درگذشت سعدی پژوه معاصر و چهره ماندگار ادبیات فارسی در آستانه یاد روز سعدی /جزئیات تدفین دکتر سید جعفر حمیدی در بوشهر
سید محیالدین حسینی ارسنجانی، نویسنده، روزنامهنگار و شیرازپژوه در گفتگو با اول فارس خبر درگذشت چهره ماندگار ادبیات فارسی، استاد دکتر سید جعفر حمیدی را اعلام کرد.
حسینی ارسنجانی چنین نوشت : مراسم تشییع پیکر این استاد برجسته زبان و ادبیات فارسی، شاعر و نویسنده، فردا چهارشنبه، سوم اردیبهشت ماه، ساعت ۱۵ از مقابل مجتمع فرهنگی و هنری بوشهر (فرهنگسرای ۹ دی) به سمت آرامگاه ابدی ایشان در «آرامگاه شیخ حسینخان چاهکوتاهی» واقع در محله امامزاده بوشهر برگزار خواهد شد.
وی افزود :مراسم یادبود دکتر حمیدی در روز پنجشنبه، چهارم اردیبهشت ماه، از ساعت ۹ تا ۱۱ صبح در مسجد اباعبدالله (ع) (بهشت صادق بوشهر) برگزار میگردد تا یاد و خاطره این سعدیپژوه معاصر گرامی داشته شود.
این استاد فرزانه، زادهی پنجم آذر ۱۳۱۵ در بندر بوشهر، عمر گرانبهای خود را صرف آموزش و پژوهش نمود و با آثار ارزشمندی چون «سعدی در کیش» و «بوشهر در مطبوعات عصر قاجار»، میراثی ماندگار برای دوستداران ادب فارسی بر جای گذاشت. او همچنین با تربیت نسلی از دانشآموختگان، نقش بسزایی در اعتلای زبان و ادب این مرز و بوم ایفا نمود.
سید محیالدین حسینی ارسنجانی، نویسنده، روزنامهنگار ، ایران پژوه؛منتقد ادبی به بهانه عروج دکتر سید جعفر حمیدی چهره ماندگار ادبیات فارسی چنین نوشت:
درگذشت سعدی پژوه معاصر در آستانه یاد روز سعدی
زنده یاد استاد دکتر سید جعفر حمیدی، عضو هیات علمی و استاد تمام (پروفسور) دانشگاه تهران و چهره ماندگار ادبیات فارسی در آستانه برگزاری آیین یاد روز سعدی علیه الرحمه درگذشت.خبر کوتاه اما درک و هضم این خبر تلخ،سخت و جانفرسا بود. شاعری ملی و ادیب و سعدی پژوهی گمنام و بی ادعا که عمر شریف خود را در راه اعتلای فرهنگ و ادب پارسی مصروف کرد و در آستانه نود سالگی و بعد از کسب عنوان چهره ماندگار ادبی و تالیف و انتشار افزون بر چهل عنوان کتاب ارزشمند جان به جان افرین تسلیم کرد و به سوی معبود خویش شتافت.
■نگاهی به زندگی و زمانه پروفسور حمیدی
سید جعفر حمیدی فرزند سید آقا در سال ۱۳۱۵ در بندر بوشهر متولد شد. وی تحصیلات ابتدایی را تا متوسطه در بوشهر سپری نمود. پس از آن به عنوان شاگرد اول دیپلم ادبی، بدون کنکور دوره لیسانس ادبیات فارسی را در دانشگاه شیراز گذراند. پس از خدمت سربازی به تدریس در دبیرستان سعادت بوشهر مشغول شد.وی در سال ۱۳۴۶ به تهران آمد و موفق به اخذ فوق لیسانس رشته علوم تربیتی و روان شناسی شد. پس از آن در سال ۱۳۵۵ دوره فوق لیسانس ادبیات فارسی را در دانشگاه تهران گذراند. وی پس از اخذ کارشناسی ارشد در رشته ادبیات، برای گذراندن دوره دکترای ادبیات وارد دانشگاه فردوسی مشهد گردید و در سال ۱۳۶۳ به این مهم نایل گردید.
استاد تا سال ۱۳۶۵ در وزارت آموزش و پرورش مشغول به خدمت بوده و در این سال به وزارت علوم و دانشگاه شهید دکتر بهشتی تهران انتقال یافت و با درجه استاد تمام در دانشکده ادبیات فارسی این دانشگاه مشغول به کار و تدریس شد.حمیدی در زمینه شعر فعالیت داشت و به گفته خودش تا قبل از سال ۱۳۴۰ شعر کلاسیک میسروده، ولی پس از آن به شعر نیمایی گرایش پیدا میکند. دفتر اشعار حمیدی شیرازی پربار و در انواع قالب های شعری است.استاد سید جعفر حمیدی به احمد شاملو،صادق چوبک و صادق هدایت علاقه زیادی داشت و شاملو را به خاطر اشعارش میستود.
حمیدی همچنین در زمینه کارهای پژوهشی فعالیت های زیاد داشت و در بسیاری از سمینارها و همایش های داخل و کنفرانسهای خارج و از جمله در آلمان، انگلیس، چین و فرانسه شرکت نمود.خدمات ارزشمند دکتر سید جعفر حمیدی به ساحت بلند و ارجمند زبان و ادبیات فارسی قابل توصیف نیست. وی با به یادگار گذاردن تالیفات و تحقیقات ارزشمند ادبی بار ها مورد تقدیر و تجلیل عمومی،شاگردان و ارادتمندان خود در تهران شیراز و بوشهر و دیگر شهرها و دانشگاههای کشور قرار گرفت.تدریس ۴۰ ساله ادبیات در دانشگاههای کشور از جمله دانشگاه شهید بهشتی تهران، شرکت و ارائه مقاله های تخصصی و سخنرانی های علمی در سمینارها و کنگره های مختلف داخل و خارج از کشور و تألیف بیش از ۴۰ عنوان کتاب در حوزههای مختلف از وی انسانی ساعی و محبوب و معتبر در زبان و ادب پارسی معرفی کرده بود و بخش عمده عمر و ثمره زندگانی او صرف فعالیت های علمی و فرهنگی ارزشمند و ماندگار شد.

■برخی از عناوین آثار و تالیفات استاد دکتر حمیدی
تالیفات استاد حمیدی بسیار است اما برخی از عناوین آثار و کتابهای تالیفی و منتشر شده از ایشان عبارت است از:«وصلت در سده تظلم» (۱۳۴۸)، «ابر بارانبار» (۱۳۵۳)، «ابراهیم، ابراهیم»(۱۳۵۸)،«از خون کبوتران» (۱۳۵۸)، «نهضت ابوسعید گناوه ای» (۱۳۵۸)، «از سایه تا نشان» (۱۳۶۰)، «تاریخ اورشلیم (بیتالمقدس)» (۱۳۶۴)، «۳۳ غزل عرفانی فروغی بسطامی» (۱۳۶۹)، «آینه شروه سرایی» (۱۳۷۵)،«سعدی در کیش» (۱۳۷۶)، «بوشهر در مطبوعات عصر قاجار» (۱۳۷۸)، «فرهنگنامه بوشهر» (۱۳۸۰)، «سی بوشهر» (۱۳۸۱)،«دگرگوننامه» (۱۳۸۷)، «عاشقانههای هفتاد» (۱۳۸۸)، «منظومههایی برای خلیج فارس» (۱۳۸۸)،«میرمُهنّا» (۱۳۹۰)،«حافظنوپرداز» (۱۳۹۳)،«فرهنگنامه شب» (۱۳۹۴)، «فرهنگ واژههای بوشهری»(۱۳۹۸)، «ایرج میرزا و شعر تعلیمی » (۱۳۹۹)، «خرنامه» (۱۳۹۹)، «بوشهرمن» (۱۴۰۱) آسیه ملکه مصر، داستان سیاوش (پژوهش)، بندر ریگ، چون پایه پنجم،استان زیبای بوشهر، جانگدازان، ماشین نوشته ها، صد رباعی، صد غزل، صد دوبیتی و… است.آخرین اثر منتشر شده از وی، مجموعه مثنوی دگرگون نامه میباشد. در سال ۱۳۸۳ به همت شورای شهر تهران مراسم بزرگداشتی هم زمان با ۸۳ سالگی او برگزار شد و یکی از خیابان های این شهر واقع در محدوده محل سکونت او (باقرخان) به نام «دکتر سید جعفر حمیدی» نامگذاری شد.
■دکتر حمیدی و عشق او به بوشهر و سعدی
روانشاد استاد دکترسید جعفر حمیدی شاعری دردمند و وطن دوست و عاشق زادگاه خود بوشهر بود.آن مرد صمیمی علاقه عجیبی به شهر شیراز و شعرای خاندان حمیدی شیرازی و به ویژه ارادت بسیاری به ساحت گرامی جناب شیخ سعدی داشت.او در واقع باجناب سعدی مانوس بود و پژوهش ارزنده سعدی در کیش از اثار مهم و ارجمند استاد دکتر حمیدی است.وی نه تنها شاعری برجسته بود، بلکه در طول زندگیاش با عشق و ارادت به زادگاهش بوشهر، خدمات فرهنگی و ادبی فراوانی را به یادگار گذاشت که تلاش برای استقرار رشته های ادبی دانشگاههای دولتی و آزاد بوشهر و شهرهای تابعه این استان و ارتقای سطح علمی استادان و دانشجویان ادبی دانشگاههای تهران مشهد،شیراز و بوشهر وقت بسیار گذاشت.او چهرهای فراموش نشدنی در جنوب ایران و از استان بوشهر بود که با اندیشههای عمیق و شعرهای دل نشینش در دلها جاودانه ماند و با عشق به فرهنگ و تاریخ این خطه و با تکیه بر خلاقیت و دانش خود، به ترویج ادبیات فارسی پرداخت و زیبا ترین واژهها را به تصویر کشید. شعر معروف «سی بوشهر هیچکی مثل مو دلش غمگین نبیده» نمونهای از عمق احساسات او نسبت به زادگاهش است و چنان در دلها جا گرفته که تقریباً همه بوشهری ها و دوست داران بوشهر حد اقل بیت اول آن را حفظ هستند و به نیکی از ایشان یاد میکنند.
■ دکتر سید جعفر حمیدی و کارنامه موفق علمی؛پژوهشی و تدریس او
استاد پروفسور سید جعفر حمیدی به عنوان پژوهشگر و مدرس ممتاز زبان و ادبیات فارسی، در طول زندگی پربار خود، پژوهشهای ادبی و تاریخی بسیاری در نشریات و مجلات فصلی و ماهانه کشور منتشر کرد و صدها مقاله علمی و ادبی از خود به یادگار گذاشت. در اسفند ۱۳۸۸ نیز،دکتر سید جعفر حمیدی به عنوان چهره ماندگار ادبی انتخاب و از ایشان تجلیل به عمل آمد. او حتی تا سال ۱۳۹۶ با وجود سن بالای ۸۰ سالگی، هر شنبه از تهران ساعت ۶ صبح پرواز میکرد و به بوشهر میآمد تا در دانشکده تحصیلات تکمیلی به تدریس مقطع دکترا بپردازد.او برای این که به موقع بر سر کلاس درس دانشجویان دوره تحصیلات تکمیلی بوشهر باشد میبایست ساعت ۴ صبح راهی فرود گاه تهران میشد.شاید بزرگترین دستاورد دکتر سید جعفر حمیدی، تربیت نسلهایی از دانشجویان و علاقه مندان به ادبیات باشد که تحت تأثیر او قرار گرفتهاند.شخصیت خاص و خلاق او نه تنها در دنیای ادبیات، بلکه در قلب مردم استان بوشهر و ایران جایگاه ویژهای دارد.
■سخن پایانی
استاد دکتر حمیدی بوشهری در زمینه درسی همکاری هایی با استاد دکتر سید احمد حسینی کازرونی داشته و با وی تالیفاتی مشترک دارند که برخی از آنها عبارتند از:رودکی و منوچهری، فرخی سیستانی و کسایی،گلبانگ سربلندی، متون عرفانی، گزیده متون فارسی، آیین نگارش و…
پروفسور حمیدی در ماههای آخر عمر خود به دلیل بیماری در منزل بستری بود و بنا به وصیتش، پیکر او برای تشییع و خاکسپاری به بوشهر منتقل و در میان حزن و اندوه مردم فرهنگور و با وفای بوشهر استادان ادبی، شعرا و شاگردان آن فقید سعید به خاک سپرده شد.ضمن عرض تسلیت به عموم پاسبانان زبان و ادب پارسی بویژه مردم خونگرم بوشهر و جامعه ادبی و شاعران کشور از احدیت منان رستگاری و عاقبت بخیری این چهره و خدمتگزار صدیق فرهنگ و ادب ایران را خواهانیم.روح و روانش شاد و یاد و نامش در گستره زمین و زمان جاودانه باد.