با تلاش و کوشش محمد مرادی جوان کارآفرین جهرمی که مدیریت یک شرکت تجاری را بر عهده دارد، گواهینامه ثبت نشانه جغرافیایی برای خرمای شاهانی جهرم به دست آمد و این محصول ثبت ملی شد.
به گزارش اول فارس ، محمدرضا رضایی کوچی نماینده مردم جهرم در مجلس شورای اسلامی روز پنجشنبه با اعلام خبر ثبت ملی خرمای شاهانی افزود: این گواهینامه به شماره ۰۰۰۳۲۶الف/۸۹ و شماره ثبت نشانه جغرافیایی ۱۶-جیآی در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به نام محمد مرادی ثبت شده است.
نماینده جهرم در مجلس شورای اسلامی با ابراز امیدواری برای ثبت جهانی خرمای شاهانی جهرم، اظهار کرد: معرفی شهرستان جهرم به عنوان مرکز پایلوت اجرای طرح مطالعاتی خرمای شاهانی از تولید تا صادرات در دستور کار قرار گرفته که تبدیل باغداری سنتی به باغداری مدرن، افزایش درآمد تولیدکنندگان، افزایش سطح تکنولوژی و دانش فنی در تولید مواد غذایی ارگانیک، از از جمله مزایای اجرای این طرح است.
وی تصریح کرد: افزایش سطح سلامت و امنیت مواد غذایی بر اساس استانداردهای سبد غذایی سالم و مطلوب، توسعه صنایع فرآوری، تولیدات دستی از ضایعات خرما و درخت آن، ارتقای مهارت نیروی انسانی، احیای بازارهای داخلی و بینالمللی و ایجاد بازارهای جدید، از دیگر مزایای اجرای این طرح مطالعاتی است.
خرمای شاهانی هم به صورت خشک و هم به صورت تر برداشت میشود و از نظر شکل و ظاهر با ارقام دیگر خرما متفاوت است. از نظر ظاهری نیز شکل این درخت نخل با سایر ارقام نخل تفاوت دارد.
پیش از این در سفر معاون اول رئیس جمهور به جهرم بر اساس تفاهمنامه منعقد شده با معاونت توسعه مناطق محروم ریاست جمهوری و دانشگاه پیام نور، این دانشگاه در جهرم، مهارت بستهبندی خرما به صورت استاندارد را در روستاهای شهرستان جهرم آموزش خواهد داد.
خرمای شاهانی یکی از ارقام خرما در ایران است. میوه آن کشیده و دارای نوکی باریک است و رنگ آن قهوهای روشن میباشد. خرمای شاهانی نامهای متفاوتی دارد در میناب شاونی، در فسا ، جهرم و فیروزآباد، شُونی و در حاجیآباد بندرعباس به نام شانی نامیده شده است. قدمت کاشت این نوع خرما در جهرم دست کم به قرن دهم قمری و اوایل دوره صفویه میرسد. خرمای شاهانی یکی از مهمترین و فراوانترین ارقام خرمای فارس است که حدود ۹۵ درصد از نخلهای جهرم را شامل میشود.
این نوع خرما جزء خرماهای نرم است، اما به صورت خشک هم برداشت میشود و به علت شیرینی زیاد و خوشرنگی خرمای آن، مصرف داخلی فراون دارد. خارک این رقم نیز شیرین است و مقداری از محصول شاهانی به صورت خارَک به مصرف میرسد.
در جهرم سالانه ۴۰هزارتن خرما تولید میشود که بیش از ۱۰هزارتن آن به کشورهای خارجی صادر میشود.شهرستان جهرم رتبه نخست تولید این محصول را در فارس به خود اختصاص داده است.
نظرات