حسن یوسف جزو گل های نوستالژیک ما ایرانی ها است. رنگ و لعاب برگ های آن ما را یاد خانه مادربزرگ و کنج ایوانش می اندازد. قطرات آبی که یک گوشه ای از برگ ها دم صبح جا خشک می کردند. این گل خاطره انگیز ریشه ای استرالیایی دارد و از خانواده نعنائیان به شمار می رود. حسن یوسف به شدت به هوای معتدل نیاز دارد و هوای سرد به آن آسیب می زند.
گل حسن یوسف انواع مختلفی دارد. حسن یوسف هندوانه ای، حسن یوسف آتشین، حسن یوسف طلوع فلوریدا، حسن یوسف باترمیلک، حسن یوسف هنا و حسن یوسف بلک انواع مختلف گل حسن یوسف هستند که شما می توانید برای خود هر یک از ان ها را تهیه کنید.
ریشه های گل حسن یوسف از یک ریشه بزرگ عمودی و چندین ریشه افقی متصل به ریشه اصلی تشکیل شده تا بتواند به بهترین نحو از مواد درون خاک تغذیه کند. این گل یک گیاه همیشگی است که متاسفانه برخی از افراد به دلیل ناآگاه بودن با روش های نگهداری آن، از این گل به عنوان یک گل مقطعی استفاده می کنند. این گل دارای ۱۵۰ نوع است که رنگ های آن معمولا بین زرد، سبز و بنفش دیده می شود و اگر خوب از آن نگهداری شود ارتفاعش تا حدود ۶۰ سانت نیز می رسد. اگر شما هم علاقه دارید تا در مورد این گل نوستالژیک و زیبا بیشتر بدانید با ما همراه باشید.
گیاه حسن یوسف در واقع شروع کار هرکسی است که میخواهد وارد عرصه گلخانه و نگهداری گل شود ما به همه توصیه میکنیم اول از این گل شروع کنند چون هم به موقع کمی دردسر دارد و هم زیبایی خودش را دارد و نگهداری از حسن یوسف باعث می شود یکجا با همه مشکلات و زیبایی های گلکاری آشنا بشویم و این گل در کنار گلهای شمعدانی نوستالژی خونه های مادربزرگ را برای شما تداعی می کند.
تاریخچه گیاه حسن یوسف
گل حسن یوسف گیاهی همیشه سبز بسیار پر رشد چند ساله یا دائمی و بومی مناطق گرم سیری آفریقا آسیا استرالیا و شرق هند و فیلیپین می باشد و عکس های رنگارنگ حسن یوسف با زیبایی و طرح ویژه آن را از هر گیاه دیگری متمایز می کند این گیاه را در تابستان می شود در زیر سایه درختان در محیط خارج از گلخانه کشت کرد در منازل یا در محل روشن نگهداری بشود رنگ برای خود را حفظ کند این گیاه گاهی پر شده است و برگهای آن پشت سر هم رشد میکند و ساقه های آن در جای سایه بسیار تند تر رشد می کند.
فصل جوانه انتهایی باعث رشد ساقه های فرعی شده و بگذار بر شاخه را از نظر تعداد برگه ها متراکم تر می کند اینجا را می شود هر رنگ های مختلف تهیه کرد و در جعبه گل ها در یک گلدان به صورت مشترک آنها را کاشت توهم محیط بر تو بشود هم از زیبایی رنگ های اتاق پذیرایی لذت ببریم.
گیاه حسن یوسف در نور زیاد و سایه کم رشد می کند به سرما حساس می باشد و در فصول سرد اگر خارج از گلخانه یا خانه قرار بگیرد از بین میرود جوانه زنی و حذف ساقه های اضافی باید به طور مرتب انجام شود چنانچه در اثر بی توجهی رشد زیادی بکند و برگهای پایینی خود را از دست بدهد باید از سرشاخه ها قلمه گیری و و آن ها را ریشه دار بکنیم بعد گیاه قدیمی را دور بندازیم.
روش نگهداری و مراقبت از گل حسن یوسف
گل حسن یوسف هم مانند همه گل ها دارای شرایط و ضوابط خاصی برای نگهداری است. آبیاری، نور مناسب، کود مناسب و رفع آفات از جمله مقدماتی است که یک فرد پیش از خرید این گل باید آن ها را فرا بگیرد. گل حسن یوسف یک گل حساس و ظریف است که برای نگهداری از آن باید بسیار مراقب بود.
آبیاری
مهمترین و اصلی ترین مورد در نگه داری گل حسن یوسف آبیاری آن است. این گل جزء گل هایی محسوب می شود که بعد از آن که شما آن را درون یک گلدان و یا حتی باغچه می کارید، باید آب فراوان به آن دهید تا ریشه بتواند برای خود درون خاک جا باز کند یا به اصطلاح نشست کند. حسن یوسف مانند برخی از گل ها زمانی نیاز به آبیاری پیدا می کند که سطح خاک آن حدود دو الی سه سانت خشک شده باشد. اگر شما هم جزو افرادی هستید که این گل زیبا را در باغچه می کارید باید توجه داشته باشید که آبیاری در باغچه بسیار متفاوت است و باید هر روز مقداری به آن آب دهید تا رطوبت مورد نیازش تامین شود. معمولا در گلدان ها رطوبت تا حداکثر دو الی سه روز باقی می ماند که همین امر موجب می شود تا نوبت آبیاری بعدی به زمانی موکول شود که سطح خاک خشک شده باشد.
نور مناسب برای رشد حسن یوسف
نور مناسب جزو مواردی است که در رشد حسن یوسف اثر بسیار زیادی دارد. این گل جزو گل هایی است که عاشق سایه هستند. اگر گل حسن یوسف را در معرض نور مستقیم آفتاب مخصوصاً نوری که در وقت ظهر و یا بعد از ظهر می تابد قرار دهیم برگ های آن دچار سوختگی می شود و یا رنگ خود را از دست می دهند. پیشنهاد می کنیم برای این گل را در جایی قرار دهید که صبح ها نور مورد نیاز خود را از خورشید دریافت کند و تایم بعد از ظهر را درون سایه باشد.
کود
استفاده از کود مناسب در گل حسن یوسف باعث می شود تا از خشکی و رنگ پریدگی برگ های آن جلوگیری شود. در فصل های سر سال مانند پاییز و زمستان این گل در حال استراحت است و نیازی به کود دهی ندارد، اما در فصل هایی مانند بهار و تابستان باید ماهی یک بار به آن کودداده شود تا رشد آن ثابت و یا افزایش پیدا کند. برای بازخورد بهتر در رشد حسن یوسف خوب است که بعد از کاشت آن در خاک از کودهایی استفاده کنیم که به مرور در خاک حل می شوند. اما نکته مهم و اساسی ای است که باید از نوع کودی استفاده کنیم. قطعاً بهترین کود برای تقویت و رشد حسن یوسف کود سه بیست است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
کود سه بیست برای حسن یوسف
کود سه بیست یا همان کود ۲۰۲۰۲۰ جزو بهترین کودها برای رشد و تقویت ریشه حسن یوسف به شمار می رود. معمولاً برای تقویت گل حسن یوسف از کودهایی باید استفاده کرد که دارای نیتروژن بالاتری باشند. استفاده از کود هایی که سطح نیتروژن بالایی دارند باعث می شود تا گل حسن یوسف شما دارای برگ های بزرگ تر و خوش رنگ تر باشد. کود سه بیست با دارا بودن فسفات، پتاسیم و ازت جزو کودهای غنی برای رشد این گل است. فسفات موجود در این کود باعث می شود تا فتوسنتز در حسن یوسف بالا برود و این امر باعث رشد آن خواهد شد.
علت پژمرده شدن حسن یوسف
اگر شما هم گل حسن یوسف را در منزل یا محل کارتان نگهداری میکنید، قطعاً با این مورد رو به رو شدید که برگ های این گل پژمرده می شوند. این مورد دلایل زیادی ندارد، اما عمده ترین مشکلی که گل حسن یوسف با آن رو به رو می شود که به نوعی قاتل آن هم محسوب می شود شپشک آرد آلود است. این شپشک یکی از سرسخت ترین نوع آفت ها محسوب می شود. این آفت هر جایی که گل های تزئینی وجود داشته باش به آنها حمله می کند و از شیره آن ها تغذیه می کند. این آفت یه ماده سفید رنگ را از خود ترشح می کند که از خود در برابر سموم محافظت می کند. برای رفع این مورد شما می بایست از گیاهان یک قلمه بگیرید و محل آفت را با آب بشویید.
علت زرد شدن برگهای حسن یوسف
یکی از علت های زرد شدن برگ های گل حسن یوسف نور زیاد است. نور زیاد علاوه بر اینکه می تواند باعث سوختن برگ های آن شود، می تواند سبب زرد شدن رنگ گل برگ های حسن یوسف نیز شود. از دیگر دلایل زردی برگ های حسن یوسف می توان به آبیاری نامناسب آن اشاره کرد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
نگهداری گل حسن یوسف در تابستان
همانگونه که میدانید، گل حسن یوسف یک گل سایه دوست است و از آفتاب با نور مستقیم و شدید بیزار است. البته ذکر این نکته حائز اهمیت است که این گل به دلیل گرمسیری بودن در فصل گرم زودتر رشد پیدا می کند. پیشنهاد ما به شما این است که در فصل های مانند بهار و تابستان علاوه بر کود دهی ماهانه یک بار، این گل زیبا را در جایی قرار دهید که نور مستقیم به آن به مدت طولانی تابیده نشود. تابش بیش از حد آفتاب این گل سبب سوختگی و خشک شدن خاک آن خواهد شد.
گل حسن یوسف از کجا نگهداری شود
به طور کلی باید از گل حسن یوسف در محل هایی نگهداری شود که دما و نور محیطی آن مناسب باشد. دمای مناسب برای رشد این گل بین ۲۱ تا ۳۷ درجه سانتی گراد است که معمولا این دما با دمای یک خانه مطابقت بیشتری دارد. علاوه بر تمامی موارد ذکر شده، باید رطوبت کافی را نیز برای گل حسن یوسف فراهم کنید. رطوبت متوسط، مطلوب ترین حالت ممکن برای یک گل حسن یوسف خواهد بود.
آبیاری مناسب گل حسن یوسف
گل حسن یوسف معمولا به آبیاری زیادی احتیاج دارد، بنابراین در فصول گرم سال باید هر روز آنرا آبیاری کنید و در فصول سرد سال آبیاری را به هفته ای دو الی سه بار کاهش دهید. البته همیشه قبل از آبیاری خاک گیاه را بررسی کنید و بعد از خشک شدن خاک، آبیاری حسن یوسف را انجام دهید.
دقت داشته باشید در صورتی که آبیاری بیش از اندازه انجام شد، برگ های گیاه زرد می شود و ساقه ها شل می شوند، پس آبیاری بیش از اندازه برای گیاه اصلا خوب نیست.
رطوبت مناسب
این گیاه نیاز تامین رطوبت خاصی ندارد اما در صورتی که در شهر هایی با آب و هوای خشک مانند تهران زندگی می کنید، می توانید با تامین رطوبت، رشد این گیاه را بهبود ببخشید. غبارپاشی یکی از روش های تامین رطوبت است اما می توانید از روش ساخت جزیره برای تامین رطوبت این گیاه نیز استفاده کنید. لازم به ذکر است در صورت عدم تامین رطوبت مشکلی برای گیاه شما پیش نخواهد آمد اما بهتر است چند روز یکبار روی برگ ها را غبارپاشی کنید. دقت کنید غبارپاشی را یک تا دو ساعت قبل از طلوع یا بعد از غروب خورشید انجام دهید.
دمای مناسب حسن یوسف
بهترین دما برای نگهداری گل حسن یوسف دمایی بین ۲۰ تا ۳۵ درجه می باشد. در صورتی که محیط گیاه شما دمای خارج از این بازه داشته باشد، احتمال خرابی و از بین رفتن گیاه شما به شدت بالا خواهد بود.
دقت داشته باشید این گیاه به دمای پایین بسیار حساس است بنابراین در فصل زمستان به هیچ عنوان آنرا خارج از منزل یا در نزدیکی پنجره قرار ندهید، زیرا سرما می تواند به سادگی این گیاه را از بین ببرد.
نور مناسب حسن یوسف
نور مستقیم خورشید می تواند باعث ایجاد سوختگی در برگ های حسن یوسف شود، برای همین باید از قرار دادن این گیاه در نور مستقیم خورشید بپرهیزید. بهترین مکان برای نگهداری حسن یوسف، مکانی است که نور غیر مستقیم خورشید را دریافت کند. توصیه می شود این گیاه را در نزدیکی پنجره جنوبی قرار دهید تا تابش شدید آفتاب باعث خرابی این گیاه نشود.
برخی تصور دارند که این گیاه در شرایط نوری کم می تواند رشد کند اما به هیچ وجه اینطور نیست، قرار دادن حسن یوسف در محیط کم نور می تواند باعث زرد شدن برگ های این گیاه شود، به همین خاطر اصلا انرا در محیط با نور کم قرار ندهید.
خاک مناسب گل حسن یوسف
خاک این گیاه باید زهکشی بالایی داشته و آب اضافی ناشی از آبیاری به راحتی از گلدان خارج شود. در صورتی که خاک سفت باشد، به دلیل خارج نشدن آن دائما مرطوب می ماند که این موضوع باعث پوسیدگی ریشه های گیاه و از بین رفتن حسن یوسف می شود.
می توانید از خاک باغچه + پرلیت برای این گیاه استفاده کنید اما حتما به زهکشی دقت ویژه ای داشته باشید.
کوددهی حسن یوسف
شما می توانید برای بهبود رشد گیاه در فصول رشد مانند بهار و تابستان گیاه را کوددهی کنید. برای کوددهی باید از کود هایی استفاده کنید که نیتروژن بالایی داشته باشند. دقت داشته باشید به هیچ عنوان در فصل پاییز و زمستان گیاه را کوددهی نکنید، زیرا در این فصول گیاه رشد چندانی ندارد و کوددهی باعث سوختگی ریشه های آن خواهد شد.
تعویض گلدان
معمولا این گیاه سالی یکبار نیاز به تعویض گلدان دارد، هر زمان که بیرون زدگی ریشه از انتها گلدان را مشاهده کردید به معنی آن است که زمان تعویض گلدان فرا رسیده است. دقت داشته باشید در زمان تعویض گلدان لازم نیست سایز گلدان جدید را بزرگ انتخاب کنید، زیرا حسن یوسف در گلدان های کوچک رشد بسیار بهتری دارد.
نکته: همیشه در زمان تعویض گلدان، خاک گیاه را تعویض کنید تا مواد مورد نیاز برای رشد در خاک تازه وجود داشته باشد و گیاه با مشکل کمبود مواد آلی و معدنی مواجه نشود.
هرس کردن
این گیاه رشد نسبتا سریعی دارد برای همین هر چند وقت یکبار باید آنرا هرس کنید تا فضای کافی برای رویش برگ های جدید آزاد شود. همانطور که در ابتدا گفته شد، این گیاه یکی از گیاهانی است که رشد علفی دارد برای همین هر چند وقت یکبار باید شاخه های بیش از اندازه بلند شده را قلمه بزنید و برگ های خشک و زرد شدن را جدا کنید. هرس کردن این گیاه کار بسیار ساده ای است و نیاز به داشتن مهارت خاصی نیست.
تکثیر حسن یوسف
تکثیر این گیاه بسیار ساده است و بهترین روش آن قلمه زدن می باشد. در صورتی که از گل حسن یوسف نگهداری می کنید و قصد تکثیر آنرا دارید حتما ادامه این مطلب را مطالعه کنید.
قلمه زدن حسن یوسف
قلمه زدن یکی از بهترین روش های تکثیر این گیاه است و به سادگی امکانپذیر می باشد، برای قلمه زدن کافیست مراحل زیر را به ترتیب دنبال کنید.
- در مرحله اول باید یکی از ساقه های گیاه با طول ۱۵ سانتیمتر را با کمک یک چاقو یا یک قیچی تیز جدا کنید.
- در مرحله بعدی باید ساقه جدا شده را در آب قرار دهید. در این مرحله می توانید قبل از قرار دادن ساقه درون آب، به آن هورمون رشد بزنید تا سریعتر ریشه دار شود.
- ظرف را در محیطی با دمایی بیشتر از ۲۵ درجه قرار دهید و چند روز یکبار آب ظرف را تعویض کنید.
- پس از گذشت چند هفته ساقه قرار داده شده در آب ریشه دار خواهد شد.
- پس از ریشه دار شدن ساقه کافیست آنرا در گلدانی با خاک مناسب و زهکشی بالا بکارید.
- پس از گذشت چند هفته ساقه درون خاک محکم می شود و شما شاهد اولین نشانه های رشد گیاه هستید.
با این روش می توانید به سادگی گل حسن یوسف خود را قلمه بزنید و آنرا تکثیر کنید.
چگونه حسن یوسف پرپشت داشته باشیم
اگر شما هم گل حسن یوسفی دارید که پر پشت است باید به شما تبریک بگوییم، چون شما زیباترین حالت این را مشاهده می کنید. برای پرپشت کردن گل حسن یوسف راه های فراوانی وجود دارد که عمدتاً برای این کار از گیاه قلمه گیری می کنند. برای قلمه گیری باید آن قسمت هایی از گل را انتخاب کنید حدود ۱۰ سانت طول داشته باشد و از محل اتصال ساقه به شاخه آن را به وسیله قیچی و یا چاقو جدا کنید. این کار باعث می شود تا از محل جدا شدن در آینده جوانه های شاداب بروید و باعث پر پشت شدن گل شود. در جدا کردن شاخه از ساقه توجه کنید که نباید طول آن بیشتر ۱۰ یا ۱۵ سانت باشد که در این صورت ریشه ای نمی دهد.
آبیاری گل حسن یوسف در تابستان
آبیاری از مهمترین موارد در رشد حسن یوسف است که پیشتر در این خصوص گفته شد. آبیاری در تابستان از چالش هایی است که افراد با آن رو به رو هستند. بهترین راه برای تشخیص زمان آبدهی به گل حسن یوسف را شما باید تشخیص دهید. کافی است انگشت خود را تا عمق دو الی سه سانتی خاک فرو ببرید و اگر خاک خشک بود مجدد آبیاری کنید. پس از آبیاری مجدد اجازه دهید تا آب درون گلدان خارج شود و پس از آن آب زیر گلدانی را تخلیه کنید تا رطوبت بیش از به خاک وارد نشود. این مورد را هم باید توجه کنید که آبیاری بیش از باعث مرگ این گل می شود و هیچ راهی برای بازگشت آن وجود ندارد پس در آبیاری به این گل نهایت دقت را به خرج دهید.
بهترین خاک برای گل حسن یوسف
استفاده از خاک خوب و مرغوب می تواند باعث رشد چندین برابری آن شود. اگر خاک مناسب برای این گل زیبا استفاده نشود، آب درون گلدان جمع می شود و باعث آسیب به ریشه و در نهایت مرگ آن خواهد شد. آبدهی بیش از حد باعث می شود که ریشه گیاه پوسیده شود. میزان رطوبت خاک، ارتباط مستقیم با نوع خاک دارد. طبیعتاً خاک هر چقدر سبک تر باشد، هم رطوبت کافی برای رشد گیاه را تامین می کند و باعث می شود تا آب بیش از حد درون خاک باقی نماند. زهکشی مناسب خاک گلدان برای حسن یوسف هم جزو مواردی است که برای عدم تجمع آب باید آن را انجام داد.
علت زرد شدن برگهای پایینی حسن یوسف
بسیاری از افراد به اشتباه تصور می کنند که زرد شدن برگ های پایینی گل حسن یوسف نشان از بیمار شدن آن دارد. زرد شدن و ریزش برگ های قسمت پایین این گل جزو چرخه رشد آن محسوب می شود، به اینگونه که برگ های پایینی زرد و خشک می شود و جای خود را به برگ های تازه و جوان می دهند. البته آبیاری نامنظم هم می تواند باعث آن باشد چون اگر آبیاری نامنظم باشد گیاه برگ های پایینی خود را می سوزاند تا برگ های بالایی تغذیه مناسب داشته باشند.
چرا برگ های حسن یوسف میریزد
همانگونه که آبیاری زیاد باعث مرگ گل حسن یوسف می شود، آبیاری کم هم باعث می شود تا برگ های این گل دچار ریزش شود. آبیاری کم باعث می شود تا آب مورد نیاز به ساقه ها و برگ ها نرسد و سبب خشکی آن ها و درنتیجه ریزش برگ های حسن یوسف شود. بعد از آبیاری کم قرارگیری در معرض سرما و گرما نیز در مرتبه دوم ریزش برای این گل قرار می گیرد. طبیعی است قرار دادن گل حسن یوسف در کنار بخاری و یا کولر باعث می شود تا دما و رطوبت مورد آن تامین نشود و برگ های آن دچار ریزش شوند.
برای تقویت گل حسن یوسف چه کنیم
از جمله سوالاتی که اکثر افراد می پرسند این است که برای تقویت گل حسن یوسف چه اقداماتی باید انجام داد. علاوه بر روش های نگهداری مانند آبیاری، کوددهی، نور مناسب و خاک مناسب بهترین روش برای تقویت گل حسن یوسف حذف برگهای اضافی است. حذف برگ های اضافی باعث می شود تا مواد مغذی بیشتر به قسمت های مختلف گل وارد شود و این مورد علاوه بر تقویت سبب می شود تا گل حسن یوسف شما پر پشت تر شود. حذف شاخه های اضافی همچنین باعث می شود تا ریشه گل حسن یوسف شما چندین برابر شود.
آبیاری حسن یوسف
هر وقت که خاک خشک شد با آبیاری این گل بکنید به طور کلی هر هفته دو بار آبیاری کافی می باشد و در فصل سرما هم اجازه بدهید قبل از آبیاری خاک خشک شود.
مورد نیاز حسن یوسف
بهتر است نور نور فیلتر شده باشد یعنی گلدان پشت پنجره جنوبی باشد ولی پنجره شمالی هم مناسب می باشد.
تغذیه حسن یوسف
در بهار با کود مایع آن را تغذیه بکنید.
تکثیر حسن یوسف
کاشتن بذر به صورت سطحی یا گرفتن قلمه در بهار و تابستان تربیت باغلمه گیاه شما سریعتر رشد خواهد کرد.
دمای مورد نیاز این گل
به دمای گرم نیاز دارید و بهترین دما برای این گیاه دمای ۱۸ درجه می باشد
تعویض گلدان این گیاه
هر شش ماه گلدان را چک کنید که آیا ریشه ها بیرون زده یا خیر در صورتی که ریشه ها بیرون زده بود گلدان را تعویض کنید. حسن یوسف گیاهی است با رشد سریع و ۶۰ سانتی متر در سال رشد می کند.
خاک مورد نیاز این گیاه
بهترین خاک برای این گل نسبت های مساوی ماسه شسته شده به علاوه خاک و کود پوسیده دامی و خاک باغچه است.
هرس این گیاه
با حرص کردن دائم جوانه های انتهایی گیاه چراغی و توپی داشته باشید در صورت گل دادن در آخر تابستان گل را با ناخنتان بچینید.
رطوبت مورد نیاز این گل
این گیاه به رطوبت متوسط نیاز دارد و میتوان با زیر گلدانی پر از آب یا آب پاشی ۳ بار در هفته رطوبت این گیاه را تامین کنیم.
برخی بیماری ها و روش های درمان آن
برگ کاغذ زرد می شوند و می ریزند علت چیست؟
می تواند از کمبود رطوبت یا تشنگی زیاد باشد شرایط را بازبینی بکنید.
برگهای پایین گل من میریزد علتش چی می توانند باشد
آبیاری زیاد است آب در حد من کمک کنید و زهکشی گلدان را بازدید کنید
برگها خشک شده و میریزند
این هم به خاطر خشکی و گرمی هوا میباشد آبیاری این گل را تنظیم کنید.
برگ ها در حالی که سالم هستند میریزند
بنابر این هوا سرد است و ممکن است که آبیاری کم باشد.
گیاه خودش را انداخته
عوامل مختلف آسان است تشنگی ی آبیاری زیاد یا سرما یا کمبود نور و از همه مهمتر نور مستقیم خورشید می باشد. شرایط را بررسی کنید.
رنگ برگها کمرنگ و محو می شوند
این دلیل می تواند در نور کم استفاده از کود شکری از چه باشد.
نظرات