یک مطالعه جدید توسط متخصصان در آمریکا نشان داده است که بسیاری از لنزهای چشمی نرم از ترکیبات یساخته شدهاند که با بروز مجموعهای از مشکلات سلامتی از جمله سرطان، بیماریهای کبد و کلیه، اختلالات خودایمنی و مشکلات باروری مرتبط هستند.
«فلوئوروپلیمر»ها طبق تعریف تحت عنوان «پیافایاس» (PFAS) یا «مواد شیمیایی پایدار» توصیف میشوند و برخی لنزهای چشمی حاوی مقدار بسیار زیادی «فلوئور آلی»، یکی از نشانگرهای پیافایاس هستند.
این مواد را «مواد شیمیایی پایدار» مینامند چون به طور طبیعی تجزیه نمیشوند و در برخی فرآوردههای مصرفی مقاوم در برابر آب،لکه و گرما یافت میشوند.
متخصصان در تعدادی از دانشگاههای آمریکا از جمله دانشگاه ایالتی کارولینای شمالی، ۱۸ جفت لنز چشمی نرم مختلف را آزمایشکردند تا ببیند آیا پیافایاس دارند یا نه. دستکم نیمی از آنها لنزهای یکبار مصرف روزانه بودند.
بنابر این گزارش، آزمایش فوق در آزمایشگاهی مورد تایید سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا انجام گرفت و طی آن، آثار فلوئور آلیدر لنزهای چندین برند بررسی شد.
«اسکات بلچر»، محقق دانشگاه ایالتی کارولینای شمالی به روزنامه گاردین گفت: میتوانیم بگوییم که این لنزها کمابیش پیافایاسخالص هستند.
مقدار فلوئور شناساییشده در تمامی این لنزهای چشمی آزمایششده چیزی حدود ۵۰ هزار برابر بیشتر از میزانی است که از نظرسازمان حفاظت محیط زیست آمریکا برای آب آشامیدنی بیخطر است.
به گزارش ایندیپندنت، این مواد شیمیایی به قدری پرکاربرد هستند که ممکن است نادانسته در سراسر زنجیره عرضه به فرآوردهها اضافهشود.
متخصصان همچنین در سالهای اخیر این مواد را در گسترهای از فراوردهها از دستمال توالت و قوطیهای پلاستیکی مواد غذایی تاآبمیوهها شناسایی کردهاند.
بنابر مطالعات قبلی، دانشمندان در آمریکا برخی از «پیافایاس» ها را با بروز سرطان، آسیب کبدی، وزن کم نوزاد هنگام تولد وسایر مشکلات سلامتی مرتبط دانستهاند.
نظرات