تنگ براق
به گزارش بخش گردشگری تاریخی اول فارس ، اقلید شهری تاریخی و کوهستانی و زیبا با پیشینه هفت هزار ساله با طبیعتی کم نظیر در شمال استان فارس است. آب و هوای اقلید در فصول بهار و تابستان خنک و مطبوع و در پاییز و زمستان سرد است. با وجود چشمه سارها، باغ ها و آب و هوای مطبوع، اقلید از مقاصد اصلی گردشگران داخلی و خارجی است. اقلید در لغت به معنای کلید است که در قدیم به این معنا بوده که اقلید کلید فارس است و هرکه آن را فتح کند گویی فارس را فتح نموده است.
شهر اقلید با بیش از ۲٬۳۰۰ متر ارتفاع از سطح دریا، دومین شهر بلند در استان فارس پس از صفاشهر و ششمین شهر مرتفع کشور است. قله بِل بلندترین قله استان فارس و یازدهمین قله مرتفع کشور با ارتفاع ۴۰۵۰ متر از سطح دریا در این شهرستان قرار دارد.
چشمه چغرسیاه، چشمه رسول الله، دریاچه کافتر، آبشار تنگ براق، کوه بل، قدمگاه سده، چشمه بالنگان، باتلاق گور بهرام، آسپاس، حوضچه دختر گبر، امامزاده سید محمد، منطقه شکارممنوع بصیران، خیابان گردشگری نشاط، خیابان گردشگری فسارود ،سرداب، بید سبحان، پارک انقلاب، پارک پارسیان، باغ گل خارستان، قلعه شهرآشوب، فی منی حسنآباد، قورهدان، امامزاده اسماعیل، و چشمههای متعددی که فضاهای فرحبخش و زیبایی را فراهم آوردهاند به همراه دامنه کوهها و سواحل رودخانهها و دریاچه سد ملاصدرا از مهمترین جاذبههای طبیعی شهر و شهرستان اقلید بهشمار میآیند. اقلید در حال حاضر از زیباترین – مهمترین و تاریخیترین شهرهای استان فارس و ایران میباشد که دارای جاذبههای گردشگری و طبیعی و تاریخی گوناگونی است.
مشخصات جغرافیایی و طبیعت اقلید
شهرستان اقلید جزء مناطق کوهستانی و مرتفع کشور بهشمار میرود و شهر اقلید دومین شهر بلند در استان فارس پس از صفاشهر و ششمین شهر مرتفع کشور است. بلندیهای آن دنباله رشته کوه زاگرس بوده و حداکثر بلندای آن از سطح دریا ۳۹۴۳ متر بنام کوه بل در جنوب اقلید است. دارای زمستانهای سرد و تابستانهای معتدل میباشد. حداکثر درجه حرارت برابر با ۳۷ درجه سانتیگراد و حداقل آن ۲۲- درجه سانتیگراد در سردترین ماه سال است. متوسط بارندگی سالیانه در این شهر بین ۳۳۰–۳۰۰ میلیمتر است. این شهر یکی از نواحیی بادخیز استان بوده و اکثر مواقع سال سرعت باد قابل ملاحظه است.
حوض دختر گبر
این اثر در مرکز شهر اقلید و بر دامنه تپه سنگی قلات واقع شدهاست. حوض دختر گبر دارای سه پله، یک حوض با عمق کم و کتیبه ای به خط پهلوی ساسانی به طول دو متر و عرض ۸۸ سانتی متر میباشد. کتیبه در کنار دیوارهٔ بیرونی آن در ۲۱ سطر نگاشته شده و در آن٬ نام و نسب متوفا ذکر شده و دارای تاریخ روز خور (۱۱) از ماه آبان از سال ششم یزدگردی (برابر با ۶۳۸م) است. ۸ سطر اول کتیبه آسیب دیده است.
پیشینه تاریخی اقلید
پیشینه منطقه با توجه به فصل اول پژوهش باستانشناسی و نشانههایی که در دسترس است به پنج هزار سال پیش از میلاد میرسد و اقلید در حال حاضر از قدیمیترین و تاریخیترین شهرهای ایران بهشمار میرود.
آثار تاریخی مانند حوضچه دختر گبر، کتیبه و غار تنگ براق، کوشک زر، کتیبه کوه بل، باتلاق گور بهرام، چشمه شیرین، تل باکون (بکان) و قلعهها و تپههای باستانی و دهها نشانه کوچک و بزرگ دیگر گواه بر قدمت تاریخی این قلمرو است.
در گذشته جاده شاهی یعنی راه اصلی اصفهان ـ شیراز از اقلید میگذشتهاست و به همین دلیل نقشی مهمتر و کلیدی تر از سایر شهرستانها در تحرک فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی سرزمین پارس داشتهاست. این شهر زمانی گوشهای از شاهنشاهی هخامنشیان به نام آزارگاتا و مرکز تربیت اسب جنگی کوروش بهشمار میآمدهاست.
به استناد آثار بجا مانده از کتب تاریخی و سفرنامههای جهانگردان، اقلید در دوران پیش از اسلام نیز شهری آباد و مطرح بودهاست. در کتاب تاریخ فارسنامه ناصری از انتشارات کتابخانه سنایی آمدهاست که قدمت اقلید مربوط به دوران ساسانیان است و سنگ نوشته موجود در تل قلات مشتمل بر ۲۱ سطر خط پهلوی (مربوط به سال ۱۳۳۴ هـ. ش) مؤید این موضوع است. در مورد وجه تسمیه اقلید “اقلید در زبان یونانی به معنای کلید است هر آن که آن را فتح نمود گویا فارس را فتح نمودهاست. ” مردم (دال) کلمه کلید را به (لام) تبدیل کرده و در محاورات خود کلیل میگفتهاند.
پاییز با همه رنگها و حسهایش، فصلی است که قلبها را به گرمی نوازش و روح را به آرامش و تعمق دعوت میکند. هر لحظه از این فصل، تجلیگاه عشق و حکمت بیپایان خداوند است که ما را به سوی تفکر و شکرگزاری از آفرینش بینظیرش فرا میخواند.رنگهای گرم پاییز باعث افزایش انرژی مثبت و حس نشاط میشوند و میتوانند حالت روحی انسان را بهبود بخشیده و احساس شادابی و امیدواری را تقویت کند.
عکس ها زیر از: زهرا مصطفوی