تمیز بودن خانه و جایی که در آن زندگی از اهمیت بالایی برخوردار است.در این میان تمیز نگه داشتن فرش بسیار مهم است و از آنجایی که بخش بیشتر خانه را در بر می گیرد کثیفی این بخش می تواند جلوه زشتی به خانه دهد.بنابراین اگر شما نیز از جمله افرادی هستید که در مورد برق انداختن فرش چیزی نمی دانید بهتر است در این بخش با ما همراه شوید تا مهارت لازم را در این زمینه کسب نمایید و فرش خود را تمیز و نو نگهدارید.
۱-به طور مرتب و خوب جاروبرقی کنید
جاروبرقی منظم روشی ساده برای تمیز نگهداشتن فرش است. اگر سه بار در هفته جاروبرقی داشته باشید ، تفاوت محسوسی در تمیزی فرش مشاهده خواهید کرد. جاروبرقی منظم خاک را جمع میکند و مانع از ورود آن به بافت عمیق فرش میشود.
اگر نمیتوانید به صورت منظم جاروبرقی بکشید بهتر است که کیفیت جاروکشیدن را بهتر کنید. برای موثرتر بودن و تمیزتر شدن خانه هنگام جاربرقی کشیدن به آرامی حرکت کنید. هرچه تردد در ناحیه ای از خانه بیشتر باشد ، باید حرکت جاروبرقی در آن نقطه کندتر باشد ، زیرا یک گذر سریع لزوماً همه کثیفیها و گردوغبار را جمع نمیکند.
۲-ساییدن فرش
اگر فرش در زیر درب قرار داشته باشد احتمال ساییدگی آن زیاد است. بنابراین اگر به دلیل کم بودن فضا در خانه مجبور به قرار دادن قسمتی از فرش در زیر درب هستید، درب را باید طوری تنظیم کنید که هنگام چرخش تماسی با فرش پیدا نکند. علاوه بر آن هر چند وقت یکبار فرش را جا به جا و سر و ته کنید تا همه قسمتهای آن به یک اندازه پا بخورد و فقط بعضی از قسمتها در معرض ساییدگی قرار نگیرد.
۳-برای رفع لکههای اتفاق آماده باشید.
روشهای ساده رفع لکههای مختلف از روی فرش را یاد بگیرید و ترجیحا یک بسته از لوازم ضروری برای لکهبری در خانه داشته باشید.
مثلا پاککننده های صنعتی فرش برای این لکه های سرسخت مناسب هستند. تکههای یخ برای رفع آدامس از روی فرش مناسب است و پراکسید هیدروژن در برابر لکههای خون موثر است. در مقاله انواع لکه فرش را چگونه تمیز کنیم؟ دیگر سایت میتوانید آموزش کامل رفع لکهها از روی فرش را بیاموزید.
۴-بلافاصله با لکهها مقابله کنید
هر چه لکهها بیشتر روی فرش بمانند، تمیز کردن آنها سختتر خواهد شد. با رفع لکه از روی فرش به محض بروز آن، از تثبت شدن لکهها روی فرش جلوگیری کنید. اگر با مواد جامد مانند غذا یا گل سر و کار دارید ، به آرامی آن را با یک چاقو از روی فرش جمع کنید.
روش انجام لکه زدایی
- در ابتدای لکه زدایی در صورتی که لکههای ایجاد شده قابل برداشت هستند با چاقو بردارید.
- محلولی از ترکیب آب ولرم، سرکه سفید و شامپوی فرش تهیه شده را روی محل آلوده شده بریزید و لکه را پاک کنید.
- در مرحله بعد پارچه سفید و تمیز را به الکل سفید و یا تینر آغشته کنید و با آن روی لکه را ماساژ دهید.
- دوباره از پارچه سفید و تمیز و آغشته کردن به ترکیب آب ولرم و شامپوی فرش استفاده کنید، محل لکه را مالش دهید تا لکهها در محلول حل شوند.
- پس از آن از یک پارچه سفید و کاملا خشک برای مالش محل لکه استفاده کنید تا اثر لکه و آب مراحل قبلی از بین برود.
- پس از خشک شدن محل لکه از جاروبرقی استفاده کنید.
۵-شست و شوی فرش
یکی از روشهای نو کردن فرش، شستشوی کامل فرش است. گاهی اوقات شستشوی کامل فرش ضروری میشود و هیچکدام از روشهای نو کردن فرش نمی تواند به مانند شستشوی کامل در نو کردن فرش تاثیرگذار باشد. اگر امکان شستشوی فرش در منزل را دارید باید دقت زیادی هنگام شستشوی فرش انجام دهید. اما بهتر است که سالی یکبار شستشوی فرش را به یک قالیشویی معتبر بسپارید. شستشوی کامل فرش باعث میشود تا مانند روز اول براق و تمیز دیده شود. از آنجا که این روش از مهمترین روشهای نو کردن فرش محسوب میشود در ادامه به نحوه صحیح شستشوی فرش در منزل اشاره میکنیم :
- برای شستن فرش آن را در محل سفت و شیب دار و تمیز پهن کرده و سطح فرش را به طور کامل خیس کنید.
- با استفاده از محلول آب ولرم و شامپوی فرش و اسفنج همه سطح فرش را بشویید.
- پس از اتمام مرحله دوم، سطح فرش را با آب آنقدر بشویید که تمامی مایع شوینده از فرش خارج شود.
- پس از اتمام مراحل شستشو، فرش را در شیب تند قرار دهید تا به تدریج خشک شود.
- یکنواخت بودن فرش هنگام پهن کردن بسیار مهم است.
۶-دور کردن از آفتاب و رطوبت
اگر فرش شما در معرض رطوبت قرار دارد مرتب باید آن را چک کنید. نباید رطوبت به بافت فرش نفوذ کند. آفتاب هم باعث رنگپریدگی فرش میشود. اگر فرش شما در معرض آفتاب است بهتر است از یک روفرشی برای آن استفاده کنید.
۷-نکاتی برای خشک کردن فرش
از آویزان کردن فرشهای شسته شده خودداری کنید. پهن کردن فرشها در زیر نور تند و سوزان آفتاب نیز آسیبهایی جدی به بافت و الیاف آن وارد میکند. اگر ترجیح میدهید فرشها در منزل شسته شوند، داربستهای چهارپایهای شکل مخصوصی تهیه کنید تا بتوانید فرشها را روی پشت بام یا در حیاط و نور ملایم آفتاب پهن کنید. با این روش، هوا در اطراف فرش به طور کامل جریان پیدا میکند و به خوبی خشک میشود.
اگر تنها بخشی از فرش شما خیس شده است، برای خشک کردن آن از یک اسفنج، حوله یا پارچه پنبهای استفاده کنید و با آن آب را جمع کنید و سپس قسمت مرطوب را در مقابل آفتاب ملایم قرار دهید یا به وسیله حرارت ملایم سشوار دستی از پشت و روی فرش خشک کنید.برای خشک کردن فرش، به هیچ وجه از حرارت مستقیم وسایل حرارتی مانند بخاری، شومینه و رادیاتور استفاده نکنید زیرا به فرش صدمه میرساند.
۸-استفاده از جوش شیرین
اگر به دنبال تازه شدن و حفظ طراوت فرش هستید و میخواهید بوی خوبی از فرش به استشمام برسد، توصیه میشود که پیش از جارو کشیدن فرش، اندکی جوش شیرین بر روی فرش بپاشید. پس از چند دقیقه روی آن جاروبرقی بکشید.
۹-نشاسته ذرت
اگر احساس میکنید رنگ فرش شما مانند قبل نیست و با شستشو هم درست نمی شود. بهتر است مقدار زیادی نشاسته ذرت روی فرش بپاشید و بعد از یک الی دو ساعت از جاروبرقی استفاده نمایید.
۱۰-استفاده از روفرشی
برای فرشهای کناری خود از رو فرشی استفاده کنید. در این صورت دیرتر کثیف میشوند. اگر در خانه کودک دارید بهتر است هنگام بازی یا غذا خوردن کودک، از یک روفرشی استفاده کنید تا از لک شدن فرش جلوگیری کنید.
۱۱-لیز خوردن فرش روی سرامیک
با وجود سرامیک و پارکتهای چوبی دیگر خبری از موکت کردن سراسری خانه نیست. در این شرایط فرشها بر اثر پا خوردن حرکت میکنند و جا به جا میشوند. برای جلوگیری از این حرکت میتوانید از آسترهای اسفنج مانند یا شبکههای توری پی وی سی و نرم استفاده کنید. اندازه این آسترها را باید کوچکتر از ابعاد فرش در نظر گرفت.
۱۲-از بین بردن فرورفتگی یا گودی فرش
اگر بنا به دلایلی مانند گذاشتن وسیله سنگین روی فرش، فرش شما دچار فرورفتگی یا گودی شده است، خیلی راحت میتوانید این مشکل را برطرف کنید. به عنوان مثال یک قطعه یخ روی گودی فرش بیندازید، بعد از حدود یک ساعت، پرزهای خوابیده فرش به حالت قبل باز میگردد. روش دیگر این است که مقداری کمی آب در گودی بریزید و با قرار دادن دستمال مرطوب روی آن، به آرامی روی دستمال را اتو کنید تا پرزها به حالت طبیعی برگردند. البته اتو نباید خیلی داغ باشد و بعد از انجام کار هم قسمت اصلاح شده را برس بزنید.
۱۳-استفاده از بخار
برای تمیز کردن فرش با بخار، باید آب را مطابق کاتالوگ در داخل دستگاه بخارشور بریزید. در صورت اجازه استفاده از مواد شیمیایی، بهتر است به جای آن از مخلوط آب و سرکه استفاده کنید.
عواقب تمیز نکردن فرش
تمیز کردن فرش یکی از راههای رعایت بهداشت در منزل است. انواع فرشی که استفاده میشود، نیازمند این است که حداقل چند وقت یکبار تمیز شوند. در اثر استفاده مداوم، آلودگی، میکروب و گرد و غبار زیادی در بین بافت فرش نفوذ میکند، در صورت عدم رعایت بهداشت فرش، این گرد و غبار و آلودگیها میتواند با فراهم کردن زمینه رشد باکتری ها، منجر به حساسیت و آلرژی زیاد شود.
نظرات