• 19 اردیبهشت 1403
  • دسته‌بندی: آشپزی
  • شناسه خبر : 142816

گرفتن تندی غذا با ۱۰ ترفند ساده و کاربردی

شاید برایتان پیش آمده باشد هنگام غذا پختن و اضافه کردن ادویه مقدار زیادی فلفل در غذا ریخته باشید و غذایتان بسیار تند شده باشد.شاید در این موقع ندانید که چه کار کنید و راه حلی نداشته باشد.در ادامه این مطلب به شما چند راه حل معرفی می کنیم که با سادگی می توانید تندی […]

شاید برایتان پیش آمده باشد هنگام غذا پختن و اضافه کردن ادویه مقدار زیادی فلفل در غذا ریخته باشید و غذایتان بسیار تند شده باشد.شاید در این موقع ندانید که چه کار کنید و راه حلی نداشته باشد.در ادامه این مطلب به شما چند راه حل معرفی می کنیم که با سادگی می توانید تندی غذا را برطرف کنید.

رفع تندی غذا

تندی غذا را چگونه بگیریم؟

برای کم کردن سوزش ناشی از کپسایسین دو راه وجود دارد، یا باید آن را جذب کرد یا باید رقیقش کرد. در مورد غذاها روش‌های زیادی برای کم کردن غلظت وجود دارد.

اگر هنگام پختن غذا، به طور ناخواسته فلفل و تندی غذا زیاد شد، چگونه تندی غذا را کم کنیم؟ آیا روش کم کردن تندی غذا را می‌دانید؟ هر ماده غذایی که مانند اسفنج عمل کند، می‌تواند کپسایسین را جذب کرده و تاثیر آن را کم کند. غذاهای سرشار از روغن و چربی می‌توانند کپسایسین را حل کنند، طوری که دیگر نتواند به گیرنده های عصبی متصل شود. چند روش اصولی و مطمئن برای کاستن تندی غذا وجود دارد:

۱-حجم غذای خود را بیشتر کنید تا طعم آن متعادل شود

هر چقدر حجم غذا بیشتر شود، طعم فلفل در میان آن پخش می‌شود و باعث می‌شود که کمتر حس شود. بنابراین اگر زمان کافی دارید و قابلمه‌ی شما به اندازه‌ی کافی بزرگ است، بهترین و مطمئن‌ترین کاری که می‌توانید انجام دهید این است که با اضافه کردن مجدد مواد اصلی مثل سس، آب، سبزیجات یا گوشت به غذا، طعم تندی آن را به تعادل برسانید. با این روش خیالتان راحت خواهد بود که طعم غذایتان تحت‌الشعاع قرار نمی‌گیرد.

۲-اضافه کردن لبنیاتی مانند شیر، خامه ترش یا ماست

اضافه کردن لبنیات به غذا می‌تواند تندی غذا را بگیرد. اگر سس شما تند شد می‌توانید مقداری شیر به آن اضافه کنید تا تندی آن کم شود و خامه ترش یا ماست را همراه غذا استفاده کنید یا با غذا مخلوط کنید.

کپسایسین به راحتی در لبنیات حل می‌شود؛ در واقع چربی موجود در لبنیات، کپسایسین را به مولکول کپسیوم تبدیل کرده و باعث دور شدن از گیرنده‌های درد روی زبان می‌شود. از آنجا که چربی موجود در لبنیات، کاهنده تندی غذاست بنابراین باید از لبنیات پرچرب برای این منظور استفاده کرد. غذاهای مکزیکی و هندی و تایلندی اغلب خیلی تند هستند و شما می‌توانید در هنگام سرو این غذا ها از خامه ترش و ماست رایتا استفاده کنید.

۳-استفاده از جایگزین‌های لبنیات

اضافه کردن جایگزین های لبنیات به غذا می‌تواند تندی غذا را بگیرد. افرادی که به لاکتوز حساسیت دارند و نمی توانند از لبنیات استفاده کنند، می‌توانند از شیر نارگیل، شیر سویا، شیر بادام، شیر سویا و شیر برنج استفاده کنند. همه این مواد دارای چربی‌های گیاهی موثر در کاهش تندی غذا هستند.

۴-از اسیدها برای گرفتن تندی غذا کمک بگیرید

فلفل‌های تند مانند چیلی و کاین حاوی ترکیب شیمیایی به نام کپسایسین هستند و کپسایسین دقیقا مسئول همان حس آتش گرفتنی است که بعد از خوردن غذاهای تند در دهانتان تجربه می‌کنید.

از آنجایی‌که کپسایسین یک ترکیب قلیایی است، می‌توان شدت آن را با اسیدها جبران کرد. بنابراین اگر غذایتان به‌اشتباه تند شد، اضافه کردن ترکیبات اسیدی مانند آب لیمو یا لیمو ترش، سرکه و حتی گوجه فرنگی می‌توانند به خنثی کردن سطح pH کپساین و کاهش تندی غذا کمک کنند.

۵-کره بادام زمینی می‌تواند تندی غذا را بگیرد

اضافه کردن کره بادام زمینی به غذا می تواند تندی غذا را بگیرد. چربی موجود در کره بادام زمینی اجازه نمی‌دهد کپسایسین به گیرنده‌های عصبی روی زبان متصل شود؛ از این رو باعث کاهش تندی غذا می‌شود.

رفع تندی غذا

۶-آب بیشتری به غذا اضافه کنید

افزودن آب بیشتر به غذا می‌تواند سرراست‌ترین و البته موثرترین راه برای کاهش تندی آن باشد زیرا با رقیق شدن غذا اثر تندی آن کمتر می‌شود. این ایده به‌خصوص برای سوپ و خورشت‌ها جوابگو است، زیرا هم می‌توانید تندی آن‌ها را کاهش دهید و در عین حال طعم آن را دست نخورده نگه دارید.

البته در این مورد نیز حواستان به زمان نیز باشد، زیرا برای خورد رفتن آب غدا و جا افتادن آن نیاز به زمان است و اگر فرصت کمی دارید، شاید ایده‌ی خوبی نباشد.

۷-استفاده از گوجه فرنگی

اضافه کردن گوجه فرنگی یا آب آن به غذا باعث کاهش تندی غذا می‌شود. از آنجا که گوجه فرنگی دارای خاصیت اسیدی است، می‌تواند از تندی غذا بکاهد.

۸-رفع تندی غذا با سیب زمینی

افزودن سیب زمینی یا مواد نشاسته ای به غذا نیز می‌تواند تندی غذا را بگیرد. برنج ساده، نان، سیب زمینی و چیپس بهترین مواد نشاسته‌ای هستند که می‌توانند تندی را به خود جذب و فلفل را در همه جای غذا پخش کنند و به این شکل باعث کاهش احساس تندی غذا شوند. چنین مواد غذایی که دارای نشاسته هستند مانند اسفنج عمل می‌کنند و کپسایسین اضافی را به خود جذب می‌کنند. این مواد از سوختن دهان شما هنگام مصرف غذای تند جلوگیری نمی‌کنند اما از حس داغ شدگی به مرور زمان جلوگیری می‌کنند.

شاید تا به حال به این موضوع توجه نکرده بودید که چرا غذاهای هندی همراه نان، غذاهای مکزیکی همراه تورتیلا و غذاهای تایلندی همراه با برنج سرو می‌شوند! در واقع علت این موضوع کاهش حس تندی هنگام میل این غذاهای تند است.

۹-افزودن آب قند

اضافه کردن آب و قند به غذا، می تواند در کاهش تندی غذا موثر باشد. آب و قند باعث رقیق شدن کپسایسین و کاهش تاثیر آن می‌شوند. شیره، شکر و عسل نیز در کاهش تندی غذا بسیار موثر هستند؛ در طبخ اکثر غذاهای آسیایی این روش بسیار پرکاربرد است. همچنین اگر شیرین بودن غذا را دوست ندارید، کم کم به آن شیرین کننده اضافه کنید تا طعم لذیذ غذا از بین نرود.

۱۰-به‌سراغ سبزیجات شیرین بروید

سبزیجات شیرین مثل هویج و سیب زمینی حاوی مقادیر زیادی قند طبیعی و نشاسته هستند. به‌همین‌دلیل طعم شیرین و ملایمی دارند. از این‌رو وقتی این سبزیجات را به غذاهای تند اضافه می‌کنید، قند و نشاسته‌ آن‌ها با کپسایسین فلفل، تزکیب شده و واکنش نشان می‌دهد. در واقع این مواد شیرین به نوعی باعث رقیق شدن و کم اثر کردن کپسایسین می‌شوند.

رفع تندی غذا

ترفندهای رفع تندی برخی غذاها

رفع تندی قلیه ماهی، قورمه سبزی و خورش کرفس

اگر بیش از اندازه به غذایتان فلفل زده‌اید و خیلی تند شده است، چند دقیقه قبل از آنکه غذا را از روی حرارت بردارید آب یک عدد لیموترش تازه را در آن بریزید و خوب هم بزنید. تندی غذا از بین خواهد رفت.

رفع تندی آش رشته

اضافه کردن کمی آبلیمو یا سرکه و کشک می‌تواند کمک کننده باشد.

رفع تندی سوپ

برای رفع تندی سوپ مخصوصا سوپ‌هایی که بر پایه خامه و شیر هستند، می‌توانید از کمی شیر یا خامه استفاده کنید.

خورشت مرغ

به غذاهایی مانند خورش مرغ و قیمه می‌توانید یک قاشق نوشابه اضافه کنید، اما تاثیر نوشابه برای کم کردن شوری غذا خیلی بیشتر از کاهش تندی است.

رفع تندی آبگوشت

برای رفع تندی آبگوشت می‌توانید به ۴ روش عمل کنید:

اگر تندی آبگوشت غیرقابل تحمل نیست، می‌توانید در کنار آن از لبنیاتی مثل ماست و دوغ و مواد نشاسته‌ای مثل برنج و نان استفاده کنید. رقیق کردن آبگوشت نیز یکی از روش‌های ساده و آسان برای کاهش تندی آن است. برای رقیق کردن آبگوشت می‌توانید مقداری آبجوش به آن اضافه کنید و یا در قابلمه‌ای جداگانه مقدار کمی آبگوشت بدون فلفل و مواد تند بار بگذارید و در آخر طبخ، آن را به آبگوشت قبلی اضافه کنید.
اضافه کردن حبوبات و گوشت آبگوشت نیز می‌تواند تا حدودی تندی آن را کاهش بدهد.

افزودن مقداری آبلیمو یا سرکه به آبگوشت در حال پخت نیز می‌تواند تندی آن را بگیرد. اگر در حین پختن آبگوشت متوجه شدید که آبگوشت شما بیش از حد تند شده است، می‌توانید یک عدد لیمو ترش تازه در آبگوشتی که بر روی حرارت است، بیندازید و خوب هم بزنید تا تندی آن از بین برود.

سیب زمینی، مواد نشاسته‌ای و آب گوجه فرنگی یا خود آن نیز به کاهش تندی غذا کمک می‌کند. اگر سیب زمینی بیشتری در دسترس دارید، می‌توانید علاوه بر سیب زمینی خود آبگوشت، چند تکه‌ی دیگر سیب زمینی پوست گرفته و داخل آبگوشت بیندازید. پس از چند دقیقه، آن‌ها را خارج کنید. سیب زمینی همانند اسفنج عمل می‌کند و تندی غذا را به خود جذب می‌کند.

رفع تندی ترشی (هفت بیجار، بادمجان و…)

بهترین راهکار برای رفع تندی ترشی این است که به مواد آن بیفزایید. همچنین در صورت امکان پیشنهاد می‌شود آب سرکه‌ی آن را عوض کنید تا تندی آن به‌همراه سرکه گرفته شود.

راهکار دیگر برای گرفتن تندی ترشی، اضافه کردن مقدار کمی مواد قندی مثل شکر، عسل یا شیره انگور به آن است. این کار همانطور که در بالاتر هم گفتیم باعث ایجاد تعادل در میزان تندی می‌شود.

سومین راهکار پیشنهادی ما اضافه کردن هویج به ترشی است. هویج حاوی نشاسته است و مانند سیب‌زمینی می‌تواند طعم تند فلفل را به خود جذب کند. از طرف دیگر یکی از مواد اصلی ترشی به‌حساب می‌آید، بنابراین خیالتان راحت است که در ظاهر و طعم ترشی شما تغییری ایجاد نمی‌شود.

مطالب مرتبط

طرز گرفتن تندی غذا با ۶ ترفند سریع که فقط یک آشپز حرفه ای میداند

نظرات