استان فارس با برخورداری از رویدادهای گردشگری متعدد از موقعیت مطلوبی برای برگزاری و توسعه گردشگری رویداد برخوردار است.
اول فارس |گردشگری رویداد : معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی فارس از اجرای ۲۹ رویداد گردشگری با هدف ایجاد جاذبه و مسیرهای جدید گردشگری و کمک به رونق این صنعت خبر داده است. خوشبختانه به دلیل اینکه برخی از این رویدادها از امکان برگزاری به مدت یک یا ۲ ماه برخوردارند فرصت اجرای تورهای گردشگری به صورت پیشبینی شده را نیز فراهم میکنند.
از نمونه این رویدادها میتوان به جشنواره گل و گلاب لایزنگان داراب، جشن انار ارسنجان، جشنواره غوره دشمن زیاری نورآباد ممسنی، جشنواره گل نرگس کازرون، سوگواره گردشگری محرم و بصیرت عاشورایی، جشنواره پالوده شیرازی و گرامیداشت شیخ اطعمه و … اشاره کرد. به گفته معاون گردشگری فارس، مجری رویدادهای گردشگری، سازمانهای مردم نهاد، جوامع محلی و مسئوولان اجرایی هر منطقه هستند که سیاستگذاری و تدوین این رویدادها از طریق سازمان میراث فرهنگی انجام میشود و با برگزاری این رویدادها علاوه بر بهرهمندی مردم محلی، گردشگران با فرهنگ ، اقلیم، لباسها و خوراکهای سنتی مناطق مختلف استان آشنا میشوند و زمینه جذب بیشتر گردشگران نیز فراهم میشود.
گردشگری رویداد چیست؟
گردشگری رویداد را میتوان کلید توسعه گردشگری دانست. در این نوع از گردشگری یک شهر یا روستا به معرفی آداب و سایر داشتههای خود میپردازد و این رویداد میتواند به برداشت یک محصول کشاورزی خاص و سنتی که هر سال در فصل معینی برگزار میشود نیز اختصاص یابد. جوامع محلی در برگزاری هر چه مناسبتر و مطلوبتر این رویدادها نقش موثری ایفا میکنند زیرا بیش از همه به این فرهنگ و سنن خاص آشنایی و اشراف دارند. آنچه در این نوع گردشگری حائز اهمیت است اینکه یک گردشگر میتواند با آگاهی از زمان برگزاری یک رویداد خاص، مقصد سفر خود را انتخاب کند و مثلا برای شرکت در جشنواره نرگس، گلابگیری و … راهی یک روستا و منطقه شود. رویدادها را به واقع میتوان به عنوان فرصتی برای احیاء و بقاء یک فرهنگ و آداب و رسوم مورد توجه قرار داد و البته میتوان با حفظ اصالت آن فرهنگ در آن نوآوریهایی ایجاد کرد که توجه و علاقه گردشگران را بیش از پیش به خود جذب کند. برگزاری انواع جشنوارههای روستایی میتواند به عنوان گردشگری رویداد مورد توجه قرار بگیرد و خوشبختانه در نقاط مختلف استان فارس بسیاری از این آداب و سنن وجود دارند که در قالب جشن و جشنواره و مراسم ثبت شده و … هر سال در مواقع معینی برگزار میشوند و علاقمندان فراوانی را برای شرکت در این مراسم به سوی خود میکشانند. این مراسم و جشنوارهها میتوانند ضمن روح دادن به مناطق روستایی در اشتغال و درآمدزایی برای ساکنان این متاطق نیز نقش موثری داشته باشد. خبرگزاری فارس در این گزارش شما را با چند رویداد گردشگری در استان فارس آشنا میکند.
جشنواره غوره دشمن زیاری
جشنواره برداشت غوره (یاقوت سبز) دشمن زیاری هر سال همزمان با فصل برداشت غوره ارگانیک ازحدود ۲۰ هزار هکتار باغهای این منطقه برگزار میشود. ارگانیک بودن و استفاده نکردن از هیچ گونه سم شیمیایی باعث شده است تا غوره دشمنزیاری در فصل برداشت گردشگران فراوانی را از دور و نزدیک به سمت خود بکشاند. بر اساس آمار هر سال بیش از ۲۰۰ هزار تن غوره از تاکستانهای دشمنزیاری برداشت میشود.
جشنواره گل و گلاب لایزنگان
جشن گلاب داراب نیز هر سال همزمان با فصل برداشت گل محمدی در اردیبهشت و روستای لایزنگان داراب برگزار میشود. حدود ۸۰ کارگاه صنعتی و سنتی، ۴ هزار نفر مستقیم و غیرمستقیم در این فصل مشغول به کار شده و حدود ۱۰ هزار تن گلاب گرفته میشود که به کشورهای دیگر هم صادر میشود. بیش از ۵ هزار هکتار باغ گل محمدی در لایزنگان وجود دارد که علاوه بر گلاب از محصول آنها برای تولید یک اسانس خوشبو و بینظیر هم استفاده میشود. هر سال جشنی به مناسبت برداشت محصول گل محمدی در این منطقه از فارس برگزار میشود که فرصت خوبی برای اجرای گردشگری رویداد توسط دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگران علاقمند به بازدید از رویدادهای اصیل فراهم میکند.
جشنواره گردوی مزایجان
جشن گردوی مزایجان در بوانات از رویدادهای سنتی استان است که اهمیت بسزایی در توسعه گردشگری بومی و محلی دارد و ضمن برپایی جشن برای برداشت محصول گردو، فرصت خوبی برای آشنایی با لهجه و گویش این منطقه از استان به عنوان یک میراث ناملموس را نیز فراهم میکند. این جشن به شکرانه برداشت محصول گردو برپا میشود و محصول گردوی این منطقه قابلیت تبدیل شدن به برند شاخص در سطح کشور را دارد. در زمان برگزاری این جشنواره، نمایشگاه صنایع دستی، گلیم بافی، نمدمالی، و سوغات محلی و کشاورزی داراب هم برپا میشود.
جشن انار ارسنجان
جشن انار در ارسنجان در آبانماه و فصل برداشت انار برگزار میشود و در کنار آن، ربانار و حلواى سییَن هم طبخ میشود و گردشگران میتوانند از نزدیک با تهیه این محصولات محلی آشنا شوند. آش انار هم به سبک سنتی ارسنجان پخته میشود و فرصت خوبی برای حضور گردشگران و داشتن یک روز پرهیجان و شاد در کنار مردمان بومی این شهرستان فراهم میشود.
جشنواره گل نرگس کازرون
حدود ۷۰ هکتار نرگسزار در کازرون وجود دارد که در روستای جره و بالاده این شهرستان مساحت زیادی به خود اختصاص داده است. هر سال در فصل زمستان و در زمان برداشت گل نرگس جشنی برگزار میشود که به عنوان یک رویداد گردشگری از شناختهترین رویدادهای گردشگری فارس است که شمار زیادی را برای بازدید از این نرگسزارها به سمت خود میکشاند. گل نرگس این منطقه دارای انواع شش پر، شهلا و معمولی است و بوی بسیار مطبوعی دارد.
رویدادهای فراوان دیگری در فارس وجود دارند که با معرفی بهتر آنها میتوان ضمن ایجاد اشتغال و درآمدزایی برای جوامع محلی آنها، به توسعه هر چه بیشتر گردشگری استان به صورت پایدار در استان کمک کرد./مریم شمالیان| فارس