حاشیههای سفارت انگلیس در ایران گویا تمام شدنی نیست. هنوز چند هفته از جنجالها برگزاری افطاری سفارت انگلیس در تهران نگذشته که خبر تازهای از مراسم جشن تولد ملکه الیزابت به گوش میرسد.
ماجرای افطار سفارت انگلیس از توئیت راب مارکر سفیر انگلیس در تهران در خصوص برگزاری این ضیافت آغاز شد. راب ماکر سفیر انگلیس در تهران، با انتشار پستی در توئیترش خبر از برگزاری یک مراسم افطاری داد و نوشت: «باعث افتخار بود که میزبان تعدادی از همکاران دولت، بخش خصوصی و دیگر دیپلماتها برای صرف افطار در سفارت بودیم. بیش از ۳ میلیون مسلمان در بریتانیا زندگی میکنند و بسیاری از سفارتهای بریتانیا در دنیا مراسم افطار در طی ماه رمضان برپا میدارند.»
روزنامه کیهان در تحلیل خود از این مراسم، آن را دارای ریشه تاریخی خواند و نوشت: سابقه سفارت انگلیس در این زمینه خراب است، چنانکه در بحبوحه نهضت عدالتخواهی و انحراف آن به مشروطهخواهی، سفارت انگلیس دیگهای غذای بسیاری را بار گذاشته بود و ضمن انحراف در راهبرد نهضت، از حضار در سفارت پذیرایی میکرد.
اشاره روزنامه کیهان به ماجرای بسط نشینی در سفارت انگلستان بود که بازرگانان آن زمان به سرکردگی محمد تقی بنکدار به سفارت بریتانیا پناهنده شده بودند و بعد از مدتی چادرهای اصناف در حیاط برپا شد و دیگهای پلو بار گذاشتند و قند و چای توزیع کردند!
واکنش علیرضا سلیمی نماینده به این افطاری نیز سر و صدای زیادی داشت. او گفته بود: «روزگاری مردم در ایام افطار میکوشیدند از لقمه حلال فردی پارسا، عالم، اهل دل و عارف استفاده کنند، اما متأسفانه روزگار گویا برای برخی مدیران دولتی تغییر پیدا کرده و میکوشند سفره روباه پیر را برای خود انتخاب کنند.»
جنجال جدید سفارت انگلستان با انتشار متن ایمیل سفارت با هدف دعوت برای شرکت در مراسم تولد ملکه الیزابت آغاز شد. انگلیسیها، هر ساله تولد ملکه یا پادشاه خود را به عنوان روز ملی جشن میگیرند. طی ۶۷ سال گذشته، این رویداد به نکوداشت تولد ملکه الیزابت دوم اختصاص داشته و از تولد ۲۵ سالگی او تا کنون، فرد دیگری شانس برگزاری این جشن به نام خود را نیافته است.سفارت انگلیس در تهران نیز در ادوار مختلف این رویداد را جشن گرفته و هر سال شخصیتهایی به دعوت سفارت در این مراسم شرکت کردهاند؛ اما دعوتنامه جشن تولد امسال ملکه به موضوعی جنجالی تبدیل شده است.
امیرهوشنگ امینی دبیر کل اتاق بازرگانی ایران و انگلیس درباره این موضوع با رویداد۲۴ گفتوگو کرده است. او خبر داده که به تعدادی از روسای اتاق و همچنین کسانی که با بخش بازرگانی سفارت انگلیس در ایران ارتباط دارند این ایمیل و دعوتنامه شرکت در مراسم ارسال شده است.
به گفته این عضو اتاق بازرگانی ایرانی بخشی از این دعوتنامهها به وزارت خارجه ایران ارسال شده و قرار است از طریق وزارت خارجه ایران به دست مدعوین برسد زیرا زمانی که از کسی دعوت به عمل میآید، خصوصا اگر دولتی باشند از طریق وزارت خارجه این دعوت انجام شود. یعنی مثلا برای ما در اتاق بازرگانی ایران هم این دعوت نامهها از طریق وزارت خارجه ارسال میشود.
دبیرکل اتاق مشترک ایران و انگلیس با بیان اینکه برای یک تعدادی از افراد هیات مدیره اتاق بازرگانی که با انگلیس سر و کار دارند این دعوت نامهها به طور مستقیم ارسال شده، گفت: برای یک عده را خودشان مستقیم میفرستند و یک عده از طریق وزارت خارجه؛ اتاق ایران و انگلیس هم که کارش ارتباط با بخش تجاری سفارت است مسلما دعوت شده است.
امینی میگوید: اینها هر سال مراسم تولد ملکه الیزابت را در سفارت میگرفتند. این مراسم معمولا دو ساعت در بعد از ظهر در باغ برگزار میشود. ۶-۷ سال پیش در مراسم جشن تولد جنجال به پا شد و تیراندازی کردند، بعد هم که سفارت بسته شد.
در این دعوتنامه از مدعوین خواسته شده هزینههای مالی این مراسم را به صورت اسپانسرشیپ (حامی مالی) تقبل کنند. تصویری که از ایمیل سفارت انگلیس به مدعوین منتشر شده، نشان میدهد از آنها خواسته شده حداقل ۲۵۰۰ پوند بپردازند و در عوض این امکان را خواهند داشت تا ۱) «با سیاستگذاران در ردههای بالا ملاقات کرده» و ۲) «آنها را تحت تاثیر قرار دهند»، ۳) «استند برند خود را در این مراسم نصب کنند» و ۴) «یک وقت ملاقات در سفارت نیز برای آنها ترتیب داده» و ۵) «یک نهار با سفیر نیز برای آنها تدارک دیده خواهد شد.»
آنگونه که محتوای دعوتنامه نشان میدهد سفارت بریتانیا آنچنان خود را برتر دیده که چنین پیشنهادی را سرمایهداران ایرانی داده است! نکته جالب اینکه برخی از اعضای اتاق بازرگانی این پیشنهاد را پذیرفتهاند.
از امینی درباره متن دعوتنامه سفارت انگلستان و درخواست حمایت مالی ایرانیها برای تامین مالی این مراسم گفت: ظاهرا اینها گفتهاند امسال به دلیل مشکل تحریم نمیتوانند پول حواله کنند. بعضی اعضای اتاق بازرگانی میخواستند معروف شوند و برای شرکتشان تبلیغ کنند. اینها پیش از این نیز برای این مراسم کمک کردهاند. پارسال شرکت آقای گرامی که اتومبیلهای لندروور را وارد میکند در این مراسم پول خرج کرده بود؛ امسال فکر نمیکنم با این شرایط کسی جرات کند، اسپانسر شود.
گرامی کیست؟
«خاندان گرامی» سلطان واردات خودرو کشور هستند که کار خود را از کارخانه چای و مواد غذایی «گلستان» آغاز کردند اما تا زمان آزاد بودن واردات خودرو، انحصار واردات «هیوندایی موتورز» و «کیاموتورز کره»، «میتسوبیشی»، «کوماتسو» و«جیلی» از آن این خاندان بود. «آسان موتور» و «اطلس خودرو» دو شرکت بزرگ تحت مدیریت خاندان «گرامی» است که واردات «هیوندایی» و «کیا» را انجام میدادند.۹۰ درصد خودروهای وارداتی به کشور را شرکتهای «آسان موتور» و «اطلس خودرو» انجام میدادهاند.”رویداد ۲۴″