گل و گیاه

ترکیبات تلخ باعث بهبود گوارش و کنترل قند خون می‌شوند

تلخی

غذاها و عصاره‌های گیاهی تلخ شاید اولین انتخاب ما نباشند، اما علم و سنت دیرینه نشان می‌دهند که ترکیبات تلخ می‌توانند حلقه مفقوده سبک زندگی سالم باشند. گیاهان تند و تلخ که باعث بهبود گوارش و تنظیم قند خون شده و با تحریک هورمون‌ها به کاهش وزن کمک می‌کنند، دوباره به صحنه بازگشته‌اند.

این تلخی‌جات عصاره‌های غلیظی هستند که از گیاهان تند و تلخ تهیه می‌شوند. بسیاری از آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه‌های محصولات ارگانیک یا به‌صورت آنلاین خریداری کنید. تنها چند قطره پیش از صرف غذا می‌تواند دستگاه گوارش شما را فعال کند. اما چه چیزی در پسِ این تلخیِ خاص پنهان است؟

فعال‌سازی «واکنش به تلخی»
وقتی طعم تلخی را می‌چشید، گیرنده‌های خاص زبان و دستگاه گوارش خود را فعال می‌کنید. این گیرنده‌ها که به گیرنده‌های چشایی نوع ۲ معروف هستند، به فرایند «واکنش به تلخی» کمک می‌کنند و با تجزیه مؤثرتر مولکول‌های غذا باعث بهبود دستگاه گوارش می‌شوند. واکنش به تلخی به تحرک روده‌ها نیز کمک می‌کند؛ واکنشی که از طریق سیستم عصبی پاراسمپاتیک یا همان سیستم «استراحت و هضم» شکل می‌گیرد.

هزاران سال است که از گیاهان تلخ در طب سنتی چینی و دیگر سیستم‌های درمانی سنتی برای تقویت دستگاه گوارش استفاده می‌شود، اما علم مدرن به‌تازگی موفق به کشف کارکرد آن‌ها شده است.

واکنش به تلخی باعث تولید بزاق، اسید معده، اسید صفرا و آنزیم‌های گوارشی می‌شود. ترشح اسید معده (هیدروکلریک اسید) که به‌طور طبیعی با افزایش سن کاهش می‌یابد، به‌ویژه در هضم پروتئین‌ها اهمیت دارد. این ترشحات به‌طور کلی بدن را آماده دریافت غذا کرده و باعث تجزیه و جذب مؤثرتر آن می‌شوند.

بهبود سلامتی
اثر مرکب ترشحات گوارشی و سیگنال‌دهی گیرنده‌ها بر ترشح هورمون‌های متابولیکی مانند پپتید شبه‌گلوکاگون-۱ تأثیر می‌گذارد و موجب تنظیم قند خون می‌شود. این فرایند، جذب و حرکت غذا در روده‌ها را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد. این تغییرات فیزیولوژیکی به افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ که به دنبال کاهش وزن هستند، کمک می‌کنند.

تحقیقات مدرن نشان می‌دهند که گیاهان تلخ با تحریک رشد باکتری‌های مفید و کاهش میکروب‌های مضر به سلامت روده کمک می‌کنند. با توجه به این‌که بخش عمده سیستم ایمنی بدن در روده قرار دارد، این تعادل به سیستم ایمنی بدن نیز کمک کرده و می‌تواند سطح التهاب را به حداقل برساند.

افزودن غذاها و ترکیبات مقوی تلخ به برنامه روزانه
آماده‌اید که دستگاه گوارش خود را به شکل طبیعی تقویت کنید؟ به این شکل شروع کنید:

از کم شروع کنید و با ثبات جلو بروید
جهت برخورداری از فواید تلخی‌جات، به‌طور منظم از ترکیبات مقوی تلخ استفاده کنید. ترجیحاً حدود ۱۵ دقیقه قبل از وعده‌های اصلی سراغ‌شان بروید. مصرف ترکیبات تلخ قبل از صرف غذا به تحریک جوانه‌های چشایی و ترشحات معده و حمایت از دستگاه گوارش کمک می‌کند. با این‌حال، اگر به تلخی عادت نداشته باشید، ممکن است به مشکل بخورید. بعضی‌ها ترجیح می‌دهند که از سبزیجات تلخ مانند آروگولا در سالاد استفاده کنند یا آن‌ها را به غذاهای پختنی اضافه کنند.

اگر آماده استفاده از ترکیبات مقوی هستید، با حدود ۱ میلی‌لیتر یا ۲۰ قطره از یک عصاره تلخ باکیفیت و فاقد الکل شروع کنید. عصاره‌ها را روزی یک‌بار قبل از یک وعده غذایی مصرف کنید و به‌تدریج مصرف‌تان را بالا برده و قبل از هرسه وعده اصلی از آن‌ها استفاده کنید.

انتخاب ترکیب تلخ مناسب
به دنبال ترکیباتی باشید که حاوی گیاهان تلخ سنتی مانند جنتیانا، ریشه قاصدک، کنگر فرنگی، انگور کوهی، قاشقک یا زنجبیل باشند. ترکیبات فاقد الکل برای افرادی مانند خانم‌های باردار یا شیرده که ترجیح می‌دهند الکل نخورند یا باید از الکل پرهیز کنند، مناسب‌‌‏تر است.

استفاده از ترکیبات تلخ
در صورت دسترسی، موارد زیر را به وعده‌های غذایی خود اضافه کنید:

برگ‌های قاصدک: آن را با روغن زیتون بکر و سیر یا زنجبیل تفت دهید.
آروگولا و کاسنی فرنگی: مقداری از آن‌ها را روی غذاهای پختنی یا سالاد بریزید تا طعم تند و تلخ پیدا کنند.
رادیکیو: به‌صورت کبابی یا بوداده به‌عنوان یک پیش‌غذای خوش‌طعم مصرف می‌شود.
پوست مرکبات (رنده‌شده): آن‌ها را به ماست اضافه کنید یا درون توپک‌های مغذی بریزید.
کاکائوی بدون شکر یا شکلات تلخ: آن‌ها را به‌عنوان میان‌وعده، نوشیدنی گرم یا در اسموتی‌ها میل کنید.
به ندای بدن‌تان گوش دهید
پس از افزودن ترکیبات تلخ، به احساسی که دارید دقت کنید. بهبود هضم، کاهش نفخ و انرژی متعادل‌تر از نشانه‌های مثبت تلخی‌جات است. بهتر است قبل از استفاده از مکمل‌ها یا ترکیبات غذایی عملکردی جدید، واکنش بدن‌تان را با یادداشت‌برداری از غذاها و نوشیدنی‌ها به مدت یک هفته کنترل کنید. کنترل واکنش‌های بدن به شناسایی الگوهای تغییر کمک کرده و شما را از بیش‌مصرفیِ ترکیبات مورد نظر آگاه می‌کند. از کم شروع کنید و مقدار ترکیبات را به‌تدریج افزایش دهید تا دستگا گوارش به آن‌ها عادت کند. بدن، بهترین راهنمای شما خواهد بود.

عصاره‌های گیاهی تلخ فراتر از یک مد سلامتی هستند. این ترکیبات آزمایش خود را پس داده و از حمایت علم مدرن برخوردارند.

پس دفعه بعد که در فروشگاه محصولات ارگانیک یا عطاری با عصاره‌های تلخ مواجه شدید، آن‌ها را در وعده‌های غذایی خود امتحان کنید.

یک ضرب‌المثل قدیمی می‌گوید: «تلخی دارو به شیرینی علاج می‌ارزد.»

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا