بدبختی فارس با بدترین ناترازی تاریخی در حوزه آب/ کشاورزی سالی ۲.۵ میلیارد متر مکعب آب میخورد
ایلنا: رویایی که اگرچه می توانست طی این سال ها تحقق یابد اما عدم زیرساخت های مناسب در استان مانع از تعبیر این رویا شد.
از طرفی فارس سالهاست که با مشکل خشکسالی و بحران آب دست و پنجه نرم میکند و این مشکل در فصول گرم نسبت به دیگر فصلهای سال بیش از پیش احساس میشود.
این استان در حالی از معضل کمآبی رنج میبرد که به گفته متولیان امور آب، بخش عمدهای از مصارف استان در بخش کشاورزی مصرف میشود و بخش کشاورزی به تنهایی ۹۰ درصد آب استان را مصرف میکند.
در آخرین اظهارنظر حسینعلی امیری استاندار فارس در نشست با فعالان اقتصادی استان با اشاره به اینکه چارهای نیست جز اینکه از ظرفیتهای درونی فارس استفاده کنیم و استان را به سمت صنعتی شدن حرکت دهیم، میگوید: اقتصاد استان فارس تا اواسط دهه ۶۰ شمسی، بر پایه کشاورزی بوده اما پساز آن به سبب برداشتهای غیرعلمی و غیر کارشناسی از منابع آبهای زیرزمینی ناچارا تغییر کرده است.
یک فعال محیط زیست معتقد است اگر قرار بر گسترش صنعت در فارس باشد این اتفاق باید از محل تغییر کاربری آب رخ دهد و بخش قابل توجهی از حقابه کشاورزی به صنعت در استان اختصاص یابد.
محمد درویش در گفت و گو با ایلنا با بیان اینکه سرازیر شدن آب استان به بخش کشاورزی یکی از دلایل کمبود آب در شهرک های صنعتی استان فارس است، می گوید: سالانه ۲ و نیم میلیارد متر مکعب آب صرف بخش کشاورزی در استان فارس می شود؛ این در حالی است که میزان مصرف آب توسط صنایع و صنعت در استان به ۵۰۰ میلیون متر مکعب هم نمی رسد.
به اعتقاد درویش؛ رونق صنعت و صنعتی شدن استان فارس در شرایطی مناسب و به صرفه خواهد بود که این صنعت آلاینده و آب بر نباشد، تصریح می کند: قطعا اگر قرار باشد صنایعی در استان راه اندازی شوند در مرحله نخست باید هنجارهای محیط زیستی را به صورت کامل رعایت کنند.
عمق چاههای آب در برخی مناطق فارس به ۴۰۰ متر رسیده است
وی در بخشی دیگر از سخنان خود با بیان اینکه وابستگیهای شدید معیشتی مردم به آب باعث شده تا بیشتر استان فارس به سمت کشاورزی حرکت کند، میگوید: فارس در حال حاضر با بدترین ناترازی تاریخ در حوزه آب مواجه است و میزان ناترازی آن به ۱۸ میلیارد مترمکعب رسیده است.
این فعال محیطزیست با اشاره به اینکه با موج عظیمی از فرونشست در استان فارس مواجه شدهایم، میافزاید: پرتداومترین موجهای فرونشست در دشت مرودشت در حال رخ دادن است و نزدیک به یک دهه نرخ فرونشست در این دشت ۲۵ سانتیمتر بهصورت ثابت باقی مانده است که این موضوع یک اتفاق بینظیر در کل کشور به شمار میرود.
درویش با بیان اینکه میزان فرونشست بهصورت نقطهای در دشتهای اطراف شهرستان جهرم به حدود ۵۴ سانتیمتر رسیده است، ادامه میدهد: مهدی آباد در شهرستان ایج استهبان یکی از مناطقی است که فروچالههای بزرگ کشور در آن قرار دارد.
این فعال محیط زیست میگوید: عمق چاههای آب در برخی مناطق فارس به ۴۰۰ متر رسیده است، در این شرایط نیاز است تا کشاورزی با شیب ملایم به کنار رود و رونق صنعت و گردشگری و استهسال انرژی خورشیدی و استقرار نیروگاههای بادی در دستور کار مسئولان استان قرار گیرد.
عدم سنجش دقیق فرونشست در سایت های تاریخی
وی تاکید می کند: شرایط فرونشست ها در استان فارس به مرحله بحران رسیده است و نیاز است تا مردم ونمایندگان استان این موضوع بسیار مهم را مطالبه کنند.
درویش می گوید: تا زمانی که افراد سکوت کنند و نسبت به این موضوع بسیار مهم بی تفاوت باشند اتفاق خاصی در این باره رخ نمی دهد.
این فعال محیط زیست با بیان اینکه دستگاه دقیقی توسط سازمان جهاد کشاورزی و زمین شناسی جهت بررسی دقیق فرونشست در منطقه نقش رستم وجود ندارد، خاطرنشان می کند: در آخرین بازدیدی که اخیرا از نقش رستم داشته ام؛ متوجه این موضوع شدم و زمانی که موضوع را جویا شدم مسئولان عنوان کردند به دلیل نداشتن اعتبار از خرید این دستگاه ها خودداری کرده اند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر هیچ دستگاهی جهت شناسایی و سنجش دقیق میزان فرونشست در تخت جمشید، پاسارگاد و … وجود ندارد، می افزاید: متاسفانه وزارت میراث فرهنگی پول لازم جهت انعقاد قرار برای نصب این دستگاه در سایت های تاریخی را ندارد.
این فعال محیط زیست با بیان اینکه هزینه خرید این دستگاه به اندازه یک سوم بلیط فروشی از این مناطق تاریخی نیست، می گوید: عزمی برای خرید دستگاه سنجش میزان فرونشست در سایت های تاریخی استان مانند تخت جمشید، نقش رستم، پاسارگاد و …. وجود ندارد.
استفاده نامتعارف از آب های زیر زمینی و رو زمینی ممنوع شود
نائب رئیس کمیسیون اقتصادی نیز با بیان اینکه طبق برنامه هفتم توسعه باید استفاده نامتعارف از آب های زیر زمینی و رو زمینی ممنوع شود، می گوید: از این رو آب مورد نیاز واحدهای صنعتی باید از محل پساب ها و از راه های متعارف مانند انتقال آب خلیج فارس و دریای عمان استفاده کنند.
جعفر قادری خاطرنشان می کند: با بهره برداری از طرح های پساب ها و انتقال آب از خلیج فارس می توان آب مورد نیاز واحدهای صنعتی را تامین کرد ؛ قرار نیست واحدهای صنعتی که در آینده در استان ایجاد و احداث می شوند از آب های متعارف استفاده کنند.
نماینده شیراز و زرقان با بیان اینکه در شرایط فعلی نیاز است تا در کنار صنعت به فعالیت های گردشگری و کشت های گلخانه ای توجه ویژه ای شود، ادامه می دهد: این مهم سبب می شود تا از میزان آبهای مصرفی در سطح کشاورزی کاهش یابد و در نقطه مقابل باعث رونق کشت های گلخانه ای هم می شود.
قادری با اشاره به اینکه ظرفیت های فارس در صنعت گردشگری بسیار ارزنده و قابل توجه است، می گوید: بی شک تمام حوزه های گردشگری در بخش گردشگری مذهبی، تاریخی، سلامت و … می توانند در کنار توسعه فعالیت های صنعتی به کمک رونق اقتصادی استان بیایند.
نماینده شیراز و زرقان بر لزوم توسعه صنایع تبدیلی در فارس تاکید می کند و ادامه می دهد: در حال حاضر باید به سمت کشت هایی حرکت شود که آب کمتری مصرف می کنند و از فعالیت های معدنی نیز نباید غافل شد.
مسیر رونق اقتصادی فارس از صنعت و گردشگری می گذرد
نائب رئیس اتاق بازرگانی فارس نیز با بیان اینکه مسیر رونق اقتصادی استان فارس از صنعت و گردشگری میگذرد، تصریح می کند: بی تدبیری و نبود مدیرانی در سطح ملی باعث شده است تا زیر ساخت های صنعت در استان فارس با مشکل مواجه شود.
جمال رازقی در گفت و گو با ایلنا می گوید: استان فارس در حالی در حوزه انرژی دومین ذخیره گاز دنیا را در اختیار دارد که واحدهای تولیدی آن ۴ ماه در سال با مشکل کمبود گاز مواجه هستند.
وی با اشاره اینکه مشکلات و کمبود ها نباید مانعی برای صنعتی شدن فارس شود، ادامه می دهد: مسیر توسعه استان از گردشگری و صنعت می گذرد که عملیاتی شدن این مهم نیازمند حل شدن مشکلات زیر ساختی است.
۴ الی ۵ درصد آب فارس به صنعت اختصاص داده شده است
نائب رئیس اتاق بازرگانی فارس با بیان اینکه صنعت استان درصد کمی از آب استان را به خود اختصاص داده است، عنوان می کند: در حال حاضر تنها ۴ الی ۵ درصد آب استان فارس به صنعت اختصاص داده شده است.
رازقی با اشاره به اینکه مسئولان فکر مناسبی جهت فراهم کردن زیر ساخت ها در شهرک های صنعتی استان نکردند، می گوید: اگرچه مسئولان شهرک های صنعتی باید همزمان با توسعه شهرک های صنعتی چاره ای برای زیر ساخت ها آن می اندیشند اما از انجام این عمل سر باز زدند.
این فعال اقتصادی ادامه می دهد: لازمه موفقیت حوزه کلان اقتصادی ارتباط مناسب با دنیا و اف ای تی اف است؛ جهت رونق اقتصادی نیازمند این هستیم تا حصارها از اطراف کشور برداشته شود و از مدیران با اهلیت حرفه ای استفاده شود.
مصایب عظمای روزافزون کشور حاصل عواملی مانند تحریم ها و کاسبان تحریم و خالص سازان و مدیرانی نالایقی هست که فقط دنبال مال و مقام و شهرت و ایل و تبار سالاری هستند و هیچ همتی برای عمران و ابادی مملکت ندارند. و تا این عوامل وجوددارند ابن مصایب نه تنها کم نمی شود که هر روز هم بیشتر میشود طوری که در نهایت همه را درخود خواهدبلعید.نبودن اب و برق و گاز و ….شروع بعلیدن می باشد.