خواص شیرین بیان برای بیماریهای گوارشی، مراقبت از پوست و درمان افسردگی بسیار موثر است.
عصارهی مایع: عصارهی شیرین بیان معمولترین شکل شیرین بیان است که از آن به عنوان شیرینکننده در انواع آبنباتها و نوشیدنیها استفاده میشود. میزان مصرف عصارهی شیرین بیان در هر فرد نباید بیش از ۳۰ میلیگرم/ میلیلیتر از «اسید گلیسیریزیک» باشد. مصرف بیش از این مقدار موجب بروز عوارض جانبی ناخواستهای میشود.
پودر: پودر شیرین بیان در فروشگاههای موادغذایی بهداشتی و خردهفروشیهای آنلاین عرضه میشود. با ترکیب پودر شیرین بیان با ژل (به عنوان پایه) میتوان پمادی موضعی ساخت که پوست را تمیز میکند.
پودر شیرین بیان بهویژه در درمان اگزما و آکنه مفید است. میتوانید پودر شیرین بیان را داخل کپسولهای گیاهی بریزید و این کپسولها را بهصورت خوراکی مصرف کنید.
به گفتهی سازمان بهداشت جهانی (WHO) میزان توصیهشدهی مصرف ریشهی شیرین بیان کمتر از ۷۵ میلیگرم در روز است.
چای شیرین بیان: امروزه استفاده از برگهای خشک و خردشدهی گیاه شیرین بیان بهصورت چای طرفدار دارد. میتوانید این نوع چایها را در سوپرمارکتها و فروشگاههای موادغذایی بهداشتی خریداری کنید.
از چای شیرین بیان برای بهبود سلامت دستگاه گوارشی، تنفسی و غدد فوق کلیوی استفاده میشود. معمولا در چایهای موجود برای سلامت سیستم نایژهای و تنفسی و پاکسازی و سمزدایی، شکلی از شیرین بیان وجود دارد. برای درمان گلودرد نیز میتوانید با ترکیبکردن ریشهی گلختمی، ریشهی شیرین بیان و پوست درخت نارون چای تهیه کنید. البته مصرف بیش از ۲۵۰ گرم چای شیرین بیان در روز توصیه نمیشود.
DGL یا شیرین بیان گلیسیریزین زداییشده: DGL شیرین بیانی است که «گلیسیریزین» آن حذف شده است و سالمتر است. میزان «گلیسیریزین» موجود در DGL نباید بیش از ۲ درصد باشد. مصرف DGL برای درمان مشکلات گوارشی توصیه میشود، زیرا برای برطرفکردن این مشکلات، شیرین بیان باید بهصورت بلندمدت مصرف شود.
DGL به شکل قرصهای جویدنی، کپسول، چای و پودر در دسترس است. البته میزان مصرف DGL نباید بیش از ۵ گرم در روز باشد.
ارزش غذایی شیرین بیان
در شیرین بیان انواع گوناگونی از موادمغذی مفید و «فلاونوئیدها» وجود دارد. شیرین بیان منبع خوبی از ویتامین B۱ (تیامین)، B۲ (ریبوفلاوین)، B۳ (نیاسین)، B۵ (اسید پانتوتنیک) و ویتامین E (توکوفرول) است. شیرین بیان از موادمعدنیای مانند فسفر، کلسیم، کولین، آهن، منیزیم، پتاسیم، سلنیوم، سیلیکون و روی نیز برخوردار است.
شیرین بیان مخزنی از مواد مغذی گیاهی شامل «بتاکاروتن»، «گلیسیریزین»، «گلابریدین» (glabridin)، «ازوئگوئتیدین» (isoliquiritigenin)، «تیمول»، «فنول»، «اسید فرولیک» و «کورستین» است.
خواص شیره شیرین بیان
درمان ورم معده و روده، علاج زخم معده و اثنی عشر، درمان یرقان، درمان امراض کلیه، برطرف کننده سرماخوردگی، رفع سرفه و گرفتگی صدا امروزه نیز عصارهٔ شیرین بیان یکی از اجزاء ترکیبی شربت سرفه بهشمار میرود.
این ماده به شکل طبیعیاش، در درمان زخمهای دهان و دستگاه گوارشی مفید است. شیرین بیان همچنین مدر (ادرارآور) و ملیّن است و میتوان آن را به عنوان عامل ضدویروس موضعی برای زخم و التهاب زونا، چشم، دهان و دستگاه تناسلی به کار برد.
مهمترین خاصیت شیرین بیان، تأثیر بر دستگاه گوارش است. این گیاه درمانکننده ورم و زخم معده و اثنیعشر است و بر روی سرطان معده تأثیر مطلوب دارد. همچنین برای درمان سوءهاضمه و از بین بردن نفخ شکم مفید است. طرز استفاده: در صورت مصرف بیش از ۲۰ گرم در روز، بروز عوارض نامطلوب بعید نیست.
استفادهٔ زیاد از شیرین بیان برای طحال نیز مضر است. مصرف بسیار بالای شیرین بیان ممکن است به بروز حالاتی خطرناک نظیر فشارخون و حتی سکتهٔ قلبی منجر شود.
موارد منع مصرف: افراد مبتلا به ناراحتیهای کلیوی، پرفشاری خون، بیماران قلبی و افراد دارای مشکلات حاد کبدی باید از مصرف شیرین بیان و سایر فرآوردههای آن خودداری کنند.
کلام آخر
شیرین بیان گیاهی است که از شکر هم شیرینتر و البته سالمتر است! شیرین بیان از درمانهای قدیمی و یکی از گیاهان داروییای است که بهطور گسترده مورد استفاده و مطالعه قرار گرفته است. شیرین بیان بهدلیل ویژگیهای ضدباکتریایی خود در کمک به مقابله با بوی بدن مؤثر است و از آن بهعنوان عامل روانکننده در تنقیه یا اماله (enema، فروکردن آب یا هر مایع دیگری به داخل رودهی بزرگ برای پاککردن آن) نیز استفاده میشود.
شیرین بیان در کاهش لکههای پیری و درمان آلرژیها، «تاندونیت» (tendonitis، التهاب تاندون همراهبا پارگیهای میکروسکوپی)، «بورسیت» (bursitis، التهاب بورس؛ بورسها کیسههای حاوی مایع سینوویال در اطراف مفاصل هستند که باعث کاهش اصطکاک میان ساختارهای مجاور خود میشوند) و سمّیت ناشی از موادغذایی یا موادشیمیایی مؤثر است.
شیرین بیان (درصورت استفاده در حد اعتدال) موجب تقویت اثرات سایر گیاهان دارویی میشود و به القا حس آرامش و سلامتی کمک میکند.
بهطور خلاصه فواید سلامتی شیرین بیان شامل تسکین آفت دهان، اختلالات معده، بیماریهای تنفسی، سندروم پیش از قاعدگی، زخم معده و مشکلات یائسگی است. شیرین بیان در مبارزه با انواع مختلف عفونت مانند تبخال، HIV، هپاتیت و زونا نیز مفید است.
بهعلاوه شیرین بیان در درمان رماتیسم مفاصل، دیابت، سرطان، سندروم خستگی مزمن، بیماری سل، اختلالات عصبی، مشکلات باروری زنان و چاقی مؤثر است و به پایین نگهداشتن سطح کلسترول خون نیز کمک میکند. عصارهی شیرین بیان حاوی فیتواستروژنهاست که در سمزدایی، سلامت پوست و مو، سلامت دندانها و سیستم ایمنی بدن مؤثر هستند. بهعلاوه شیرین بیان به درمان افسردگی نیز کمک میکند.منبع: چطور