چه قطعاتی را برای خودروی شاهین تامین میکنید؟
تولید چراغهای سوم (چراغهای پشت شیشه عقب خودرو) این خودرو با شرکت صبوران پلیمر است. همچنین یک سلسله قطعات پلاستیکی که در درون خودرو برای نگهداری دسته سیمها، لوله ها، رودریها و سایر قسمتهای مختلف خودرو مورد استفاده قرار میگیرد با ما است. کاور موتور شاهین هم با شرکت صبوران پلیمر است. این قطعه پلاستیکی و ضدحرارت روی موتور نصب میشود و موتور را میپوشاند. البته به این قطعات باید یک سلسله قطعات تریم داخلی را هم اضافه کرد. قالبهای چراغ سوم (LED) در تایوان ساخته شد چون کیفیت متناسب با استانداردهای جهانی مدنظر بود و اینکه زیبایی آن باید در حد یک خودروی روز جهانی میبود. این قطعه نشان استاندارد ایمارک (E-Mark) را هم در همین کشور دریافت کرده است. قالبها را البته به چین سفارش ندادیم، زیرا تایوان قالبها را براساس استاندارد فرانسه و آلمان میسازد و این مساله برای ما بسیار مهم بود. چراغ پشت شیشه عقب اهمیت زیادی دارد و باید از دوام کافی و زیبایی برخوردار باشد (هم از داخل خودرو و هم بیرون آن). صبوران پلیمر پیش از تحریم با شرکت ایزی (EZ) فرانسه در حوزه فناوری همکاری داشت. بنابراین بر همان استانداردها در حال تولید است. از اینرو در تولید این قطعه در کنار استانداردهای داخلی سایر استانداردهای روز جهانی نیز مدنظر بوده است. در بحث کاور موتور نیز لازم است این قطعه با مواد اولیه خاص تولید شود. بنابراین هر قطعه استانداردهای خود را دارد و تمام قطعات خودروهای جدید ایرانی براساس استانداردهای داخلی و روز جهانی در حال تولید است. امیدوارم روزی برسد که دیگر گلایهای از کیفیت خودروها در کشور مطرح نباشد.
در حال حاضر وضعیت تیراژ این قطعات چگونه است؟ آیا قرار است امسال با تیراژ محدود تولید شوند؟
هنگامی که خودرویی برای تولید آماده میشود در ابتدا با تیراژ پایین خواهد بود. در ادامه بهتدریج تیراژ افزایش مییابد. در این فاصله برای مدل جدید بازاریابی میشود و هم اینکه پس از آمادگیهای لازم دستور افزایش تیراژ به قطعهسازان داده میشود. از اینرو خودروساز نمیتواند به یکباره با تیراژ بالا شروع به تولید کند و این امر در صنعت خودرو ی جهان مرسوم است.
برنامه تولید امسال شاهین چقدر خواهد بود؟
تولید دست کم ۳ هزار خودرو به طور ماهانه در در دستور کار خودروساز است که به مرور تعداد افزایش مییابد. البته با توجه به استقبالی که از این خودرو در بازار شد، شرکت خودروسازی سایپا تصمیم دارد این عدد را به ۸ تا ۱۰ هزار خودرو در ماه برساند.
در ادامه تولید شاهین قرار است «آریا» هم وارد خط تولید شده تا شاهد تنوع بیشتر در سبد محصولات داخلی باشیم. توجه داشته باشیم برنامهها بر اساس این اعداد چیده شدهاند؛ اما تحریمها شرایط سختی را برای صنعتگر رقم زده و فعالیتها با سختی انجام میشود. دست و پای تولید برای خرید قطعات موردنیاز از خارج، بهدلیل قطع بودن مراودات بانکی و نبود ارز بسته است. این فضای محدود رفع شود طبیعی است کار راحتتر خواهد بود و میتوان تیراژ تولید را بسیار بالاتر از این آمار افزایش داد.
آریا در چه مرحلهای از تولید قرار دارد؟
این خودرو مدل هاچبک (بدون صندوق) خودروی شاهین است. آریا پروژه پس از شاهین است و امیدواریم در ۲ ماه آینده آماده اجرا (Run) شود. نمونه های اولیه تولید میشود و اگر مشکلی نداشته باشند برای تولید انبوه آماده میشوند.
قطعات به کار رفته در هر دو مدل تقریبا یکی بوده و فقط بدنه و صندلیها متفاوت هستند که نیاز است برای آنها خط جدیدی راه اندازی شود.
آیا باید سال آینده منتظر تولید آریا باشیم؟
خیر. نیمه دوم سال ۱۴۰۰ سایپا بهتدریج تیراژ تولید آن را افزایش میدهد.
اگر بخواهیم به مشکل اصلی قطعهساز و خودروساز برای تولید خودروهای جدید اشاره کنیم، این مشکل چیست؟
نقدینگی؛ تولید پول نیاز دارد. درحالحاضر دست خودروساز در حوزه قیمت برای فروش محصولاتش بسته است. تعداد محدود میتواند پیشفروش کند. اگر در پیشفروش محصولاتش آزاد باشد و اجازه داشت به اندازهای که درخواست دارد پیشفروش کند گردش نقدینگی او زیاد شده و تحویل خودرو به مردم هم بهتر میشد. تحریمها برداشته شود مشکلات بانکی و تامین ارز وضعیت بهتری خواهند داشت. اما درحال حاضر با وضعیتی که داریم نمیتوانیم گامهای خیلی بلندی برداریم.
عنوان کردید اجازه داده شود تا خودروساز نقدینگی مورد نیازش را با افزایش پیشفروش تامین کند. این در حالی است که خودروساز به تعهدات قبلی خود که مربوط به پیش از تحریمها بوده هنوز عمل نکرده است. آیا پیشفروش با تعداد بیشتر، مشکلات تحویل را افزایش نمیدهد؟
اینگونه نیست. خودروهایی که پیشفروش شدهاند تحویل مشتری شده است؛ اما یک سلسله از مدلها نیاز به قطعات خارجی دارند که بهدلیل کمبود نقدینگی و ناقصی خودرو در کف پارکینگها مانده اند. یا برخی قطعات در گمرکات کشور دپو شدهاند و گمرک این قطعات را ترخیص نمیکند. ارز نداریم که بپردازیم و در نتیجه اجناس ترخیص نمیشوند. بوروکراسی در گمرکات کشور بسیار زیاد است. تمام این معضلات سبب شده تا خودروها تکمیل نشود و در کف کارخانه باقی بمانند. همچنین بخشی از این تعهدات مربوط به خودروهای فرانسوی بوده که پیش از تحریم شرکتهای فرانسوی پیشفروش کرده بودند. پس از لغو برجام حاضر به همکاری نشدند. از اینرو یک سلسله تعهدات روی دست خودروساز ایرانی گذاشتند و رفتند. خودروساز ایرانی نمیتوانست کاری کند جز اینکه پیشنهاد جایگزین این خودروهای فرانسوی را با مدل های دیگر بدهد یا مبلغ برگشت شود.
آیا شاهین و آریا قادر به رقابت با خودروهای همسطح خود هستند؟
بله. این خودروها میتوانند با برخی مدلهای چینی و کرهای رقابت کنند. خودروهای جدید دارای موتور یورو۵، سیستمهای ایمنی قوی با ترمز ABS و… هستند. تمام آزمونها را هم گذراندهاند.
نظرات