اول فارس: مصطفی قانعی، دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و رئیس کمیته علمی ستاد مبارزه با کرونا در خصوص دستیابی به دارویی برای کاهش التهابات ریوی بیماران کرونایی و وضعیت تولید واکسن کرونا در ایران با بهداشت نیوز گفتگو کرد.
جلوگیری از رفتن بیماران کرونایی به آی سی یو با این دارو
وی در مقدمه ی بحث خود گفت: در علم پزشکی وقتی می خواهیم به یک پاسخ درست برسیم، دو گروه را انتخاب می کنیم؛ به یک گروه دارو می دهیم و به یک گروه دارو نمی دهیم.
او افزود: اخیرا یک کار تحقیقاتی صورت گرفت که ببینیم آیا روشی می توانیم پیدا کنیم که التهاب نسج ریه را کم کنیم و مانع از رفتن بیمار به آی سی یو و مانع از بستری طولانی مدتش شویم یا نه. لذا اصل کار صورت گرفته فعلا در حد یک کار تحقیقاتی است اما خروجی کار برای شرایط فعلی یعنی شیوع ویروس کرونا می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
دکتر قانعی گفت: در صورتی که از ترکیب سه داروی ضد التهابی (آزیترومایسین، ناپروکسین و پردنیزولون) که در بازار موجود است و قیمت بالایی هم ندارد استفاده کنیم می توانیم کاری کنیم که بیماران مبتلا به کرونا و بیماری های حاد تنفسی چهار روز زودتر از بیمارستان ترخیص شوند.
مراحل تأیید داروی درمان التهابات ریوی ناشی از کرونا
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در ادامه خاطرنشان کرد: دلیل اینکه نتایج این طرح تحقیقاتی را زودتر در رسانه اعلام کردیم این بود که تعداد زیادی از افراد بر اثر ابتلا به کرونا در سراسر کشور بستری هستند و اگر می خواستیم این دستاورد را فقط در قالب مقاله منتشر کنیم، پزشکان صرفا می توانستند با خواندن مقاله به نتایج تحقیقات ما دسترسی پیدا کنند.
وی تأکید کرد: در مجموع نتایج این طرح تحقیقاتی و علمی به سرعت قابل بهره برداری است و وزارت بهداشت هم در جریان این نتایج قرار گرفته است.
قانعی به بهداشت نیوز گفت: ما در حال ادامه ی این پروژه هستیم اما برای اینکه دارویی تبدیل به یک برنامه ملی شود، باید در ابتدا تعداد بیماران به ۱۰۰ افزایش یابد، سپس طرح در کمیته ملی تحقیقات کرونا مطرح شود و داده ها به همه نشان داده شود. در ادامه اگر آن کمیته پذیرفت، به کمیته ی اصلی کرونای کشور و در صورت تأیید به یک برنامه ملی تبدیل می شود که همه باید اجرا کنند.
سازمان بهداشت جهانی هنوز هیچ واکسنی را برای کرونا تأیید نکرده است!
فوق تخصص بیماریهای ریه از دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد: در حال حاضر در دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله این تحقیقات انجام شد و نتیجه را به همه اعلام کردیم. بقیه ی دانشگاه های علوم پزشکی هم می توانند آن را مثل ما تست کنند و نتیجه اش را ببینند.
او در رابطه با تهیه ی واکسن کرونا در کشور نیز گفت: فقط کار مطالعاتی و تحقیقاتی انجام شده است و هیچ کار عملی ای در اینباره فعلا صورت نگرفته، در واقع سازمان بهداشت جهانی هنوز هیچ واکسنی را برای تزریق تأیید نکرده است.
رئیس کمیته علمی ستاد مبارزه با کرونا در اینباره اظهار داشت: در میان کشورهای دنیا نیز آمریکا تنها کشوری است که اعلام کرده که واکسن کرونا را تولید کرده و آماده تزریق برای تست بالینی است البته نه هنوز برای تجویز به مردم! اگر واکسن آن ها جواب بدهد شاید ما هم بتوانیم به واکسن کرونا دست یابیم.
سندی در رابطه با غیر زیستی بودن کرونا موجود نیست
وی همچنین در خصوص اینکه آیا ویروس کرونا ویروسی غیر زیستی و تولید شده در آزمایشگاه است هم گفت: هنوز اطلاعات دقیقی در اینباره نداریم و همه ی این ها در حد نظریه است و کسی مدرکی مستند جدی که بتواند این مسأله را ثابت کند ارائه نداده است. بنابراین اگر چنین مدرکی علیه کسی یا کشوری موجود باشد می توان او را به دادگاه لاهه برد و محکومش کرد.
دکتر مصطفی قانعی بیان داشت: اگر اطلاعات جامع را ۱۰۰ درصد بگیریم، هم اکنون اطلاعات کل دنیا در خصوص ویروس کرونا در حدود ۱۰ درصد است یعنی نادانسته های ما در خصوص این ویروس خیلی بیشتر از دانسته های ماست. بنابراین حداقل یک سال تا دو سال طول می کشد تا علم بتواند روشی برای غلبه و مبارزه با کرونا پیدا کند.
آیا به تازگی از ترکیب این سه دارو برای درمان بیماران کرونایی می توان استفاده کرد؟
او تصریح کرد: هنوز هیچ دارو و واکسنی در هیچ جای جهان برای درمان بیماری کرونا کشف و تولید نشده است، فقط اینکه ما طبق تحقیقات علمی به این نتیجه رسیدیم که از ترکیب سه داروی موجود در بازار برای بهبود زودتر بیماران می توان بهره برد و التهاب ریوی بیمار زودتر خوب شود.
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در آخر به بهداشت نیوز گفت: دوباره یادآوری می کنم که این دستورالعمل در خصوص ترکیب سه دارو (آزیترومایسین، ناپروکسین و پردنیزولون) برای کاهش التهابات ریوی هنوز تجویز نشده اما شاید حداکثر تا یک ماه آینده وارد پروتکل درمانی شود و بتواند حرفی برای گفتن داشته باشد.