اول فارس : هرچند بیشتر مردم از خطراتی که گوشت خام و ماهی میتواند برای سلامتی داشته باشد آگاه هستند، بسیاری محصولات تازه را «ایمن» میدانند.
این در شرایطی است که هر سال از هر ده نفر یک نفر با خوردن مواد غذایی آلوده بیمار میشود و تقریباً ۴۶ درصد از این موارد بیماریهای منتقله ناشی از مصرف میوه و سبزیجات است.
واقعیت این است که بیشتر محصولات تازه در فضای باز رشد میکنند، جایی که هر کسی یا هر چیزی (مانند حشرات و پرندگان) میتوانند آنها را لمس کنند.
این بدان معناست که علاوه بر کثیفی، محصولات شستهنشده ممکن است حاوی انواع مختلفی از مواد بالقوه مضر از جمله باکتریها، قارچها، ویروسها و آفتکشها باشند.
محصولات تازه همچنین ممکن است در طول مراحل بستهبندی، آمادهسازی یا نگهداری آلوده شوند. حتی محصولاتی که در گلخانهها به صورت ایزوله رشد میکنند نیز میتوانند حاوی میکروبها و آفتکشها باشند. در نتیجه شستن میوهها و سبزیجات از اهمیت واقعی برای ایمنی مواد غذایی برخوردار است. اما بهترین راه برای انجام آن چیست؟
پرایمورس فریستون، مدرس ارشد میکروبیولوژی بالینی در دانشگاه لستر بریتانیا، در این باره میگوید: «ابتدا دستان خود را بشویید. این از آلودگی میکروبهای روی پوست به محصولی که تمیز میکنید جلوگیری میکند.»
سادهترین و ایمنترین راه برای شستن محصولات تازه با دست، زیر آب جاری و سرد است. میوهها و سبزیجات را با دستان خود بمالید تا آلودگی، آفتکشها و برخی میکروبهای سطحی از بین برود.
این کار را آنقدر ادامه دهید تا سطح دیگر کثیف به نظر نرسد. اگر میخواهید محصول را در آب خیس کنید، مطمئن شوید که به جای سینک ظرفشویی (که ممکن است پر از میکروب باشد) از یک کاسه تمیز استفاده کنید.
هرگز محصولات را با مواد شوینده یا سفیدکنندهها نشویید، زیرا پوست برخی از میوهها و سبزیجات متخلخل است و میتواند این مواد شیمیایی را جذب کند. این نه تنها میتواند طعم و بافت آنها را تغییر دهد، بلکه میتواند آنها را برای مصرف خطرناک کند.
برخی از روشهای شیمیایی بیخطر نیز برای تمیز کردن میوهها و سبزیجات شما وجود دارد. برای مثال سرکه و جوش شیرین هر دو میتوانند برای شستن محصولات تازه استفاده شوند. آنها میتوانند تجمع باکتریها و آفتکشها را روی محصولات کاهش دهند.
برای شستشو میتوانید از سرکه سیب استفاده کنید. در هر فنجان آب فقط از نصف فنجان سرکه استفاده کنید، محصول را به مدت دو تا سه دقیقه خیس کنید و گهگاه آن را هم بزنید. سپس حداقل یک دقیقه آن را زیر آب سرد شیر بشویید.
یکی از معایب استفاده از سرکه این است که اسید استیک موجود در آن میتواند طعم و بافت را تغییر دهد و این به ویژه در مورد میوههای نرم صادق است.
برای جوش شیرین، حدود ۰.۸۴ گرم به ازای هر ۱۰۰ میلیلیتر آب ( کمتر از شش قاشق غذاخوری) رشد میکروبها را در محصولات تازه متوقف میکند.
برای پرهیز از ابتلا به بیماری شستن میوه و سبزیجات باید به دقت انجام شودعکس: کانوا
همچنین اثبات شده است که خیساندن به مدت ۱۵ دقیقه با جوش شیرین تقریباً تمام آثار آفت کشها را از محصولات تازه از بین میبرد.
میوهها و سبزیجات را به مدت ۱۵ دقیقه در یک کاسه تمیز خیس کنید و هر از گاهی هم بزنید. از آنجایی که جوش شیرین قلیایی است، خیساندن بیش از یک ربع و عدم شستشوی کامل ممکن است پوست میوهها و سبزیجات ظریف را از بین ببرد و بر بافت و طعم آنها تأثیر بگذارد.
با این حال تحقیقاتی که اثر شستن سیبها را با آب تنها به تنهایی در مقابل خیساندن آنها در جوش شیرین مقایسه کرد، نشان داد که آب تقریباً به اندازه جوش شیرین در از بین بردن آفتکشها مؤثر است.
بنابراین بر اساس مجموعه شواهدی که در حال حاضر در اختیار داریم، آب به تنهایی هنوز بهترین راه برای تمیز کردن محصولات تازه است و هیچ مزیت واقعی برای استفاده از سرکه یا جوش شیرین وجود ندارد.
برای شستن سبزیجاتی مانند کاهو، کلم، کلم بروکلی، گل کلم و کلم پیچ برگها یا گلچهها را جدا کرده و به صورت جداگانه به مدت یک دقیقه زیر شیر آب بشویید.
در نهایت توجه داشته باشید که هیچ روش شستشوی خانگی نمیتواند تمام میکروبهایی را که ممکن است در میوهها و سبزیجات وجود داشته باشند به طور کامل از بین ببرد. این تنها پخت و پز با حرارت بالای ۶۰ درجه سانتیگراد است که میتواند این کار را انجام دهد.منبع:یورونیوز
نظرات