بسیاری از ما حداقل قسمتی از زندگی مان را در فضای مجازی سپری می کنیم. ارتباطات مجازی (پیام، تماس تصویری، فرستادن عکس و فیلم) به نوعی قسمتی جدا نشدنی از زندگی ما هستند. اما همانطور که دنیای مجازی کار ما را راحت تر کرده است بدی هایی هم دارد. یکی از مهم ترین این بدی ها شکل گیری خیانت مجازی است. چیزی که آنقدر مهم و شایع شده است که باعث شده است به کلی از خیانت های معمولی جدا شود و مورد بحث قرار بگیرد.
خیانتی که در فضای مجازی صورت میگیرد تنها به همین فضا محدود نیست. خیانت اینترنتی می تواند فراتر از این حد برود و به شکل انواع دیگر خیانت خودش را نشان دهد. این نوع خیانت میتواند با یکی از همکاران همسرتان باشد و به خیانت در محل کار منجر شود.
چیزی که این خیانت را متمایز می کند نوع شکل گیری و فضای شکل گیری آن است. با ما همراه باشید تا بررسی جامعه ای درباره خیانت اینترنتی داشته باشیم.
در یک رابطه دیجیتال زمانی که شما از خطوط قرمز ازدواجتان رد میشوید، هیچ زنگ هشداری به صدا در نمیآید که باعث شود جانب احتیاط را رعایت کنید.
متاسفانه برخی از افراد با توجیه خودشان، به دلیل این که روابط دیجیتال و مجازی و خارج از ازدواجشان به صورت رو در رو و حضوی نیست، رفتارشان را خیانت نمیدانند، ولی خیانت دیجیتال هم درست به اندازه خیانت فیزیکی میتواند اعتماد بین زوجین را از بین برده و باعث از هم پاشیدن ازدواجشان شود.
ظهور و استفاده روز افزون از رسانههای اجتماعی، تغییرات زیادی در جوامع ایجاد کرده است که تصورات سنتی خیانت را از بین برده است.
در گذشته خیانت به معنی معاشقه فیزیکی واقعی بین همسر خیانت کار و نفر سوم بود، ولی حالا با وجود اینترنت و رسانههای اجتماعی زوجین درگیر مفهوم جدیدی به نام خیانت دیجیتالی شده اند.
ضربهای که خیانت دیجیتال به ازدواج وارد میکند کمتر از خیانت فیزیکی نیست. خیانت دیجیتال زمانی اتفاق میافتد که افزاد از ایمیل، پیامک، پیامهای متنی و پروفایلشان در رسانههای اجتماعی برای ایجاد ارتباط عاشقانه و ابراز محبت به شخصی غیر از همسرشان استفاده کنند.
از آن جایی که در روابط دیجیتال و اینترنتی، دو نفر از نظر فیزیکی درگیری ندارند و ارتباطشان فقط به صورت کلامی و رد و بدل کردن تصاویر است، بسیاری از افرادی که درگیر این روابط میشوند قبل از این که متوجه شوند، وارد خیانت دیجیتال میشوند.
در یک رابطه دیجیتال به صورت طبیعی زمانی که شما از خطوط قرمز ازدواجتان رد میشوید، هیچ زنگ هشداری به صدا در نمیآید که باعث شود جانب احتیاط را رعایت کنید و فقط زمانی متوجه آسیب شدید این ارتباط میشوید که رابطه عاطفی و صمیمیت شما با همسرتان بسیار دور از دسترس شده است.
تعریف خیانت دیجیتال
تعریف حد و مرز خیانت حتی قبل از وجود شبکههای اجتماعی بسیار مبهم بود، ولی ورود فضای مجازی و رسانههای اجتماعی این مرزها را مبهمتر کرده است، ولی عواقب آن در هر صورت بسیار واقعی و جدی است. در صورتی که یکی از زوجین احساس کند که طرف مقابل درگیر یک رابطه آنلاین شد است، رابطه مشترکشان به احتمال زیاد دچار پایان تلخی خواهد شد.
خیانت دیجیتال زمانی اتفاق میافتد که یک فرد از طریق فناوری با شخصی دیگر در تماس باشد یا فعالیتی را انجام دهد که نمیخواهد شریک فعلی اش شاهد آن باشد. ممکن است این رفتارها شامل زیر نظر گرفتن کراش قدیمی، یا مبادله گفتگویی عاشقانه یا ارسال پیامکهای صمیمی یا عکس باشد.
نکتهای که این کارها را تبدیل به رفتاری آسیب زننده میکند، مخفیانه بودن آنها ست که باعث ضربه روحی و احساسی به شریک فعلی شما خواهد شد و در نتیجه اعتمادش را به شما از دست خواهد داد.
از آنجایی که افراد احساسات متفاوتی در مورد این که چه رفتاری بی وفایی است و چه رفتاری بی وفایی نیست، دارند بهترین کار این است که با شریک زندگی خود در این مورد صحبت کنید و حد و مرزهای ارتباطات خارج از ازواجتان را مشخص کنید.
برخی افراد با ارتباطات آنلاین مشکلی ندارند، ولی اگر با شریک عاطفی قبلیتان در تماس باشید، ناراحت میشوند.
اگر بدانید که شریک زندگی شما چه نظری در مورد روابط آنلاین دارد می توانید مانع از ایجاد شرایط ناراحت کننده شوید. یک قانون کلی در مورد خیانت دیجیتال وجود دارد که اگر آن را رعایت کنید به مشکل نخواهید خورد:
هر کاری که در فضای مجازی انجام میدهید و دوست ندارید شریک زندگی تان درباره آن بداند یا اگر متوجه شود باعث ناراحتی اش خواهد شد، به طور بالقوه مضر است.
دلایل شکل گیری خیانت مجازی چیست؟
دلایل خیانت مجازی
تحقیقات متعددی درباره دلایل شکل گیری خیانت مجازی انجام شده است. می توان گفت مواردی که در ادامه گفته شده است مهم ترین این دلایل می باشند:
فرار از واقعیت
فرار کردن از مشکلات رابطه حقیقی
ایجاد تنوع در زندگی
عملی کردن یک فانتزی و یا یک رویا
نداشتن اعتماد به نفس
و یا حتی فقط برای سرگرم شدن
اگر دقت کرده باشید تمامی این موارد مرتبط با مشکلات زندگی نیست. یعنی حتی اگر در زندگی با همسرتان هم مشکلی وجود نداشته باشد امکان خیانت مجازی وجود دارد. این موضوع کمی نگران کننده است زیرا شما با خودتان فکر می کنید که همه چیز در زندگی تان عالی پیش می رود. ولی ناگهان متوجه می شوید که همسرتان در فضای مجازی به شما خیانت کرده است.
روانشناسان بر روی این موضوع نیز کار کرده اند و دلایلی را برای آن ارائه داده اند
چرا خیانت در فضای مجازی رو به افزایش است؟
4 دلیل اصلی برای خیانت سایبری یا همان خیانت در فضای مجازی توسط روانشناسان ارائه شده است:
دسترسی آسان
مهم ترین دلیل شکل گیری خیانت مجازی سهولت دسترسی به فضای مجازی است.
وقت زیادی را نمی گیرد
نیاز به حضور در مکان خاصی ندارد
در هر زمانی می توان به شخص مورد نظر دسترسی داشت
دامنه ارتباط در آن گسترده است
پنهان کردن آن راحت تر از دنیای حقیقی است
همه این موارد باعث می شوند که خیانت در فضای مجازی شکل بگیرد. حتی اگر آن خیانت در حد پیام باشد.
مخارج کمتر
آشنا شدن با شخصی در دنیای حقیقی هزینه های بیشتری دارد (رستوران، کادو خریدن، بیرون رفتن و …). اما در دنیای مجازی چنین مسائلی وجود ندارد و شخص می تواند رابطه خودش را با کمترین هزینه پیش ببرد.
ریسک کمتر
مخفی کردن یک رابطه در فضای مجازی بسیار آسان تر از یک رابطه حقیقی است. همسر شما می تواند در خانه در حضور شما با فرد سوم در ارتباط باشد و شما حتی روحتان هم خبر نداشته باشد. او حتی می تواند یک موبایل دیگر مخصوص این کار داشته باشد و فقط آن را در محل کار خود نگهداری کند.
پایان دادن راحت
وقتی یک رابطه در فضای مجازی شکل می گیرد می تواند در همان فضای مجازی هم پایان یابد. این نوع قطع شدن ارتباط عواقب کمتری دارد، هم مشکلات عاطفی کمتری اتفاق می افتد و هم ریسک لو رفتن رابطه بسیار کمتر است. به نظر شما آیا خیانت قابل درمان است؟ پیشنهاد میکنیم مقاله درمان خیانت را مطالعه کنید.
خطر خیانت دیجیتال چقدر جدی است؟
خیانتکاران مدرن یا کسانی که قصد خیانت یا رابطه عاشقانه خارج از ازدواج دارند، دیگر نیازی به کارهای دزدکی و یواشکی فیزیکی ندارند، به راحتی در حالی که روی کاناپه خانه شان نشسته اند که با نور صفحه نمایش کامپیوتر یا گوشی هوشمندشان روشن شده است و با چند کلیک ساده از طریق فیس بوک ف اسنپ چت، تیک تاک، اینستاگرام و با وب کم یا رسانههای دیگر به امور خودشان میرسند.
به عقیده کارشناسان تقریبا هر رابطه آنلاینی میتواند تبدیل به یک رابطه عاطفی شود. از آن جا که رسانههای اجتماعی به گونه طراحی شده اند که دوستان و آشنایان قدیمی را دوباره به هم مرتبط کنند، مشکلات زیادی میتواند در این مسیر برای زوجین ایجاد شود.
یادآوری خاطرات مشترک با دوستان قدیمی، یادآوری لحظات خوش و جذابیتهای قدیم، همراه با دور شدن از زندگی واقعی روبروی صفحه رایانه اتفاق میافتد که میتواند برای یک ازدواج کشنده باشد.
زوجین زیادی هستند که بعد از ۱۵ – ۲۰ سال ازدواج در فیس بوک به ناگاه دوستان دوران دبیرستان یا کالج شان را خیلی وقت است از هم جدا شده اند را پیدا میکنند و ارتباطشان با یک گفتگوی معصومانه و بر غرض مثل ” زندگی ات چطور است؟ ” یا ” در ۲۰ سال گذشته چه کار میکردید ” شروع میشود و خیلی سریع به مشکلات امروزه میرسد مثل این جملات ” خب من از ازدواجم راضی نیستم و شرایط سختی را میگذرانم ” و طرف مقابل هم در پاسخ میگوید ” وای، نه منم راضی نیستم ” و مرور خاطرات خوش گذشته و با هم بودنها شروع شده و ازدواجهای بسیار قدیمی را از هم میپاشد و قبل از این که بفهمیم در سراشیبی بسیار لغزنده خیانت دیجیتال گرفتار میشویم.
بر اساس مطالعهای که سال ۲۰۱۴ توسط دیبل، استادیار کارج هوپ انجام شد مشخص شد که مردان ۲ برابر زنان درگیر خیانت دیجیتال میشوند. از بیش از ۳۰۰ نفری که در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند همه آ ها گفتند که حداقل با دو نفر خارج از شریک زندگی خود مکالمه جنسی دیجیتالی داشته اند.
زمانی که پشت صفحه کلید قرار میگیرید زمان کافی برای دادن پاسخ کامل به پرسشهای طرف مقابل را دارید و میتوانید بهترین نسخه از خود باشید یا حتی نسخهای از خودتان باشید که اصلا واقعیت ندارد.
به گفته دیبل، این مطالعه نشان داد که راحتی ارتباط گرفتنهای اینترنتی باعث شده، حتی افردی که از رابطه متعهدانه خود رضایت دارند هنوز هم گزینه خیانت دیجیتال را در نظر بگیرند بنابراین میتواند گفت اغلب افرادی که درگیر خیانت دیجیتال میشوند قصد ترک رابطه فعلی خود را ندارند.
پیشگیری از خیانت دیجیتال
زوجین باید سیاست درهای باز را در مورد تلفن همراه و رسانههای اجتماعی خود داشته باشند.
بهترین روش برای پیشگیری از خیانت دیجیتال این است که زوجین رمز ورود به موبایل و ایمیل و شبکههای اجتماعی یکدیگر را داشته باشند و هیچ حساب یا پروفایل محرمانهای از همسرشان ایجاد نکنند.
شما نیازی نیست که همیشه حسابهای دیجیتال همسرتان را در شبکههای مختلف چک کنید و هر ساعت او را تحت نظر بگیرید، مسلما این رفتار باعث ایجاد ناراحتی و اختلاف بین شما خواهد شد، ولی هیچ گاه نباید حسابهای خود در شبکههای اجتماعی را از دسترس همسرتان خارج کنید یا این که زمانی که کنارتان مینشیند حساب خود را ببندید مشغول کار دیگری شوید.
همسر شما باید مطمئن باشد که هیچ رابطه خارج از عرفی در شبکههای اجتماعی ندارید و سعی در پنهان کاری اعمال خود در اینترنت ندارید.
هر از گاهی از همسرتان بخواهید که پیامکی که برایتان ارسال شده یا پیامی که به حساب اینترنتی شما آمده است را برایتان بخواند تا به این ترتیب خودتان را از وسوسه هر گونه رابطه خارج از عرفی دور نگه دارید.
علایم هشدار دهنده خیانت دیجیتال
روابط دیجیتال یکی از مشکلات بسیار جدی برای ازدواج است، اگر چه گاهی اوقات به دلیل مشکلات قبلی در رابطه زوجین، پیش میآید، ولی در هر صورت اگر به سرعت این روابط را متوقف نکنید به زودی به یک وکیل طلاق نیاز پیدا خواهید کرد.
اگر میخواهید بدانید که شما یا همسرتان در معرض خطر یک رابطه دیجیتالی هستید و قبل از وقوع خیانت بخواهید جلوی این معضل نابود کننده ازدواج را بگیرید باید مراقب چه علایمی باشید؟
مسلما قبل از این که یک رابطه دیجیتالی منجر به خیانت دیجیتال شود علایم هشدار دهندهای وجود دارد که با کمی دقت میتوانید به راحتی متوجه آن شوید. این علایم هشدار دهنده که نشان میدهد ازدواجتان درمعرض خطر است، عبارتند از:
• اگر شما و همسرتان در فضای مجازی بیشتر از ازدواجتان احساس رضایت میکنید.
• اگر شما و همسرتان دچار وسواس چک کردن پیامها یا پریدن به سمت گوشی و پاسخ دادن سریع به محض شنیدن صدای پیامی که به صورت آنلاین برای شما ارسال شده.
• اگر همسرتان با حضور شما تلفنش را پنهان میکند یا صفحهای که در حال خواندن است را تغییر میدهد یک پرچم قرمز بسیار بزرگ روبرو هستید.
• اگر همسرتان زمانی که در خانه است به جای وقت گذراندن با شما ترجیح میدهد سرگرم موبایل یا کامپیوترش در شبکههای اجتماعی باشد.
نشانه های خیانت مردان و زنان در فضای مجازی چیست؟
امکان دارد تا به حال به خیانت همسرتان در فضای مجازی شک کرده باشید. اما از کجا می توان این شک به همسر را به یقین تبدیل کرد.
همسرتان از شما فاصله گرفته است
اولین نشانه ای که در هر نوع خیانت رخ می دهد همین مورد است. همسر شما وقتی به یک شخص دیگر حس دارد طبیعی است که همانند قبل با شما رفتار نکند و فاصله بگیرد.
به مسائل و اتفاقات خانه اهمیت نمی دهد
سعی نمی کند اوقات فراغتش را با شما بگذراند
به ظاهر شما کمتر اهمیت می دهد
خیلی کمتر از گذشته از شما نظر می پرسد
حوصله جر و بحث را ندارد و به نوعی طفره می رود
نه از شما کمک می گیرد و نه به شما کمک می کند
و …
همه این موارد می تواند نشانه خیانت در فضای مجازی باشد و باید به آن ها دقت کنید.
رفتار همسر شما تغییر کرده است
رفتار همسر شما در خانه تغییر کرده است. بدون هیچگونه دلیلی سکوت های طولانی مدت می کند. پرخاشگر شده است و داد و بیداد می کند. ولی همین آدم ممکن است یک ساعت بعد بسیار شاد باشد و لبخند بزند. حتی امکان دارد در محل کار و یا حتی با دوستانش نیز به مشکل خورده باشد.
یکی از مهم ترین چیزهایی که باید به آن توجه کنید الگوی ساعت خواب همسرتان است. ممکن متوجه بشوید که در ساعت خوابش اختلالی ایجاد شده است. و همچنین بیشتر وقت آزاد خود را بجای این که با دوستان خود و یا شما همانند گذشته سپری کند، سعی می کند تنها باشد و زمان بیشتری را با موبایل سپری می کند.
رفتار تدافعی دارد
وقتی که با او صحبت می کنید سر کوچک ترین مسائل شروع به توضیح دادن می کند و بسیار جبهه می گیرد. حتی ممکن است این موضوع به پرخاشگری منجر شود.
همسری که رفتار تدافعی دارد امکان دارد حتی شما را بابت بعضی از موضوعات مقصر بداند. وقتی شما درباره رفتار سرد چند وقت اخیر از او سوال می پرسید او شما را مقصر میداند. این امکان وجود دارد همسر شما زندگی جنسی شما را زیر سوال ببرد و با دروغ گویی کاری کند که شما احساس گناه بکنید و بیشتر از این او را سوال پیچ نکنید.
محافظه کار شده است
محافظه کاری و پنهان کاری نشانه های زیادی دارد:
پسورد گوشی و یا شبکه های اجتماعی خود را تغییر می دهد
دسترسی شما را به موبایلش قطع می کند
وقتی با موبایل یا لپتاپ کار می کند در نقطه ای از خانه می نشیند که در دید شما نباشد
اجازه استفاده از موبایل یا لپتاپش را به شما نمی دهد
سیم کارت و یا موبایل دیگری میخرد
درخواست حریم شخصی بیشتری دارد
وقتی که نزدیکش می شوید صفحه گوشی و یا لپتاپ را خاموش می کند
بیشتر از یک حساب کاربری در فضای مجازی دارد
تاریخچه تماس ها و پیام هایش را مرتبا پاک می کند
آیا هر کدام از این نشانه ها می تواند مربوط به خیانت مجازی باشد؟
وجود داشتن هر کدام از مواردی که در بالا گفته شد لزوما به معنای خیانت مجازی همسرتان نیست و گاهی اوقات ممکن است دلایل دیگری داشته باشد. شما نمی توانید صرفا با استناد به یک نشانه همسرتان را به خیانت در فضای مجازی متهم کنید.
علائم خیانت در فضای مجازی متعدد هستند و شما نباید با وجود داشتن یکی از آنها اقدامی را انجام دهید.
آسیب خیانت دیجیتال را چگونه ترمیم کنیم؟
متاسفانه چتهای غیر متعارف و جنسی یکی از معضلاتی است که ازدواجهای امروزه را با خطر مواجه کرده است. در واقع خیانتهای عاطفی و دیجیتال به همان اندازه خیانت فیزیکی ویرانگر است. ولی متاسفانه خیانت دیجیتال تبدیل به ابزاری برای افراد منحرف شده است بدون این که احساس کنند که واقعا خیانت کرده اند.
افراد خیانتکار و منحرف امروزی در برخی موارد ترجیح میدهند به جای ملاقات ساعتی در هتل یا صرف ناهار در تعطیلات فقط با رد و بدل کردن عکسهای برهنه و ساعتها چت کردن صوتی، متنی و تصویری به امیال جنسی خارج از چارچوب خودشان برسند.
این شرکای خیانتکار معمولا با گفتن این که تخیلات خود را به صورت فیزیکی با نفر سوم انجام نداده اند، خودشان را دلداری بدهند، ولی نتیجه نهایی یکسان است.
خیانت دیجیتال اعتماد در رابطه را از بین میبرد و زمان، محبت و توجهی که باید به همسرتان ابراز کنید را از او میگیرد و معطوف به یک نفر دیگر میکند.
امروزه در جوامع پیشرفته دلیل یک سوم طلاقها، خیانت دیجیتال است. شما نمیتوانید ساعتها با یک نفر دیگر چت کنید و انتظار داشته باشید که تاثیری بر رابطه فعلی یا ازدواجتان نداشته باشدحتی اگر هرگز فرد مقابل را به صورت حضوری ملاقات نکرده باشید.
مهمترین قدم برای ترمیم ازدواج بعد از خیانت دیجیتال این است که ارتباطتان با فرد مقابل را به طور کامل قطع کنید و در صورت هر گونه تماس جدید بلافاصله و بدون هیچ عکس العملی پیام را نخوانده حذف و شماره جدید را بلاک کنید.
همانطور که در بالاتر ذکر شد از سیاست درهای باز برای موبایل و شبکههای اجتماعی خود استفاده کنید تا همسرتان با هر پیامک یا پیامی که برای شما ارسال میشود دچار وسواس و ناامنی مجدد نشود و بداند که در شبکههای اجتماعی شما چه خبر است.
برای اطمینان از خیانت مجازی چکار کنیم؟
صحبت با همسر
بهترین راه این است که ابتدا با همسر خود در این باره صحبت کنید. از او بخواهید که به شما توضیح دهد. به طور مثال:
چرا یک سیم کارت دیگر خریده است.
چرا شب ها تا دیر وقت پای گوشی نشسته است.
چرا کمتر به زندگی اش و شما توجه می کند.
اگر اتفاق خاصی نیفتاده باشد شما با توضیحات همسرتان قانع خواهید شد.
شاید مشکلی در زندگی تان هست
با خودتان فکر کنید و ببینید آیا واقعا رفتارهای همسرتان بدون دلیل است؟ به رفتار خود و جو خانه فکر کنید و ببینید آیا چیز آزار دهنده ای وجود دارد که همسر شما را وادار به چنین رفتاری کرده باشد.
با مشاور صحبت کنید
مشاوره خیانت بهترین راه حل
مشاور به شما کمک می کند تا براساس یک شک بدون پایه و اساس جو زندگی خود را متشنج نکنید. او شما را راهنمایی می کند که بهترین راه برای بیان این مسئله با همسرتان چیست و شما چطور باید به صحت این قضیه پی ببرید. پس حتما مشاوره خیانت را به عنوان یکی از قوی ترین راه حل ها در نظر داشته باشید
سخن پایانی
صبر داشتن در هنگام خیانت مجازی
درست است که خیانت در دنیای مجازی باز هم خیانت محسوب می شود. این خیانت در اغلب اوقات همراه با خیانت عاطفی است و شرایط را بسیار سخت می کند. ولی باید به این نکته دقت کنید که بسیاری از این آشنایی ها به دنیای واقعی ختم نمی شود و در همان دنیای مجازی تمام می شوند. پس اگر در زندگی اتان با چنین چیزی مواجه شدید نباید فکر کنید که این موضوع پایان زندگی مشترکتان است. با صبر و حل کردن اختلافات می توانید از این چالش هم عبور کنید.
سوالات متداول
چک کردن گوشی همسر در موقع شک به او کار درستی است؟
خیر به هیچ عنوان. سعی کنید از او توضیح بخواهید و دور از چشمش گوشی او را چک نکنید.
در هنگام شک به خیانت مجازی همسرم از دیگران کمک بگیرم؟
وقتی شما مشکلاتی که بین خودتان و همسرتان هست را با شخص دیگری در میان می گذارید عملا شما به او اجازه دخالت در زندگی اتان را دارید. این کار اشتباهی است و اگر هم نیاز به کمک دارید به یک مشاور مراجعه کنید.
امتحان کردن همسرم در فضای مجازی اشتباه است؟
ساختن اکانت تقلبی و امتحان کردن همسر اصلا کار درستی نیست. شما با این کار خودتان فضای چنین خیانتی را در زندگی اتان فراهم می کنید.