از گذشته های دور تا به امروز ، آتش سوزی و حریق جزو تلخ ترین و مخرب ترین اتفاق های تاریخ زندگی بشر بوده است. آتش سوزی یک حادثه ی ناگوار است که در ثانیه ای رخ می دهد و ممکن است که تا یک عمر اثرات بد آن جاری باشد. به همین دلیل علاوه بر اینکه ما بزرگ سالان از ایمنی و آتش سوزی آگاهی لازم را باید داشته باشیم، کودکان نیز باید بیاموزند تا در مواقع بحرانی بهترین عملکرد را داشته و از خود محافظت درستی بکنند. در واقع آموزش اصول ایمنی و آتش نشانی به کودکان نکته ای مهم و حائز اهمیت است که هیچ خانواده و هیچ والدینی نباید از آن غافل شوند.
کودکان معصوم ترین انسان های روی زمین هستند که آگاهی کافی نسبت به جهان پیرامون و اتفاقات آن ندارند. اما خانواده ها، پدر و مادر ها، موظف هستند که ذهنیت کودکان خود را آماده کنند. زیرا ممکن است در مواقع حساسی مانند همین آتش سوزی، کودک دست به کاری هیجانی بزند و جان خود را به خطر بیندازد یا با انجام اقدامی نا درست موجب ایجاد حریق و آتش سوزی بشود. که در هر صورت نیاز به آموزش خواهد داشت.
اصول مهم برای یادگیری کودک در مواقع آتش سوزی :
باید به کودکان خود بیاموزید که در وهله ی اول آرامش خود را در چنین موقعیتی حفظ کنند، از نزدیک شدن به آتش جلوگیری کنند و دور ترین نقطه از آتش را برای ایستادن انتخاب کنند، به آن ها بیاموزید که گزیه و جیغ و داد نکنند و در کمال آرامش تنها به فکر حفظ جان خود باشند. بسیاری از کودکان ممکن است علاقمند به دیدن حریق باشند
و آن را نوعی سرگرمی بدانند اما خانواده ها موظف هستند که این ذهنیت را در ذهن کودک به وجود بیاورند که آتش در هر کجا و هر موقعیت و هر اندازه ای خطر ناک و مرگ بار است و باید با سرعتی هر چه تمام تر از آن گریخت، باید به آن ها آموزش داده شود که از چرتاب جنس ها و وسیله های قابل اشتعال درون آتش خود داری کنند. سعی کنید حتما شماره گیری با تلفن و شماره ی آتش نشانی را نیز به کودکان خود بیاموزید.
زیرا ممکن است وقتی در خانه تنها هستند این اتفاق رخ دهد و باید در اولین اقدام با آتش نشانی تماس حاصل کنند. تا نیرو های آتش نشانی هر چه سریع تر خود را به محل برسانند.
نکات مهم که باید به کودکان برای جلوگیری از ایجاد آتش سوزی بیاموزید:
اینکه کودکان از آتش سوزی جلوگیری کنند نیز جزوی از آموزش اصول ایمنی و آتش نشانی به کودکان می باشد. باید به کودکان آموخ که هر گز به شیر گاز دست نزنند و نزدیک آن نشوند زیرا ممکن است باز شود و در آن صورت اگر بخاری خاموش باشد، موجب انفجار و خفگی خواهد شد.
باید به کودکان بیاموزید که به هیچ وجه به وسایل قابل اشتعال مانند: کبریت، فندک و… دست نزنند و اقدام به روشن کردن آتش نیز نکنند.
کودکان باید بیاموزند که وقتی بخاری روشن است هیچ جسم قابل اشتعالی مانند عروسک، پارچه، لباس و… را روی بخاری قرار ندهند زیرا اگر شعله ی بخاری زیاد باشد، موجب آتش سوزی و حریق خواهد شد.
رعایت و دانستن تمامی این نکات برای تمامی کودکان امری مهم و ملزوم است. به امید اینکه هیچ کودکی در هیچ جای جهان دچار سوختگی نشود و با حریق دست و پنجه نرم نکند. و همیشه تمامی کودکان در امنیت کامل به زندگی و رشد بپردازند. اما داشتن آگاهی کافی و لازم، برای هر کودکی و هر خانواده ای واجب است.