یادداشت

جشنواره روز کوهمره جروق در استان فارس برگزار شد+تصاویر

در بهار ۱۴۰۴، جشنواره باشکوه روز کوهمره جروق با هدف تقویت همدلی و اتحاد میان مردم منطقه برگزار شد و شرکت‌کنندگان به اجرای رسوم نیاکان ایرانی و آیین‌های محلی و بومی پرداختند.

   جشنواره روز کوهمره جروق در استان فارس برگزار شد+تصاویر

به گزارش اول فارس ، جمعی از اهالی، سران و نخبگان طوایف ۹ گانه ساکن در ایل بزرگ و منطقه بکر کوهمره جروق فارس، با برگزاری آیین‌های فرهنگی، ادبی و هنری، روز کوهمره جروق را گرامی داشتند. این مراسم با سخنرانی بزرگان منطقه از جمله محمد مهبودی، مدیر عامل موسسه پیوند کوهمره جروق، و علی مدد نوروزی، شاعر و نویسنده، همراه بود.

در این آیین، شاعران کوهمره‌ای اشعار خود را قرائت کردند، دکلمه‌ها خوانده شد، موسیقی محلی نواخته شد و رقص زیبای مردان و زنان این دیار به نمایش درآمد.

جشن کوهمره جروق 1

دکتر علی کرمی، که پیش از این از چاپ و انتشار کتاب “فرهنگ واژگان و گنجینه گویش مردم کوهمره” تالیف دکتر علی مدد نوروزی حمایت کرده بود، در سخنانی کوتاه از ارزش این اثر ماندگار فرهنگی سخن گفت.

در نخستین روزهای بهاری سال ۱۴۰۴، جشنواره فرهنگی و هنری باشکوهی با عنوان روز کوهمره جروق به منظور تقویت همدلی و اتحاد بین مردم این منطقه برگزار شد. مردم و مدعوین در این آیین به اجرای رسوم نیاکان ایرانی و آیین‌های محلی و بومی کوهمره پرداختند.

جشنواره روز کوهمره جروق در استان فارس برگزار شد+تصاویر

به گفته علی مدد نوروزی، نویسنده و پژوهشگر مردم شناسی، این مراسم به ابتکار موسسه پیوند کوهمره جروق و با دبیری استاد هدایت اله نوروزی، از پیشکسوتان فرهنگی کوهمره، و همکاری نخبگان ایل بزرگ کوهمره و اهالی اصیل این منطقه در طبیعت بکر و بهاری دشت زیبای چکمعلی برگزار شد و لحظات ماندگاری را رقم زد.

فریادهای شادی و هلهله جمعیت کثیر و چهار هزار نفری حاضر در این جشن بومی و محلی در آسمان صاف و زیبای کوهمره جروق طنین انداز شد. این مراسم شاد و ماندگار به فرهنگ اصیل جروق و جروقی‌ها، تاریخ، هنر، ادب و پیشینه این منطقه پرداخت.

جشن کوهمره جروق 3

در این جشنواره بزرگ ایل کوهمره جروق که با همراهی و مشارکت هیات موسس و هیات مدیره موسسه پیوند کوهمره جروق برگزار شد، بزرگانی از کوهمره از جمله فریدون مهبودی، علی کرمی، فیض اله و روح اله غفاری، علی مدد نوروزی، برزو مهبودی، عسکر غفاری، سیاوش جوکار، علی غفاری، سیروس منصوری بککی، سرمست باباخانی، محمد، جبری و پنجعلی نوروزی، ذوالفقار منصوری، علی مهبودی، نور علی مهبودی، خدا خواست جوکار، حسن جوکار، هوشنگ جوکار، سید حمید اشرفی، نجیم کشاورز، حسین نوروزی، کهزاد و بهزاد سرطاوی و تعداد دیگری از مفاخر و برجستگان نه طایفه سادات، مهبودی، نوروزی، غفاری‌، گشمردی، جوکار، سرطاوی، میرچکک و بکک حضور داشتند.

جشنواره روز کوهمره جروق در استان فارس برگزار شد+تصاویر

آنان با یکدیگر عهد بستند که از این پس در برپایی روز کوهمره جروق در نهم فروردین ماه هر سال، در برگزاری آیین‌های بومی محلی این منطقه تلاش و همت بیشتری نمایند.

بیانیه قدردانی از سوی بُنکوهای آلی (عالی) حسینو و قاضی زاد از طایفه بزرگ نوروزی در رابطه با جشن بزرگداشت روز کوهمره جروق قرائت شد و لوح تقدیر از خدمات ارزشمند دکتر علی کرمی، داروساز کوهمره‌ای که در حمایت مالی از برنامه‌های فرهنگی مردم کوهمره همت کرده و می‌نماید، تهیه و به وی تقدیم گردید.

جشن کوهمره جروق 2

هدایت نوروزی، از بانیان و دست اندرکاران برنامه‌های جمعی کوهمره، در گفتگو با خبرنگار ما اظهار داشت: کوهمره جروق در روزی که به نام خود او تعیین شده است، شاهد شکوه و عظمتی بود که از ریشه‌های دیرین و افتخارآمیز این سرزمین سرچشمه می‌گیرد. جشنواره روز کوهمره جروق نه تنها یادآور گذشته‌ای سرشار از رشادت، فرهنگ، همبستگی و اتحاد بین اقوام مختلف ساکن در این منطقه افتخار آفرین فارس می‌باشد، بلکه فرصتی بی‌نظیر برای افزایش همدلی بین مردم در جهت رشد و توسعه فرهنگی، ادبی، اقتصادی و… آن است.

جشن کوهمره جروق 6

وی گفت: حضور هر کدام از خاندان‌های حاضر در این جشن باشکوه با پیشینه‌ای کهن، برگ زرینی از تاریخ کوهمره را رقم زد. ما در این جشن بزرگ، همه گرد هم آمدیم تا نشان دهیم که کوهمره، فراتر از نام یک ایل و یک سرزمین، بلکه مظهر اتحاد و غیرت است و پیام این رویداد، استواری بر اصالت، احترام به ریشه‌ها و تعهد به آینده‌ای درخشان‌تر برای کوهمره است.

photo ۲۰۲۵ ۰۴ ۰۷ ۱۳ ۱۴ ۵۸

این پیشکسوت فرهنگی فارس افزود: کوهمره جروق امروز یک‌صدا فریاد می‌زند که همه ما کوهمره‌ای‌ها یکی هستیم و میراث‌داران تاریخ و افتخاریم. ما در کنار هم قوی‌تر از همیشه ایم و آینده‌ای روشن را برای نسل‌های بعدی رقم خواهیم زد. لازم به ذکر است که بخشی از هزینه این جشنواره باشکوه در قسمت فرهنگی و اهدای جوایز توسط خیر جروقی، حاج علی غفاری (شیرخان)، تامین شد.

photo ۲۰۲۵ ۰۴ ۰۷ ۱۳ ۱۵ ۰۵

کوهمره جروق یکی از کوهمره‌های سه‌گانه در محدوده‌ٔ شهرستان‌های شیراز و کازرون است. موقعیت این کوهمره از شمال کتل پیرزن و ارتفاعات کوهمره سرخی، از شرق ارتفاعات اخیر، از غرب دریاچه پریشان و دهستان فامور و از جنوب دهستان جره می‌باشد.

این دهستان در جنوب شرقی بخش واقع شده و موقع آن کوهستانی و هوای آن در قسمتهای جنوبی گرم و در نقاط شمالی معتدل است و در تابستان قسمتی از اهالی به نقاط شمالی (که در آنجا باغهای آلو، گردو، انگور و انجیر دارند) تغییر محل می‌دهند. شغل سنتی ساکنان، زراعت و باغبانی و در گذشته صنعت دستی قالی و گلیم بافی بوده است.

در تقسیمات جدید، بعضی از مناطق این کوهمره به دهستان فامور پیوسته است.

معنی کوهمره جروق : جنگجوی کوه نشین

این دهستان شامل ۹ طایفه‌ است با نام‌های:مهبودی، غفاری ، سرطاوی ، نوروزی، کشاورزی، بککی، جوکار، سادات و هاشمی(میرچکک) میباشد.

هر ساله ۹ فروردین جشنواره ای به مناسبت ۹ طایفه برگزار میگردد.

■گزارش از: محی الدین حسینی ارسنجانی

کانال واتساپاول فارس شوید" width="497" height="41" />

نوشته های مشابه

1 دیدگاه

  1. جشنواره کوهمره جروق تنها یه رویداد گردشگری نیست، بلکه در واقع پلی بین طبیعت و فرهنگ هست که میتونه سفر شما را به تجربه‌ای فراموش‌نشدنی تبدیل کنه.
    این جشنواره ترکیبی از موسیقی محلی، رقص‌های عشایری، صنایع دستی و طبیعت‌گردی هست که هر ساله خیلی از افراد کوهمره جروق رو به خود جذب میکنه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا