شاید وقتی عبارت «مرگبارترین کولاک تاریخ» را میشنویم، به ذهنمان برسد که این اتفاق در یک کشور سردسیر مثل روسیه، کانادا یا یکی از کشورهای شمال اروپا اتفاق رخ داده باشد؛ اما در کمال تعجب این ایران بود که در بهمن ماه سال ۱۳۵۰ شاهد یک آخرالزمان برفی بود.
فرادید: میگویند این مرگبارترین بارش برف در تاریخ نوشته شدۀ بشر بوده است؛ کولاکی که حدود یک هفته ادامه داشت، دمای هوا را به منفی ۲۰ درجه (و در برخی نقاط حتی به کمتر از منفی ۳۰ درجه) رساند و جان دست کم ۴ هزار ایرانی را گرفت.
در حالیکه در روزهای قبل از آن نیز بارش برف در نقاط مختلف آغاز شده بود، اما بارش سنگین و کولاک اصلی در ۱۴ بهمن از راه رسید؛ بارشی که بعد از یک هفته، ردپایی از ویرانی وحشتناک را به جا گذاشت؛ حدود ۲۰۰ روستا به کلی نابود شدند و وسایل نقلیه زیادی به همراه سرنشینانشان دفن شدند.
در مناطق روستایی شمال غرب، مرکز و حتی جنوب ایران ارتفاع برف گاهی به بیش از سه متر میرسید.
بر اساس گزارشها، شهرستان سپیدان استان فارس در زمره مناطقی بود که بیشترین آسیب را دیدند؛ در برخی از سکونتگاههای روستایی شمال غرب ایران نیز حتی یک نفر هم جان سالم به در نبرد. برای مثال، بعد از فروکش کردن سرما، امدادگرانی که به روستای شکلاب در نزدیکی مرز ایران و ترکیه رفته بودند، بعد از دو روز حفاری و در عمق ۲.۵ متری ۱۸ جسد را پیدا کردند. هیچ کس در این روستا زنده نمانده بود.
این بریده از روزنامۀ اطلاعات مربوط به ۱۰ بهمن ۱۳۵۰ است؛ بارش برف در نقاط مختلف مدتها قبل از کولاک اصلی آغاز شده بود
شما چیزی از این برف بیسابقه یادتان میاد؟ برای ما بنویسید
ناشناس
تاریخ : ۳ - اسفند - ۱۴۰۲
در سال ۱۳۵۰ من کلاس دوم بودم در ۶مان سالها. آمدن گاه به گاه برفهای سنگین در زمستان موردی معمولی بود و برای چندین روز مدرسه ها تعطیل می شد. کپه برف زیادی در گوشه سایه دار حیاط جمع شده بود و تا چند روز بعد عید هم باقی بود