پسکل*paskol» اثری تاریخی و یکی از سازههای آبی زیبای لارستان است که با ساخت و ساز شهرداری این شهر به حریم آن تجاوز شده است.
به گزارش اول فارس به نقل از تسنیم ، «پسکل*paskol» اثری تاریخی و یکی از سازههای آبی زیبا در محله پاقلعه واقع در شهر قدیم لار و در بستر رودخانه «بروند» مجاور پل گودرزی این شهر است.
این سازه از سنگ و ساروج ساخته شده است که به شکل آبشار است و هنگام جاری شدن رودخانه «بروند» تبدیل به یکی از دیدنیترین مکانهای تاریخی شهر لار میشود. در زمانهای قدیم پسکل دارای سه طبقه بوده است که کاربرد آن در هنگام بارندگی و جاری شدن آب داخل رودخانه جهت سرعت دادن به آب و بعد از اتمام رودخانه بردی(استخر) بوده است که مردم برای آب تنی و شستن وسایل خود از آن استفاده میکردند.
این سازه تاریخی هنوز هم پا برجاست اما مدتی است که ساخت و ساز شهرداری لار در اطراف و بر روی آن سبب نگرانی دوستداران میراث فرهنگی شهر لار شده است.
خبرگزاری تسنیم در تاریخ ۶ مهرماه امسال گزارشی از این اتفاق تهیه کرده و دلایل مخالفان این اقدام که یکی از اعضای شورای شهر لار و یکی از فعالان اجتماعی شهر بودند، را به صورت مفصل بیان کرد.
اشکان عسگری، عضو شورای شهر لار ضمن بیان این مطلب که ساماندهی و بهسازی محله پاقلعه به درخواست مردم و با مصوبه شورا بوده است، منکر جانمایی نادرست شهرداری در ساخت سرویس بهداشتی نشد.
وی معتقد است با جانمایی نادرست شهرداری و ساخت سرویس بهداشتی روی دیوار سازه تاریخی نه تنها حریم یک اثر تاریخی بلکه حریم رودخانه نیز رعایت نشده است که این موضوع در آینده به ویژه نیمه دوم سال و بارشهای فصلی میتواند خطرساز باشد.
صمد کامجو، فعال اجتماعی شهر لار و عضو شورای چهارم این شهر نیز از منحصربه فرد بودن و زیباییهایی این اثر تاریخی سخن گفت. به گفته وی پسکل یا کارشومه یکی از سازههای آبی و زیبا و منحصر به فرد است که شاید تنها در شهر یزد وجود داشته باشد علاوه بر آن منطقه بافت تاریخی است و باید ساخت و ساز همراه با رعایت اصل حفاظت از این آثار باشد.
کامجو معتقد است تعامل و هماهنگی بین دستگاههای اجرایی به ویژه شهرداری و میراث فرهنگی لار ضعیف است و همین امر سبب شده که این مشکل به وجود آید. از طرفی شهرداری از بیتالمال هزینه کرده و از طرف دیگر یک سازه تاریخی در خطر است و از جهت مهمتر حریم و بستر رودخانه رعایت نشده است.
در ادامه این اعتراضات و سکوت شهرداری و میراث فرهنگی لارستان، شهرسازان این شهر نیز نامهای خطاب به شهرداری این شهر نوشته از آنان درخواست کردند که در تصمیمگیریهای شهری از نظرات کارشناسان و متخصصان استفاده شود.
در بخشی از این نامه آمده است: « مدتی است مدیریت شهری لار و در راس آن شهرداری و شورای شهر نسبت به رعایت حریم مسیرهای آب و آثار تاریخی نه تنها بیتوجه شدهاند بلکه یا خود عامل تجاوز به حریم بوده و یا مجوز ساخت و ساز در حریم را صادر کردهاند و این درحالی است که بارها متخصصین شهرساز نسبت به عواقب فنی– حقوقی آن ارشادات لازم را داشتهاند؛ ساخت و ساز در جوار پل زینبیه، مسیل کنار میدان قبله شهرجدید و… از آن جمله است.
این شهرسازان که پیش از این نیز در بحث خیابان معلم این شهر نظرات کارشناسی خود را به گونههای مختلف بیان کرده بودند، درباره سازه تاریخی آبی که با نام «پسکل یا کارشومه» معروف است چنین گفتهاند: « شهرداری لار، اگرچه نیت خیری از ایجاد فضای سبز و استراحتگاه برای شهروندان و مسافران داشته است، با این همه شتابزدگی در اجرائی ساختن طرح مذکور بدون طی رویههای مرسوم (بررسی در کمیته منظر شهرداری و اظهار نظر کارشناسان) بروز اشتباهی را موجب شده است که امروزه توجیه آن را با استعانت از قانون و اختیارات قانونی خود ممکن میسازد.
ای بسا که اگر طرح مذکور در کمیتههای فنی و با بهرهگیری از نظرات کارشناسان این اداره مورد بررسی قرار میگرفت، با تغییری اندک در جانمایی سرویسهای بهداشتی، شهرداری علاوه بر دستیابی به اهداف خود از اجرای این طرح، به حریم این سازه تاریخی نیز تجاوز نمیکرد».
این موضوع در حالی است که شهرداری شهر لار همچنان بر سکوت خود در مقابل رسانهها و تماسهای خبرنگار مُصر است و با وجود تماسهای مکرر پاسخی به خبرنگار نداده است. در ادامه تصاویری از مکاتبات میراث فرهنگی استان، لارستان و فرمانداری این شهرستان درباره حفظ حریم سازه تاریخی و عدم ادامه کار تا تعیین ثبت این اثر میآید.
/گزارش ازحلیمه زارع
نظرات