شدید که فرد مقابل سکوت می‌کند، شما سکوت را نشکنید، بلکه به وی فرصت بدهید که مجددا صحبت کند و ادامه بدهد.
اگر دیدید در حال مقدمه چینی است، احتمالا با با آسمان ریسمان کردن در حال دروغ گفتن است. گاهی نیز فرد درحال مقدمه چینی برای توضیح دادن موضوع اصلی است و نباید دچار اشتباه شوید و برچسب دروغگویی به او بزنید.

 از همان ابتدا طرف مقابل را دروغگو فرض نکنید

برخی افراد در همان نگاه اول اتهام و برچسب دروغگویی را به طرف مقابل می‌زنند و منتظر هستند وی رفتاری از خود نشان بدهد تا حکم دروغگویی را هم صادر کنند.
حتی اگر فکر می‌کنید کسی به شما دروغ می‌گوید، از همان ابتدا او را متهم به دروغگویی نکنید. برخی افراد دست به سینه منتظر هستند که تیر خلاص را بزنند و بگویند که فرد مقابلشان درغگو است. چنین رفتاری حتی باعث می‌شود فرد مقابل نتواند راحت صحبت کند.
اگر نمی‌توانید احساسات منفی خود را کنترل کنید، گفتگو را به زمان دیگری موکول کنید. تشخیص دروغگویی کار ساده‌ای نیست. لذا نباید وقتی خودتان تنش دارید و رفتار سنجیده‌ای از خود نشان نمی‌دهید، به فکر تشخیص راست و دروغ گفتگوهای طرف مقابل باشید.دکتر لیلیان گلس، روان تحلیل‌گر و متخصص زبان بدن است. او که در زمینه شناسایی افراد دروغ‌گو با FBI همکاری می‌کند در کتاب خود به نام ” زبان بدن دروغ‌گوها” می‌نویسد: برای فهمیدن این که کسی دروغ ‌می‌گوید اول از همه باید بدانید که رفتار آن فرد به طور معمول چگونه است. سپس به حالات چهره، زبان بدن و الگوی صحبت کردن او توجه کنید. برای فهمیدن این نشانه‌ها مطلب زیر را دنبال کنید.

   کسی که در حال دروغ گفتن است مدام سر خود را تکان می‌دهد

اگر از کسی سوالی پرسیدید و او ناگهان شروع به تکان‌دادن سر خود کرد، به احتمال زیاد دروغ می‌گوید. به عنوان مثال شما یک سوال صریح از کسی می‌پرسید و او ناگهان سر خود را به عقب می‌کشد و یا با حرکات تند و سریع سر خود را عقب می‌برد. حتی ممکن است سر خود را کمی کج کرده و یا بالا ببرد. این حالت اغلب بلافاصله بعد از اینکه از فرد سوال می‌پرسید اتفاق می‌افتد.

تغییر جهت سر و گرد، استرس، گمراه کردن طرف مقابل

 طرز نفس‌کشیدن فرد هنگام دروغ‌گفتن تغییر می‌کند

معمولا وقتی کسی در حال دروغ‌گفتن است، نفس‌کشیدن او سنگین می‌شود. این یک عکس‌العمل غیر ارادی است. بعد از آن‌که طرز نفس‌کشیدن فرد تغییر کرد به احتمال زیاد بلافاصله شانه‌ها را بالا برده و تن صدای کم‌عمقی پیدا می‌کند. درواقع تغییر حالت نفس‌کشیدن به علت بالارفتن ضربان قلب و افزایش جریان خون اتفاق می‌افتد. درست مانند زمانی که شما عصبی هستید و یا دچار احساس تنش شده‌اید؛ یعنی همان دروغ‌گفتن. دروغ سنج طبیعی شما به راحتی این رفتار را تشخیص می دهد.

  ۳. فرد در هنگام دروغ‌گفتن ثابت و بدون حرکت می‌ایستد

معمولا افرادی که به خاطر حرف یا اتفاقی عصبی می‌‌شوند، بی‌قرار و ناآرام خواهند شد اما طبق گفته دکتر گلس باید بیشتر حواس‌مان به افرادی باشد که در این حالت کاملا ثابت و بی‌حرکت می‌ایستند.‌ این حالت نشانه‌ای از مبارزه عصبی بدن است، یعنی بدن برای رویارویی با مشکل احتمالی حالت تدافعی به خود می‌گیرد. زمانی که درحال انجام یک مکالمه معمولی هستید، طبیعی است که بعضی اعضای بدن شما به طور نرمال و آرامی حرکت کنند بنابراین اگر در حال مکالمه مثل یک چوب خشک، بی‌حرکت بایستید معلوم است که یک جای کارتان می‌لنگد!

ثابت ایستادن، عصبی شدن، نا آرامی

 کسی که دروغ می‌گوید مدام کلمات و یا عبارات را تکرار می‌کند

این حالت به این خاطر است که فرد دروغ‌گو سعی در قانع‌کردن طرف مقابل و یا خودش دارد. برای مثال در حین صحبت چندین‌بار این عبارت را تکرار می‌کند: من این‌کار را نکردم… من این‌کار را نکردم… . به این ترتیب کم‌کم آن عبارت ملکه ذهنش شده و خودش هم دروغ خود را باور می‌کند. همچنین تکرار کلمات یا عبارات به فرد دروغ‌گو کمک می‌کند تا برای خود کمی زمان بخرد و برای ادامه گفتگو آماده شود. دروغ سنج طبیعی شما به این مسائل واقف است و صداقت فرد مقابل را به چالش می کشد.

موقع دروغ گفتن، فرد دهان خود را می‌پوشاند

یکی دیگر از نشانه‌های دروغ‌گفتن این است که، فرد به طور غیر ارادی دستان خود را جلوی دهان می‌گیرد. وقتی یک فرد بزرگسال دستان خود را روی لب‌ها و یا جلوی دهان قرار می‌دهد یعنی اینکه نمی‌خواهد واقعیت را به طور کامل بگوید و به نوعی ارتباط را قطع می‌کند.

 دروغ گفتن، واکنش عصبی، قطع ارتباط

  فرد دروغ‌گو، به طور غریزی نقاط آسیب‌پذیر بدن خود را می‌پوشاند

منظور از نقاط آسیب‌پذیر بدن؛ گردن، قفسه سینه و یا شکم است. دکتر گلس زمانی که به عنوان مشاور در دادگاه مشغول به کار بوده با موارد زیادی روبرو شده است. او به این نتیجه رسیده که وقتی کسی به عنوان متهم در دادگاه شهادت می‌دهد، به طور غریزی گلوی خود را با دستانش می‌پوشاند. به گفته دکتر گلس او اهمیت این مورد را تا زمانی که به عنوان مامور ویژه به FBI پیوست، درک نکرده بود.

   هنگام دروغ‌گفتن، فرد مرتب پاهای خود را تکان می‌دهد

تکان‌دادن پاها نشان‌دهنده این است که فرد عصبی شده و احساس راحتی نمی‌کند و تمایل دارد هرچه زودتر آن محل را ترک کند. این مورد یکی از مهم‌ترین و آشکارترین راه‌های شناخت فرد دروغ‌گوست.

تکان دادن پاها، حرکات بدن، زبان بدن، عکس العمل عصبی

 توضیح دادن بیش از حد، یکی دیگر از نشانه‌های دروغ‌گفتن

وقتی کسی شروع به صحبت کرده و بدون آنکه از او جزئیات را بخواهید بیش از حد در مورد آن مساله توضیح می‌دهد به احتمال زیاد دروغ می‌گوید. این کار به این دلیل است که فرد دروغ‌گو سعی دارد با آوردن دلایل زیاد و توضیح بیش از حد طرف مقابل را قانع کند.

   صحبت کردن برای فرد دروغ گو دشوار می‌شود

اگر ویدئویی از بازجویی یک متهم که می‌دانید گناهکار است را مشاهده کنید، خواهید دید که به مرور ادامه صحبت برای فرد سخت‌تر می‌شود. این مورد به این دلیل اتفاق می‌افتد که سیستم عصبی بدن به هنگام وارد‌ آمدن فشارهای عصبی و استرس، ترشح بزاق را کاهش داده و دهان فرد خشک می‌شود. از دیگر نشانه‌ها جمع‌کردن ناگهانی لب یا گازگرفتن لب‌ها می‌باشد.

خشک شدن دهان، بزاق دهان، دروغ گویی، نشانه های فرد دروغ گو

 فرد دروغ‌گو تمایل زیادی به عوض‌کردن موضوع دارد

فرد دروغگو بعد از این که متوجه می‌شود شما دروغ او را فهمیده‌اید عصبی شده و سعی می‌کند هر طور شده، موضوع صحبت را عوض کند.

  موقع دروغ‌گفتن معمولا پلک نمی‌زنند

افراد دروغ‌گو اکثرا سعی می‌کنند هیچ تماس چشمی با طرف مقابل خود نداشته باشند ولی گاهی از یک روش دیگر برای کنترل‌کردن شنونده خود استفاده می‌کنند. در حالت طبیعی انسان هنگام صحبت‌کردن با دیگران به آرامی پلک می‌زند و هر از گاهی چشم‌ خود را به اطراف می‌گرداند اما فرد دروغ‌گو برای کنترل‌کردن شنونده و ترساندن او، مستقیم به چشمان طرف مقابل خود زل زده و بدون پلک‌زدن با نگاهی سرد و محکم به او می نگرد.

 

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

  1. جالب بود. اماخیلی حرفاش تناقض داشت باهم. مثلایجاگغته فرددروغگوکم حرف میزنه جای دیگه نوشته پرحرفی میکنه ودوسه جای دیگشم اصلاباهم همخوانی نداشت.. حالت تعبیرخواب میمونه که هرکسی یجورتعبیرش میکنه این حرفهانیازبه پژوهش وتحلیل علمی داره تایکی ازگفته هاش تواولویت قرار بگیره.. جاییش نوشته بودسعی میکنه نگاه بچشم مقابل نکنه واخرش برعکس کرده.. برای خواننده سردرگم کنندست بهرحال ممنون ارمتن خوبی ک گذاشتین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا