جهانخبر اولویدئو

آتشکده بهرام گور روی تپه میل که ایرانی ها باید ببینند(+تصاویر)

آتشکده بهرام (ری) در جاده ورامین و در نزدیکی روستای قلعه نو بر فراز تپه‌ای به نام تپه میل قرار دارد. قدمت این آتشکده به دوره ساسانیان باز می‌گردد و مساحت کل تپه و آتشکده بالغ بر ۲۰۰۰ متر مربع است. تپه میل با سنگ، ساروج، خشت و گل ساخته شده‌ است. نیزارهای اطراف تپه از وجود دریاچه‌ای حکایت دارد که در گذشته در این محل وجود داشته که اکنون خشک شده‌ است. جهت بنا به صورت شرقی و غربی است و در جبهه شرقی ایوانی با چهار ستون مدور به ارتفاع ۲۰ متر بوده که هر یک بر سر سه پایه استوار بوده است. این آتشکده یکی از مهمترین آتشکده‌های تهران بوده  است.

به گزارش اول فارس ، تپه میل که از آن آتشکده بهرام و آتشکده ری نیز نام برده می‌شود از آثار دوره ساسانیان در شهر ری است. گمان می‌رود که این بنا آتشگاه بهرام گور بوده باشد.

آتشکده بهرام و آتشکده ری

تپه میل با سنگ، ساروج، خشت و گل ساخته شده‌است. نیزارهای اطراف تپه از وجود دریاچه‌ای حکایت دارد که در گذشته در این محل وجود داشته، ولی خشک شده‌است.

بلندی تپه میل از سطح دشت اطراف ۱۸ متر است و حدود ۲۵ متر پهنا و ۲۰ متر درازا دارد. پیرامون این تپه بلند تپه‌های کم ارتفاع کوچکتر پراکنده شده که مشرف بر آنها قرار گرفته‌است. این مجموعه منطقه‌ای به وسعت ۸۰۰ در ۹۰۰ متر را شامل می‌شود. بر بالای تپه، بنای اصلی آتشکده در راستای شرقی غربی برپاست، طرح کلی بنا، تالار ستون داری بوده با دو ردیف ستون چهارگوشه سه تایی که عملاً به ۳ بخش تقسیم شده‌است.

جهت بنا به صورت شرقی و غربی است و در جبهه شرقی ایوانی با چهار ستون مدور بوده‌است. بخشی از بنای آتشکده ری در زمان حمله اسکندر به ایران خراب شد و تنها قسمتی از بنای چهارطاقی و زیبای این آتشکده به صورت دو میل باقی‌ماند. بیشتر قسمت‌های غربی بنا از میان رفته، در بخش زیرین مجموعه یک راهروی کم پهنا وجود دارد که سراسر طول بنا را طی می‌کند. بقایای معماری تپه معماری میل دارای ساختاری، تشکل از گل، خشت، لاشه سنگ، گچ و از نظر دیرینگی متعلق به دوره تخگیان (حدود ۱۸۰۰ سال پیش) است و به آتشکده بهرام گور نیز معروف است.

آتشکده بهرام گور 3

آنچه از پوشش بنا در زمان حاضر بر جاست، یک جفت قوس هلالی با نقطه بیضی است، در راستای محور اصلی تالار، راهروی کم عرض تونل مانندی سراسر طول تالار را از زیر طی می‌کند که از منتهی‌الیه غربی، راهروی هم عرض دیگری بر آن عمود می‌شود و ورودی اصلی راهروی زیرین در جبهه شرقی، زیر ایوان اصلی است.

یک بخش مرکزی عریض‌تر و دو بخش جانبی کم‌عرض‌تر، ورودی اصلی تالار آتشکده در جبهه شرقی از طریق یک ایوان چهارستونی مدور که پایه‌های سر ستون‌های آنها در گوشه‌های شمال شرقی و جنوب به شرق ایوان برپاست. تپه میل حدود ۱۲ کیلومتری جنوب شرقی حرم شاه عبدالعظیم و در ۲ کیلومتری جنوب قلعه نو بخش کهریزک روستای چال ترخان در شهرستان ری بر فراز تپه‌ای بلند قرار دارد.

نخستین بار در سال ۱۹۱۳ میلادی «ژاک دو مورگان» فرانسوی این آتشکده و سازه‌های پیرامون آن را مرمت کرد. این بنا در سال ۱۹۳۳توسط باستان‌شناس آمریکایی به نام اریک اشمیت مورد کاوش و حفاری قرار گرفت و اخیراً فیروزه شیبانی از ایران کار حفاری آن را پی‌گیری کرده‌است.

آتشکده بهرام گور 2 آتشکده بهرام گور 3 آتشکده بهرام گور 4 آتشکده بهرام گور 5 آتشکده بهرام گور 6 آتشکده بهرام گور 7 آتشکده بهرام گور 8

آتشکده بهرام گور 9 آتشکده بهرام گور 10

بخش‌های کشف شده از قسمت زیرین بنا

آتشکده بهرام گور 11

کوزه کشف شده از بنا

آتشکده بهرام گور 12

نقش ماهی بر روی دیوار بنا

آتشکده بهرام گور 13

نقش ماهی و کشفیات دیگر از تپه میل

 

آتشکده بهرام گور 14

کوزه‌های بزرگ کشف شده از بنا

آتشکده بهرام گور 15

00 000 0000

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

  1. به ظروف سفالی بزرگ می گویند «خمره»
    به خمره های کوچکتر با حجم حدود نصف خمره می گویند «برخمره»
    به ظروف سفالی کوچکتر از برخمره می گویند «کوزه»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا