ایران

دبیر شورای عالی امنیت ملی: سلاح اتمی در دکترین دفاعی ایران هیچ جایگاهی ندارد/ایران از حق استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای نخواهد گذشت

دبیر شورای عالی امنیت ملی در نخستین سخنرانی خود در اجلاس بریکس به میزبانی برزیل گفت: سلاح اتمی در دکترین دفاعی ایران هیچ جایگاهی ندارد و گواه این امر نیز گزارش‌های نهاد‌های ناظر بین المللی است.

12277372 220

 صداوسیما: متن سخنرانی دبیر شورای عالی امنیت ملی بدین شرح است:

بسم الله الرحمن الرحیم

ریاست محترم جلسه

عالی جنابان

نمایندگان ارجمند کشورهای عضو بریکس

خانم ها و آقایان

حضور در این جمع فرهیخته و در این مقطع حساس از تاریخ روابط بین الملل فرصتی مغتنم برای تبادل نظر و هم اندیشی در خصوص چالشهای مشترکی است که فراروی همه ی ما قرار دارد. ابتدا مایلم به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران سپاس و قدردانی فراوان خود را از کشور برزیل رییس جمهور محترم آن و همکار گرامی عالی جناب آموریم برای فراهم آوردن فرصت ارزشمند ابراز دارم.

کشور دوست اندونزی نخستین حضورشان را در مجموعه بریکس خوش‌آمد می‌گویم

ما در جهانی زندگی میکنیم که با سرعت در حال تحول است. گذار از نظم یک جانبه به چند جانبه اگرچه امیدهایی را برای حاکمیت عدالت احترام متقابل و نقش آفرینی بیشتر ملتها زنده کرده اما با چالش ها و مقاومت هایی جدی از سوی نظام سلطه مواجه است. متأسفانه برخی قدرت ها که منافع خود را در حفظ ساختارهای ناعادلانه گذشته میبینند، نه تنها در برابر این تغییر مقاومت میکنند بلکه فعالانه در پی ایجاد بی ثباتی ترویج درگیری و تضعیف اراده ی ملتهای مستقلی هستند که مسیری متفاوت از آن چه برایشان تجویز شده را برگزیده اند.

غرب آسیا، منطقه استراتژیک ما نمونه بارزی از محل بروز این چالش هاست.

دهه هاست که این منطقه به دلیل مداخلات خارجی تحمیل جنگها و حمایت بی دریغ زورگویان بین المللی به دست یک نیروی اشغالگر و بی ثبات سازه یعنی رژیم صهیونیستی روی آرامش را به خود ندیده است. این رژیم از بدو تأسیس نامشروع خود بر پایه ی اشغال سرزمین فلسطین، نسل کشی فلسطینیان و آواره کردن میلیون ها انسان بی گناه در سرزمین مادری فلسطینیان عمل کرده و به عده ای سرطانی در تسلط و کنترل منابع تحمیل اراده ی سیاسی و جلوگیری از همگرایی واقعی بین ملتهای منطقه تبدیل شده است.

اکنون جهان شاهد بزرگترین صحنه وحشی گری و بربریت در مقابل خود است. دیگر بیمارستان و مدرسه و پناهگاه و مسجدی و عبادتگاهی نمانده مگر این که طعم بربریت سردمداران رژیم صهیونیستی را چشیده باشد. شوربختانه این نقض آشکار بدیهی ترین حقوق انسانی در سایه ی تکنولوژی و فناوری ممکن شده است که هدف اصلی آن از اساس بهبود زندگی انسانها بوده است. اجرای سیاستهای تبعیض آمیز و نژاد پرستانه علیه فلسطینیان اعم از مسلمان و مسیحی و دیگران در سرزمینهای اشغالی، مصداق بارز جنایت آپارتاید است که توسط نهادهای حقوق بشری معتبر بین المللی نیز تأیید شده است. ثبات در غرب آسیا مستقیماً با منافع اعضای بریکس، چه از منظر امنیت انرژی و چه از منظر ژئوپلیتیک و اقتصادی گره خورده است. نمی توان از صلحو توسعه جهانی سخن گفت اما چشمان خود را بر کانون بحران زایی که توسط این رژیم و حامیانش در قلب یکی از مهمترین مناطق جهان ایجاد شده بست.

وظیفه همه ماست که آتش بس دائم در غزه را در دستور کار دائمی خود قرار دهیم

عالی جنابان

در چنین شرایطی شاهد بازتولید گفتمان خطرناکی تحت عنوان صلح از طریق قدرت و دیپلماسی اجبار هستیم این گفتمان پوششی فریبنده برای واقعیتی تلخ تر است سلطه» از طریق قدرت زیرا صلح واقعی ریشه در عدالت، احترام متقابل گفت و گو و به رسمیت شناختن حقوق مشروع همه ی طرف ها دارد. اما صلحی که از لوله تفنگ و با تحمیل اراده یک قدرت بر دیگران به دست آید صلح نیست بلکه به فرض وقوع آتش بسی موقت در سایه استیلای ظالمانه است که بذر درگیریهای آینده را در خود می پروراند. این رویکرد دقیقاً نقطه مقابل فلسفه وجودی بریکس است که بر پایه همکاری چند جانبه گرایی و جست و جوی راه حلهایی بر پایه ی تأمین منافع متقابل و همگانی بنا شده است.

تهدیدات برخی کشورها علیه بریکس و اعضای آن نشان دهنده نگرانی عمیق از پتانسیل عظیم بریکس برای ایجاد یک بلوک قدرتمند اقتصادی سیاسی و

فرهنگی است؛ بلوکی که میتواند سیاستهای یکجانبه گرایانه را که عمدتاً از طریق اهرم های اقتصادی و نظامی اعمال میشود به طور جدی به چالش بکشد و فضایی جدید برای تنفس ملتهای مستقل ایجاد کند.

یک جانبه گرایی یک تجربه ی شکست خورده ی تاریخی و خطری برای صلح و ثبات جهانی است. این رویکرد صرفاً به یک دولت یا یک حزب خاص محدود نمی شود بلکه ریشه در نگرشی استعماری و سلطه جویانه دارد که تلاش میکند با استفاده از ابزارهای متنوع اقتصادی و تخریب نظامهای بین المللی از جمله نظامهای قضایی و سازمانهای بین المللی به نفع خود اراده ی ملتهای

مستقل را در هم شکسته و آنها را وادار به تبعیت کند.

اگر جامعه جهانی و به ویژه گروه تاثیر گذاری چون بریکس در برابر این یک جانبه گرایی موضعی قاطع و هماهنگ اتخاذ نکند. این خطر وجود دارد که زورگویی تحریم و مداخله به عنوان رویه ای عادی و پذیرفته شده در روابط بین الملل تثبیت شود و سنگ بنای نظمی جدید بر پایه بی عدالتی و قانون جنگل گذاشته شود. این آینده ای است که هیچ یک از ما خواهان آن نیستیم جمهوری اسلامی ایران بر اساس تعالیم قرآن کریم که می فرماید لاتظلمون و لا تظلمون” هم ظلم کردن و هم پذیرش ظلم را ممنوع می شمارد و لذا در اصول اساسی سیاست خارجی خود هرگونه سلطه گری و سلطه پذیری را نفی می کند و قاطعانه در برابر تهدیدات نظام سلطه با تمام توان ایستادگی کرده و از حقوق مسلم خود از جمله حق استفاده صلح آمیز از انرژی اتمی نخواهد گذشت. سلاح اتمی در دکترین دفاعی ایران هیچ جایگاهی ندارد و گواه این امر نیز گزارشهای نهادهای ناظر بین المللی است.

خانم ها و آقایان همکاران گرامی

راه مقابله با این تهدیدات جدید نظام بین الملل نه در انفعال و نه در اقدامات پراکنده و ناهماهنگ بلکه در تشریک مساعی واقعی و هم افزایی ظرفیتهای عظیم کشورهای عضو بریکس نهفته است. ما باید با درک عمیق از منافع مشترک و تهدیدات مشترک گامهای عملی و مؤثری برداریم تا دست استکبار جهانی و نظام سلطه را از ابزارهای فشار و زورگویی خالی کنیم در راستای مقابله با تحریمهای اقتصادی خنثی سازی تعرفه ها و جنگهای تجاری تقویت همکاری در حوزه های فناوری و تقویت همکاریهای فرهنگی و رسانه ای جمهوری اسلامی ایران پیشنهاد میکند در بسته ای ترکیبی ابتکارات زیر اجرایی شود

(۱) رونمایی از ارز دیجیتال بریکس و پیام رسان بانکی اختصاصی و امن برای تجارت درون گروهی و نماد استقلال اقتصادی

(۲) تشکیل کمیته ی امنیت زنجیره ی تأمین با تأکید بر بیمه حمل و نقل ایجاد کریدورهای ضد تحریم و راه اندازی صندوق حمایت برای مقابله با تحریم های خارجی و ترتیبات ذخیره ی احتیاطی (CRA) برای حمایت از اعضا در برابر فشارهای مالی خارجی

تشکیل کارگروه فناوری و هوش مصنوعی در دو بازوی تقنینی و علمی در جهت ایجاد چارچوبهای همکاری و توسعه

(۴) تشکیل اتحادیه رادیو و تلوزیونهای عضو بریکس

عالی جنابان

جمهوری اسلامی ایران که خود دهه ها طعم تلخ تحریم ها ترورها، تهدیدات تهاجمات و فشارهای یکجانبه گرایانه را چشیده و در برابر آن با سربلندی مقاومت کرده است عمیقاً به اهمیت اقدام جمعی باور دارد. ما معتقدیم بریکس با ظرفیتهای عظیم اقتصادی، سیاسی جمعیتی و تمدنی خود این توان را دارد که نه تنها در برابر این چالشها ایستادگی کند بلکه نقشی فعال در شکل دهی به نظمی چند جانبه عادلانه تر انسانی تر و صلح آمیزتر ایفا نماید.

از صبر و توجه شما سپاسگزارم

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا