همایون شجریان متولد ۳۱ اردیبهشت سال ۱۳۵۴ در شهر تهران، موسیقیدان، خواننده موسیقی سنتی ایرانی و موسیقی تلفیقی، آهنگساز و نوازنده ایرانی است که نخستین آلبوم آواز مستقل خود را در سال ۱۳۸۲ و با نام «نسیم وصل» منتشر ساخت. همایون که فرزند محمدرضا شجریان، یکی از بزرگترین خوانندههای موسیقی سنتی تاریخ ایران است، تاکنون بیش از ۲۰ آلبوم را به صورت مستقل یا با همکاری گروههای موسیقی دیگر منتشر کرده است.
زندگی و ورود به دنیای موسیقی
همایون پسر استاد محمدرضا شجریان و فرخنده گل افشان میباشد که سه خواهر بزرگتر از خود بنام فرزانه، افسانه و مژگان و یک برادر کوچکتر ناتنی بنام رایان دارد. همایون از کودکی با موسیقی آشنا بود چرا که پدرش یکی از نوابغ موسیقی ایران به شمار میرفت. از کودکی به خاطر علاقه به ایجاد صدا با ضربه زدن به اشیاء، از سوی پدرش به آموزش تنبک نزد اساتیدی همچون ناصر فرهنگ فر فرستاده شد. در دهسالگی به همراه خواهرانش نزد پدر تکنیکهای آواز را فرا گرفت تا اینکه با رفتن به هنرستان موسیقی، ساز کمانچه را به عنوان ساز تخصصی خود انتخاب کرد و در خارج از هنرستان به ادامه فراگیری آن نزد اردشیر کامکار پرداخت.
فعالیتهای حرفهای
همایون شجریان نخستین فعالیتهای حرفهای خود در عرصه موسیقی را به همراه پدرش و زیر نظر او آغاز کرد. او در سال ۱۳۷۰ و در حالی که تنها ۱۷ سال داشت به همراه پدر راهی کنسرتهای بین المللی شد و اولین حضور حرفهای خود را با عنوان نوازنده تنبک در قطعه «یاد ایام» با آواز پدرش، اجرا کرد. پس از چند سال کسب تجربه در زمینه نوازندگی در کنسرتهای مختلف، همایون شجریان از سال ۱۳۷۸ همخوانی در کنسرتها را نیز آغاز کرد.
وی در این مدت نه تنها با پدر خود بلکه به همکاری با گروههای موسیقی دیگر نیز پرداخت و توانست در زمینه آهنگ سازی، آثار متعددی را برای برخی از خوانندههای مشهور کشور فراهم سازد. اولین آلبوم همایون شجریان که به تنهایی خوانندگی آن را بر عهده داشت، «نسیم وصل» نام دارد که آهنگسازی آن را محمدجواد ضرابیان بر عهده داشت و در سال ۱۳۸۲ منتشر شد. وی پس از آن در سال ۱۳۸۳ دو آلبوم «شوق دوست» و «ناشکیبا» را منتشر کرد و در سال ۱۳۸۴ «نقش خیال» را به آهنگسازی علی قمصری به بازار عرضه کرد. از سال ۱۳۸۲ تاکنون همایون شجریان آلبومهای متعددی را روانه بازار کرده است که تعداد آنها تاکنون به حدود بیست آلبوم میرسد. آخرین آلبوم همایون شجریان (تا سال ۱۳۹۹) «افسانه چشمهایت» نام دارد که حاصل همکاری همایون شجریان و علیرضا قربانی با آهنگسازی مهیار علیزاده میباشد که در آبانماه سال ۱۳۹۸ با ۱۱ قطعه منتشر شد. حضور همایون شجریان جهت گرفتن چند عکس برای تبلیغات مربوط به این آلبوم مشترک با علیرضا قربانی، در محل کتابخانه ایرانمال منجر به حواشی و واکنشهای مختلفی شد.
بیوگرافی سحر دولتشاهی
سحر دولتشاهی متولد ۱۶ مهر ماه سال ۱۳۵۸ در شهر تهران، هنرپیشه سینما، تئاتر و تلویزیون اهل ایران است که فعالیت هنری خود را به صورت جدی از سال ۱۳۸۰ و با بازیگری در تئاتر آغاز کرد و پس از آن در سال ۱۳۸۳ با فیلم سینمایی «فرزند صبح» جلوی دوربین رفت و در سال ۱۳۸۵ نیز با سریال «کتابفروشی هدهد» ساخته مرضیه برومند وارد قاب تلویزیون شد. سحر دولتشاهی تاکنون توانسته برای بازی در فیلم «عصر یخبندان» در سی و سومین دوره جشنواره فیلم فجر و برای بازی در فیلمهای «عرق سرد» و «چهارراه استانبول» در سی و ششمین دوره جشنواره فیلم فجر، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن را به دست بیاورد.
زندگی و ورود به عرصه هنر
سحر دولتشاهی در سال ۱۳۵۸ و در خانوادهای پنج نفره در شهر تهران چشم به جهان گشود. پدرش با اینکه مهندس مکانیک بود و بیشتر در عرصههای ورزشی فعال بود، اما از علاقمندان به تئاتر بود و دخترش سحر را از همان دوران کودکی به تماشای نمایشهای تئاتر میبرد. همین امر سبب شد تا سحر دولتشاهی از هشت سالگی به تئاتر و بازیگری علاقمند شود و از دوره نوجوانی نیز به طور مرتب در کانون پرورشی کودک و نوجوان حضور یابد و تئاترهای کودک و نوجوان را دنبال کند. پس از اتمام تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود، در ابتدا در رشته مهندسی شیمی در دانشگاه پذیرفته شد، اما چون علاقه به نوشتن و هنر داشت، از ادامه تحصیل انصراف داد و سپس در رشته مترجمی فرانسه و ادبیات نمایشی به ادامه تحصیل پرداخت. اگرچه در ابتدا تلاش داشت تا در زمینه نویسندگی پیشرفت کند، اما از همان ابتدای دوران دانشجویی، جذب گروههای تئاتر دانشجویی شد و از سال ۱۳۷۹ به بازیگری در عرصه تئاتر پرداخت. اولین تجربه حرفهای او در عرصه تئاتر، بازی در نمایش «نیمروز خواب آلود» به کارگردانی آیت نجفی بود و پس از آن نیز به گروههای تئاتر پرچین به رهبری حمید امجد و تئاتر بازی به سرپرستی آتیلا پسیانی پیوست و در کنار بازیگری، دستیاری کارگردان را نیز تجربه کرد. سحر دولتشاهی اندکی بعد برای اولین بار در سال ۱۳۸۳ با فیلم سینمایی «فرزند صبح جلوی» دوربین رفت و در سال ۱۳۸۵ با سریال «کتابفروشی هدهد» نیز وارد قاب تلویزیون شد.
فعالیتهای هنری و افتخارات
سحر دولتشاهی پس از نخستین تجربههای هنری خود، در سال ۱۳۸۴ در فیلم «چهارشنبه سوری» اصغر فرهادی و در سال بعد در فیلم «میم مثل مادر» رسول ملاقلی پور به نقش آفرینی پرداخت، اما در سال ۱۳۸۷ به بازیگری پُرکار بدل شد و در یک سال در پنج فیلم سینمایی «وقتی همه خوابیم»، «فراموشی»، «فرزند صبح»، «طلا و مس» و «شیرین»، در کنار کارگردانان مطرح به بازیگری پرداخت. بازی در فیلم طلا و مس به کارگردانی همایون اسعدیان در سال ۱۳۹۰ برای وی نامزدی جایزه بهترین بازیگر نقش دوم زن از چهاردهمین جشن خانه سینما را در پی داشت و این مقدمهای برای ورود او به عرصه شهرت بود. یک سال بعد با حضور در مجموعه تلویزیونی «مسافران» ساخته رامبد جوان، در تلویزیون نیز خوش درخشید و مورد توجه مخاطبان قرار گرفت. حضور در فیلمهایی همچون «دونده زمین»، «متروپل»، «مستانه»، «دلم میخواد» و «شکاف»، از تجربههای دیگر سحر دولتشاهی پس از حضور در سریال مسافران بود، اما در سال ۱۳۹۳ با بازی در فیلم «عصر یخبندان» به کارگردانی مصطفی کیایی توانست سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن را از سی و سومین دوره جشنواره فیلم فجر کسب کند. او در سال ۱۳۹۶ نیز در دو فیلم سینمایی «عرق سرد» به کارگردانی سهیل بیرقی و «چهارراه استامبول» ساخته مصطفی کیایی به ایفای نقش پرداخت و توانست برای این نقش آفرینی، برای دومین بار سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن را از سی و ششمین دوره جشنواره فیلم فجر دریافت کند. سحر دولتشاهی از جمله بازیگرانی است که علی رغم حضور در سینما و تلویزیون، با جدیت در عرصه تئاتر به فعالیت مشغول است و تاکنون نقش آفرینی در این عرصه را رها نکرده است.
نظرات