یکی از بناهای تاریخی استان فارس به شدت مورد حمله وندالها قرار گرفته است.
قلعهٔ اژدهاپیکر در شهر لار بر روی تپهای در جانب شمالی شهر میباشد. بین این تپه و تپهای که «قلعهٔ نارین» بر روی آن ساخته شده، دره ای تنگ وجود دارد که مسیر رودخانهٔ خشکی (رودخانه فصلی) به نام رودخانه (وروند) میباشد. آثار ساختمان سد مسقف بین دو تپه نیز تا به امروز اندکی باقی است. در ضلع شرقی قلعه اژدها پیکر، بر روی یک سطح مرتفع مشرف به شهر لار، بقایایی از یک ساختمان به جا مانده که به قبر مادر نادر شاه مشهور است. دیوارهای خارجی آن ساختمان مربع شکل و به ابعاد ۵/۴×۵/۴ متر و ارتفاع آن ۹ متر میباشد.
قدمت آثار و بقایای آن به دورهُ ساسانی میرسد . استحکامات و تأسیسات داخلی آن چنان محکم و استوار بودهاست که در قدیم آن را طلسم کیانی مینامیدهاند . برفراز این کوه چاهی از دل سنگ تراشیده شده که به دولاب مشهور است و در بارهُ آن داستانها و افسانههای بسیاری گفته میشود.
اول فارس| میراث فرهنگی ایران : عکسهای منتشر شده حاکی از دیوارنویسی و حمله وندالها به بنای دژ اژدها پیکر در لارستان استان فارس است. دژ اژدها پیکر که به مقبره مادر نادرشاه هم معروف است، یکی از بناهای تاریخی و ثبت ملی استان فارس به حساب میآید که در دو سال اخیر ۱۸۰ میلیون تومان برای آن هزینه شده است اما به دلیل فقر فرهنگی گردشگران و نبود نگهبان دائم دیوارهای این اثر به صورت بسیار گسترده مورد دیوارنویسی قرار گرفته است.
سیما علویه رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لارستان به ایرنا گفته است که سیمها و تجهیزات نورپردازی این بنا به سرقت رفته است و گذاشتن تجهیزات بیشتر مانند دوربین مدار بسته هم نیازمند بودجه کلانی است. او یکی از دلایل این مشکل را کمبود نیروهای یگان حفاظت از میراث فرهنگی میداند
وَندالیسم بهمعنای تخریب کنترل نشدهٔ اشیا و آثار فرهنگی باارزش یا اموال عمومی است که ناهنجاری اجتماعی به حساب میآید و کارشناسان دلایل متعددی برای آن عنوان میکنند.وندالیسم را در زمرهٔ انحرافات و بزهکاریهای جوامع جدید دستهبندی میکنند و آن را عکسالعملی خصمانه و واکنشی کینهتوزانه نسبت به برخی از فشارها، تحمیلات، ناملایمات، اجحافها و شکستها تحلیل میکنند.
نظرات