کاندوم یکی از متداولترین روش های پیشگیری از بارداری و سرایت بیماری های مقاربتی در حین رابطه جنسی می باشد. اما در مواردی واژن یا آلت تناسلی به دلایل مختلفی نسبت به آن حساسیت نشان می دهند.
بیشتر کاندوم ها از لاتکس تهیه شده اند. برخی از افراد زمانی که از این کاندوم ها برای برقراری رابطه جنسی استفاده می کنند، ممکن است با مشکلاتی همچون حساسیت واژن یا آلت تناسلی مواجه شوند.
علائم حساسیت و آلرژی به کاندوم
اگر به ندرت از کاندوم لاتکسی استفاده کنید احتمالا مشکلی مشاهده نخواهید کرد. اما استفاده مکرر آن باعث عکس العمل پوست مثل خارش، تاول و قرمزی می شود.
اگر شما مرد هستید که و از حساسیت به کاندوم لاتکسی رنج می برید، ممکن است بعد از استفاده از کاندوم سوختگی ناحیه تناسلی را تجربه کرده باشید.
اگر شما خانم هستید و تجربه سوختگی اندام تناسلی تان در استفاده از کاندوم لاتکسی دارید، این خود می تواند نشان دهد حساسیت به کاندوم در شما وجود دارد.
در بیشتر موارد احساس خارش شدید است. در زنان احساس خارش اطراف اندام جنسی ایجاد می شود و در مردان در بنیان مردانگی ایجاد می شود. اگر شخصی از این شرایط رنج ببرد و از راه دهان ارتباط جنسی برقرار کنند، ممکن است روی لبها و زبان و حتی گلو شریک جنسی نیز اتفاق بیافتد.
در برخی موارد خارش در پی سوختگی اتفاق می افتد و ممکن است اندام قرمز به نظر برسد. اندام را نخارانید چون ممکن است بدتر شود.
در برخی موارد روی پوست تاول ایجاد می شود، این نتیجه تلاش سیستم ایمنی بدن در مقابل محافظت پوست از حساسیت است. پزشکان بر این باورند که تاول را هیچ وقت نباید ترکاند.
اگر واکنش شدید باشد، نشانه های دیگر مثل درد قفسه سینه، ضربان تند قلب، نفس نفس زدن و ورم لب می تواند اتفاق بیافتد که در برخی مواقع مرد برای درمان سریع راهی بیمارستان می شود.
عوامل ایجاد حساسیت به کاندوم
گاهی اوقات بعضی از افراد هنگام استفاده از کاندوم دچار سوزش ، خارش ، قرمزی و تورم در ناحیه تناسلی خود می شوند که این موارد می توانند از علائم اصلی حساسیت به کاندوم باشند. اگر شخصی بعد از استفاده دچار حساسیت شود ممکن است که در واقع مشکل از سمت خود شخص نباشد. گاهی اوقات بعضی از تولیدکنندگان ، از مواد اسپرم کش و روان کننده شیمیایی استفاده می کنند که این امر باعث تحریک دستگاه تناسلی و ایجاد خارش و سوزش در ناحیه تناسلی می شود، همچنین خود لاتکس که اکثر کاندوم ها از آن تولید می شوند نیز می تواند ایجاد مشکل کند.
لاتکس
جنس لاتکس از شیره درختان لاستیکی به دست می آید و تولید کنندگان برای ساخت این محصول و سایر محصولات پزشکی از جمله دستکش (که برای جلوگیری از بیماری های ویروسی از جمله کرونا بسیار موثر است) از لاتکس استفاده می کنند.
لاتکس طبیعی حاوی پروتئین هایی می باشد که می تواند باعث آلرژی در ناحیه آلت تناسلی گردد. بر اساس یک تحقیق که در سال ۲۰۱۶ انجام شده در حدود ۴٫۳% از جمعیت جهان نسبت به لاتکس حساسیت دارند. آلرژی هایی که از طریق لاتکس اتفاق می افتد به مرور زمان و بر اثر استفاده مکرر ایجاد می گردد که این علائم از نظر شدت و حساسیت می توانند متفاوت باشند.
اسپرم کش ها
اسپرم کش ، نوعی ماده به منظور جلوگیری از رسیدن اسپرم به تخمک است که به صورت ژل، کف ، و یا شیاف موجود است. همچنین زوجین می توانند کاندوم های آغشته شده به اسپرم کش را خریداری و استفاده کنند. ذکر این نکته ضروری است که ماده اصلی بسیاری از اسپرم کش ها غیروکسینول ۹ است که اسپرم ها را از بین می برد. با اینحال استفاده مداوم از کاندوم های آغشته شده به اسپرم کش باعث سوزش و درد در ناحیه تناسلی می شود.
طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی (WHO)، استفاده مداوم از اسپرم کش ها، می تواند خطر ابتلا به بیماری های عفونتی از جمله سوزاک را افزایش دهد چرا که مخاط واژن در هنگام تماس با اسپرم کش ها مستعد ابتلا به حمله میکروارگانیسم هامی شود.
روان کننده های شیمیایی
استفاده از روان کننده ها می تواند باعث افزایش لذت جنسی در زوجین شود اما بدلیل اینکه برخی از روان کننده ها حاوی مواد شیمیایی مانند پروپیلن گلیکول و گلیسرول هستند، این مواد می تواند باعث ایجاد درد و سوزش و خارش در ناحیه تناسلی زوجین شود. همچنین برخی از روان کننده ها حاوی مواد اسپرم کش نیز هستند که استفاده از این مواد می تواند بافت های واژن را مختل و خطر ابتلا به بیماری های عفونی را افزایش دهد.
حساسیت به کاندوم خاردار و تاخیری
حساسیت به کاندوم خاردار یا تاخیری می تواند به روش های مختلفی بروز کند. علت اصلی آلرژی می تواند وجود لاتکس در این دو مدل باشد که سبب می شود زن یا مرد به این محصولات حساسیت پیدا کنند و در نتیجه باعث ایجاد عوارضی از جمله سوزش، خارش و قرمزی ناحیه آلت تناسلی شود که پیشنهاد می شود در چنین مواقعی بلافاصله استفاده از این مدل را قطع کرده و از سایر مدل ها استفاده کنند.
در این شرایط چه کاری می توان انجام داد؟
تشخیص نشانه های حساسیت به کاندوم در مراحل اولیه می تواند از مشکلات بعدی بکاهد. بعد از اینکه متوجه شدید به این کاندوم ها حساسیت دارید، استفاده از آن را متوقف کنید. قبل از اینکه به سراغ پزشک بروید، می تواند انواع دیگری از کاندوم ها را امتحان کنید و تغییراتی که حاصل می شود را مشاهده نمایید. به عنوان مثال می توانید از کاندوم های پلی اورتان استفاده کنید. این کاندوم های غیر لاتکسی، نازک تر هستند و قدرت بیشتری دارند. این ها گرما را بهتر انتقال می دهند. هر چند استفاده از چنین مواردی ممکن است شما را با مشکلاتی همچون پاره شدن یا لغزیدن مواجه کند.
اگر نشانه هایی که در بالا ذکر کردیم را بعد از استفاده کردن از کاندوم تجربه می کنید، باید به وجود حساسیت مشکوک شوید و با یک پزشک متخصص زنان مشورت نمایید. در این شرایط پزشک می تواند حساسیت شما را بررسی کند و راه حل های مفیدی را در اختیارتان قرار دهد. اگر حساسیت به کاندوم خفیف باشد، پزشک کرم موضعی یا استروئیدهای خوراکی را تجویز می کند. در مواردی که حساسیت شدیدی همچون آنافیلاکسی وجود دارد، پزشک می تواند اپی نفرین را برای بازیابی سلامت فرد تجویز نماید.
داروهای موجود برای درمان حساسیت به کاندوم
برخی از نشانه های حساسیت به کاندوم همچون خارش و تحریک را می توان به کمک داروهایی که متخصص زنان تجویز می کند از بین برد. پزشک ممکن است برای درمان چنین شرایطی از آنتی هیستامین یا کورتیکواستروئیدها استفاده کند. مواردی که در بالا مطرح شد می تواند حساسیت به کاندوم های لاتکس را تسکین ببخشد. با اینحال استفاده از کاندوم های غیر لاتکس رابطه جنسی خوب و بهتری را فراهم می کنند. شما می توانید از کاندوم هایی همچون کاندوم پلی اورتان استفاده کنید.
بهترین کاندوم ضد حساسیت
کاندوم تنها شیوه پیشگیری از بارداری است که هم می تواند از بارداری جلوگیری کند و هم از شما در برابر بیماری های مقاربتی محافظت کند.اگرچه بیشتر کاندوم ها از لاتکس ساخته شده است اما انواع دیگری نیز از جمله محصولات پلاستیکی، پلاستیک مصنوعی و سایر محصولات طبیعی نیز وجود دارند که به عنوان کاندوم ضد حساسیت شناخته می شوند و شامل موارد زیر می شوند.
کاندوم پلی اورتان
کاندومهای متفاوتی در بازار وجود دارد و آن ها از مواد گوناگونی ساخته شده اند یکی از پر مصرف ترین آن ها کاندوم های ساخته شده از لاتکس است و بیشتر از دیگر محصولات ساخته شده مصرف دارند اما مشکلاتی در محصولات لاتکس وجود دارد که باعث شد تولید کنندگان سعی در تولید کاندوم با مواد اولیه دیگر کنند یکی از این تولیدات محصولات ساخته شده با پلی اورتان است .این محصولات از پلاستیک نازک ساخته شده است. همچنین از لحاظ ایمنی نیز مانند سایر از امنیت بالایی برخوردار هستند اما با این حال به اندازه کاندوم های لاتکس مناسب نیستند.بنابراین به احتمال زیاد از بین می روند.
کاندوم پلی ایزوپران
اینها از لاستیک مصنوعی ساخته شده اند که حاوی پروتئین های آلرژی زا نیستند. و در مقایسه با لاتکس پلی ایزوپران کشش بیشتری دارند.حساسیت به لاتکس طبیعی بابت خود لاتکس نیست به دلیل نوعی پروتئین گیاهی موجود در آن است که در آزمایشگاه این پروتئین را از لاتکس حذف می کنند و کاندومهایی که با این مواد تهیه می شود ایجاد آلرژی نمی کند و در مصرف برای همه مناسب است .
کاندوم زنانه
کاندوم زنانه، کیسه نازکی است که قبل از رابطه جنسی در واژن یا مقعد قرار می گیرد. کاندوم مانع عفونت های مقاربتی و بارداری ناخواسته می گردد. کاندوم های زنانه که بر عکس کاندوم های مردانه توسط خانم ها استفاده می شوند یک کیسه پلاستیکی نرم و قابل انعطاف است که با یک حلقه پلی اورتان پوشانده شده و در داخل واژن قرار می گیرد. این ها از لحاظ امنیت با سایر محصولات برابری می کند.
کاندوم Lambskin (روده بره)
این محصول که ساخته شده از روده گوسفند است یک محصول کاملا حیوانی طبیعی است بنابراین شامل هیچ کدام از انواع حساسیت به کاندوم ذکر شده نمی باشد. ذکر این نکته بسیار مهم و ضروری است که سوراخ های ریزی بر روی این مدل کاندوم وجود دارد که گرچه باعث جلوگیری از عبور اسپرم می شود منتها این سوراخ ها به اندازه کافی بزرگ هستند تا ویروس های STD عبور کنند. بنابراین تنها در صورتی باید استفاده شود که خطر ابتدا به بیماری های مزمن و نگران کننده از جمله HIV وجود نداشته باشد.
در صورتی که نگران هستید که ممکن است به کاندوم حساسیت داشته باشید می تواند به پزشک مراجعه کنید. همچنین می توانید در خصوص داشتن رابطه و روش های محافظت با پزشک خود نیز صحبت کنید.پزشک شما می تواند بهترین گزینه را برای شما شریک زندگی شما ارائه دهد.